Şimdi Ara

Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
3
Favori
5.681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar bu forumda yeniyim. Uzun yıllardır baskı devre yapımı konusunda amatörce bir çok yolu denedim. Artık işi biraz daha profesyonel hale getirmek için bi cesaretle serigrafi malzemelerini temin ettim ve ilk çalışmalarımı yapmaya başladım. Ev ortamında kısıtlı imkanlarla yaptığım deneme çalışmamdan bir kaç fotoğrafı ekliyorum. Bu konuda tecrübeli olanlar varsa yorumlarını ve katkılarını rica ediyorum. Herkese iyi çalışmalar...
     Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeofby -- 3 Eylül 2015; 13:52:50 >

• Çok kaliteli bir çalışma. Tebrik ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bilgi verebilir misiniz.tam olarak ne gerekiyor nasıl yapılıyor

• Hocam öncelikle şunu söyleyim biraz zor, yorucu ve pahalı bir iş. Pahalı derken gerekli malzemeler maalesef biraz pahalı. Ama malzemeleri bir kere alınca defalarca pcb basmanız mümkün. Gerekli malzemeler :

100 veya 120 numara ipek 20x30 cm boyutlarıında=35 TL
    Rakle lastiği ve tutacağı=22 TL
    Emülsiyon 1 kg=25 TL
    Emülsiyon Sökücü 1 kg=25 TL
    Asit maske mürekkebi 200 gr= 20 TL
    Yeşil Lehim Maske Mürekkebi 200 gr= 35 TL
    Beyaz işaret baskı mürekkebi 200 gr =35 TL
    Katalizör = 40 TL
    İnceltici 1 kg=22 TL
    PVC Geciktirici 1 Kg= 25 TL

Bunlar bu iş için olmazsa olmazlar. Bunların dışındada ıvır zıvır masraflar çıkıyor. Bide en önemlisi pozlandırma kutusu. Onun yapımıda en az 100-150 tl arasında.

Öncelikle emülsiyon ipeğe rakle ile sürülür ve kurutulur. Baskı devre, lehim maskesi ve eleman yerleşim planları asetat kağıdına en koyu şekilde çıktı alınır. Yeterli koyuluk için ben 2-3 kağıda çıktı alıp üst üste koyup yapıştırıyorum. Daha sonra bunu pozlandırma camına koyup üstüne emülsiyon sürülü ipek konulur. 3-5 dk (Pozlama floresanlarının gücüne ve camın floresanlara uzaklığına göre değişir.) pozlandırılır.Baskı devredeki siyah yerler den ışık geçmediği için o kısımlar pozlanmaz ve ipek tazyikli su ile yıkanınca bu kısımlar dökülür. Sonuçta dökülen yerlerden mürekkep geçicelk diğer yerlerden geçmeyecektir. Hazırlanan bu kalıp ile pcb üzerine mürekkepler geçirilir. Kısa anlatımı bu. Eğer vakit bulabilirsem resimli ve ayrıntılı anlatımını eklerim. Kolay gelsin...

• Bilgi için teşekkürler. Baya masraflı ilk çalışma için. Değer mi. Kesinlikle. Ütü ile pcb ler hem amatörce oluyor hem de zamanla pcb ler korozyona uğruyor. Ama başlangıç için bir 350 TL yatırmak lazım. Peki dryfilm metodunu denediniz mi

• Dry film metodunu denemedim. Oda iyi bir seçenek ama özellikle eleman baskısı için geçerli tek yol serigrafi. Doğru pahalı ama 400 liralık bi malzeme fiyatı ile belki 500 tane profesyonel pcb basılabilir. Bencede ne kadar uğraştırsada pahalı olsada değer

• 94 yılında bu şekilde basmaya başlamıştım. Pratiklik kazanınca basmak 1 saatte bitiyor. Size ek olarak tavsiyem gümüş kaplama yapmak isterseniz gümüş nitrat-potasyum siyanür ve saf su üçlüsü ile bu kaplamayı da öğrenmeniz. Böylelikle fabrikasyondan farklı olmayan ve uzun süre dayanan pcbleriniz olur. Baskı için zamanında mürekkep püskürtmeli yazıcı+aydınger kullanıyordum. Hiç unutmam dakikada 4 sayfa siyah beyaz 2 dakikada 1 sayfa renkli basan HP660c yazıcıya 600 dolara yakın para ödemiştim sırf pcb baskı filmi için. Diğer malzemeleri daha söylemeyelim zira Ankara'da bile tek tük satan (Ulusta bir kırtasiye firması özellikle) burnundan kıl aldırmaz, almadan fiyat söylemez adamlardı. Pozlandırmayı 1 adet grolüx fluoresan lamba ile yapardım. Gayette keskin çıkardı. Baskı devre programı dos tabanlı boardmaker idi. Şimdilerde ise 200 mt dry film ile laminatör aldım. Daha denemedim ama aynı yöntemle maske baskısı da yapılabiliyor. İnanın dry film daha pahalıya geliyor genel malzeme temininde. Birim başına dadaha pahalı belki kıyaslamadım ama en azından daha temiz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Elinize sağlık . ben serigraf işi yapan bir arkadaşım var . negatifi hariç baskı için yalnız 50 TL veriyordum . zor ve masraflı iş . aldığınız malzemelerle onlarca baskı yapabilirsiniz ,aslında çok ucuza gelmiş , en önemlisi temiz iş çıkmış . işi daha ileri boyutlara taşıyıp lazer ile delik açanlar bile var . kusursuzluk arayanlar için . harika çalışmalar .
    tebrik ederim dostum ,tekrar ellerine ,emeğine ,bilgine sağlık .
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektürükçü

Elinize sağlık . ben serigraf işi yapan bir arkadaşım var . negatifi hariç baskı için yalnız 50 TL veriyordum . zor ve masraflı iş . aldığınız malzemelerle onlarca baskı yapabilirsiniz ,aslında çok ucuza gelmiş , en önemlisi temiz iş çıkmış . işi daha ileri boyutlara taşıyıp lazer ile delik açanlar bile var . kusursuzluk arayanlar için . harika çalışmalar .
    tebrik ederim dostum ,tekrar ellerine ,emeğine ,bilgine sağlık .

Teşekkür ederim elektürükçü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

94 yılında bu şekilde basmaya başlamıştım. Pratiklik kazanınca basmak 1 saatte bitiyor. Size ek olarak tavsiyem gümüş kaplama yapmak isterseniz gümüş nitrat-potasyum siyanür ve saf su üçlüsü ile bu kaplamayı da öğrenmeniz. Böylelikle fabrikasyondan farklı olmayan ve uzun süre dayanan pcbleriniz olur. Baskı için zamanında mürekkep püskürtmeli yazıcı+aydınger kullanıyordum. Hiç unutmam dakikada 4 sayfa siyah beyaz 2 dakikada 1 sayfa renkli basan HP660c yazıcıya 600 dolara yakın para ödemiştim sırf pcb baskı filmi için. Diğer malzemeleri daha söylemeyelim zira Ankara'da bile tek tük satan (Ulusta bir kırtasiye firması özellikle) burnundan kıl aldırmaz, almadan fiyat söylemez adamlardı. Pozlandırmayı 1 adet grolüx fluoresan lamba ile yapardım. Gayette keskin çıkardı. Baskı devre programı dos tabanlı boardmaker idi. Şimdilerde ise 200 mt dry film ile laminatör aldım. Daha denemedim ama aynı yöntemle maske baskısı da yapılabiliyor. İnanın dry film daha pahalıya geliyor genel malzeme temininde. Birim başına dadaha pahalı belki kıyaslamadım ama en azından daha temiz.

Bu gümüş kaplama olayını ilk defa duyuyorum. gümüş nitrat-potasyum siyanür bunlar kolay bulunabilen malzemelermidir? Her hangi bir tehlikesi varmıdır? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Bu aralar kalay kaplama olayını araştırıyorum. Soğuk kalay deniyor, daldırma şeklinde yapılıyormuş ama galiba soğuk kalay bulmak biraz zormuş.

• quote:

Orijinalden alıntı: jeofby

quote:

94 yılında bu şekilde basmaya başlamıştım. Pratiklik kazanınca basmak 1 saatte bitiyor. Size ek olarak tavsiyem gümüş kaplama yapmak isterseniz gümüş nitrat-potasyum siyanür ve saf su üçlüsü ile bu kaplamayı da öğrenmeniz. Böylelikle fabrikasyondan farklı olmayan ve uzun süre dayanan pcbleriniz olur. Baskı için zamanında mürekkep püskürtmeli yazıcı+aydınger kullanıyordum. Hiç unutmam dakikada 4 sayfa siyah beyaz 2 dakikada 1 sayfa renkli basan HP660c yazıcıya 600 dolara yakın para ödemiştim sırf pcb baskı filmi için. Diğer malzemeleri daha söylemeyelim zira Ankara'da bile tek tük satan (Ulusta bir kırtasiye firması özellikle) burnundan kıl aldırmaz, almadan fiyat söylemez adamlardı. Pozlandırmayı 1 adet grolüx fluoresan lamba ile yapardım. Gayette keskin çıkardı. Baskı devre programı dos tabanlı boardmaker idi. Şimdilerde ise 200 mt dry film ile laminatör aldım. Daha denemedim ama aynı yöntemle maske baskısı da yapılabiliyor. İnanın dry film daha pahalıya geliyor genel malzeme temininde. Birim başına dadaha pahalı belki kıyaslamadım ama en azından daha temiz.

Bu gümüş kaplama olayını ilk defa duyuyorum. gümüş nitrat-potasyum siyanür bunlar kolay bulunabilen malzemelermidir? Her hangi bir tehlikesi varmıdır? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Bu aralar kalay kaplama olayını araştırıyorum. Soğuk kalay deniyor, daldırma şeklinde yapılıyormuş ama galiba soğuk kalay bulmak biraz zormuş.

Kolay bulunmaz. Oldukça zehirlidir.

Çok temiz işçilik var ama parasızlıktan girişemiyoruz bir türlü.

• Bahsettiğim malzemeler oldukça ucuzdu potasyum siyanür kiloluk ambalajda ki gram bazında kullanılmakla birlikte zehirlidir elbette cilt teması olmamalı ve buharını solumayın. Ben zamanında karışıma elimi sokardım ciltten geçermiş kanserojen ama 20 sene geçti bir belirti yok. Dikkatli olmak lazım yoksa korkulacak birşey değil eldiven giyip ağzınıza felan sıçratmayın. Ben hazırlayıp işim bitince bidonda saklardım. Gümüş nitrat 10 gram kadar alsanız yeter bende hala yarısı torbada bekliyor. Saf su zaten para değil. Esasen pcbciler negatif serigrafi ile hatları değil bakırın eritilmesi gereken yani negatif çıktı alıp pcb yi mürekkeple kapladıktan sonra elektroliz ile açıkta kalan su yollarını kalay kaplayıp ardından mürekkebi silip aside atıp bakır yerleri eritirlerdi.

Tabletten yazdığım için yazım hataları nedeniyle kusuruma bakmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 4 Eylül 2015; 21:38:32 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Bahsettiğim malzemeler oldukça ucuzdu potasyum siyanür kiloluk ambalajda ki gram bazında kullanılmakla birlikte zehirlidir elbette cilt teması olmamalı ve buharını solumayın. Ben zamanında karışıma elimi sokardım ciltten geçermiş kanserojen ama 20 sene geçti bir belirti yok. Dikkatli olmak lazım yoksa korkulacak birşey değil eldiven giyip ağzınıza felan sıçratmayın. Ben hazırlayıp işim bitince bidonda saklardım. Gümüş nitrat 10 gram kadar alsanız yeter bende hala yarısı torbada bekliyor. Saf su zaten para değil. Esasen pcbciler negatif serigrafi ile hatları değil bakırın eritilmesi gereken yani negatif çıktı alıp pcb yi mürekkeple kapladıktan sonra elektroliz ile açıkta kalan su yollarını kalay kaplayıp ardından mürekkebi silip aside atıp bakır yerleri eritirlerdi.

Tabletten yazdığım için yazım hataları nedeniyle kusuruma bakmayın.

Ben tam olarak anlayamadım. Potasyum siyanür , gümüş nitrat ve suyu 3 ünü birdenmi karıştırıyoruz? karışım Miktarları ne kadar olacak? Kimya konusunda pek iyi değilim.

• Evet üçü beraber. Karışım miktarları aklımda değil ama 2 lt su 5 gr potasyum siyanür 5 gr da gümüş nitrat ile denenebilir. Satın alacağınız yerde kimya bilgisi iyi biri varsa bu iki ana maddenin saf suya hangi oranlarda karışacağını bilir. Kimya derslerinde hatırlarsanız maddeler birbiri ile karışıp yeni bir madde oluşturacak şekilde ancak belli oranlarda karışır geri kalan maddeler karışmadan çözücü içinde kalır (çözücü burada saf su).
  • quote:

Evet üçü beraber. Karışım miktarları aklımda değil ama 2 lt su 5 gr potasyum siyanür 5 gr da gümüş nitrat ile denenebilir. Satın alacağınız yerde kimya bilgisi iyi biri varsa bu iki ana maddenin saf suya hangi oranlarda karışacağını bilir. Kimya derslerinde hatırlarsanız maddeler birbiri ile karışıp yeni bir madde oluşturacak şekilde ancak belli oranlarda karışır geri kalan maddeler karışmadan çözücü içinde kalır (çözücü burada saf su).

Bilgi için teşekkür ederim

• Bugünkü çalışmamdan kareler. El alıştıkça daha güzel pcb ler çıkıyor ortaya...

Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeofby -- 7 Eylül 2015; 15:42:14 >

• quote:

Bugünkü çalışmamdan kareler. El alıştıkça daha güzel pcb ler çıkıyor ortaya...

Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre Serigrafi yöntemi ile pcb baskı devre

Hocam ellerine sağlık. Ağzımın suyu aktı desem yalan olmaz.

• Valla tavsiye ederim ya. Ne olursa olsun böyle güzel bi sonuç çıkınca insan çok mutlu oluyor. Her zaman kendimi geliştirme taraftarıyım elektronik konusunda

• quote:

Valla tavsiye ederim ya. Ne olursa olsun böyle güzel bi sonuç çıkınca insan çok mutlu oluyor. Her zaman kendimi geliştirme taraftarıyım elektronik konusunda

Hocam malzemeleri Online temin edebileceğimiz bie yer var mı bildiğin. Kocaeli de yaşıyorum. Açıkçası burada bunları nereden bulurum onu da bilmiyorum

• Online olarak bildiğim bi site var.http://www.dekomat.com.tr/BASKILI-DEVRE-BOYALARI-23 yalnız burda boyalar 1 kg olarak satılıyor. Ben başlangıç için 200 gr almıştım. Birde malzemeleri görerek almak en iyisi bence. Çünkü neyi nasıl yapıcağını sorma imkanın oluyor, tavsiyelerini alıyorsun. Benim tavsiyem eğer gerçekten yapmak istersen bir gününü ayırıp istanbuldan almak malzemeleri.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.