Şimdi Ara

smd parça nasıl sökülmeli ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.090
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • smd parçaları sökmek için 968d sipariş ettim şansıma 2 defa arızalı ürün geldi 3. bekliyorum , bu havya setini daha çok parça söküp takmak için kullanacağım bu durumda sıvı lehim kullanmaya gerek yok sanırım ama sıcak hava seti kullanmakta yeniyim ve sadece ısı uygulayarak parçayı sökmekte pek zorlandım sayılmaz 300 derecede parçaları söktüm fakat takarken lehimleri eritmekte ve parçaları takmakta çok zorlandım bunun için flux mı kullanmam lazım yoksa sıvı lehim mi takarken fazla ısı uygulayıp parçaları yakmaktan korkuyorum açıkcası tecrübeli arkadaşlardan bu konuda yardım istiyorum. tşk

• S - krem flux ile ısının eşit dağıtılması ve parçanın daha kolay sökülmesi mi sağlanıyor.
    C- Evet

S- sıvı lehim yerine normal lehim teli ile sökülen parçanın pedlerine bir miktar lehim yapıp flux sürerekte lehimleme yapılabilir mi
    c- Evet

S- flux anladığım kadarıyla hem söküm hemde parça takarken şart
    C- Hayır şart değil. Lehimli yüzeyden parça sökülecekse çoğu zaman flux bile kullanmam. Sıcak hava tabancası ile komponent pinleri üzerinde daireler çizerek komponent çatlamadan/yanmadan pinlerdeki lehimler çözününce, komponenti çıkartırım (örnek 128 pinlik işlemciler) Ancak Komponent lehimleme de muhakkak flux kullanırım.

S- flux tavsiyesi edebilir misiniz?
    C- Öncelik orjinal ürün olmalı. Amtech veya Kingbo
    ,
  • 300 derecede uzun süre karta ve malzemeye sıcaklık uygulamış olursun.Burada altın kural en kısa süre montajdır.önerim cihazın ağız çıkış sıcaklığını Termokulp ile ölçerek ayarlanan ısıda sıcak hava çıkışının olup olmadıgıdır. Atıyorum cihazı 300 dereceye ayarlarsın fakat çıkış sıcaklığı aslında 270 derecedir bu böyle ayarlanan sıcaklığın altı yada üstü olabilir. Durum böyle oluncada motajlamada sıkıntı çıkabilir.

Yine önerim benim kullandığım ortam sıcaklığınada bağlı olarak 350-380 derece aralığıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonradan gördüm malum saat 03.00
    Sökerken flux kullanma söktükten sonra flux ile eski lehimi blendaj ile alıp yeni lehimi pad yada ayaklara verirsen işin çok çok kolaylaşır.

• Sıcak hava tabancası ile smd söküm yapilacaksa;
    Malzeme sıcağa alıştırılarak , malzeme etrafında küçük daireler çevrilerek söküm yapılmalı. Direk malzemeye sıcak hava tutmayın. Malzemeyi catlatirsiniz.
    Sökülecek olan
    Plastik malzeme ise soket vs... Sıcaklık Bir kaç turda bir 10 ar derece artırılır. Söküm gerçekleşir.
    Malzeme çok narin ise pcb alttan da ısıtılmalıdır.
    Sabredilmeli...
    Az miktar krem flux kullanılabilir. Söküme yardımcı olur.

Sıcak hava tabancası ile lehim yapılacaksa;
    Önce bölge flux ve lehim temizleme teli ile birlikte bakır yollara paralel şekilde, temizleme teli fazla bastirilmadan, yol kaldırılmadan temizlenir..
    Selulozik tiner ve fırça yardımı ile eski kalıntılar temizlenir.
    Lehim yapılacak bölgeye Havya ile malzemeler lehimlenir.
    Sıcak hava tabancası kullanılacaksa az miktar sıvı lehim ile lehimlemeler yapılır.
    Kolay gelsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

Sıcak hava tabancası ile smd söküm yapilacaksa;
    Malzeme sıcağa alıştırılarak , malzeme etrafında küçük daireler çevrilerek söküm yapılmalı. Direk malzemeye sıcak hava tutmayın. Malzemeyi catlatirsiniz.
    Sökülecek olan
    Plastik malzeme ise soket vs... Sıcaklık Bir kaç turda bir 10 ar derece artırılır. Söküm gerçekleşir.
    Malzeme çok narin ise pcb alttan da ısıtılmalıdır.
    Sabredilmeli...
    Az miktar krem flux kullanılabilir. Söküme yardımcı olur.

Sıcak hava tabancası ile lehim yapılacaksa;
    Önce bölge flux ve lehim temizleme teli ile birlikte bakır yollara paralel şekilde, temizleme teli fazla bastirilmadan, yol kaldırılmadan temizlenir..
    Selulozik tiner ve fırça yardımı ile eski kalıntılar temizlenir.
    Lehim yapılacak bölgeye Havya ile malzemeler lehimlenir.
    Sıcak hava tabancası kullanılacaksa az miktar sıvı lehim ile lehimlemeler yapılır.
    Kolay gelsin.
    işini bilen bir insanın yorumu. birşeyler daha ekleyeyim. her parçanın reflow profili vardır ve maksimum kaldırabileceği bir sıcaklık vardır. bu sıcaklık lehimleme sırasında peak yani max 250-260 dereceyi geçmemelidir. çok kısa süreli 3-5 saniye dayanabileceği daha yüksek bir sıcaklık olabilir ama riske atmaya gerek yok.
    @muhsin kamer in dediği gibi sabır önemli ani ısıtmalar ani soğutmalar en büyük düşmandır ve ısıyı bir noktaya tutmamak gerekir zaten belirtmiş yazısında. sıcak havayı tutmaya başladığınızdan erimeye kadar olan süre aşağı yukarı 1 dakika - 90 saniye içerisinde gerçekleşmeli doğrusu budur.
    lead free lehim 230-240 derecelerde erir o yüzden biraz daha dikkat gerektirebilir ama normal lehimler zaten 180 derecede eridiğinden sıkıntı yaratmaz.

• muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    krem flux ile ısının eşit dağıtılması ve parçanın daha kolay sökülmesi mi sağlanıyor ve birde sıvı lehim yerine normal lehim teli ile sökülen parçanın pedlerine bir miktar lehim yapıp flux sürerekte lehimleme yapılabilir mi , elimde lehim teli olduğu için onu değerlendirmek isterim açıkcası ama flux anladığım kadarıyla hem söküm hemde parça takarken şart onun içinde flux tavsiyesi edebilir misiniz bir çok çeşidi var fluxun . cevaplar için tşkler

@Diamondx@orhanyor
  • axelfoly kullanıcısına yanıt
    S - krem flux ile ısının eşit dağıtılması ve parçanın daha kolay sökülmesi mi sağlanıyor.
    C- Evet

S- sıvı lehim yerine normal lehim teli ile sökülen parçanın pedlerine bir miktar lehim yapıp flux sürerekte lehimleme yapılabilir mi
    c- Evet

C- Hayır şart değil. Lehimli yüzeyden parça sökülecekse çoğu zaman flux bile kullanmam. Sıcak hava tabancası ile komponent pinleri üzerinde daireler çizerek komponent çatlamadan/yanmadan pinlerdeki lehimler çözününce, komponenti çıkartırım (örnek 128 pinlik işlemciler) Ancak Komponent lehimleme de muhakkak flux kullanırım.

S- flux tavsiyesi edebilir misiniz?
    C- Öncelik orjinal ürün olmalı. Amtech veya Kingbo
    ,

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Özel vida nasıl sökülür?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    parça sökümünde sökülen parça her zaman arıza olmayabiliyor o açıdan parçayı fazla ısıya maruz bırakmadan sökerken de flux kullanmalı mıyım sordum malum bu işte acemiyken fazla ısı verip sağlam parçayı bozma ihtimalide var :)

yorum için tşk hocam , soru cevaplı anlatım çok aydınlatıcı oldu :)
  • axelfoly kullanıcısına yanıt
    Sorunuzu yukarıda yanıtlamıştım. Herhalde dikkatinizden kaçtı.

Flux; sökme ve lehimleme işlerinde kullanılabilir. Ölçüsü az miktar olmalıdır. Flux Dumanını solumayın.
    Ben sökerken çoğu zaman flux kullanmıyorum. Lehimleme yaparken (özellikle anakartlar da) muhakkak flux kullanırım.

Kimi ustalar sökme/lehimleme de hiç flux kullanmıyor. El becerisi ile ilgili diyelim...
    Sıcak hava tabancası hiç bir zaman komponent üzerine tutulmaz. 380-400 derece arasında 5-6 hava ile komponent üzerindeki pinlere gelecek şekilde, daireler çizerek sıcak havaya malzeme alıştırılarak komponent alınır.
    Lehimleme yapacağınız zaman az miktar pin yerlerine flux sürün, kısa bir süre hava tabancası ile lehimlenecek yüzeye sıcak hava tutarak ısıtın, lehim varsa da çözünür sonra komponenti lehimlenecek yere konur, sıcak hava pinlere gelecek şekilde tabanca dolaştırılır. Lehimleri eriyince lehimleme işlemi tamamlanmış olur.
    Saf alkol veya selülozik tiner, eski bir diş fırçası ile flux artıkları temizlenir. kağıt havlu/peçete komponent üzerine serilir tekrar diş fırçası ile komponent fırçalanır.
    komponent ve pinleri tertemiz hale gelir.

Kolay gelsin..

• Temizlik istemeyen / no clean flux de var ama fiyatlarını bilmiyorum
  • Altın kural lehimler erimeden sakın komponent'i çekiştirme yolları koparsa pcb çöp olabilir. Takarken pcb üzerinde ki lehimler tazelenir, önce pcb ısıtılır sonra cımbızla komponent yerine konur. Garanti olsun diye pasta sürüp tekrar ısı ayarlı havya ile bacaklar ısıtılır. En son yine cımbız yardımıydı bacaklar tek tek lehim tuttu mu diye kontrol edilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.