Şimdi Ara

Çok pinli SMD komponentleri 'ütüyle' lehimleme yöntemi: (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
7.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Modül herşeyiyle tamam. Tek aklımı kurcalayan durum, telekomunikasyon kurulu, benim modüle kaçak telefon muamelesi yaparsa durumu. Sanırım yapacak, ben de kayıt ettirme yoluna gideceğim. Pasaportla falan oluyormuş galiba.

Modül, benim kişisel deneylerim için kullanılacak. Allah nasip ederse, çalıştığım şirketin de desteğiyle daha ucuz olan modüllerden adetli ithal edip, işletmeler ve şirketlerde kullanılan ve araştırmalarıma göre fahiş fiyata satılan FCT cihazlarından yapacağım. Yine yazacağım yazılımla, aynı cihaza SMS Gateway (çift yönlü SMS sunucusu) desteği de ekleyeceğim. Böylece Operatörlere bol miktarda para yedirmeden(araştıran varsa bunun fahiş fiyatlara verilen bir hizmet olduğunu bilir, tek artısı ASCII Station ID, yani gönderende numara değil firma ismi yazar, bunun kirası vardır..), toplu ve/veya koşullu SMS gönderme ve mini anket gibi uygulamaları şirketler yapabilecek. (firmasınız, ürün satıyorsunuz. sipariş verilen ürünlerin her aşaması, siz otomasyon sisteminize girdikçe otomatik olarak müşteriye iletiliyor, böylece telefon ve hatta sekreter masrafından bile kurtarıyorsunuz, nerde kaldı benim mal olayı azalıyor.. ya da ufak bir çekiliş düzenleyeceksiniz, soruyu soruyorsunuz, gelen cevapları sistem işleyip doğrular arasından rastgele seçim yapıyor ve talihliyi belirliyor.)
    Daha farklı düşüncelerim de var, ama şimdilik bende kalsın. Durum budur, okuduğunuz için teşekkürler.

• Elektronik işine ütü o kadar bulaştı ki artık okullarda havya vs yerine sadece ütü alın dicekler
    Hatta kitapları bile çıkar yakında
    Ütü ile elektronik teknikleri
    Elektroütü
    ütü esasları
    elektronik devreler ve ütü teknolojisi
    :D
  • Hazar abi maşallahın var

biz daha pil ampül baglamayla duralım

tebrik ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BİLÂL85 -- 9 Eylül 2008; 13:51:09 >
  • Güzel bir yönetem hatta şu anda belkide çözümüne çok ihtiyaç duyduğum bir soruna birebir fakat merak ettiğm birşey var bildiğimiz böyle karaköyde satılan plakalardan yaptığım baskı devre'yi ütünün üzerine öylece koyarsam bakır haricindeki malzemede yanmaz mı lehimin erime sıcaklığında?
  • Güzel bir soru.

Yöntemi karaköyde ve herhangi bir elektronikçide bulabileceğiniz pertinakslarda denemeyiniz, yanar. Ama epoksi (hani şu daha pahalı ve çok daha sağlam, yarı saydam olanlar) pertinakslarla denerseniz, sorunsuz bir şekilde işleminiz hallolur.
  • Utu degil de mutfaktaki firini kullanirsaniz daha iyi olur.
  • Bülent bey onu da okudum, fakat o iş için daha komplike şeyler yapmış yabancılar (ısı ve zaman ayarlı tam teşekkül lehim makinası olmuş.) Bir de malum, o fırında daha sonra kek börek pişirmek sağlık açısından uygun değil. Cumartesi günü elime gelen ilk ev eşyasıyla işimi gerçekleştirmeye baktım, sanırım iş gördü :) Yorumunuz için teşekkürler.
  • fikir fena değil fakat ilkelik dizboyu ben gsm teknik servisinde çalışıyorum ve hergün smd lehimleme yapıyorum üstelik bukadar basit de değil cep telefonlarının içini merak edip açanlar görmüşlerdir cihazların içinde bacakları olmayan entegreler var (ayakları var fakat parçanın altında ) bunları lehimlemeyi kısaca açıklıyayım
    1: öncelikle skülecek entekrenin üzerine ve yanlarına az miktarda krem flux sürülür
    2: sonra sıcak hava tabancası 350 derecedeyken entegrenin üzerinde gezdirilir arada yaklaşık 3cm aralık kalıcak şekilde dairesel hareketlerle parçanın tamamı ısıtılır
    3: yaklaşık 30-40 sn sonra parçadan çıkan dumanlar iyice arttığında entegre nin üzerine cımbızın ucuyla hafifçe dokunarak sallanır entegre sallanıyosa cımbızla kenarlarından ttularak yukarı çeklir parça yerinden çıkacaktır
    4: çıkan parça soğuduktan sonra üzerindeki flux kalıntıları diş fırçası yardımıyla selülozik tinerle temizlenir
    5 aynı işlem bord a da uygulandıktan sonra kalan atık lehimi temizlemek için lehim emici tel kullanılır
    6: bil miktar lehim emme telinin ucu önce havyayla iyice lehimlenir yanlza uç kısmı sonra lehimlenmemiş kısmı cımbızla tutularak tel havayla ısıtılır ısınan tel cımbızla birlikte masanın kenarına vurularak telin üzerindeki fazla lehimin gitmesi sağlanır
    7:temizlene tel bordun üzerindeki lehimli yere ısı ile birlikte süpürge şeklinde sürttürülerek bort üzerindeki zazla lehim iyice temizlenir
    not: bu esnada yandaki komponentleri kaydırmamak çok önemlidir
    8: temizlene yüzey tiner ve fırçayla silinerek kurumaya bırakılr bu esnada lehimlenecek entegreye bacak yapılır
    9: bunun için parçaya uygun çelik kalıp, mini spatula, sıvı lehim gereklidir sökülen parçanın bacakları çelik kalıp üzerindeki uygun yere bacakları tam oturacak şekilde yerleştirilir parçanın üzerine kağıt bant yapıştırılarak kaymaması sağlanır kalının delikleri içne spatula yardımıyla bir miktar sıvı lehim iyice doldurulur bir parça kağıdın yüzey kısmıyla lehim kalıntıları tamamen temizlenir ve kalıp üzerine sıcak hava tutulur
    10: çok geçmeden kalıbın delikleri içindeki sıvı lehimin eriyip parçanın bacaklarına yapışığı görünür bacakların hepsi tamam sa yani düz ve eşit se parçayı yerine lehimleme işlemine geçilir
    11: bunun için her iki yüze de tiner yardımıyla temizlenir sonra bir miktar flux bord üzrine sürülür parçanın yönü kontrol edilerek bord üzerine yerleştirilir
    12: bord üzerindeki hizzalama nokrtalarından faydalanılarak parça iyice erine yerleştirilir ve sıcak havayla ısıtılır bir kaç saniye içinde parça hafiften kayarak yerini bulacaktır emin olmak için parça ısıtılmaya devam edilirken cımbızla üstüne hafifçe dokunularak sallanılır parça hareket edip tekrar eski yerine dönüyosa yerine oturmuş demektir

dikkat!!!!!!! evde sakın denemeyin cihazı tamamen bozabilşirsiniz böyle bir durumda hiçbir sorumluluk kabul etmem!!!!!

• quote:

Orjinalden alıntı: uzman_as

fikir fena değil fakat ilkelik dizboyu ben gsm teknik servisinde çalışıyorum ve hergün smd lehimleme yapıyorum üstelik bukadar basit de değil cep telefonlarının içini merak edip açanlar görmüşlerdir cihazların içinde bacakları olmayan entegreler var (ayakları var fakat parçanın altında ) bunları lehimlemeyi kısaca açıklıyayım
    1: öncelikle skülecek entekrenin üzerine ve yanlarına az miktarda krem flux sürülür
    2: sonra sıcak hava tabancası 350 derecedeyken entegrenin üzerinde gezdirilir arada yaklaşık 3cm aralık kalıcak şekilde dairesel hareketlerle parçanın tamamı ısıtılır
    3: yaklaşık 30-40 sn sonra parçadan çıkan dumanlar iyice arttığında entegre nin üzerine cımbızın ucuyla hafifçe dokunarak sallanır entegre sallanıyosa cımbızla kenarlarından ttularak yukarı çeklir parça yerinden çıkacaktır
    4: çıkan parça soğuduktan sonra üzerindeki flux kalıntıları diş fırçası yardımıyla selülozik tinerle temizlenir
    5 aynı işlem bord a da uygulandıktan sonra kalan atık lehimi temizlemek için lehim emici tel kullanılır
    6: bil miktar lehim emme telinin ucu önce havyayla iyice lehimlenir yanlza uç kısmı sonra lehimlenmemiş kısmı cımbızla tutularak tel havayla ısıtılır ısınan tel cımbızla birlikte masanın kenarına vurularak telin üzerindeki fazla lehimin gitmesi sağlanır
    7:temizlene tel bordun üzerindeki lehimli yere ısı ile birlikte süpürge şeklinde sürttürülerek bort üzerindeki zazla lehim iyice temizlenir
    not: bu esnada yandaki komponentleri kaydırmamak çok önemlidir
    8: temizlene yüzey tiner ve fırçayla silinerek kurumaya bırakılr bu esnada lehimlenecek entegreye bacak yapılır
    9: bunun için parçaya uygun çelik kalıp, mini spatula, sıvı lehim gereklidir sökülen parçanın bacakları çelik kalıp üzerindeki uygun yere bacakları tam oturacak şekilde yerleştirilir parçanın üzerine kağıt bant yapıştırılarak kaymaması sağlanır kalının delikleri içne spatula yardımıyla bir miktar sıvı lehim iyice doldurulur bir parça kağıdın yüzey kısmıyla lehim kalıntıları tamamen temizlenir ve kalıp üzerine sıcak hava tutulur
    10: çok geçmeden kalıbın delikleri içindeki sıvı lehimin eriyip parçanın bacaklarına yapışığı görünür bacakların hepsi tamam sa yani düz ve eşit se parçayı yerine lehimleme işlemine geçilir
    11: bunun için her iki yüze de tiner yardımıyla temizlenir sonra bir miktar flux bord üzrine sürülür parçanın yönü kontrol edilerek bord üzerine yerleştirilir
    12: bord üzerindeki hizzalama nokrtalarından faydalanılarak parça iyice erine yerleştirilir ve sıcak havayla ısıtılır bir kaç saniye içinde parça hafiften kayarak yerini bulacaktır emin olmak için parça ısıtılmaya devam edilirken cımbızla üstüne hafifçe dokunularak sallanılır parça hareket edip tekrar eski yerine dönüyosa yerine oturmuş demektir

dikkat!!!!!!! evde sakın denemeyin cihazı tamamen bozabilşirsiniz böyle bir durumda hiçbir sorumluluk kabul etmem!!!!!

Abi naptın sen yawSen patrona söyle sana bi ütü alsın

• kaliteli bir ütü ısı tabancasından daha pahalı emin ol tahta kaleden 100 liraya çok şahane smd rework station alabilirsiniz hatta daha basitlerini daha da ucuza bulursunuz satın almayı düşünen varsa ben buralardayım foruma yazın yeter
  • Arkadaşlar tüm çalışma yapanları kutlarım. Gelişim insanoğlunun çabalarıyla gerçekleşmiştir. Son on yılını smd boardların üretiminda geçirmiş bir kişi olarak. bazı önerilerim olacak. Entegrelerin ya da yaygın ismiyle chiplerin kılıflarının kontrolsuz ısıtılması hasar görmelerine sebep olur. Kılıf sıcaklıklarının 125 dereceyi geçmemesi lazımdır. Aslında krem lehimlerle çalışmanın en kolay yolu sıcak havadır. Çünkü böylece chipleri local olarak ısıtmak sağlanır. Biz çalıştığım firmada 10 yıl önce ilk üretimleri yaparken arçelik bir elektrik fırını kullanmıştık. 220 derecelik fırında 2 dakika içinde lehimleme gerçekleşiyordu. Ancak devre üstünde sadece direnç kondansatör ve transistörler vardı. Öte yandan bugüne kadar kullandığım en kaliteli krem lehim alfa markadır. Bu lehimi Esman elektronik satar. Multicore lehimlerde çok güzeldir ancak bir ara onunla ilgili bir sorun yaşamıştık. Krem lehimi asla oda sıcaklığında tutmayacaksınız. Buzdolabında duracak ve kullanmadan yarım saat önce çıkaracaksınız. Yeni üretim tekniklerinde fosforbronz veya çelik elekler ile serigrafi yöntemiyle lehim çekilir ve üzerine malzemeler makina ya da elle dizilir. Daha sonra ınfrared fırınlarda lehim eritilir. Fırından geçme süresi yaklaşık 4 dakikadır. Hareketli olan konveyör yavaş yavaş bordu ısıtır ve ani ısı genleşmeleri nedeniyle çatlamaların olmamasını sağlar. Sonra sıcak bölgede lehim erir daha sonra yavaş yavaş soğutulur. Board fırından çıktığında lehim donmuştur. Onarımlarda krem lehim ile birlikte mutlaka flux kullanmalısınız. Unutulmaması gereken bir husus da krem lehimler normal lehimlere göre daha düşük sıcaklıklarda erir, çünkü içindeki kalay oranı daha yüksektir. Uzman-as rumuzlu arkadaşımızın çalışmaları oldukça teknik, işin doğru yapılış şeklini yazmış. Bilgilerinize sunulur......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ertie -- 12 Eylül 2008; 9:22:52 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Ertie

Arkadaşlar tüm çalışma yapanları kutlarım. Gelişim insanoğlunun çabalarıyla gerçekleşmiştir. Son on yılını smd boardların üretiminda geçirmiş bir kişi olarak. bazı önerilerim olacak. Entegrelerin ya da yaygın ismiyle chiplerin kılıflarının kontrolsuz ısıtılması hasar görmelerine sebep olur. Kılıf sıcaklıklarının 125 dereceyi geçmemesi lazımdır. Aslında krem lehimlerle çalışmanın en kolay yolu sıcak havadır. Çünkü böylece chipleri local olarak ısıtmak sağlanır. Biz çalıştığım firmada 10 yıl önce ilk üretimleri yaparken arçelik bir elektrik fırını kullanmıştık. 220 derecelik fırında 2 dakika içinde lehimleme gerçekleşiyordu. Ancak devre üstünde sadece direnç kondansatör ve transistörler vardı. Öte yandan bugüne kadar kullandığım en kaliteli krem lehim alfa markadır. Bu lehimi Esman elektronik satar. Multicore lehimlerde çok güzeldir ancak bir ara onunla ilgili bir sorun yaşamıştık. Krem lehimi asla oda sıcaklığında tutmayacaksınız. Buzdolabında duracak ve kullanmadan yarım saat önce çıkaracaksınız. Yeni üretim tekniklerinde fosforbronz veya çelik elekler ile serigrafi yöntemiyle lehim çekilir ve üzerine malzemeler makina ya da elle dizilir. Daha sonra ınfrared fırınlarda lehim eritilir. Fırından geçme süresi yaklaşık 4 dakikadır. Hareketli olan konveyör yavaş yavaş bordu ısıtır ve ani ısı genleşmeleri nedeniyle çatlamaların olmamasını sağlar. Sonra sıcak bölgede lehim erir daha sonra yavaş yavaş soğutulur. Board fırından çıktığında lehim donmuştur. Onarımlarda krem lehim ile birlikte mutlaka flux kullanmalısınız. Unutulmaması gereken bir husus da krem lehimler normal lehimlere göre daha düşük sıcaklıklarda erir, çünkü içindeki kalay oranı daha yüksektir. Uzman-as rumuzlu arkadaşımızın çalışmaları oldukça teknik, işin doğru yapılış şeklini yazmış. Bilgilerinize sunulur......

Yorumunuz için teşekkürler. Takdir edersiniz ki elimde sıcak hava tabancası olsa böyle birşey yapma gereksinimi duymayacaktım. Ev ortamında ev eşyalarıyla yapabileceğimin en iyisini yaptığımı düşünüyorum. Alpha broşürünü buldum, bazı ürünlerle ilgileniyorum ama adetsiz verirler mi bilemem. Telefon etmeli.

http://esmanelektronik.com/pdf/Alpha300.pdf

• erite arakadaşım yorumun için teşekkürler fakat yanıldığın bir nokta var sıvı lehimler için erime ısıları düşük demişsın bundan yaklaşık 1-2 yıl önce kullanılan lehimler için bu söylediğin geçerli fakat şu anda klullanılan lehimler kurşunsuz olduğundan erime ısıları yükselmiş durumda bunun nedeni yeni alaşımlarda kurşun yerine bizmut ,gümüş veya bakır kullanılıyo olması küçük bir örnekle eski nokia 3310 bordlarında sistemi 320 derecede az miktar flux la kolayca sökebiliyoken yine nokia N73 de bu durum tam tersi sistemi hasarsız yerinden sökebilmeniz için en az 350 derecede çalışmanız gerekmekte bu ısıda bile sistem söküldüğünde bacakları iğne iğne kalıyo yani sivri şekilde işte bunun sebebi kurşunsuz lehim dir çevre için faydalı ama elektroniği zorlaştırmış durumda eski tip fluxlar sentetik olduğundan dolayı kurşunsuz lehimi yumuşatmıyo hal böyle olunca lehimleme kalitesi düşüyo benim tercihim genelde kurşunlu lehimden yana ama dezavantajlarını da unutmamak lazım

• Çok güzel bir yöntem tebirkler!!! Ama ergonomi konusunda problem olabilir!
  • Arkadaşlar öncelikle bayramınız mübarek olsun...
    Telit GM862 GPS için 50 pin molex board to board konnektörü PCB üzerine yüzey montaj tekniği ile lehimlemem gerekiyor. Yalnız konektörün iki bacağı arasındaki mesafe 0.5mm. Nasıl bir yol izlemeliyim? Havyayla yapmak mümkün değil gibi..Aşağıda datasheeti var. Yardımcı olursanız sevinirim..

http://www.sparkfun.com/datasheets/Prototyping/537480504_sd.pdf

Çok pinli SMD komponentleri 'ütüyle' lehimleme yöntemi:

• Sanırım benim metodu kullanabilirsiniz. Eğer solder masklı bir bord ile çalışmayacaksanız, pinler kısadevre olabilecektir. İngilizcesi solder wick ya da desoldering braid olarak geçen ama Türkçe olarak hangi ismin kullanıldığına emin olamadığım (lehim sökme teli olabilir) malzeme ile köprüleri alabilirsiniz.

edit: Resmini de koyayım pek anlatamamışım galiba.
     Çok pinli SMD komponentleri 'ütüyle' lehimleme yöntemi:

Eğer temiz olsun uzun sürsün, ellerim de titremez diyorsanız, lehim pastasını bir şırınganın iğnesi ile lehimlenecek pad'lere teker teker koyabilirsiniz. Üzerine malzemeyi koyup alttan ısıtın, bütün bu işlemleri malzemeyi titretmeden hallederseniz zaten mükemmel bir lehimleme elde etmiş olacaksınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 1 Ekim 2008; 19:34:27 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.