Selamlar Ben Bilal Altındağ DAİKİN VRV sistemleri ile ilgili sorunlarınıza yardımcı olabilirim bilginize...
selamlar (: daikin in sitesini gezerken sadece sogutma yapan klima modellerinin oldugunu gordum ve bu cok hosuma gitti daha once boyle birsey oldugunu bilmiyordum marka ismi ile bana guven veriyor ve tercihimi daikin bir klimadan yana yapmak istiyorum. daikin in sadece sogutma yapan modellerinden hangisini tavsiye edersiniz acaba bin ytl civarlarinda 9 binlik falan kaliteli modelleri varmidir acaba tesekkurler
selamlar üzgünüm split sistemlerinde sadece soğutma yapan bir model bulunmamaktadır. VRV sistemlerinde sadece soğutma yapan cihazlarımız bulunmakta lakin sizin için uygun olacağını sanmıyorum.Markaya olan ilginizden dolayı teşekkür ederim. Size klasik model daikin 9.000 btu cihaz tavsiye edebilirim.Fiat konusunda size uygun olacaktır.
bilal bey merhaba bende tam sizin gibi birini arıyordum sonunda buldum :D soru : daikin vrv de 3 borulu sistemindeki bs ünitesi tam olarak ne yapıyorda hem ısıtmayı hemde soğutmayı aynı anda yapmamıza olanak sağlıyor. kondanserden bütün sisteme aynı sıcaklıktaki gaz dağılıyor ama bu bs ünitesi bu gazı hem ısıtmada hemde soğutmada kullanabiliyor bu nasıl oluyor ... cevabınızı merakla beklicem
Merhabalar BS üniteleri 3 borulu vede 2 borulu Heatricovery sistemlerde kullanılır.Daikin ve Fujitsu bu sistemi 3 borulu olarak çözeriken Mitsubishi 2 borulu olarak çözümlemiştir.Ben size Daikin ve Fujitsu nun kullanmış olduğu sistemi izah edeyim. VRF sistemlerinde Heat Pump genel olarak tercih edilmekte Elit projelerde Heatrecovry tercih edilmektedir.Sistemin Heat Recovery’ li olarak çalışmasını sağlayan BS Ünitesi (gaz dağıtım kutuları) eklendiği takdirde dış ünite elektronik kartı bunu tanıyıp sistemin ısı geri kazanımlı çalışmasını sağlamakta, aksi takdirde sistem Heat Pump olarak çalışır. Heat recovery sistemlerde, soğutma modunda çalışırken evaporatör, ısıtma modunda çalışırken kondenser olarak görev yapar. Ayrıca BS Bax içerisinde 3 adet sensör bulunmaktadır. Bu sensörlerden ikisi soğutucu akışkan hattı üzerinde diğeri ise dönüş havası tarafında bulunmaktadır. Mahaldeki ısıtma veya soğutma ihtiyacı sürekli oda kumandası tarafından izlenir ve mikro işlemciye (CPU) iletilir. Bu esnada mikro işlemci soğutucu akışkan giriş-çıkış sıcaklığını, dönüş havası sıcaklığını ve fan devrini sürekli kontrol eder. Aldığı bilgileri analiz eder ve elektronik genleşme vanası modülasyonu (0-2000 adım aralığı) ile soğutucu akışkan miktarını ayarlar. Ayarlanan soğutucu akışkan miktarına göre dış ünite elektronik kartı kompresör kapasite kontrolünü sağlar. İşte bu sayede hem iç ortam sıcaklığı ±0.5°C aralığında tutularak optimum konfor seviyesi yakalanmış olur, hem de dış ünite inverter kapasite kontrolü ve enerji sarfiyatı optimum seviyede sağlanmış olur. Kısacası BS ünitesi evaparatör ve kondanser ünitesi arasında köprü görevi üstlenerek çift yönlü ısı dağılımını sağlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.Selamlar...
Bu anlattığınız sistemle 3 borulu sistemler arasında çok büyük farklar var.3 borulu sistemlerde amaç ısıtma ve soğutmanın aynı anda kullanıldığı yerlerde yarı evaparatör yarı kondanser ilişkisi ile çalışarak tüketimde ekonomi sağlamaktır.
çok saolun uzun uzun yazmışınız.. yeni bir teknisyen olduğum için sanırım tam olarak sistemi çözemedim ama bs box ın sadece hangi hattı tercih etmesi gerektiğini belirleyen bir ünite olduğunu anladım ..ama anlamadığım şu mesela sistemde 12 adet iç ünite var 10 tanesi soğutma 2 tanesi ısıtmada çalşıyor doğal olarak ortak kondanser tarafından boru hattlarına soğutucu akışğan yollanıyor işte tam burda nasıl oluyorda 3 hatta bölünüp ( basma-emme-sıvı ) oluyor ? . emme hattına hem soğumuş hemde ısınmış gaz karışıyormu. ben şöyle tahmin ettim kondanserden çıkan gaz genleşme valfine gidiyor bu 1 hatt . genleşme valfine girmeden direk giden 2 hatt . 3 ise sadece dönüşümü tamamlıyan hatt diye tahmin ediyorum acaba böylemi oluyor ?? bana vrv sistemleri hakkında döküman gerekiyor sanırım eğer elinizde link varsa vede paylaşırsanız çok sevinirim birde bana çok lazım olan bir kitap var "daikin servis manuel" kitabı. hani şu arıza kodalırı olan ve hangi arızada hangi yollu seçerek çözüme gidilmesini anlatan ve vrv sisteminin çalşıma koşullarını vede prensiplerini anlatan kitab. bu kitabı nasıl edinebilirim bu konuda yardımcı olursanızda çok sevinirimşimdiden çok teşekkür ederim
üstteki soruların cevabını bilen varmı acaba ... yeni bir soru daha vrv sistemindeki iç ünitelerin kablo bağlantı alanındaki T1- T2 GİRİŞLERİ ne işe yaramaktadır ??
MBIROL Bey sanırım yazımı yanlış değerlendirdiniz okur iken. Tekrar okumanızı rica ederim.3 borulu sistemler tüketimi düşürmek için değil sadece konfor u sağlamak içindir.Bir odada soğuk ihtiyaç iken güneş görmeyen bir diğer odada müşteri ısıtma ihtiyacı duyabilmektedir.3 borulu sistemler Sistem enerji tüketimini süspanse edebilme kabiliyetine sahip değildir malesef. Selamlar..
Sevgili Dostum T1 --T2 soketleri daikin iç ünitelerde enerji sawer girişlerinde kullanılmaktadır.Kuru kontak yada doğru akım transferi ile müşteri odadan çıkınca enerji kartının çıkartılması ile yada kapı pencere sensörleri devreye geçince iç ünite çalışmasını durdurken valfleri kapalı duruma getirir.Böylelikle diğer iç ünitelerde arıza sinyali belirmeden sadece o cihazı durdurmuş olursun..Herhangi bir şekilde elektriği kesme sureti ile bu işlemi yapmaya kalkarsanız dış ünite koruma moduna geçer ve o sistemdeki tüm cihazlar arıza konumuna düşer. Bana mesenger adresini iletirsen daikin ile ilgili bendeki dökümanlari iletebilirim. selamlar..
cevap için teşekkürler ..çok güzel açıklamışınız mail adresinize benim mail adresimi yolladım .. yeni sorularla çok yakında yine burda olucam :D
Siz bu konuyu daha detaylı inceleyin derim,3 borulu sistemler çoğunlukla yüksek katlı binalarda tercih ediliyor,amaç ise kuzey ve güney bölgedeki ısıtma ve sogutma ihtiyacına göre cihazın yarı eveperetör yarı kondanser gibi davranış sergileyebilmesi ve yarı kapasitede çalışırken tam güç ıstma ve soğutmayı yapabilmektedir.Bunu aynen şöyle düşünün iki farlı odada birinde ısıtma birinde soğutma ihtiyacı var,bir odaya dış üniteyi koyun diğer odaya iç üniteyi... Şimdi bu iki odayı normal şartlarda diyelimki 1 kw enerji ile ısıtma ve soğutma yapacagınıza 2x1 2 kw yerine 1 kw la aynı işi yapıyorsunuz.yani %50 tasaruf.
Ha bu herzaman %50-%50 olmayabilir ama ihtiyaç %30 ısıtma %70 sogutma ise dış ünite %70 kapasite ile iki işibirden yapabilir ve %30 enerjiden kara geçirir...
Tabi bununla beraber herkes istediği modda kullanmada da özgür oluyor...
quote:
Orijinalden alıntı: ziton
MBIROL Bey sanırım yazımı yanlış değerlendirdiniz okur iken. Tekrar okumanızı rica ederim.3 borulu sistemler tüketimi düşürmek için değil sadece konfor u sağlamak içindir.Bir odada soğuk ihtiyaç iken güneş görmeyen bir diğer odada müşteri ısıtma ihtiyacı duyabilmektedir.3 borulu sistemler Sistem enerji tüketimini süspanse edebilme kabiliyetine sahip değildir malesef. Selamlar..
heatrecovery dış ünitelerinde çekilen akım miktarı inverter kompresörlerin iç ünitelerde tanımladığı oran kadardır.12 iç ünitelik bir sistemde 8 ünite sıcak 4 ünite soğuk çalıştığı durumda herhangi bir ısı transferini belirleyip kompresör elektrik akımını yavaşlatacak bir hissedici sensör ne BS ünitesinde ne iç ünitelerde nede dış ünitede bulunmamaktadır. Söylediğinizin tam tersine gaz havasını sağlayan 3.boru şanzuman diye tabir ettiğimiz bölümde kondenser ünitesinin sıcaktık atmosferini etkilediğinden elektrik akımı heat pump cihazlara göre %20 daha fazladır. Katalog değerlerinde de bunu görebilirsiniz. Heatrecovery yüksek katlı binalarda tercih edilmez..sebebi de şudur..Heat Pump dış ünitelerde iç ünite ve dış ünite kod farkı 90 mt dir Heatrecovery dış ünitelerde bu oran 15 mt olarak belirlenmiştir.1000 mt toplam borulama mesafesi de heatrecovery cihazlarda 150 mt dir. Calista Otel de 120... Adam&Eve oteld e 35 dış ünite Heatrecovery çalışma yaptık.Ayrıca çok sayıda villa projesinde uyguladık. Enerji tüketimi dışındaki görüşlerinize katılıyorum..Lakin enerji tüketiminde Chiller gurupları gibi değil malesef VRF-VRV sistemleri..
soru : 3 borulu sistemlerde aynı anda ısıtma ve soğutmayı sağlmak için gerek dış ünite sayısı 1 olabilirmi yoksa 2 ve 2den fazlamı olması gerekiyor ???
Tek bir Dış ünite yeterlidir.Üç Borulu dıış ünite özel Heatrecovery olarak üretilmiştir.
soru : daikin vrv sisteminde iç üniteler arası iki adet sinyal kablosu çekilmektedir ve son iç üniteden dış üniteye tek kablo çekilmektedir . tek kabloyla dış üniteye giden cihazı belirlerken hangi kritere göre belirliyoruz. ( kapasite miktarına-dış üniteye mesafe yakınlığına-cihaz tipine - önemli mekandaki cihaz )
örnek : iç==iç==iç==iç==iç---dış ünite
Mehmet bey İki kablo demekle ne ifade ettiğini anlayamadım.Dış Üniteden iç ünitlere 2 damar 0,75 blendaj lı kablo çekilmektedir.F1-F2 sinyal hatlarına paralel olarak bağlanarak aynı sistem üzerindeki iç üniteleri dolaşmaktadır. Merkezi kumanda için Daikin VRV sistemlerinde dış üniteden kumanda odasına siyal hattı çekmek daha uygundur.Fujitsu Mitsubishi VRF sistemlerinde iç ünitelerin herhangi birinden de sistem odasına çekilebilir.Yine 2*0,75 blendajlı kablo kullanılmalıdır.10 adet dış üniteyi paralel bağlayarak yada 264 adet iç üniteyi tek zone den merkezi kumanda sistemine çekebilirsiniz. İ manager Merkezi kumanda zonlamaları 264 adet iç ünite kapasitesinde sınırlanmıştır. 4*264 olarak 4 zone kullanabilirsiniz.
bilal bey iç üniteler arası 2* 0.75 kablo ama bu kablodan 2 adet iç üniteler arasına çekliyor ve son iç üniteden dış üniteye bir adat 2*0.75 kablo çekliyor . öğrenmek istediğimde bu bu son cihaz hangi kritere göre seçiliyor . (( iç üniteler arası bir adet 2*0.75 kablo çekilince sistem çalışmıyor diye biliyorum.hata çalışmadığınada şahit oldum ))bildiğim kadarıylada bs boxlar içinde bu durum aynen geçerlidir ..
DAIKIN INTELLIGENT MANAGER yada MİTSUBİSHİ Maintenance TOOL BU PROGRAMLAR LAZIM . BU PROGRAMLAR İÇİN LİNK VARMI YADA PAYLAŞABİLİCEK OLAN VARMI ??? ( BU PROGRAMLARLA İLGİLİ DÖKÜMANLARDA OLABİLİR )