Şimdi Ara

Çılgın Bir Türkiye Turu İçin Tavsiyelerinizi Bekliyorum!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
6.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu yaz Temmuz ayı için yaklaşık 5.500 km'lik bir türkiye turu hedefim var. Kocaeli İzmit'ten başlayıp Karadeniz sahil yolunu takip ederek Artvin'e kadar yolculuk etmeyi, oradan Kars-Iğdır-Van üzerinden Diyarbakır ve Mardin'e gitmeyi planlıyorum. Mardin'den de bu sefer Akdeniz - Ege sahil şeridini takip ederek Balıkesir-Bursa üzerinden tekrar İzmit'e dönerek turumu tamamlamayı planlıyorum.

Bu yolculuğu birazda macera olsun diye 96 model Lada Samara arabamla yapmayı planlıyorum. Geçen yıl yazın ortalama 3000 km yolu 2 ay içinde yapabildiğim için uzun yolda 5000 km'nin sağlam bir bakımla yapılabileceğine inanıyorum. Ama tabi sözünü ettiğimiz sıfır konforlu bir araç, Samara. Bu nedenle hem kendimi yormamak hem de şehirleri gezebilmek için günlük en fazla 250-300 km yol yaparak bir rota belirlemeye çalıştım. Böylece ortalama 20-25 günde tahminen 11-12 ilde durarak ilerleyeceğim. Günlük yapacağım km'de 2-3 saati geçmeyeceği için aşırı yorulacağımı düşünmüyorum.

Yolda konaklamayı çok zorunlu olmadıkça otel vs. gibi yerlerde değil, manzarasını beğendiğim güzel noktalarda araçta veya yanımda götüreceğim çadırda yapmayı düşünüyorum.

Böyle bir program için ortalama olarak 4000 lira gibi bir bütçe ayırdım. Ayrıca arabayla ilgili yaşayacağım tatsız bir duruma ve diğer ekstrem sorunlara karşı 1000 liralık ek bir meblağı da göze aldım.

Şimdi sormak ve tavsiye almak istediğim konular şunlar:

- Böylesine büyük turlara çıkmış arkadaşlar var mı? Eminim çoğu kişi benim gibi tek seferde en fazla 600-700 km yol yapmıştır, üstelik bunu da çoğu kez bildiği yerlere yapmıştır. Ama sözünü ettiğimiz Türkiye turu olduğu için insan 3-5 gün sonra nasıl olacağını kestiremiyor.. Böyle uzun yolculuklara özgü sorunlar var mıdır?

- Aracıma bakımı mümkün olduğunca iyi yaptırdım. Ama özellikle şunlar yanınızda olmalı veya bu noktalar dikkatle kontrol edilmeli dediğiniz hususlar var mı?

- Rotam tüm Türkiyeyi bir uçtan diğer uca gezmek ama biraz fazla mı iddialıyım acaba?

- Yolculuk öncesinde gideceğim rotayı internetten araştırmaya çalışıyorum. Özellikle geçeceğim illerde lazım olursa konaklayacağım yerleri, araç bozulursa diğer servis ve sanayi bölgelerinin adreslerini belirlemeye çalıştım. Ayrıca bu ön hazırlığa dahil etmem gereken hususlar var mı?

- Bütün Türkiyeyi arabada yatarak gezmek fazla mı maceracılık olur :) ?

- Ayırdığım bütçe böylesine büyük bir tur için yeterli olur mu?

- Böyle büyük bir tur için Lada samara gibi bir aracı seçmek ilk bakışta çok sorunlu gibi görünebilir :) Ama gerçekten imkansız mıdır? Özellikle 10-15 yaşında olan araçlarla tek seferde (tek değil aslında hergün 300 km'lik 20 gün sürecek bir yolculuk) bu kadar uzun turlar mutlaka sorunlar yaşatır mı? Küçük sorunları (lastik, yağ, ateşleme vb.) göze aldım gerçi ama çok daha büyük ve güvenliği de tehlikeye atacak sorunlar yaşar mıyım? Biraz afaki bir soru oldu ama yinede uzun yolculuklar yapan arkadaşlar anlayacaktır beni..

Cevap veren, önerilerini paylaşan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

• Merhaba
    Cesaretinize ve çılgınlığınıza hayran kaldım :) Benim de bazen böyle şeyler yapasım geliyor ama bu kadar uzun süre izin almak imkansız benim için. Bazı günler çadırda konaklamak mecbur bu kadar uzun yolculukta ama her zaman olmaz bence. Arabanın problem çıkarabileceğini tahmin ediyorum. Rotanız çok uzun bence bu geziyi birkaç parçaya bölün derim hem gittiğniz yerleri daha iyi gezersiniz hem de daha az yorulursunuz, 1 haftadan sonra geri dönmeniz büyük olasılık bence :))
    Yine de yapabilirseniz bravo derim, iyi yolculuklar :)
  • bence arabanız bakımlysa gunluk 300 km yol yapacaktır arabadan yana sorun yaşayacağınızı sanmıyorum (bakımlı ve bildiğiniz araba olduğu için bir varsayımda bulundum sadece tahmin yani)
    planınızın beni en çok korkutan yanı arabada uyuma kısmı.
    daha önce hiç denedinizmi. mesela ben kesinlikle uyuyamam.
    hani 1-2 gece belki ama 1 ay arabada uyunmaz.
    bence bu yolculuğu bu şekilde planlıyorsanız 1 -2 gece arabada uyumayı deneyin sonra yola çıkın.
  • bekiryilmaz ve otombilci_x çok teşekkürler katkılarınız için..

Yolculuğa (eğer karar verirsem) 1 hafta 10 gün içinde çıkmayı planlıyorum.

Araçta yatmak hakikaten ürkütücü görünüyor ilk etapta. Ama uygun ve rahatsız edilmeyecek bir yer bulunursa sorun çıkacağını sanmıyorum. Ladaların tek güzel özelliği (konfor açısından yani) ön koltuğun tam yatarak arka koltukla birleşerek yatağa dönüşmesi :) yaylı yataklar gibi değil belki ama iş görür diye umuyorum. Bende hiç geceyi otomobilde geçirmedim. Ama gündüz 4-5 saat otomobilde uyuduğumu biliyorum, bir sorun olmadı. Yinede sonuçta normal yatak gibi olamayacağı için mutlaka yoracağını hesaba katarak toplam 25 günlük turda her 4-5 günde bir geceyi pansiyon / otelde geçirmeyi planlıyorum. Böylece daha iyi dinlenebilirim diye düşünüyorum.

Ancak hala araçla ilgili endişelerim kaybolmadı.

- Araç 1 hafta önce muayeneden tek seferde geçti, o nedenle frenlerde, ön takımda, lastiklerde bir sorun olmadığını varsayıyorum. (Kocaeli'nin en sıkı inceleyen Tüv istasyonunda oldu muayene) Ancak yinede özellikle lastikler korkutuyor beni. Her ne kadar diş derinlikleri yeter seviyede olsa da en az 5 yıllık lastikler ve kesin 30-40 bin km yapmış durumda. Lastikçim en az 20 bin km daha sorunsuz seni götürür dedi ama acaba riske girmeden lastikleri değiştirsem mi?

- Aracın normal bakımları tamam. Yani yağıydı, ateşleme sistemiydi filan hepsi gözden geçirildi, eksikler tamamlandı. Triger ve vantilatör kayışlarını değiştirmeye ise pek gerek görmediler. Yinede bunları değiştirmeli miyim?

- En önemlisi ve en çekindiğim ise çok alakasız bir yerde mesela kırsalda arabanın arıza yapıp beni yolda bırakma olasılığı. Böyle bir durumda elimizdeki zorunlu trafik sigortalarının bir faydası var mı? (çekici gibi) yoksa özel bir sigorta mı yaptırmalıyım? böyle bir durumda kalırsam neler yapabileceğime dair önerileriniz var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: mkurtuldu

bekiryilmaz ve otombilci_x çok teşekkürler katkılarınız için..

Yolculuğa (eğer karar verirsem) 1 hafta 10 gün içinde çıkmayı planlıyorum.

Araçta yatmak hakikaten ürkütücü görünüyor ilk etapta. Ama uygun ve rahatsız edilmeyecek bir yer bulunursa sorun çıkacağını sanmıyorum. Ladaların tek güzel özelliği (konfor açısından yani) ön koltuğun tam yatarak arka koltukla birleşerek yatağa dönüşmesi :) yaylı yataklar gibi değil belki ama iş görür diye umuyorum. Bende hiç geceyi otomobilde geçirmedim. Ama gündüz 4-5 saat otomobilde uyuduğumu biliyorum, bir sorun olmadı. Yinede sonuçta normal yatak gibi olamayacağı için mutlaka yoracağını hesaba katarak toplam 25 günlük turda her 4-5 günde bir geceyi pansiyon / otelde geçirmeyi planlıyorum. Böylece daha iyi dinlenebilirim diye düşünüyorum.

Ancak hala araçla ilgili endişelerim kaybolmadı.

- Araç 1 hafta önce muayeneden tek seferde geçti, o nedenle frenlerde, ön takımda, lastiklerde bir sorun olmadığını varsayıyorum. (Kocaeli'nin en sıkı inceleyen Tüv istasyonunda oldu muayene) Ancak yinede özellikle lastikler korkutuyor beni. Her ne kadar diş derinlikleri yeter seviyede olsa da en az 5 yıllık lastikler ve kesin 30-40 bin km yapmış durumda. Lastikçim en az 20 bin km daha sorunsuz seni götürür dedi ama acaba riske girmeden lastikleri değiştirsem mi?

- Aracın normal bakımları tamam. Yani yağıydı, ateşleme sistemiydi filan hepsi gözden geçirildi, eksikler tamamlandı. Triger ve vantilatör kayışlarını değiştirmeye ise pek gerek görmediler. Yinede bunları değiştirmeli miyim?

- En önemlisi ve en çekindiğim ise çok alakasız bir yerde mesela kırsalda arabanın arıza yapıp beni yolda bırakma olasılığı. Böyle bir durumda elimizdeki zorunlu trafik sigortalarının bir faydası var mı? (çekici gibi) yoksa özel bir sigorta mı yaptırmalıyım? böyle bir durumda kalırsam neler yapabileceğime dair önerileriniz var mı?

koltuk tam yatarak arka koltukla birleşiyorsa o zaman olabilir.
    dediğin gibi 4-5 günde bir pansiyonda kalırsan daha rahat edersin.
    lastiklerini kesinlikle değiştir 5 yıllık lastik ömrünü tamamlamış lastiktir ebatlarını bilmiyorum ama 300-400 liraya lastikleri temin edebilirsin.
    triger kayışının en son ne zaman değiştiğini bilmiyorsan onuda mutlaka değiştir vantilatör kayışı zaten pek para tutmaz onuda değiştir fren hidrolik seviyesini ve fren hortumlarını tekrar kontrol etsinler.
    trafik sigortası sana çekici hizmeti sağlamaz.
    kasko olsa olurdu ama 94 model arabayda kasko yapmazlar.
    eğer aracının motoruna güveniyorsan bence aracı zorlamadığın sürece sorun çıkmaz.

• ben öğrenci ike 1996 da ozaman 93 model lada samaram ile yapmıştım.izmirden çıkış yapıp bursaya oradan akçokoca üzerinden karadeniz sahiline girmiştik.hopaya kadar sahilden geze geze yaylalara çıkarak ve diğer yerleri gezerek gittik. trabzonda gümüşhaneye indik .hopadan kapadokya üzerinden güneye inip turumuzu tamamlamıştık 5-6 bin km yapmıştık

biz yanımıza çadır ve kamp malzemesi aldık araçta yatmak yerine kamp kurarak geceledik çok daha keyifli idi. zaman zaman otel ve öğretmen evinde kaldığımızda oldu.

sadece benzin parasına gezdik gibi bir durum oldu

lada tam bu işin arabası açıkça .daha luks aracın olsa yaylalara çıkarmazsın belki

o model ladalarda fan müşür arızası çok oluyor oda hararete neden oluyor.

çok keyif alacağın ve ömrün boyunca anlatacağın güzel bir tatil geçireceğine inanıyorum kolay gelsin

• Gezeceğiniz yerler sonuçta Türkiye sınırları içersinde.Aracınıza kötü birşey gelse dahi bizim insanımız yardıma koşacak.Seyahat işi biraz istek işidir,eğer gezmeyi istiyorsanız isterseniz çok daha uzun bir tur da yaparsınız.Kısacası herkesin bir seyahat anlayışı vardır eğer gezmek istiyorsanız gezin derim.

Böyle gezilerin en büyük sorunu,bir de tek başınıza çıkacaksanız geziden sıkılma,ben ne yapıyorum durumlarına gelmedir.Elbette vakit yetmeyeceği için sürekli acaba belli bir bölgeyi gezsem diğerlerini sonraya mı bıraksam türü düşüncelerde olacak.

Aracınız ile alakalı takıntılarınız fazla büyütmeyin,eğer bakımlı bir araç ise sizi kolay kolay yolda bırakmaz.Kaldı ki Lada gibi bir aracı ülkenin hemen hemen her yerinde tamir ettirirsiniz.Zaten daha önceden gideceğiniz rota üzerinde tamirci sanayi vs türü araştırmalarınız olmuş.Tamircilerin direk tel. bulamasanız bile geçeceğiniz güzergahtaki belediyelerin veya sanayi sitelerinin telefonlarını almanız bile yeterli.Çekici,tamirci vs olayını bu şekilde çözersiniz.Siz araçta kaliteli bir hidrolik kriko,bijon anahtarı ( 4 lü olanlar iyidir),çekme halatı,acil durumlar için araçta su,yiyecek birşeyler,yastık,battaniye ve aranacak yerlerin telefon numaraları listesi yeterlidir.Lastikleriniz kullanılamaz hale gelse ülkenin heryerinde lastik satılıyor,diyelim ki bulamadınız eviniz olduğu yerdeki lastikçinizi ararsınız parasını hesabına yatırdığınız anda lastikleriniz 1 günde size yollanır.Yine araç ile alakalı yedek parça memleketinizdeki tamircinizi aradığınız anda size istediğiniz parçayı gönderir olmasa bile tamir ettireceğiniz yere.Kısacası ön hazırlıklarınız yaptığınız zaman gerisi şans işi,ama sorun çıkarsa da çözülemeyecek şeyler değil.

Binek araçta yatamazsın,çok yorucu olur çadır veya öğretmen evi,karayolları misafirhanesi türü yerlerde konaklaman lazım.Ancak ço zor kaldığınızda belki araçta yatarsınız.

• Dönemedi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam gezdiniz mi ?
  • 2006 yılında üniversite de Turist rehberi öğrencisiyken zorunlu staj eğitimi kapsamında 29 günlük Anadolu Turuna çıkıştık İzmir'den. 40 kişilik sınıf, hocamız, hocamızın yetiştirdiği 1 daimi rehber (gittiğimiz her şehirde de hocamızın mezun ettiği bir rehber de bize eşlik ediyordu)

O Yüzden sadece rota kısmında yardımcı olabilirim.

Bence direk Karadeniz sahil şeridinden başlayacağına Bolu Üzerinden Çorum Amasya ile başla. Bu 2 İç Karadeniz şehri hem görülmeye değer, hemde çok güzel şehirler. Konaklamayı Amasya'da yapabilirsin.

Ondan sonra Amasya'dan Samsuna çıkıp, Çarşamba, Terme, Ünye, Fatsa diye devam edebilirsin. Yaylalara çıkarken dikkatli olmanı tavsiye ederim zira hem çok virajlı hem de malum turizm mevsimi olduğu için tur otobüsleri çoktur.

Artvin'de Borçka üzerinden Ardahan'a oradan da Kars'a geçersin. Bitki örtüsünün bir anda değiştiğine ben inanamamıştım. Tepeyi çıkana kadar her yer yeşillik, çayır çimen iken, tepeden itibaren dağ taş bürümüştü ortalığı hala unutamam. Kars konaklama yapmak için idealdir, Ani Harabelerine mutlaka uğra.

Kars'tan Ağrı, Doğubayazıt üzerinden Van'a geçersin. 2006 yılında bizim Diyarbakır'a girmemizle çıkmamız bir olmuştu. 1 gün öncesinde hocamız ertesi gün Diyarbakır'a gideceğimizi, uzun saçlı erkeklerin saçlarını toplayıp şapka giymesini, şort, kısa pantolon, etek giymememizi, erkeklerin küpelerini çıkarması, kızların bir baş örtüsü takmasını tavsiye etmiş, ve tüm otobüs buna uymuştuk, sonra şehre girdik, Diyarbakır Ulu Cami'ninde indik hocamız bir şeyler anlatırken başlandı millet toplanmaya, meraklı bakışlar, sanki hiç turist grubu gelmiyormuş gibi. Hocamız sonra toparladı bizi bindik otobüse bastık gittik. yani tavsiyem Diyarbakır falan uğraşma. Batman üzerinden Mardin'e git. çok güzel şehirdir Mardin. Ordan da Şanlı Urfa, Gaziantep Adana, Mersin'i de gördükten sonra, ister akdeniz kıyılarından dönersin biraz da deniz dersin. İstersen de Antalya üzerinden Isparta (gerçi kışın daha güzeldir) Afyon, Eskişehir yapar turu bitirirsin.

• Merhaba. Bende yıllardır Araba ile Türkiye turları yapıyorum. Bunun ile ilgili tecrübelerimi kendi web sitemde de yazmıştım. Size ve bu postu takip edenlere faydalı olması için linkini paylaşıyorum. Bu yazım da zaten google da 1 numara olarak çıkıyor.

Araba ile Türkiye turu nasıl yapılır, Nelere dikkat edilir?, yanınıza almanız gerekenler?, Dikkat edeceğiniz ayrıntılara kadar hepsini yazdım.

https://turluyorum.net/araba-ile-turkiye-turu/

Türkiye'de araba ile yaptığım Türkiye Rotaları... Ayrıntılı yazım. Harita üzerinde çizerek Kaç km. ve saatte gidilir?, Nerelere uğranır?. Tarihi ve doğa güzellikleri nelerdir?
    Hepsi bu linke!!

https://turluyorum.net/rotalarim/

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.