Kısa süre önce Çin ve Türkiye yaptıkları anlaşma ile karşılıklı ticarette 3. ülke parası ($ Dolar) olmaksızın yerel para birimi ile alışverişe müsaade eden bir tür SWAP anlaşmasına vardı.
Artık Dolar manipülasyonu da dahil bir çok ekonomik saldırıyı daha az hissedilir kılabilecek öncü bir anlaşma bu. En son yaşanan Londra merkezli ekonomik saldırıların ilgili ülkenin belirli bankalarına konulan swap yasağı ile nasıl püskürtüldüğünü ülkece görmüş ve tarihe geçmiştik. Öyle ki bir çok saygın finansör dahi Türkiye'nin bu hamlesini konuşmuştu.
Velhasıl bu gibi sebepler ile anlamsız ani artışları ülkece canımızı yakan Dolar boyunduruğundan yavaş yavaş kurtuluyoruz. Özellikle bilişim merkezli iş yapanların ve bilgisayar ya da bileşenleri almayı bekleyen bizleri de oldukça sevindirecek bir gelişme olan Çin-Türkiye swap anlaşması PC-Laptop ve bileşenlerini Dolar kurundaki değişimler olmaksızın çok daha ucuza alabileceğimiz anlamına geliyor.
Şimdilik TürkTelekom ve Çinli firmaların yaptığı bir anlaşma mevcut olsa da kısa süre içerisinde irili-ufaklı bir çok firma ve şirket Çinli ortakları ile doğrudan karışılıklı TL/YUAN paritesinde ithalat ve ihracat yapabilecekler.
PC firmalarının da ivedilikle bu kervana katılmalarını bekliyorum zira rekabetçi fiyatları ilk oluşturanlar en çok karlı çıkanlar olacaktır.
Haber bağlantısı:
Haber7
Türkiye ve Çin arasındaki imza sonrası ilk adımı Türk Telekom attı
Bu konu hakkında düşünceleriniz nedir sevgili forum? :)
Anlaşmanın sınırlı ve kapasitesinin dolar ile belirtildiği yani işin aslı ben senin paranı alıyorum ama şu ve ya bu şekilde borcun dolardır haberin olsun demek gibi birşey bu, değişen hiç bir şeyin olmasını ummuyorum.
neyazarimN
kullanıcısına yanıt
bak ekşi sözlükteki akıllı bir yorum.
quote:
swapla yuan aldık, peki şimdi bu yuan ile ne yapacağız? çin’den çakma saat mi getireceğiz, plastik mutfak aleti mi getireceğiz, ya pardon o olmuyor değil mi çünkü çinliler dolar ile fiyat veriyor. e peki napacağız lan biz bu yuan’ı? babalar gibi dolara çevirip borç ödeyeceğiz, o arasa bir de komisyon vereceğiz, sonra swap kontratı dolunca dolara çevirdiğimiz yuan’ı nasıl geri vereceğiz? gene ya para basıp tl karşılığı yuan alacağız ya da eldeki altın, döviz ne varsa komisyon verip yuan’a çevirip geri vereceğiz. bir de üzerine swap faizi ödeyeceğiz. çok hayırlı bir anlaşma olmuş, evet. 1 19.06.2020 22:56 kurremkamerruk
İnşallah yanılırsınız da yüzümüz güler artık :D
ıkı ucu oklu degnek nereden tutarsan tut ...tutmaya yerı yok artık ekonominin. 5 sene once 1 tl 8 yuanmı ne idi şimdi birebir
ayrıca cınlıler borc ıcınde olan devletlerı ve gerı kalmıs afrika ulkelerını pek cok sever