Şimdi Ara

DDR3 DDR4 OVERCLOCK YARDİMLAŞMA (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
483
Cevap
5
Favori
9.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: X-FI

aida yeterli gibi fakat zamanın varsa dediğimi yap 1 saat. ne kadar ramın varsa boşta ona denk gelecek şekilde 2048MB olarak hcimemtest programını başlat... yani 14000MB boş var diyelim, 2048MB olarak 11 tane açacaksın ve 12. yi use left ram'ı işaretleyip çalıştıracaksın.. umarım anlaşılır yazdım.

tecrübelerimden konuşacak olursam eğer. 98% başarılı olur dediğine katılmıyorum. cpu gibi değil evet daha fazla iş istiyor ve 15dk stabil kalan ram hcimemtest'te ufak hata veriyordu bende. full stabil yapınca hiç hata vermemesi lazım 120% coverage bitince yani 1 saat birşey ediyor bu da.

cpu oc'ta ise cpu stabil oluyor bazen ama BIOS ekranıda gezerken PC donuyor reset istiyor, ya da 40dk prime95 26.6 (26.6 versiyondan başkasını kullanma) blend test yaparken full ram ile WHEA logger olmuyor ama 30dk oyun oynarken event log WHEA hatalarıyla dolup taşıyor. yani cpu voltaj istiyor demek daha stabil değil.

WHEA logger ile mesela BF1 crash oluyordu bende, bir kere stabil ettin mi tam manasıyla ne crash ne WHEA oluyor. WHEA logger bilmeyenler için CPU'da hata oluyor ve kendi düzeltiyor tolere ediyor, bazı oyunlar etmiyor ama o anda.

Prime95 ile de OC'lu ram'ı CPU ve IMC'si full yükteykende test etmen lazım, bu da 1 saat en az. blend testi seçip custom'a alacaksın oradan kalan ram'ı yazacaksın ve başlatacaksın. sırf cpu test için small fft, hepsi için blend. imc cpu içinde olduğundan blend daha iyi kasar.

edit: bu arada intel extreme tuning güzelmiş... ryzen'da gelen amd'nin yazılımını andırıyor. bende çalışır mı o yazılım? 3570k var z77 chipset.
    edit2: benim gözlemime göre, ddr3 2400 = ddr4 3000 performans olarak kabaca, genelde. aynı şekilde ddr3 2600 = ddr4 3200 vs...

Dediğin şekilde testleri yaptiğim halde google mavi ekran yediğim oldu
    Çok iyi biliyorum her türlü işlem yapıyorum gün içinde son 1haftadir hiç mavi ekran yemedim bf1den tut güncel oyunlar +fotoshop yapıyorum pc de ki photoshop rame en çok yüklenen programlarin başinda geliyor
    Sürekli uzun stress testlerine tutup pc yormanin pek mantiği yok bazi ağır testlerden geçip gunluk kullanımda mavi ekran yemiyorsa zaten stabildir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Overlord7134 -- 4 Haziran 2017; 13:39:9 >

• Ram overclock konusunda çok fazla bilgim yok aşağıdaki ramlere sahibim, üzerlerinde aktif soğutucu fan mevcut. İşlemcim i7-4790k. Ana kartım asus z97-a. suan xmp profil 2400 mhz de çalışıyor. neler yapabilirim performansını daha da arttırmak için ve nasıl yapabilirim. konuya şöyle bir göz attım ama tam çözemedim olayı.
    DDR3 DDR4 OVERCLOCK YARDİMLAŞMA
    DDR3 DDR4 OVERCLOCK YARDİMLAŞMA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperepla -- 19 Haziran 2017; 6:49:40 >

• alperepla A kullanıcısına yanıt
    Yukarı
    1.65v ile 2400mhz xmp geliyorsa pek yapabileceğin birşey yok. 2400 üstüne çıkamazsın çok yüksek ihtimal ama zamanlamaları azaltırsın biraz. ben ramları almadan önce baya araştırma yapmıştım (neredeyse yüzlerce sayfa gezdim yabancı forumlarda) ve hyperx ramlar şu değerlere gelebiliyor 1.65v ile.

DDR3-2400 10-12-11-30
    DDR3-2400 10-12-12-31
    DDR3-2400 11-12-11-27
    DDR3-2400 11-12-12-35-313-1T
    DDR3-2400 11-12-13-32-1T
    DDR3-2400 11-13-12-32-1T
    DDR3-2400 11-13-13-35

ram hangi ic'yi kullanıyor bilmek lazım, çünkü bazen 1.72v'a veya daha üstüne çıkartabiliyorsun "safe" olarak. bu da daha iyi oc anlamına geliyor ama her zaman değil çünkü linear olarak fayda artmıyor.

aida64 membench ile de oc'tan sonra hız testi yap mutlaka, herhangi bir artış veya düşüşü not al. sonra bunları internetteki aynı cpu'yu kullanan test sonuçları ile karşlaştır veya buraya at konudaki arkadaşlar baksın. son olarak hci memtest ile 120%'ye kadar stabilite testi yapman lazım yukarıda açıklamıştım.

not: işlemci vtt ve imc voltajları auto'da ise biraz sıkıntı, bios otomatik olarak fazla volt veriyor olabilir bu da birkaç ay sonra işlemciyi kullanamaz hale getirebilmen demek. önerim, 2400mhz için işlemcinin manual olarak hangi vtt ve imc voltajlarında çalıştığını öğrenmen olacak. 4790k'nın 2400 ve üstü ram hızlarını default halde rahatça desteklediğini biliyoruz ama bunu yapmanda fayda var.

edit: ramlar 1.72v'ta bile fazla ısınmadığı için (çalışmasını engelleyecek kadar) fanın hiçbir değeri yok, hatta bazı LP modellerde samsung miracle ram gibi pasif soğutucu plaka bile yok ve 1.9v 2800mhz gibi değerlerde çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 20 Haziran 2017; 19:37:33 >

• X-FI X kullanıcısına yanıt
    peki bu zamanlama değerlerini direk biostan değiştirsem yeterlimi yoksa voltajlada oynamam gerekiyor mu bunun için, bir de diyelim ki voltaj arttırdım hızı arttırmak için bir yer göremedim biosta sadece xmp-2800,xmp-3000 diye seçenekler var orası değildir değil mi?
    bios'tan yapacaksın zaten, ana zamanlamalarla oyna verdiğim listede onlar var, ikincil zamanlamalar auto'da kalsın.

voltaj 1.65v fix geliyor xmp ile sende. dediğim gibi eğer fazlasına ihtiyacın varsa bize önce hangi IC modülleri kullandığını söyle, konu sahibi sana gerekli bilgiyi verecektir max voltaj için.

XMP-2800 var mı preset olarak? ramalrın max 2400 xmp ile geliyor diye anladım ben mesajında. bahsettiğim şey manual olarak zamanlamaları kısman performans için çünkü zaten ram xmp'in max 2400 geliyor ve bunun üstünü dediğim gibi görmen zor. görecek bile olsan bunu da elle ayarlarsın ram hızı ayarında bios'ta ddr3-2400 değilde ddr3-2600MHz koyarsın mesela (xmp değil bu dediğim şey).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 20 Haziran 2017; 21:18:4 >
    Evet xmp modları ile ddr3 değerlerini karıştırmışım,

dediğiniz timing ayarları yaptım(DDR3-2400 10-12-11-30) aida da gecikme 2,3 ns düştü. sizce ojinal timing değerleri ile ddr 2600 denemelimiyim voltaj arttırıp? bir IC modelini nasıl öğrenebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperepla -- 21 Haziran 2017; 0:42:6 >
    hız olarak (read/write/copy) ne kadar farketti? standard timing ve voltaj ile dene o hızı, sistem post olmuyorsa biraz bekle 2. 3. defada bios otomatik bir önceki ayara geçecek ve sistem açılacak.

IC modüllerini aldığın ram ve detaylı modelini internette araştırarak bulabilirsin. detaylı dedim yani ramın üzerinde ne yazıyorsa o çünkü bazen bazı batchlar mesela yeni olanlar diyelim eskilere göre aynı model dahi olsa farklı bir IC kullanabiliyor. bazende aynı ram modülünde karışık IC'lere yer veriyorlar (şans işi). tam hatırlamıyorum ama mesela micron'un bazı IC'leri 1.72v sonrasında sistem açılmıyor orada hard limit koymuşlar, bazıları ise 1.9v'a kadar gidiyor. normalde 1.9v sınır değer ama bazı ramları bu değere yakın çalıştırmak bile kötü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 21 Haziran 2017; 0:8:9 >
    aidanın deneme sürümünü kullanıyorum sadece read ve gecikme değerlerini yazıyor memory de,read değerinde bir değişiklik yok 35k, gecikme de 2,3 ns azaldı
    trial version'da yok muydu acaba? sanırım ben cracklı kullanıyorum.

edit: 30 gün deneme sürümde olması lazım aslında. 30 gün sonra free'ye geçince kapanması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 21 Haziran 2017; 0:41:55 >
    Trial versiyon zaten kullandığım, memory için sadece bu iki değeri yazıyor diğer iki değerde trial yazıyor. 10 gün sonra dolunca komple açılmayacak galiba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: alperepla

Evet xmp modları ile ddr3 değerlerini karıştırmışım,

dediğiniz timing ayarları yaptım(DDR3-2400 10-12-11-30) aida da gecikme 2,3 ns düştü. sizce ojinal timing değerleri ile ddr 2600 denemelimiyim voltaj arttırıp? bir IC modelini nasıl öğrenebilirim.

Slm Tam olarak marka modeli nedir ramlerinizin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sensation45 kullanıcısına yanıt
    Slm, Kingston HyperX Beast DDR3-2400 2x8Gb
  • Overlord7134 kullanıcısına yanıt
    ddr4 ün avantajı düşük voltaj alt yapısı hocam ,bunu bilerek para verenler karşılığını alıyor, ve cpu yu overclock ederken biraz daha rahatlıyorlar :)

paket sistem olarak sunduklari için , yeni nesle geçince ister istemez.. her şeyi değişiyorsunuz zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Psycho53

ddr4 ün avantajı düşük voltaj alt yapısı hocam ,bunu bilerek para verenler karşılığını alıyor, ve cpu yu overclock ederken biraz daha rahatlıyorlar :)

paket sistem olarak sunduklari için , yeni nesle geçince ister istemez.. her şeyi değişiyorsunuz zaten.

Fiyat performans olarak zaten aralarında çok büyük fark var yüksek hızlarda, para veren daha az vermiş oluyor zaten :) ddr 3 ile ddr4 ün performansını kıyaslamak anlamsız ddr3 16gb 3000mhz 450dolar civarı iken ddr4 3000 mhz 150 dolar civarı arada üç katı fiyat farkı var. demek ki üretim yapıları voltaj düşüklüğünden dolayı ddr4 için daha rahat olabiliyor.
    Bence arada eski ddr2 ile ddr3 kadar fark yok ddr3 ile ddr4lerde ve komple sowtem degistirmekte ayroca yukliasraf bence ddr3 kullananlar hala yillarcq gideri var ddr5 cikmasi yakin ddr3 olanlae bekleyip ddr5 gecmeleri daha mantikli olur para kolay kazanilmiyor ddr3 suan hakkimdan gelmedigi i$ yok!keza ayni hizda ddr3ler ddr4leeden daha iyiken mantiksiz olur ddr4 gecmez 3600mhz ram kullanan gunluk kullanimda 2600mhz ram kullananlar farki anlamalari zor.fotoshop tarzi hizli rame ihtiyac duyan program kullaniyorlarsa ammenna ama oyunlarda max 5fps gunluk kullanimda 1sn hizli olur bunuda fark etmek zor!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yav arkadaşlar sisteme overclock yapmak sistemin ömrünü azaltmıyor mu ?
    Yakma riski olmuyor mu ? Bir arızaya sebep olma ihtimali yok mu ?
    Ben hiç overclock yapmadım.
    i5 2.40 ghz işlemci var 2 çekirdek
    2 gb ram var 4 gb daha alacağım
    32 bit sistemi 64 bite format attıracağım
    1gb 128 bit de ekran kartı var
    fakat laptop, laptop olmasının bir sakıncası var mı ?
    Bir de overclock'tan sonra işlemci ısınma değerleri artıyor mu ?
    Bir soğutucu almak vs. gerektirir mi ?
  • Overlord7134 kullanıcısına yanıt
    tabi bakışı ile alakalı bir şey ben dediğim gibi bilgisayımın ramini 3000-3200 mhzlere upgrade etmek istiyorum bu birazda zevk meselesi. benim ödemem gereken miktar 450 dolar iken ddr4 kullananın ödemesi gerek miktar 150 dolar arada kıyaslanamayacak kadar büyük bir uçurum var. tabi bu uçuruma bakınca winner ddr4 yazıp soru işareti(?) koymak hiç anlamlı değil. ram hızındaki 1000 mhz lik farkı günlük kullanıcı fark etmiyor ise günlük kullanıcının aynı hızda çalışıp bazen bazen 1,2 milim önde bazen 1,2 milim geride olan ddr3 ü nasıl fark edecek. bence burada aynı hızda çalışan ddr3 ile ddr4 ü değil aynı fiyata alınmış ddr3 ile ddr4 ü kıyaslamak lazım! hatta ddr4 3200 mhz ile aynı fiyata alabileceğim ddr3 bulursanız linkini yollayın alayım. ddr4 e geçecek miyim? hayır. ddr4 ddr3 den daha mı iyi kesinlikle. sonuçta bu bir teknoloji hepimiz para verip alıyoruz maliyette teknoloji geliştirmelerinin içersindedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alperepla -- 22 Haziran 2017; 1:58:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kdr943

Yav arkadaşlar sisteme overclock yapmak sistemin ömrünü azaltmıyor mu ?
    Yakma riski olmuyor mu ? Bir arızaya sebep olma ihtimali yok mu ?
    Ben hiç overclock yapmadım.
    i5 2.40 ghz işlemci var 2 çekirdek
    2 gb ram var 4 gb daha alacağım
    32 bit sistemi 64 bite format attıracağım
    1gb 128 bit de ekran kartı var
    fakat laptop, laptop olmasının bir sakıncası var mı ?
    Bir de overclock'tan sonra işlemci ısınma değerleri artıyor mu ?
    Bir soğutucu almak vs. gerektirir mi ?

ben tavsiye etmem laptopu overclock yapmanı riski var tabiki, ısısıda artacak laptop soğutucuları çok az işe yarar overclock yaptığınız ne ise onu soğutmak lazım, siz işlemcinin kaç katman altına soğutucu koyacaksınız pek işe yaramaz. sizin yapacağınız en güzel şey laptopunuz desteklediği en yüksek hızda 2x4gb ram almak ve bu ram miktarını işletim sisteminin görmesi için 64 bite geçmek.

Eyvallah kardeşim
  • 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.