Şimdi Ara

Devreden gelen çınlama sesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.178
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar lcd monitörün power card ından hafif bir çınlama sesi geliyor.Çınlamayı yapan parçayı tespit ettim üstüne bir şeyle dokununca ses değişiyor.Usulca elle dokunduğumda ise tamamen kesiliyor.Parçayı değiştirmek için gittiğim yerde o parçayı değişmek ile çözülemeyeceğini elimle dokunduğumda sinyalizasyon mu ne yaptığını söylediler.Bu kadar kolay olmadığını biliyorum ama bir devre elemanı ses yapıyorsa ve bunu temin edip değiştirdiğimizde bu ses kesilmez mi?

Ben gerekli ss leri paylaşıcam o kondansatörü değiştirmek ile sizce çözülür mü yoksa direkt komple monitörü götüreyim mi?

Resim linkleri aşağıda

Resim 1

Resim 2

Resim 3

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 23 Ocak 2013; 19:22:47 >

• Köprü diyot çıkışında filtre için kullanılmış gibi. Değiştirmen sorunu çözebilir. Yada daha büyük bir kondansatör tak.
  • aman arkadaş elektrik baglı iken sakın bir daha ellemeyesin . çarpılma riski cok yüksek . muhtamelen sesin kaynagı çatlak yada soguk lehimdir.o kondansatör snubber dedigimiz devreye ait büyük ihtimalle . birde kartın arka tarafının fotosunu çekip yolalrmısın.

bir diger olasılıkta sarı renkte olan bobin olabilir .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 23 Ocak 2013; 20:49:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

aman arkadaş elektrik baglı iken sakın bir daha ellemeyesin . çarpılma riski cok yüksek . muhtamelen sesin kaynagı çatlak yada soguk lehimdir.o kondansatör snubber dedigimiz devreye ait büyük ihtimalle . birde kartın arka tarafının fotosunu çekip yolalrmısın.

bir diger olasılıkta sarı renkte olan bobin olabilir .

Zaten lcd deki florasan için 650volt çıkış veren bir çıkış var kartta boşta dahi çarpacağını düşünüyorum ama dokundum mecbur :-)Uyarı için teşekkür ederim gün ışığı olmadığı için telefonla biraz zorlandım ama arka yüze ait resimler buyrun umarım görebilirsiniz.Eleman bacakları güzel çıksada arka yüz maalesef ışık yüzünden kötü çıktı.

Bir de yarın bu elemanı temin edip değiştiricem inşallah.

Sesi çıkartan devre elemanının lehimleri:
    lehim1
    lehim2

Ben soğuk lehim göremedim ama sizde bakarsanız doğrulamış oluruz.

Devre arka yüzü:
    link1
    link2

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 23 Ocak 2013; 21:14:05 >

• o dedigim gibi snubber kondansatörü. pek bozulacagını sanmam . bacaklarındaki lehimi tazeleyin. birde sarı transformatörün bacaklarını tazeleyin. şuan çalışıyor ve sadece sesten mi şikayetcisiniz? trafonun sarımlarından da geliyor olaiblir. onun muadili yoktur.
  • bence trafodan geliyodur
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

o dedigim gibi snubber kondansatörü. pek bozulacagını sanmam . bacaklarındaki lehimi tazeleyin. birde sarı transformatörün bacaklarını tazeleyin. şuan çalışıyor ve sadece sesten mi şikayetcisiniz? trafonun sarımlarından da geliyor olaiblir. onun muadili yoktur.

Şimdi şöyle anlatıyım trafonun tepesine ve etraftaki bir çok devre elemanına yumuşak uçlu bir aletle dokunuyorum.Sadece belirttiğim kondansatörde fark oluyor.Yani oraya dokunduğumda ses azalıyor.Elle dokundum bir kez de , ses tamamen gitti.

Monitör 5 senelik fakat çınlama sesi dışında bir sorunum yok.Sadece geceleri bu çınlama çok rahatsız ediyor.

Bu arada cevaplar için çok teşekkür ediyorum.Yarın o elemanı değiştiricem inşallah.

Ayrıca belirtmeyi unuttum devre boştayken ses üretiyor.Yüke girdiğinde altıp azaldığını farkedemiyorum.Eğer artsa idi trafo sargılarından diyebilirdik değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 23 Ocak 2013; 21:49:30 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Laptoptan gelen hırıltı sesi?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • trafo anahtarlama frekans yada genişliği yüke göre değişir. bu nedenle trafonun tepkiside değişir. yüksüz iken ki anahtarlama sinyalinde peak diye tanımlanan bozukluklar oluşabilir.bunları önlemek için snubber yapılır. o kondansatörde devre de diyot direnç ile birlikte bu işe yarıyor. yüksüz sinyalin formu değişebilecegi için o seste gidiyor olabilir. kondansatör herhangi bir nedenden dolayı görevini yerine getirmez ise sesi duyabilirsiniz. madem kondansatörde yogunlaştınız değiştiriniz. düzelir ise ne mutlu.
  • Öncelikle konuma cevap yazan arkadaşlara çok çok teşekkür ediyorum.

Snubber ın ne işe yaradığını da öğrenmiş oldum.Bugün aynı kondansatörden temin edip az önce eskisini söküp yenisiyle değiştirdim.Arkadaşlar sesin %90 ı yok oldu.Şu an gene o ses var fakat çok çok yakınlaşıp dinlemek gerekiyor.Nedense artık bilemiycem ama sorunumu çözdüm diyebilirim.Üstüne iyice sessizleşsin diye sıcak silikon sıktım.Donunca sesi anlamak epey zorlaştı.Şu an için sorunumu çözdüm ama şunu bilesiniz bu devrede o elemanın ses yapmasına neden olan ya bir sorun var ya da doğası gereği bu sesler çıkabiliyor.

Çünkü diğer bu tip seramik kondansatörlerin üstüne beyaz yumuşak bir macun sıkmışlar.Demekki onlarda ses çıkarabilecek elemanlar ki bu şekilde önlem alıyorlar diye düşünüyorum yanlışmıyım?

Son olarak mutlaka eklemem gereken bir şey var devre yüke bindiği an ses felan gidiyor.Tamamiyle sessizleşiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 24 Ocak 2013; 15:30:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: *ExtraTechx*

Öncelikle konuma cevap yazan arkadaşlara çok çok teşekkür ediyorum.

Snubber ın ne işe yaradığını da öğrenmiş oldum.Bugün aynı kondansatörden temin edip az önce eskisini söküp yenisiyle değiştirdim.Arkadaşlar sesin %90 ı yok oldu.Şu an gene o ses var fakat çok çok yakınlaşıp dinlemek gerekiyor.Nedense artık bilemiycem ama sorunumu çözdüm diyebilirim.Üstüne iyice sessizleşsin diye sıcak silikon sıktım.Donunca sesi anlamak epey zorlaştı.Şu an için sorunumu çözdüm ama şunu bilesiniz bu devrede o elemanın ses yapmasına neden olan ya bir sorun var ya da doğası gereği bu sesler çıkabiliyor.

Çünkü diğer bu tip seramik kondansatörlerin üstüne beyaz yumuşak bir macun sıkmışlar.Demekki onlarda ses çıkarabilecek elemanlar ki bu şekilde önlem alıyorlar diye düşünüyorum yanlışmıyım?

Son olarak mutlaka eklemem gereken bir şey var devre yüke bindiği an ses felan gidiyor.Tamamiyle sessizleşiyor.

yük altında olmadığında ses çıkaran parçalar olabilir bu normal bir şey ayrıca elemanların silikonlanması sabit kalması diğer parçalara(çok yakınında eleman varsa)değmemesi için yapılır ses çıkmaması için yapılmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: wert95

yük altında olmadığında ses çıkaran parçalar olabilir bu normal bir şey ayrıca elemanların silikonlanması sabit kalması diğer parçalara(çok yakınında eleman varsa)değmemesi için yapılır ses çıkmaması için yapılmaz

Fakat etrafında hiçbir elaman olmayan yerlerde bile gördüğüm oluyor sizin dediğiniz gibiyse şayet öğrenmiş oldum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: *ExtraTechx*

quote:

Orijinalden alıntı: wert95

Fakat etrafında hiçbir elaman olmayan yerlerde bile gördüğüm oluyor sizin dediğiniz gibiyse şayet öğrenmiş oldum.

bazı elemanlar hassas olabilir ve sarsıntıdan koruma amaçlı sabitlenmesi gerektiği için etrafına sıkılır

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.