Şimdi Ara

!!!!!! COK ACIL, YAG KAPANI GEREKIYOR MU, BU KLIMA BOZULACAK MI? !!!!!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
2.782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni klimanin gaz borulari dis unite arkasindan dolasip 2,2 metre yukariya egik sekilde ulasarak, tavanda 4,2 metre devam edip, sonra tam dik bicimde 110cm asagiya inerek ic uniteye baglaniyor.

Ic unite baglantisindan hemen once, en azindan ince boruyu kendi etrafinda bir tur dondurerek yag kapani yapilmali mi, yapilmazsa ic unite yagla dolup, bir sure sonra kompresor yagsizliktan bozulacak mi? Dis unite boru cikisi ic unite boru girisinden 110cm asagida, ama dis unite asagidadir kurali bu borulamada is yapiyor mu? Cunku borular ic uniteye 2,2 metre yukseldikten sonra 110cm asagiya inerek yukaridan geliyor sanki dis unite yukarida takiliymis gibi. Toplam 8 saat civari calistirdim henuz. Bunu yeni ogrendim. Ne yapmaliyim?

*Toplam boru uzunlugu: 10,7 metre. 2 tane 5 metrelik set kullanildi bir de klimanin ic unitesinden kivrilan kisim.
    *Marka model: Vaillant VAI 2-050 mono split 17064 BTU
    *Borulama: 1/2" ve 1/4" , sanirim VRV degil.
    *Montaj bilgileri: Siddetli istegim dogrultusunda ertesi gun ilave gaz sarji yapildi ama 4 dakika icinde tek gormeyi basarabildigim turuncu bir gaz tupu, 2 saat gibi olcum kadrani olan sanirim 3 hortumlu bir alet, ve birden oncelikle az bir pisssslama sonra da fiskiran ve boslukta gordugum 50-60cm eskenar ucgen tipli beyaz bir gaz bulutu. Vakum falan yok. Daha faturasini bile almadim ve garanti belgeleri henuz imzalanmadi gerek yok barkodlar var denilerek. Dis unite gece odada ve hatta yan odada rahatsiz edecek kadar duvari dirrrlatsa da klima cok iyi calisiyor gibi gozukuyor su an. Servis icin yorum yapmiyorum, 250 TL ek ucret verdim bu ilave borulama ve isleme ama VRV degil, vakum yok, ilave sarj sacma sapan bicimde, dis unite bence ayarlanmadi, bir tarafina basitirinca ses kesiliyor dengede mi degil??, ic unite atik su tarafina dogru 1 cm egik takildi??, o kadar boru icin bir tek aski veya kelepce yok, mutfak dolabinin uzerinde 4 metrelik bir yilan ve kalan basi sonu oyle duruyor. Montajda delik acarken kirdigi kartonpiyerlerle ugrasiyorum, digerlerine sira gelmeden once de yag kapani olayi cikti. Sanirim su an bir saka bu.

Acil cevaplar icin cok tesekkurler,
    Mesut B.

• Cevap gelmedikce internette surekli dokuman inceliyorum ama net cevap bulamiyorum.

VAKUMLAMA VE NEM KONUSUNDA;
    Dis unitede bulunan dryer; sistemde kalan veya sonradan giren nemin kurutulmasi ve talas, capak, tortu pislik tutulmasi islevini yurutuyor. Peki ilave borulama vakumlamadan yapildiginda, dryer butun o nemi tutabiliyor mu, vakumlama gereksiz mi? Gaz sarji sirasinda ilave gaz zaten servis vanasindan gaz toplayiciya dokuluyor galiba, basinc normal, gaz miktari normalse, bunda vakumlamaya gerek var mi ki? Uretici firmalar urunlerinde kendilerini vakumlamamaya karsi garantiye almis durumdalar mi, seminerlerde ne soyleniyor?

YAG KAPANI(cebi) KONUSUNDA;
    -Sistemde yag aslinda dolasmiyor, hep kompresor icinde kalmasi mi arzu ediliyor?
    -Dis unitede zaten galiba yag tutucu eleman her zaman bulunuyor ve biriktirdigi yagi geriye zamanla pompaliyor mu? Isitma ve sogutma her ikisinde de calisiyor mu?
    -Dolayisiyla zaten harici boru rulosu ile yag kapani yapmaya gerek yok mu? Yag kapani rulosu olsa daha iyi mi olur, Olursa bu rulonun icinde biriken yag ne oluyor, gene kacan yaglarin burada birikimiyle azalma olmuyor mu? Yoksa rulo degil tek bir yukari dogru egim yagi engelemeye yetiyor mu? Yoksa yag kapani yapmak yagi hapsederek yagi azaltip daha kotu sonuc mu veriyor, sistem icinde suruklenen az miktar yag daha faydali bile mi?
    -Benim sistemime gelince dis uniteden yukariya 2,2 metrelik yukselis, yag kapani gorevini mutlak suretle gormus ve asla yag suruklenmesine izin vermemis oluyor mu yag tutucu parca dis unitede olsun ya da olmasin? Olmuyorsa, yukari cikip devam eden sivi borusundan suruklenen cok az miktar yag ic uniteye gelip, buradan gaz iletim borusundan devam ederken asla tekrar yukari cikamayip surekli ic unitede birikiyor ve bu 110cmlik tekrar yukari cikis kismi sistemin kaderini belirleyen olumcul basbelasi mi oluyor bu sistemde surec icerisinde? Seffaf bir yag kapani mi koymaliyim ic unite onune ki doldugunda servis cagirip giris cikis vanasindan bu parcayi ayirip, yagi kompresore ilave etsinler? Dis unitede yag tutucu yoksa, ve hicbir yontem yag suruklenmesini tam kesemiyorsa, yukaridan tekrar asagiya ic uniteye 110cm inis hatti, cok kisa surede ic unitede yag birikmesi yapacagindan, asla olmamasi gereken bir durum mudur? Isitma dongusunde durum degisiyor mu?

IC UNİTEDEN SIVI DONUSU ICIN TERS KAPAN KONUSUNDA:

Dis unite asagi kotta olma durumuna gore benim sistemde sizan yagin geri donememe problemi varken, kendi kendine oldukca ciddi bir ters kapan sozkonusu. Bu ise sivi, evoparatorde gaza donusmeden sivi olarak borudan ilerlemesin buharlasma herhangi bir yerdeki boruda degil olmasi gereken evoparator bolgesinde olsun performans kaybi olmasin diye yapiliyor sanirim. Peki bu kapan, ayni zamanda ic unite cikisina yapilmis bir yag kapani degil midir? Degilse o zaman yag, 30 cm lik ters kapani asiyorsa, 110cmi neden asamasin? Benim sistemde en iyi cozum, dis uniteyi yukari kaldirma imkanim olmuyorsa, ince olan buhar borusunu ayirip, bir sekilde yerden devam ettirerek dis uniteye goturmek olursa, bu da dis uniteye son asamada 40cm lik bir yukselis ve yeni bir yag kapani(tuzagi) ve yeni bir problem mi demek oluyor? 110cm ile karsilastirinca ugrasmaya degecek sonucu verir mi?

Bir tek yanit bu sistemi kurtarir. Umarim dogru anladiysam, dis unite icindeki yag tutucu eleman buyuk bir yag tuzagi gorevini goruyor ve yagin hem isitma hem sogutma dongusunde cogunun kompresorde kalmasini sagliyor. Ote yandan hicbir onlem bir miktar yagin sistemde dolasmasini engelleyemiyor. Bu yuzden, kacan bir miktar yagin ic uniteden yukari dogru gaz hattindan gaz basinciyla otelenebilir olmasi gerekiyor. Bu da her 6 metre yukseklige cikarken bir yag cebi, ayni zamanda sistem durdugunda, geri dusen yagin ic unitede kalmasini engellemek icin ic unite onune de bir yag cebi yapilmasi gerekiyor. Ic uniteden yukari dogru 110cmlik yukseklik, kendi kendine yagin otelenebildigi bir yuksekliktir ve problem ancak 6 metre ve daha fazla yuksekliklere yagi gaz hattindan suruklerken cikar, o yuzden bu sistemde herhangi bir yag cebine gerek olacak durum yoktur. Dogru cevap buysa peki o zaman neden ayni kottaki borulamada bile yag cebi yapilmasi gerekiyor? Benim sistem 6 metre kot farkina sahip olmadigina gore, ayni kotta sayilip, dis unite onune 110cm icindeki yagin geri dususunde depo gorevi gorecek tek bir yag cebi koymakla cozumlenecek mi?

Yanitlarinizi bekliyorum.

• Bu konu tam bir muamma. Bence klima sektoru borulama konusunda sinifta kaldi. TRANE dokumanlarindan okuduguma gore, trane, modellemelerinde yag kapaninin ise yaradigina bile inanmiyor ve asiri dikey uzunluklardan kacinmaktan baska cozumu yok diyor. Belki de masraftan ve emekten kaciyordur bilmiyorum. Vaillant TR den yanit falan geldigi yok, Demirdokumle nasil daha fazla kazanacaklarni dusunuyorlardir. Vailllant UK, kullanma klavuzunu baz alarak bu dikey boyutun problem cikarmayacagini soyledi ama klavuz tek bir segmentlik dikey kurulumu baz aliyor cevaplar da buna dayanarak veriliyor, yukari cikip tekrar asagi ve yukari diye bir referansi yok ve olur olur canim tarzinda kaliyor. Zaten klavuz, ship box ve dis unite etiket degerleri bile birbirinden farkli oldugundan, daha ortada net olarak ne kadar gaz konmasi gerektigi bile belli degil. Bunu ve benim soruyu Vaillant international a bildirdiler, hani Izocam var di ya, yoneticimiz uyuyor muuuuuu? o aklima geldi, Vaillanti toparlamak bana kaldi. Bir modelleme yapilabilirdi bu tarz kurulumlar icin. Onemli olan minimum yag suruklenme hizini korumak. Bu hizi sagliyorsa oluyordur saglayamiyorsa belirsiz ama hesaplanabilen bir sure sonunda yagsiz kalan kompresor bozulacaktir. Su ana kadar ic unitede bir yigilma ve tikanma olmadi.

Vakumlamanin cihazin kendi kompresoruyle yapildigi seklinde cevap verdi satici. Kullanma klavuzunda harici kompresor disinda bir yontem yok. Demirdokum servisi R22de oluyordu ama r410da..... Demek ki neymis, biz Turklerin her durumda amacimizi basarmak gibi ustun teknik ozelliklerimiz vardir. Neyseki borular kurulumda yazin terleme yapmadigindan, ve ureticiler dryer gibi, urunlerini Turklerden koruyucu parcalar kullandiklarindan, ve expansion valve donma yapmadigina gore, nemin yagla etkilesimi sonucu yag da gorev yapmaktan vazgecmezse, problem yok demektir. Ama o kompresor yanarsa cok kisiyi yakacak.

Demirdokum servisi dis unite sorununa daha kesin cozum getirdi, milimetrik aptalca son ayari tamamladim. Sorun Vaillantin pabuclarinda. Eski 3 milyonluk terliklerimin tabanindan parca kesip oteldeki elektra gibi direk altina koysam, en azindan parcalanmamis sekilde 10 sene kalir ve daha iyi rezonans izolasyonu yapar. Siz uretirken neyi denediniz diye sorarlar. Fiyatindan oturu diyorum, duz on-off klima + ilave servis 2 milyar da.. Neymis? Cin'in avucuna dusup, ortadoguya coreklenerek 2 gunlugune birtarafini kurtarmak yerine, kendin yeniden uretmeye baslayip, 1990 oncesi kaliteni ortaya yeniden koyup, kalite ve dayaniklilik odakli reklam kampanyalariyla, gecici sure kar marjini kisitlayarak musterinin bilincini yeniden olusturup, ucuza yilda 3 yerine ayarlanan fiyata 3 yilda 1 satip esdeger parayi kazanarak, hem kendini hem yasami kurtarip 2 tane de az pislik cikartacakmissin. Cin organik tarimla ugrassin biraz. Kim kaybeder, halk, herseyi ayni anda alamaz, renkler ve zevkler azalir, ama aldigiyla da gozu arkada kalmaz, yasamimiz dokuntu renkli bir copluk olmaz. Esya kredisi vermek de yok. Kredi verince acgozlu oluyorsunuz. ACGOZLULUK. Biraz daha beklerseniz, dinsizin hakkindan gelecek imansiz canla basla en ucuzu ve daha rezili uretmeye devam ediyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.