Şimdi Ara

Kristalin calisip calismadigi nasil ölcülür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
8.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Mikrosilemcilerin yanlarinda bulunan kristal osilatör nasil test edilir calisip calismadigi? Elimde sadece ölcü aleti var :( lehimle söküp ölcü aletiyle nasil ölcebilirim?

• kısadevre falan olmadıysa ölçü aletiyle ölçemezsin yenisi ile denemek lazım
  • Sadece kristali ölçmek için aşağıda basit test devreleri var.

http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&safe=off&tbs=isch%3A1&sa=1&q=crystal+tester&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&start=0

Tabii bunlar sadece kristal için, söz konusu tek parça osilatör ise ölçü aletinin frekans kademesinde veya çıkış frekansı çok yüksek olmadığı sürece AC voltaj kademesinde çıkışına bakabilirsin.

• Yaktıkları devrede kristal kullanan aarkadaşlarıma yardımcı olabilecek basit bir devre. Çalışması oldukça basit. Kristal sağlam ise T1 osilasyon üretecek. Üretilen bu sinyal ile T2 iletime geçerek LED'i yakacak.

Unutmayın; özellikle PIC gibi malzemelerle çok sık uğraşanlar her kristalin çalışmadığını bilirler. PIC ler her marka krsitali beğenmez.

Bu devrenin krsital ayırt edeceğini düşünmüyorum. Fiziksel olarak hasar almış kristalleri test etmek için oldukça uygun.

Herkese iyi çalışmalar
  • arkadaşlar devre yi incelerseniz.eger devreye saglam bır krıstal takılırsa eger yapacağı titreşimler t1 le güçlendirilip c3 üzerindenve 1n4148 ler üzerinden t2 yi tetıkleyerek led i yakar. eger xtall bozuksa titreim yapmayacagından c3 kuplaj kondanst. ru sınyal geçirmez ve led yanmaz.
  • Cok tesekkürler, devreyi en kisa zamanda deneyecem.
  • kristaller kutupsuz.değil mi:D yine de sorayım dedim ne olur ne olmaz
  • Beimde daha önce ihtiyacım olmuştu ve bu devreyi denemiştim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.