Şimdi Ara

[Çözüldü]Windows 7 64-bit ~ RAM Tam Kapasite Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İşletim sistemim 8GB RAM'in yaklaşık yarısını kullanılabilir olarak algılıyor. Bu sorunu çözebilmek için BiOS ayarlarından memory remapping (hafıza tekrar yapılandırma) yöntemi önerilmiş. Aşağıda bu yöntemi uygularken ekran görüntüleri kaydettim ve uğraşım sonunda sorun yine de düzelmedi. Ekran kartım AMD Radeon™ HD 6990 (Paylaşımsız). Yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden Teşekkürler

BiOS Ana Sayfam >>> Advanced Mode

BiOS Ana Sayfam >>> Advanced Tab (Gelişmiş Sekme) >>> North Bridge (Kuzey Köprüsü)

BiOS Ana Sayfam >>> Advanced Tab (Gelişmiş Sekme) >>> North Bridge (Kuzey Köprüsü) >>> Memory Configuration (Hafıza Düzenleme)

BiOS Ana Sayfam >>> Advanced Tab (Gelişmiş Sekme) >>> North Bridge (Kuzey Köprüsü) >>> Memory Configuration (Hafıza Düzenleme) ~ Memory Hole Remapping (Hafıza Yuvası Tekrar Yapılandırma) >>> Exit (Çıkış) ~ [Saved and Reset]

BiOS Ayarları Sonrası Sistem Özelliklerim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zinzin -- 14 Aralık 2012; 5:07:43 >

• biosunu güncelle
  • start'tan msconfig yap, açılan sayfada boot menüsünden advanced options yap, daha sonraki sayfada processors ve memory ayarları çıkacak. sayfanın tepesindeki kutuların işaretlerini kaldır ve okeyle(apply'i unutma). sonrası restart
  • quote:

Orijinalden alıntı: visiotech.gen.tr

start'tan msconfig yap, açılan sayfada boot menüsünden advanced options yap, daha sonraki sayfada processors ve memory ayarları çıkacak. sayfanın tepesindeki kutuların işaretlerini kaldır ve okeyle(apply'i unutma). sonrası restart

Number of Processors ve Maximum Memory kutucukları zaten seçili değil dostum. Daha farklı bir çözüm var mı?

Yardımların için teşekkürler

Not: Formattan önce başka bir Win 7 64bit Kurulum DVD'si ile kurmuştum işletim sistemimi... O zaman böyle bir sorun yoktu. Acaba son kullandığım Kurulum DVD'sinden mi kaynaklanıyor?
  • ayni sorun bende de var.win7 64bit,asus m5a99x evo r2 anakart,ram 4*2 gskill.bios guncel.ne yaptiysam 8 gb gozukmuyor,ayni sorunu yasayan cok kisi var ama hicbir forumda cozum bulunamiyor ya da o kadar arastirmama ragmen ben bulamadim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zinzin

Not: Formattan önce başka bir Win 7 64bit Kurulum DVD'si ile kurmuştum işletim sistemimi... O zaman böyle bir sorun yoktu. Acaba son kullandığım Kurulum DVD'sinden mi kaynaklanıyor?

Selam
    @Bios RAM boyutları tamam gözüküyor ve bir sorun yok bunda..
    %90 kurmuş olduğunuz DVD'den kaynaklı bir durum bu. Eğer modifiye bir işletim sistemi ise, bu gibi sorun yaşamanız gayet doğal.

Tavsiyem ise;
    Orijinal Microsoft SP1 sürümü ile kurulum yapın. Fakat kurulum esnasında 100 MB civarındaki önyükleme alanını mutlaka silin ve kuracağınız C: birimini de sildikten sonra birleşeceklerdir. Sonrasında format seçeneğini kullanarak kuruluma başlayın. Aksi durumda önyükleme biriminden kaynaklı sorunlar yaşarsınız.
    Bilginize ve kolay gelsin..

• quote:

Orijinalden alıntı: Bay_KG

quote:

Orijinalden alıntı: zinzin

Selam
    @Bios RAM boyutları tamam gözüküyor ve bir sorun yok bunda..
    %90 kurmuş olduğunuz DVD'den kaynaklı bir durum bu. Eğer modifiye bir işletim sistemi ise, bu gibi sorun yaşamanız gayet doğal.

Tavsiyem ise;
    Orijinal Microsoft SP1 sürümü ile kurulum yapın. Fakat kurulum esnasında 100 MB civarındaki önyükleme alanını mutlaka silin ve kuracağınız C: birimini de sildikten sonra birleşeceklerdir. Sonrasında format seçeneğini kullanarak kuruluma başlayın. Aksi durumda önyükleme biriminden kaynaklı sorunlar yaşarsınız.
    Bilginize ve kolay gelsin..

Modifiye evet... Her format DVD'lileri düzgün çalışmıyor sanırım... Yaklaşık bir senedir format atmamıştım... Bu sene ikinci kez format atacağım...

Yardımcı olan herkese teşekkürler

• Tekrar Merhabalar

Sorunu düzeltemedim ve işletim sistemime yeni kurulum DVD'im ile format attım. Heyecanla sistem özelliklerime göz attım ve yine "8GB (3,96GB usable)" bildirimini gördüm. Kibar bir şekilde küfür ediyordum ki sorunun RAM yuvalamasından kaynaklanabileceği kafama dank etti. Çünkü bir önceki format serüvenimden önce kasamı açıp içini bir güzel temizlemiş; tozlardan kısmen arındırmıştım. Fakat daha sonra RAM'leri yanlış yerleştirmiş olabileceğim aklıma geldi ne hikmetse. Kahve rengi yuvalara kardeş RAM'leri yerleştirmem gerektiğini sanıyordum; fakat yanılmışım. Renklerin RAM yuvaları ile bir ilgisi yokmuş.

Özetle,

Tüm bu sorun son kullanıcıdan, yani benden kaynaklanıyormuş...

Aynı sorunu yaşayan diğer arkadaşlar vardır diye görsel bir çözüm hazırladım.

İlk olarak...

Bu aşağıda gördüğünüz benim kafamı karıştıran RAM yuvaları... Donanımcılar "slot" diyor sanırım... Yazılım ile haşır neşir biri olduğum için yanlış bir şey yazarsam kusuruma bakmayın arkadaşlar.

Dikkat ederseniz DIMM_A1 ve DIMM_A2 kardeş yuvalar... Ben renklerden dolayı DIMM_A1 ve DIMM_B1'i kardeş sanıyordum. Meğersem onlar kuzenlermiş...

DRAM_LED ışığı ise RAM'ler yuvalarına tam oturmadığında ya da hatalı bir RAM kombinasyonu olduğunda yanıyor. Eğer hiçbir sorun yoksa bilgisayarınızı çalıştırdığınızda bir - bir buçuk saniye kadar yanıyor ve sönüyor. Sönmüyorsa bilin ki biraz önce söylediğim sorunlardan biri var demektir.

Kasamın içi tozdan çok kötü olduğu için Photoshop CS6 ve FastStone Capture yazılımları ile böyle bir görsel anlatım hazırladım arkadaşlar. Kullandığım anakartlar ve RAM'ler gerçekteki ile aynı.

İşte bu forum konusunun sebebi aşağıdaki hatalı yuvalama şekli. Ben RAM'lerimi kahverengi yuvalara yerleştirdim. Fakat DIMM_A1 ve DIMM_A2 yuvalarına yerleştirmem gerekiyormuş...

DIMM_A1 ve DIMM_A2 yuvalarına yerleştirdikten sonra sorun düzeldi. Aşağıdaki görselde "Installed memory"den de anlayabilirsiniz...

Daha sonra ağabeyimin kullanmadığı bilgisayarındaki 2GB'lık iki RAM'i DIMM_B1 ve DIMM_B2 yuvalarına takıp, sistemimi 12 GB yapayım dedim ve aşağıdaki hatalı yuvalama sonucunu aldım.

Sanırım bu sorun RAM'lerin MHz değerlerinin farklı olmasından kaynaklanıyor. Belki BIOS sayfasında bir çözümü vardır.

Bundan sonra ağabeyimin RAM'lerini DIMM_A1 ve DIMM_A2 yuvalarına taktım. Benimkileri ise B1 ve B2'ye... Yine hatalı yuvalama oldu...

Son olarak A1'e kendi RAM'imi A2'ye ise ağabeyimin RAM'ini taktım. 4GB + 2GB = 6GB kurulu ram ile doğru yuvalama sonucunu aldım; fakat böyle yapmam sizin de anlayacağınız gibi anlamsız olurdu. Bunu sadece deneme amaçlı yaptım. Görselini buraya yüklemedim. Belki ilginizi çeker diye yazıyorum...

En sonunda ağabeyimin RAM'lerini kullanmamaya karar verdim ve A1 ve A2 yuvalarına kendi RAM'lerimi taktım. Aşağıda sistem özelliklerimin ekran görüntüsünü görebilirsiniz...

Böyle işte arkadaşlar... Sorun tamamen benden kaynaklanıyormuş...

Yabancı forumlarda da böyle sorun yaşayan çok kişi var; sorunun yazılımsal olduğunu sanıyorlar. Sorun tamamen yanlış yuvalamadan kaynaklanıyor ve donanımsal.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.