Şimdi Ara

Çok pinli SMD komponentleri 'ütüyle' lehimleme yöntemi:

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
7.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün denediğim ve başarıyla uyguladığım yöntemi sizinle de paylaşayım.
    Ben bu yöntemi, pinleri altında olan bir GSM modül için uyguladım. Modülün alttan resmi şöyle:

Bunu bir adaptör kartına lehimleyerek, babadan kalma "bacak"lı forma getirmeye çalıştım, başarılı da oldum. Üstte gördüğünüz modülü..

şu karta lehimledim.

Bunun için gerekli malzemeler:
    1 adet buharsız ütü, elektrikli tava ya da dumansız ızgara. Düz yüzeyli ve ısı kontrolü olan herşey işinizi görür.
    Biraz alüminyum folyo
    Lehim pastası (dikkat, flux'tan bahsetmiyoruz, içinde lehim parçacıkları olan gümüşi renkli yoğun pastadan bahsediyoruz, gerçek "lehim pastası" budur)
    Şeffaf bant

Lehimlenecek malzeme ve lehimlenecek olan kartı alkol ile iyice temizleyerek işe başlıyoruz. Lehim temas noktalarını iyice parlatmak ana koşul. Temizledikten sonra bu alanlara elle dokunmamak lazım ki cilt yağları oraları kirletmesin.

Temizlikten sonra parçanın lehimleneceği kartı alıyoruz. Lehim yapılacak noktaları, şeffaf bant ile "maske" içine alıyoruz. Üstteki resimde dikkatli bakılınca "maske"ler gözüküyor. Sadece lehimlenecek alanlar maske dışında kalmalı.

Maskeleme işlemi de bitince, yassı bir spatula ya da benzer birşeyle (tabii ki oldukça ufak boy birşey kullanmanız lazım. Ben, simit saraylarında çay karıştırmak amaçlı verilen tahta çubukları kullandım. Tavsiye edilir) lehim pastası, maskelediğimiz alanlara dikkatlice uygulanır. Benim kullandığım lehim pastası şudur:

Ben bunu çinlilerden aldım, dolayısıyla dandik birşey. Normalde lehim pastaları, soğuk zincir ile teslim edilir, bir saklama sıcaklığı vardır ve son kullanma tarihi olur, bunlara uyulmadığı takdirde bozulur. Tabi bunlar pahalıdır ve seri üretim işleri için kullanılır, bu benim kullandığımın fiyatı 3 lira gibi birşeydi. Ve aslında oldukça az kullanıldığı için çook uzun süre kullanılır diye tahmin ediyorum.

Dikkat edilecek husus, ne kadar uygulanacağı. Bunu ancak sürerken anlayabileceksiniz. Zaten çok kolay sürülen bir malzeme değil. Çok kalın sürmemek lazım ki, yakın pinler kısadevre olmasın. Çok ince sürmemek lazım ki, iki yüzeyin arasını doldurabilsin. Bu tamamen gözle ve deneyimle anlaşılabilecek bir durum. Yaparken anlıyorsunuz zaten. Benim ilk denemem ve başarılı oldum, sizin için de çok zor olmayacağını tahmin ediyorum.
    İşlem sonrası görüntü şöyle:

Düzgünce pastayı uyguladıktan sonra maskeleri söküyoruz. İşlem sonrası görüntü şöyle:

Görebildiğiniz gibi, alt taraf çok güzel düzgünken üst taraf öyle değil. Biraz aceleye geldi.

Opsiyonel aşama: Ben yaptım, çünkü mümkündü. Padların arasından sivri bir cisimle geçerek, oralardaki lehim pastalarını kaldırdım. Böylece lehimin eriyince yandaki padlara sarkıntılık edip kısadevre ihtimalini ortadan kaldırdım. Ama zaten ince bir şekilde sürdüğümüz için, sanıyorum bu işlemi yapmasaydım da başarılı bir şekilde olurdu.

Bundan sonra son aşamalara doğru geliyoruz. Lehimlenecek malzemeyi, maskelenmiş ve pastalanmış yüzeye çok dikkatli bir şekilde, kaydırmadan bırakıyoruz. Kaydırmak demek, lehimin de kayması demek. Titremeyen ellerin faydası burada görülüyor. Bu işlemi tek seferde yapmalısınız. Sonradan düzeltme yaparsanız, alttaki pastayı da oradan oraya gezdirmiş oluyorsunuz. Yan pada da geçebilir demek oluyor ! Oturttuktan sonra hafifçe bastırın (titretmeden!) ki tam otursun.

Son aşama, ütü. Ütüyü masanın üzerine tabanı size bakacak şekilde koyun ve sabitleyin. Tabanın ortaları en fazla ısınan bölüm, burayı tercih edeceğiz. Ütünün o kısmına alüminyum folyoyu yayıp, üzerine de dikkatli bir şekilde lehimlenecek malzememizi getiriyoruz. (Kartın üzerinde modül şeklinde, alttan komple ısıtılacaklar) Kartın boş taraflarından hafifçe bastırarak alüminyum folyuyu düzeltiyoruz. Folyonun amacı tam düz olmayan ütü veya tam düz olmayan kartların arasındaki boşlukları minimuma indirmek. Tabi işlem bitince hızlı bir şekilde ütünün üzerinden alma işine de yarıyor. Ütüyü maksimum dereceye alıyoruz.
    Ütünün üzerine folyoyu, folyonun üzerine malzemeyi koyunca, ütünün fişini takıyoruz ve başlıyoruz izlemeye.

Yaklaşık 1 dakika sonra alüminyum folyo tütmeye başlayacak, bu aşamadan sonra tüm dikkatinizle lehim pastasına odaklanın. Bir köşeden başlayarak sihirli bir şekilde bildiğiniz lehime dönüşmeye başlayacak, yani sıvılaşacak. Dikkatle izleyin, tüm pinler lehimlendiği an folyodan tutarak tüm zerzevatı ütünün üzerinden, son kez sallatmayarak masanın üzerine alıyoruz ve soğutuyoruz. Soğuma işlemi kendi kendine olmalı, yavaş yavaş. Üflemeyin.

Benim GSM modülün üzerindeki plastik yazılar biraz kaydı ama sorun değil.

İşlem tamam

Sonuç:

kolay gelsin.

• Mükemmel olmuş çok başarılı ve yaratıcı bir çalışma. Tebrikler.
  • Tebrikler, çok güzel olmuş IMEI olayını çözebildin mi Bir de lehim pastası dealextreme'de olan değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yxsdf -- 6 Eylül 2008; 16:11:29 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: yxsdf

Tebrikler, çok güzel olmuş IMEI olayını çözebildin mi Bir de lehim pastası dealextreme'de olan değil mi?

IMEI'yi çözemedik, daha araştırıyorum. Lehim pastası dediğin yerden evet.
  • iyi çalışma tebrikler....
  • Bununla microchipleride lehimleyebilirmiyiz

Aklımızın bi köşesinde dursun.İlerde lazım olur.Teşekkürler
  • çok güzel bir çalışma.yalnız ütü yerine havyada kullanılabilir ufak entegrelerde
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMD tamir için havya önerisi
    12 yıl önce açıldı
    Havya Ucu Seçimi
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: berat23

çok güzel bir çalışma.yalnız ütü yerine havyada kullanılabilir ufak entegrelerde

Entegrenin bacakları bu kadar çok değil ve bu işçilik gerektiriyo.Yani bunda entegre gibi rahat çalışma ortanın olmadığı için en rahat yöntemi bu
  • ısı hava tabancasıyla da olur gibime geldi, fikir sadece !
  • quote:

Orjinalden alıntı: formalist

ısı hava tabancasıyla da olur gibime geldi, fikir sadece !
    Isı havyasını bulmak zor arkadaş en basit yoluyla nasıl olur diye uğraşmış ve bulmuş
    teşekkürler
  • Evet bu yöntem aslında sıcak hava üfleyen havyalarla kullanmak için. Ama elimde olmadığı için varolan malzemelerle bu işi yaptım.

bu arada GSM modülü çalıştırdım galiba..
    edit: yok çalıştıramamışım, SIM kartı görmüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 7 Eylül 2008; 0:09:37 >
  • Eee hazar sonra nolucak bu GSM modül? Kendi telefonunu mu yapıyosun
    GH688 den daha modern olacagı kesin. Başarılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: nicaleus

Eee hazar sonra nolucak bu GSM modül? Kendi telefonunu mu yapıyosun

evet bende merak ettim sonuçları bildirirsen sevinirim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ozgurgokhan

quote:

Orjinalden alıntı: nicaleus

Eee hazar sonra nolucak bu GSM modül? Kendi telefonunu mu yapıyosun

evet bende merak ettim sonuçları bildirirsen sevinirim.

Sim kartı görmemiş ya.2 mesaj üstte yazıyo

Başka ne fazlası eksiği var söz sende hazar;

• güzel bir teknik hoşuma gitti. Baskı devreden sonra ütü ile lehimleme Bu teknikle BGA entegrelerde lehimlenir mi ki?

GSM modülü nerden kaça temin ettin?
  • quote:

Orjinalden alıntı: abdullaho
    GSM modülü nerden kaça temin ettin?

Hazar'ın affına sığınarak ben bir link vereyim;
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230287335231
  • Bu lehim pastasini internettenmi aldiniz ? eger oyleyse gumrukten nasil gecti ? yoksa turkiyeden alabilirmiyiz ? bu arada detayli anlatim icin tesekkurler.
  • GSM modül bile gümrükten geçtiyse, lehim pastası hayli hayli geçer ve geçmiştir.
    Satın aldığım web sitesinin ismi yukarılarda bir yerlerde mevcut. Firma çindedir ve kargo ücretsizdir. 15-20 gün içinde getiriyorlar.
  • kalem havya ile bacaklar lehim doldurularak daha kolay ve rahat bir yöntemde uygulanabilir.
  • SIM'i çalıştırdım, modülü bugün deneyeceğim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.