Staja başladığım firmada bugün ömrümde ilk kez uğraşacağım bir alanda araştırma yapmamı söylediler. Söylediklerine göre aşağıda resmini attığım alet ile CNC programlama (M-G) ile motor kontrolü yapılacakmış. Raf gibi biyere dizilen cisimleri ordan alıp başka bir yere koyan bir sistem olacakmış. Muhtemelen robot kol olacak. Onlarda tam emin değiller ama bu cihazı daha önce gören yada kullanan olduğumu? Nerden başlamamı önerirsiniz.? Cihazın önüne arkasına yanlarına baktım, hiç marka model falan yazmıyor. Önünde 3-4 tane tuşu var , 1 tane Rs232 girişi var, arkasındada 6 yada 8 tane muhtemelen motor çıkış soketleri var. Şimdi sormak istediğim sorular şunlar
1-) Bu cihaz tam olarak nedir ? bu söylediğim işlem bununla yapılırmı? CNC programlama yöntemleri ile programlanırmı? 2-) Bu işlem eğer mümkünse , muhtemelen yanında sensör vs. de kullanılacak yani bilgisayar ile iletişim halinde olacak. Bunun için muhtemelen c# vs. ile arayüz programlanacak. C# ile entegre biçimde bu MG programlama yapılabilirmi ?
Zamanım kısıtlı olduğu için en sağlıklısı buraya sormak olarak gördüm. Araştırmaya nerden başlamamı önerirsiniz.
teşekkürler..
M ve G kodları bir standarttır. Wikipedia'ya "G Code" diye aratırsan bulabilirsin. Ancak bunun motor kontrolü ile direkt olarak bir ilgisi yok. G kodları ile bir mekanizmayı (robot kol, cnc freze, cnc dik işleme merkezi, cnc torna, vb.) istediğin konuma götürebilirsin. Sistemin çalışmasını sana şu şekilde özetleyeyim. Motor sürücüsüne ek olarak bir de kumanda ünitesi vardır. Fanuc, Siemens ve Heidenhain en bilinen markalardır. Bu kumanda ünitesi de motor sürücülere bağlıdır. G kodları ile çalışıyorsan objenin konumu ve konulacağı yer sabittir. İlk olarak uygun bir yazılımla (ki bunu robot kolun üreticisi verir genellikle) robot kolun nasıl bir hareket yapması isteniyorsa bu matematiksel olarak modellenir. Daha sonra bu matematiksel model bu hareketi G koduna çevirir. Oluşturulan bu G kodu kontrol ünitesine yüklenir. Kontrol ünitesi de bu kodlar vasıtasıyla motor sürücüleri kontrol ederek robot kolun hareket etmesini sağlar. Örnek olarak bir kaç kodu yazayım sana. G00: Hızlı pozisyonlamadır. Ölü hareketler bu kod ile gerçekleştirilir. Ölü hareket denilen şey pozisyonlama hareketidir. Örnek vermek gerekirse robot kolla bir kutuyu bir noktadan alıp bir noktaya bırakıyorsun. Kutuyu bıraktıktan sonra kolda bir yük yoktur ve ikinci kutuyu almak için en kısa sürede kutuyu alacağı noktaya gitmesini istersin. İşte bu boşta yapılan hareket için bu fonksiyon kullanılır. G00 ile konum verildiğinde kol izin verilen en yüksek hızda o konuma gider. G01: Çizgisel hareket için kullanılır. İzlenecek yol düz bir çizgi ise bu komutla yönlendirilir. Bu kodun yanında bu ilerlemenin başlangıç ve bitiş konumlarına ek olarak bu hareketin hangi hızla yapılacağı da girilir. Girilmemişse programın en başında verilen hız kullanılır. Bu hız da kolun mekanik yapısı ve taşınacak olan objeye bağlı olarak değişir. Bu kodlar bu şekilde uzar da gider. Aslına bakarsan tam anlamıyla bunlara hakim olmak nerden baksan 1 haftalık bir eğitim demektir.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi M ve G kodlarına baktım. Tutorial videoları izledim ve deidğiniz gibi aslında mekanizma kurulduktan sonra kontrol etmesi çok zor gibi gelmedi. Çünkü kullanabileceğiniz kod sayısı zaten fazla değil. Fakat asıl mesele o mekanizma nasıl kurulacak. Ben zaten staj yaptığım için bana al bunu yap demiyceklerdir. Ben sadece önbilgi alıp sunum tarzı bişey yaparım. Fakat dediğiniz gibi robot kol mekanizmasını satın alacaklarını zannetmem. Kendileri yapacaklar heralde. Çünkü toplamda kullanacakları alet o yukarıda resmini koyduğum şeymiş. Akşam daha detaylı bilgi alıcam ama ön çalışma olarak en azından resimdeki aletin ne olduğunu bulabilsem iyi olacaktı.