Şimdi Ara

Dell Inspiron N5110 : Objektif İnceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
4.696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Daha güçlü bir laptop gerektiğinden, birkaç gün önce bir Dell Insprion N5110 model laptop aldım.

- İşlemci CoreI7 2670QM
    - Ram 6GB
    - Intel HD3000 tümleşik VGA
    - NVidia Geoforce GT525M harici VGA
    - 15.6" 1366x768 Led Ekran
    - 640GB WD 5400rpm Disk
    - Intel HM67 Mobile Chipset
    - 2USB 3.0 port, 2 USB 2.0 port (1 tanesi esata ile tümleşik)
    - FreeDos ile geldi

Artıları ve Eksileri ile bu laptop için en objektif inceleme:

+ İşlemcisi (Bugünlerde bir laptopta olabilecek en iyi işlemcilerden biri)

+ Yerinde servis

+ Sürücü, manuel vs.. gibi destek dökümanlarına DELL sitesinden kolayca erişme

+ 2USB 3.0 portu (birçok laptopta 1 tane var veya hiç yok)

+ Değiştirilebilir kapak

+ Fiyatı (bu fiyata bu özelliklerde başka notebook bulmak zor)

Eksileri:

- Klavye : Birçok laptop kullandım ama bu kadar kötüsüne hiç rastmaladım. Kalitesini çok dert etmiyorum (çünkü birçok laptopta klavye kalitesiz) ama tuşlar olması gerekenden küçük. 12" ekranlı laptopta bile daha büyük tuşlar varken, hayvan gibi kasaya küçücük tuşlar konmuş (özellikle ok tuşları). Yani anlayacağınız klavye benden SIFIR not aldı.

- HDD Sökme-Takma : Dua edit sabit diskinize birşey olmasın. Eğer diskiniz bozulursa mahvoldunuz demektir. Çünkü N5110'u hangi kazma tasarladıysa, HDDnin notebookta en son sökülen parça olmasına özel çaba sarfetmiş. Yani HDDye ulaşmak için tamamen tüm parçalarını sökmek, açılmamış bir parça, vida.. bırakmamak gerekiyor. HDDye ulaştığınız anda emin olun zaten tüm parçalar sökülmüş ve değiştirebilir duruma gelmiş oluyor. Üstelik bu işlem sıradan bir bilgisayar servisinin bile yapamayacağı zorlukta. Yetkili servis bile bu işlemi yaparken bilgisayarınıza zarar verebilir. Çünkü kasa malzemesi tamamen dandik plastik parçalardan oluşuyor. (Servis kitapçığından takip ederek gelen dandik HDDyi bir SSD ile değiştirmem 3 saatimi aldı. SSDye birşey olursa bu işlemi bir daha yapabilirmiyim bilmiyorum).

- Oyun performası : Benim için hiç önemli değil ama laptopu daha çok oyun amaçlı almak isteyenler için yazıyorum. GT525M ekran kartı ortanın altında bir performans sergiler ve yeni oyunları akıcı oynatması mümkün değil (işlemcinin bu konuda yapabileceği fazla birşey yok). Eğer oyun sizin için ön planda ise bu laptoptan uzak durmanız lazım. Corei3, Corei5 işlemcili de olabilir, daha üst seviye harici ekran kartı olan bir notebook almalısınız yeni oyunları akıcı oynayabilmek için.

- Ekran çözünürlüğü HD (bu fiyata da bu çözünürlük olur tabi, FullHD ekran için daha pahalı bir laptop almalısınız). Bu konu da benim için çok önemli değil. FullHD yokmu diyenler için - hanesine yazıldı.

- TouchPad : Bu zımbırtı tüm laptoplarda benim için - hanesinde yer alıyor. Çünkü hiçbir touchpad kullanışlı değil. Devre dışı bırakın ve kablosuz bir fare kullanın.

- DVD Sürücü : Olabilecek en dandiklerden birtanesi takılmış. Çünkü çok gürültülü çalışıyor (laptopta tek ses yapan parça). 5 senelik laptoptaki CD sürücü bile bundan daha sessiz. Daha kötüsü zor bulunur diyebilirim. Ben hiç kullanmayacağım için dert etmiyorum ancak DVD sürücüyü yoğun kulllanacaklar için uyarmak istedim.

- Güç adaptörünün boyutu : Daha büyük bir adaptör kullanmadım şimdiye kadar. Olabilecek en büyük boyutta yapmışlar ve oldukça ağır. Yani laptopla birlikte taşımak istiyorsanız, geniş bir notebook çantası almalısınız. Laptop adaptörü ile 4kg yapar, bilginiz olsun.

Diğer özelliklerine ortalama diyebilirim: Ses ortalama, ısınma ortalama, pil ömrü ortalama, işçilik (plastik malzeme) ortalama veya ortalamanın biraz altı

SONUÇ : Güçlü ve ucuz bir makina almayı isteyenlere hitap ediyor. Eğer Dell fiyatına yakın veya biraz eklemeyle Lenovo Y570 modelini bulabilirseniz, bunun yerine Lenovo Y570 alınmalıdır (Lenovo Y570 modeli alınabilecek en iyi CoreI7 laptoplar arasında gösteriliyor tüm yorum sitelerinde)

64Bit Windows7 notu:

NOT : Disk transfer hızı OCZ Agility3 SSD ile alındığından yüksek görünüyor. Kendi diskiyle Disk Transfer Hızı : 5.6 (Diğer değerler aynı).

Tech.Man

• benim bir önceki laptobum lenovo dell iyidir diye bunu aldım ama lenovo klavye kasa kalitesi olarak dell den çok iyi katılıyorum size... Ayrıca lenovo ısınmasıda dellden iyiydi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: yirthan

benim bir önceki laptobum lenovo dell iyidir diye bunu aldım ama lenovo klavye kasa kalitesi olarak dell den çok iyi katılıyorum size... Ayrıca lenovo ısınmasıda dellden iyiydi...

Hiç Lenovo kullanmadığımdan genel bir kıyaslama yapmam doğru olmaz.

Dell Inspiron modelleri en ucuz Dell modeli olduğu için malzemeden çalıp fiyatı düşürebiliyorlar. Dell marka kaliteli ve üst düzey notebooklar da var. Yani Dell markası tamamen kötü demek -daha önce dell kullandığım için- yanlış olur diye düşünüyorum.

Biz laptopları anlaşmalı biryerden aldığımız için oradaki modellerden seçmek zorunda kalıyoruz. Benim tercihim araştırma sonucunda kesinlikle Lenovo Y570 modeli idi. Ancak anlaştığımız yerde stoklarda kalmadığından dolayı Dell!i aldım.

Lenovo Y570 modeli "sıkıntısız oyun oynanabilsin" diye özel üretilmiş bir model ve ısınma sorunu için özel önlem alınmış. Bunun dışında oyun ve multimedya uygulamaları için iyi bir ekran kartı seçilmiş ve özel bir ses sistemiyle desteklenmiş. Kasasında alttan HDDye kolayca erişilebiliyor, istenirse 1.8" boyutunda bir SSD için de kasada yer var (yani SSD yi aynı kasaya 2. bir disk olarak kolayca takmak ta mümkün).

Şimdiye kadar birçok laptopu uzun süreli kullanabildim : MSI, Asus, Dell ve Compaq (Compaq'lar süperdi, ancak HP aldıktan sonra bozuldu).

Sony ve Toshiba modellerinde Fahiş fiyatlandırma var (ederinden yüksek fiyatlandırılıyorlar). Bir laptop ne kadar gelişmiş olursa olsun en fazla 2 yıl kullanılacak. Laptopa ömür boyu kullanılacak gibi yatırım yapmaya değmez.

Tecrübelerime göre iki seriden uzak durulması gerekiyor:

. Acer Aspire serisi (tamamı)
    . Dell Inspiron serisi (tamamı)

Şimdi SSD ile Dell'de çok hızlı oldu (10 saniyede windows7 açılıyor ve kullanıma hazır). CD sürücüsü yuvasına da aparatla kendi HDDsini takınca CD sürücüsünden de kurtulmuş olacağım (CD sürücüsü olmayınca tamamen sessiz oluyor makina). Klavyeye alışabilirsem bir sorun yok gibi benim açımdan şimdilik. (Pek pişman değilim oyun oynamadığım için).

Ancak genel kullanıcılar açısından Lenovo dururken bu makina alınmaz görüşündeyim.

Tech.man

• bende media markt kampayasından aldım lenovo ile idare ediyorduk dell markasına güvendiğim için gözüm kapalı aldım yoksa acer vardı 50tl fazla verip 2gb ekran kartlısını alabilirdim ama bende kasasından ve klavyesinden memnun değilim ayrıca havalandırma penceresi altta yani çok basit şekilde arkaya konabilir buda ısınmayı bir nebze engeller bence bu dellerde mantık hatası var...
  • arkadaşlar aynı paraya bir dell ınspıron var dı birde aynı özellikte lenova ah esek kafam gittim dell aldım pişmanım:(
  • quote:

bende media markt kampayasından aldım lenovo ile idare ediyorduk dell markasına güvendiğim için gözüm kapalı aldım yoksa acer vardı 50tl fazla verip 2gb ekran kartlısını alabilirdim ama bende kasasından ve klavyesinden memnun değilim ayrıca havalandırma penceresi altta yani çok basit şekilde arkaya konabilir buda ısınmayı bir nebze engeller bence bu dellerde mantık hatası var...

Oyun oynarken ısınma sorunu kaçınılmaz bu makinada. Belirttiğiniz gibi ısınmayı engelleyecek bir donanım yok içerisinde.

İçerisindeki fan 4cm çapında, 1cmden daha az incelikte ve çin malı adi bişey. Yeterli hava kanalı da yok. CPU yoğun oyun ve uygulamalarda bu fan kesinlikle yetersiz kalır. Zaten İngilizce Dell destek forumlarında da N5110 ısınma sorunu en fazla yazılan başlıklardan biri (birtanesi 100 dereceyi gördüğünü söylemiş forumlarda). Isınma az olsun diye birde Nvidia 525 ekran kartını Underclock yapmışlar (olması gerekenden daha düşük frekansta çalışıyor kart).

Bendeki 12"lik MSI laptopta bile daha büyük fan var.

Hava kanallarının altta olmasının sebebi ise, CPUnun doğrudan o hava kanallarının üzerinde ve aşağıya bakacak şekide monte edilmiş olmasından kaynaklanıyor.

---
    "Dıştan görünüşe aldanmayın, aslolan içidir."

• alttanda hava kanalı olacak arkadanda en azından biri kapandığında diğerinden hava alacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dell 3585 vs Asus vivobook 15 ?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar bu pc 32 bit mi 64 bit mi tercih edersisnz ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: tech.man

quote:

benim bir önceki laptobum lenovo dell iyidir diye bunu aldım ama lenovo klavye kasa kalitesi olarak dell den çok iyi katılıyorum size... Ayrıca lenovo ısınmasıda dellden iyiydi...

Dell Inspiron modelleri en ucuz Dell modeli olduğu için malzemeden çalıp fiyatı düşürebiliyorlar. Dell marka kaliteli ve üst düzey notebooklar da var. Yani Dell markası tamamen kötü demek -daha önce dell kullandığım için- yanlış olur diye düşünüyorum.

Biz laptopları anlaşmalı biryerden aldığımız için oradaki modellerden seçmek zorunda kalıyoruz. Benim tercihim araştırma sonucunda kesinlikle Lenovo Y570 modeli idi. Ancak anlaştığımız yerde stoklarda kalmadığından dolayı Dell!i aldım.

Lenovo Y570 modeli "sıkıntısız oyun oynanabilsin" diye özel üretilmiş bir model ve ısınma sorunu için özel önlem alınmış. Bunun dışında oyun ve multimedya uygulamaları için iyi bir ekran kartı seçilmiş ve özel bir ses sistemiyle desteklenmiş. Kasasında alttan HDDye kolayca erişilebiliyor, istenirse 1.8" boyutunda bir SSD için de kasada yer var (yani SSD yi aynı kasaya 2. bir disk olarak kolayca takmak ta mümkün).

Şimdiye kadar birçok laptopu uzun süreli kullanabildim : MSI, Asus, Dell ve Compaq (Compaq'lar süperdi, ancak HP aldıktan sonra bozuldu).

Sony ve Toshiba modellerinde Fahiş fiyatlandırma var (ederinden yüksek fiyatlandırılıyorlar). Bir laptop ne kadar gelişmiş olursa olsun en fazla 2 yıl kullanılacak. Laptopa ömür boyu kullanılacak gibi yatırım yapmaya değmez.

Şimdi SSD ile Dell'de çok hızlı oldu (10 saniyede windows7 açılıyor ve kullanıma hazır). CD sürücüsü yuvasına da aparatla kendi HDDsini takınca CD sürücüsünden de kurtulmuş olacağım (CD sürücüsü olmayınca tamamen sessiz oluyor makina). Klavyeye alışabilirsem bir sorun yok gibi benim açımdan şimdilik. (Pek pişman değilim oyun oynamadığım için).

Ancak genel kullanıcılar açısından Lenovo dururken bu makina alınmaz görüşündeyim.

Tech.man

Acer Aspire serisini kötülemendeki nedenler neler ustam? Birde Asus kullanmışsın asusta ısınma sorunu varmıydı yoksa makine buz gibimiydi sendede başkalarında oldugu gibi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: TinyAngel

quote:

quote:

Tech.man

Acer Aspire serisini kötülemendeki nedenler neler ustam? Birde Asus kullanmışsın asusta ısınma sorunu varmıydı yoksa makine buz gibimiydi sendede başkalarında oldugu gibi?

Alıntıları Göster
    ALINTI:

(Acer Aspire serisini kötülemendeki nedenler neler ustam? Birde Asus kullanmışsın asusta ısınma sorunu varmıydı yoksa makine buz gibimiydi sendede başkalarında oldugu gibi?)

Her dizüstü bilgisayarın (markası ve modeli ne olursa olsun) artıları ve eksileri olacaktır.

Benim Acer Aspire ve Dell Inspiron serisinden uzak durulması gerektiğini söylememin nedeni, bu seride üretilen dizüstü bilgisayarlarda üretim kalitesinin (buradan kasıt kullanılan malzemenin kalitesi) çok düşük olmasıdır.

Acer Aspire serisi ve Dell Inspiron serisi, UCUZ olduğu için tercih edilsin mantığıyla üretiliyor. UCUZ olması için de, malzemeden çalıyorlar. Örneğin bilgisayara iyi işlemciler koyup, diğer malzemelerin tamamından çalarak, adi plastik malzeme, basit ve ucuz soğutma sistemleri, en dandik marka CD sürücüler takarak satış yapmayı planlıyorlar (ve başarılıda oluyorlar). Çoğumuz (ben de dahil) işlemcisine, bellek miktarına ve ekran kartına bakarak dizüstü aldığımız için, kalitesizliğin yolaçtığı sorunları ancak kullandıkça görebiliyoruz. Ben Acer Aspire ve Dell Inspiron modellerini son vidasına kadar sökmüş ve geri takmış bulunuyorum (üstelik bu serilerin yüksek donanımlı konfigrasyonlarını). Kasa malzemesi, işçilik, soğutma için kullanılan malzeme... tamamı kalitesizlikte birbiriyle yarışıyor.

Asus, Msi gibi markalar ise laptop ucuz da olsa EN KALİTESİZ MALZEMEYİ kullanmayı tercih etmiyorlar - bir alt seviyeleri var yani, Acer Inspire ve Dell Inspiron gibi tabansız değiller. Bu marka dizüstülerde de sorun çıkabilir (çıkmaz değil). Ancak genel kalite standardı bu markalarda daha yüksek.

Tech.man

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tech.man -- 29 Aralık 2011; 2:38:47 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ondertastan

arkadaşlar bu pc 32 bit mi 64 bit mi tercih edersisnz ?

Eğer Windows64 bit ile uyumsuz yazılımlarınız varsa veya Windows64bit desteği olmayan eski donamınız varsa, ve bunları bu dizüstü ile kullanmak istiyorsanız o zaman uyumluluk açısından 32bit windows tercih etmelisiniz.

Böyle bir durumunuz yoksa tercihiniz kesinlikle 64bit olmalıdır.

Tehch.man
  • ben bu gün bu bilgisayarı almayı planlıyordum bu yazıyı görünce tekrar düşündüm

şu forumda hiç birşey için iyi yazılmıyor, herşey kötüleniyor anlamadım neden...
  • çoğu dediğiniz doğru ama oyun performansı hakkında yanılıoyrsunuz bence.. .bende dell b33f23 modelini aldım ... battlefield 3 ü orta-yüksek ayarlar karışıkta gayet rahat oynuyorum .. dirt 3 ü yüksek ayarda rahat oynuyorum (bazı ayarlar kısılınca oyun kasmıyor ama görüntüde en iyiyi yakalıyor bunun için bi süre ayarları kurcalayıp size en iyi görüntüyü en hızlı şekilde verini bulmak gerekiyor... )) benim tahminimden çok daha iyi oyun oynanıyor rahatlıkla Kİ overclockla gpu frekansı rahatlıkla 750 mhz ye çekliyor (sıcaklık 2-4 derece artabiliyor bu durumda ama laptop soğutucu kullanınca buda sorrun olmaz) ......... overclocksuz sizin windows puanlarınızla aynıydı yani masaüstü graf:5,2 oyun graf:6,6 idi overclocklu masaüstü graf: 5,8 oyun perf: 6,7 ye çıktı ... pilde iyi bence --> hatta şuan otobüsteyim pilden kullanıyorum laptop u ... ekran en kısıkta ses kapalı wireles açk google chrome açık virüs prog açık pil süresi %84 te 5-6 saat arası gösteriyo kalan süreyi (windowsulti 64*bit)

• hatta şunuda ekliyim 1080 tl bu laptop +45 tl de 4 gb ram ... yani bu fiyata daha iyi laptop yoktu (ben aldıktan iki hfta sonra msi ın laptop u çıktı pcdepo da 1.200 tl ye aynı işlemci gt540m ekran kartı+ 4 gb ram+7200 rpm 640 gb hdd ile ama sonuçta 1080 tl ye daha yi bilg yok!!! ama şimdi olsa msi ı alırdım o başkaA:D)
  • bende bunu aldım kullanıyorum oyun performansı olarak metro2033'ü full ayarda herhangi bir takılma veya donma olmadan oynuyorum

ayrıntılı bilgi için :http://forum.donanimhaber.com/m_56899278/mpage_1/f_/key_//tm.htm#56899278
  • quote:

quote:

bende media markt kampayasından aldım lenovo ile idare ediyorduk dell markasına güvendiğim için gözüm kapalı aldım yoksa acer vardı 50tl fazla verip 2gb ekran kartlısını alabilirdim ama bende kasasından ve klavyesinden memnun değilim ayrıca havalandırma penceresi altta yani çok basit şekilde arkaya konabilir buda ısınmayı bir nebze engeller bence bu dellerde mantık hatası var...

Oyun oynarken ısınma sorunu kaçınılmaz bu makinada. Belirttiğiniz gibi ısınmayı engelleyecek bir donanım yok içerisinde.

İçerisindeki fan 4cm çapında, 1cmden daha az incelikte ve çin malı adi bişey. Yeterli hava kanalı da yok. CPU yoğun oyun ve uygulamalarda bu fan kesinlikle yetersiz kalır. Zaten İngilizce Dell destek forumlarında da N5110 ısınma sorunu en fazla yazılan başlıklardan biri (birtanesi 100 dereceyi gördüğünü söylemiş forumlarda). Isınma az olsun diye birde Nvidia 525 ekran kartını Underclock yapmışlar (olması gerekenden daha düşük frekansta çalışıyor kart).

Bendeki 12"lik MSI laptopta bile daha büyük fan var.

Hava kanallarının altta olmasının sebebi ise, CPUnun doğrudan o hava kanallarının üzerinde ve aşağıya bakacak şekide monte edilmiş olmasından kaynaklanıyor.

---
    "Dıştan görünüşe aldanmayın, aslolan içidir."

Gelişen teknolojide adamlar sana öyle bişey vaad ediyorlarki sen onu diyosrsun bunu diyorsun ısınma sorunu olmayan laptop varsa ben bu mesleği bırakırım tamam en iyisi lenovo ama dünya genelindeki lider firmalara bak herkes eski sağlamlık yok tribine girmiş 1 2 hareket bilen bilgisayarcıyım diyo güzel kardeşim adamlar ufalttı zaten makinaları bende dell inspiron n5110 var i7 lisi bilgisayarcıyım electro worldden aldım crysis 2 full ayarda oynuyorum gt 525m ekran kartını araştır bakalım özellik olarak nasıl bir ekran kartı standart frekansta çalışıyor kart en üst seviye ne alt seviye ortalama bir ekran kartı dell amerikan malıdır lenovoda öyle ikisininde üretimi çinde sen herhalde amerika üretimi bilgisayar arıyosun fanına çin malı dediğine göre 2 ufak bilgi öğrenip gelip buraya yazmayın güzel kardeşim bilip bilmedende konuşma lütfen ısınmayı engellemek için koyacağın tek donanımdan ekstradan bakır boru olur 2 3 derece fark eder max 70 derece full yük altında benim testlerimde öyle çıktı artık düşünüpte yazarsın umarım

• Aynı laptop u bende kullanıyorum
    daha önceki laptop um TOSHIBA ydı ve sağlamlık konusunda mükemmeldi diyebilirim
    laptop pahalı ama donanım yoktu içinde oyun oynayamıyorsun bi şi yapamıyorsun ee neye yaradı o zaman sağlamlığı
    Ben alırken donanım ı ön planda tuttum kasa kullanılamayacak kadar da dandik değil
    yerden yere vurmamak lazım eğer kalite istiyorsanız 2-3 katı verip mbp alabilirsiniz
    ya da sony alın...Bence adamlar çok güzel iş çıkartmışlar sınırlı bütçe ile bile
    güçlü donanımlara sahip laptop sunmuşlar piyasaya daha ne istiyorsunuz anlamıyorum...

Isınma sorunu olmayan laptop var mı ki piyasa da
    ama eğer ısınmadan dolayı kapanıyorsa o zaman problem var demektir
    ben yüklendim şahsen o kadar da kötü değil 85 lere kadar çıktı işlemci en fazla
    Isınmadan dolayı pc niz kapanmıyorsa sorun yok çok uç sıcaklıklara çıkmıyorsa bi de(94-96 gibi)
    i7 işlemci var laptop da bırakın ısınsın o kadar
    hdd konusunda çok haklısınız sökemesinler diye koymuşlar herhalde oraya

Ekran kartı çıkmış tüm oyunlları med low oynatır bazılarını da high da oynatır
    orta seviye sayılabilecek bir kart biraz da oc yaptınız mı abartmadan tamamdır
    sonuçta oyun bilgisayarı değil ama sizi oyunlardan mahrum da bırakmaz..
    alacak olanlara öneririm şahsen bence güzel
    ama oyun amaçlı alacaksanız işinize yaramaz monster msı gibi
    oyunculara yönelik laptop sunan markalara bakmanız daha iyi olacaktır

iyi forumlar

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.