Şimdi Ara

Degisen kondansatorler hakkinda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bilgisayarimin anakarti uzerinde bulunan 3 adet sisen kondansator'u degistirttim. 3 kondansator de esdeger idi:
    Eskiler: 330uF, 25volt
    Yeniler: 1500uF, 6.3volt

Yeni kondansatorler eskilerine gore daha uzun boyda ama cok cok az bir farkla daha ince gibi.

Sizce dogru bir degisim yapilmis mi? Beni dusunduren sey eskilerin 25v, yenilerin 6.3 volt olmasi. Acaba bu sorun yaratir mi? Buyuk kapasite degeri bunu dengeler mi? Tesekkurler

• Eskisi kaç volt ise en az o değerde takman gerekir. Yoksa patlayabilir bile.
    Kapasiteye dikkat etmemişim onun da aynı olması gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 9 Nisan 2006; 16:51:32 >
  • niye farklı değerde kondansatör aldın ki? 330 uF ise yine 330 uF alman gerekmez miydi?
  • Takan yer o sekilde takmis. Artik hic bir yere guvenemiyorum, bu kadar da cehalet olmaz ki?! Onceki kapasitor degistirtme maceram da husranla sonuclandi, oradaki zeki arkadas eski kapasitorleri soktukten sonra elinde ona esdeger kapasitorun olmadigini farketmisti Bundan sonra kapasitor degisimlerini kendim halletmeye calisacagim.
    Bu arada ben de internette guzel bir sayfa buldum orada aciklanmis hersey ayrintisiyla ve kesinlikle voltaji asmayin diyor...
    Cevaplar icin sagolun
  • çok yanlış yapmışsın. eğer bilgisayarı kesintisiz uzunca bi süre çalıştırırsan kondansatörlerde muhakkak patlayacak haberin olsun!
  • 25 volt yerine 6.3 volt anlaşılır değil umarım mantıklı bir açıklaması vardır eğer yoksa büyük hata.
  • 1. Başlık hiç olmamış, daha açıklayıcı birşey ile değiştiriver.
    2. Bir kondansatörü değiştireceksen ve aynısını bulamıyorsan mutlaka (ama mutlaka) ilk olarak daha yüksek gerilimde çalışanıyla değiştir. O kullandığın yerde tahminimce (bu işlerden anlarım) dalgalanmayı önlemek için kullanılmıştır o kondansatör, yani daha büyük sığalı olanlarla değiştirirsen iyi bile edersin.
    Son olarak bir çok kişinin dikkat etmediği noktaya sen dikkat et: Mutlaka yüksek sıcaklıkta çalışan kondansatör al. (105C miydi neydi) (Ya da bulamazsan 80C'lik al)

3. O arkadaşın dediği gibi "O kondansatör yakında patlar"...

4. Çıkarttığın kondansatör ile aynı kutupta takmazsan doğrudan cozurtursun, o yüzden kutuplarına dikkat et. Kutup derken kastettiğim şu: Kondansatörün bir kenarında kesik kesik çizgiler olur. Yani iki bacağından bir MUTLAKA belirtilmiştir. Gerek kesik kesik çizgili olsun, gerek mavi kılıftaki kondansatörün yanına siyah ile boyuna çizgi çekmekle belirtilen bu bacak (-) kutuptur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 9 Nisan 2006; 18:28:56 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • şayet işlemci core voltajının sağlandığı switching/anahtarlamalı regüle katında ise sorun olmaz. çünkü kor voltajları epey düşük. bunu , smd 2 veya 4 mosfet ve toroidal bir bobine yakın olup olmadığına bakarak anlayabiliriz. genelde 5-10 tane gibi çok miktarda kondansatör paralel bağlıdır bu regüle katında. bir tek sorun , kondansatörlerim 105 veya 125 dereceye dayanıklı low-esr tipte olması gerekliliğidir. Şayet bu bahsettiğim regüle katının dışında bir yerlerde ise zaten aşırı ısınarak patlayacaktır bir süre sonra.
    Saygılar.
  • kondansatorleri BEN degistirmedim, lutfen yazilan seyi okuyup ona gore cevaplayin... Yaptigim tek hata isi degistiren kisiye birakmakti. Ve ben sadece o kisinin bircok musterisinden biri oldum. Neden bu sekilde cevap veriyorsunuz anlamadim, kondansatorleri ben secip, ben takmadim. Eger ben secseydim muhakkak buna dikkat ederdim zaten biliyordum voltajla ilgili olan prensibi. Sadece size boyle bir sey var mi diye sormak istedim, yani buyuk kapasitansli kondansatorun voltaj eksigini telafi etmesi gibi. Belki boyle birsey vardir, degistiren sahis bunu goz onunde bulundurmustur diye dusundum. Biraz daha sakin olalim arkadaslar Tesekkur ederim cevaplariniz icin
  • slm hatayı kim yaptı ise ilk ona sor zaten %99 patlıcak ve sana sorun cıkarcak ayrıca daha geç sarj deşarj olcandan anakartınada zarar verecek hemen değiştir ve kendi değerinde bişi tak
  • Aslında asıl önemli olan 25 voltluk kondansatörlerin neden patladığı bence. Power supply'ın aşırı gerilim veriyor olabilir. En azından takan şahsa neden böyle bir tercih yaptığını sorabilirsin.
  • Selam ilk önce belirtmeliyim yazdıklarını dikkatle okudum ve senin değiştirmediğini bilerek yazdım ( tabii bu arada dediğin kişi ben değilim ama yinede bu konularda hassasım bu sebeple yazdım ) eğer bana yakınsan ve arzu edersen gel kondansatörlerini değiştireyim.
    quote:

Orjinalden alıntı: bLUEbYTE

kondansatorleri BEN degistirmedim, lutfen yazilan seyi okuyup ona gore cevaplayin... Yaptigim tek hata isi degistiren kisiye birakmakti. Ve ben sadece o kisinin bircok musterisinden biri oldum. Neden bu sekilde cevap veriyorsunuz anlamadim, kondansatorleri ben secip, ben takmadim. Eger ben secseydim muhakkak buna dikkat ederdim zaten biliyordum voltajla ilgili olan prensibi. Sadece size boyle bir sey var mi diye sormak istedim, yani buyuk kapasitansli kondansatorun voltaj eksigini telafi etmesi gibi. Belki boyle birsey vardir, degistiren sahis bunu goz onunde bulundurmustur diye dusundum. Biraz daha sakin olalim arkadaslar Tesekkur ederim cevaplariniz icin

• Vallaa kardeş ben de üzerime alınmıyorum, zira ben genel bir tavsiye şeklinde belirttim. (Bir iki kişi daha üzerine almazsa olay faili meçhule doğru gidiyor yalnız)

Kondansatörün şişmesinin nedeni eskimiş olmasından olabilir mi? Tamam, güç kaynağını da kontrol et ama güç kaynağında sorun olmasa bile kondansatörün eskimesi yüzünden olabilir... Her malzemenin bir ömrü yok mu?
  • anakarttaki ojinal kondansatörlerin şişmesinin sebebini tam olarak bilemiyorum ancak ben de gigabyte bi anakarttan 6,3 volt 3300uf kondansatörleri değiştirmiştim. ve görüyorum ki bu 6,3 volt sanki çok hassas ayarlanmış gibi. genelde piyasadaki yedek parça olan kondansatörlerin içinde böyle 6,3 bilmemkaç nokta filan gerilim değerinde kondansatör bulunmaz genelde 10 volttan başlar.

bunun nedenini şöyle tahmin ediyorum: kondansatörlerin sığa ve gerilim değerlerinin büyüklükleri onların hacimlerinin büyüklüklerini direk ve doğru orantılı olarak etkiler. üretici için küçük kondansatör büyük ihtimalle daha ucuza mal oluyodur ve gerilim değerlerini bu nedenle olabildiğince düşük tutuyordurlar. buna bir de çıkışları hassas olymayan bir PSU eklenirse 0,3 - 0,5 volt gibi fazla besleme gerilimleri zaman içinde bu kondansatörleri şişirir patlamaz zaten yavaş şişince. şiştikçe içindeki amonyaklı sıvıyı da dışarı atar ve bu da sığasının düşmesine sebep olur. ben sığası %70 düşen kondansatör gördüm. üretici bundan ne kadar kar edecek ki diye düşünülecek olursa yukarıd bi arkadaşın bahsettiği gibi bu kondansatörlerden bir anakartta yaklaşık 5-10 adet var, siz hesap edin artık.

bir de şu var senin anakartta eskiler 6,3 yeniler 25 volt olmasın.?!

istediğimiz gerilimde bir kondansatör bulamıyor daha küçüğünü bulabiliyorsak, o zaman biz de sığasını biraz yüksek tutarız olur biter diye bişey yoktur. sanırım senin tam sormak istediğin buydu.!

• arkadaşlar. bir konuya dikkat çekmek istedim...
    Ana kartlardaki bu bahsettiğiniz grup şeklindeki kondansatörler , işlemci kor voltajını... yani işlemci tipine göre değişmekle beraber , 1.3-3.3 VDC diye (atıyorum !!! ) gibi düşük bir voltajı ancak mesela 30-40Amper gibi de yüksek bir akımın çekildiği switching bir regüle devresinin çıkışını doğrulturlar. Buradan giderek , 6.3VDC lik kondansatörlerin özellikle seçildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca 6.3Voltluk kondansatör voltajı , standart bir haldedir. tıpkı 16V , 25V , 50V , 63V gibi yaani.bu yüzden bozulsun diye o değerin takıldığını düşünmeyelim. Buradaki bahsettiğimiz C lerin şişme ve patlama sebebi , tamamen anahtarlamalı çalışma yüzündendir. işlemcinin ani işlemleri esnasındaki çektiği mesela 40A gibi bir değeri bu kondansatörler tolore eder. Ayrıca bu kondansatörler sub-minyatür adı verilen bir gruptan olduğundan boyutları küçüktür ve teknolojileri de gelişmiştir. Son olarak da bu C ler 105 veya 125 derece gibi , anahtarlamalı çalışmaya uygun bir cins olan Low-ESR denilen düşük içdirençli ve sızıntısı az olan kondansatörlerdendir.
    Kaliteli anakartlarda ( mesela Intel , Asus vb... gibi ) maalesef çok daha seyrek rastlanan bu arızaya noname tabir edilen kartlarda ve over-clock yapılan kartlarda sıkça rastlanır. Şayet bu kondansatörler kısadevre olup mosfet leri ve/veya kontrol entegresini bozmadı ise kart aynı verimde çalışır kondansatörler değiştiğinde. Ayrıca uF değeri yüksek olanların zararı yoktur , yeter ki karta sığdırılabilsinler.
    Saygılar.

• quote:

Orjinalden alıntı: untayk

Ayrıca uF değeri yüksek olanların zararı yoktur , yeter ki karta sığdırılabilsinler.
    Saygılar.

O zaman bir kabloyla (kalın bir kabloyla) uzatırız, anakartın dışında olur. Ne farkeder ki? Ha içerde ha dışarda... Yeter ki değerleri uysun. Yer sıkıtısı aşılır...
  • o zaman etrafa saçacağınız 100-400kHz arası anahtarlama frekansı gürültüsünü ne yapmayı düşünüyorsunuz... anakartlar 8-12 katman arası değişen bir pcb kullanıyor genelde. bunun 1 veya 2 katmanı ise sadece şase ve ekranlama şilti olarak kullanılıyor. ben olsam kablo ile uzatmak yerine , bulunduğu mevkiye sığdırmaya çalışırdım. Anakart tamiri yapanlar da böyle yapıyor her zaman. hiç kablo ile uzatılanını görmedim.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 11 Nisan 2006; 20:47:39 >
  • O da olur. Yaparsın etrafına bir Faraday Kafesi, onu da bilgisyarın toprağına bağlarsın, olmaması için bir sebep kalmaz. Gayet de güzel olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 11 Nisan 2006; 21:44:45 >
  • Selamlar,

quote:

Orjinalden alıntı: mbbilici

çok yanlış yapmışsın. eğer bilgisayarı kesintisiz uzunca bi süre çalıştırırsan kondansatörlerde muhakkak patlayacak haberin olsun!

Benim bir onceki yazimdaki tepkim bu arkadasaydi, kusura bakmayin genel ve cogul konusmak yerine direkt olarak sahisa karsi cevaplamam sanirim daha uygun olurdu. Yanlis anlamasin kimse...

Konumuza donecek olursak;

Zaten bu elektrolitik kondansatorler 10 uygulamanin 9unda voltaj filtreleme icin kullaniliyor oyle degil mi? Ben bunu da dusuner dedim, acaba boyle bir sey olabilir mi diye(voltaj ve kapasitans'in esnek tutulmasi).
    Ama emin olamayiz kartin oralarinda 6.3 dolasmadigindan, oyle degil mi?
    Ben de eve gelince merak ettim ve emin olmak istedim, once bir taktim anakarti, ters cevirdim kasanin icinde(patlarsa falan diye ) kisa bi sure calistirdim baktim islemci isinmis biraz. Daha sonra olcum cihazimla alt taraftan, kondansatorlerin bacaklarindan voltaj olceyim dedim.
    Kondansatorlerden 2 tanesi yan yana, ve AGP portunun hemen uzerindeydi (heralde AGP voltajini ayarlamakta kullaniliyorlar), digeri de kartin en altindaydi.
    En alttakini olctum, 3.3 volt cikti tam. Onda sorun yok yani.
    Sonra yukardakilere gectim, biri 0 volt gosterdi, digeri de yanlis hatirlamiyorsam 2 kusur volt birsey. Yalniz tam o sirada elim titredi ve olcum ucunu anakarta kaydirdim. Orada kondansatorun tek bacagi ile hemen yanina dusen iletken yol arasinda kisa devre olmus olmasi ihtimali buyuk. Su an goruntu gelmiyor anakart'tan (bip sesi de yok) ama hala islemciye voltaj gidiyor. Cok buyuk kayip olarak gormuyorum cunku zaten daha onceden bu kartin CPU soket tirnaklarindan biri kirilmisti, heatsink yakamiyordum. Degisik yollar deneyecektim(epofix ile, islemci cekirdegi haricindeki yerlerden, heatsink e yapistirmak gibi). Zaten kart oldukca eskiydi, ikinci el almistim.

Herneyse... Belki de oralara hic 6.3 V uzeri voltaj gitmiyordu. Ama emin olamayiz, oyle degil mi? Dedigim gibi, ben bundan sonra katiyen gidip disarida yaptirmayacagim bu isi. Kendim halledecegim bundan sonra. Neyin ne oldugunu ancak o sekilde kesin bilebilirim cunku. Veya adam belki kalitesiz kapasitoyr kullaniyor, nereden bilebilirim ki? Kendim istedigim ve dogru oldugunu bildigim kapasitoru alip takarim daha iyi. Ben zannetmistim ki bu islem bayagi zor (cok katmanli oldugu icin PCB) ama yok hic de o kadar zor degilmis. Belki bir lehim tabancasina ihtiyacim var, bilemiyorum o sahis lehim tabancasi kullaniyordu.

Sizlerin de hassas, cok katmanli PCB lerden eleman cikartmak ve takmak konusundaki onerilerinizi bekliyorum.

• quote:

O da olur. Yaparsın etrafına bir Faraday Kafesi, onu da bilgisyarın toprağına bağlarsın, olmaması için bir sebep kalmaz. Gayet de güzel olur.

evet herhalde türünün de ilk ve tek örneği olur. Aklımızı seviyorum...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.