+DFI nforce 4 Ultra D anakart + AMD X2 4200 işlemci +Thermaltek Shark serisi kasa +Cooler Master Real Power 450W (RS-450-ACLY) +Microsoft fare, Klavye
Şimdi karşı karşıya kaldığım senaryoya gelelim;
bundan neredeyse 6 ay önce askere gitmeden önce bilgisayarımı ilgisiz kişiler açmasınlar, ama her uğraşa rağmen açmasınlar (güç kablosunu çıkarırsın takar çalıştırırlar falan vs...) diye POWER ON BY KEYBOARD özelliğini açtım. Tam emin değilim ama CTRL + F4 kombinasyonu ile açılmaya ayarladım. ve denedim de tam istediğim gibi sadece kombinasyon ile çalışıyordu.
askerliğimin 2-3 haftasında kardeşim beni aradı ve bilgisayar açılmıyor dedi ve inanır mısınız asker olmanın psikolojideki etkisi ile en son yaptığım değişikliği unuttum ve bir şey diyemedim. "Allah Allah...! neyse geri gelince ben icabına bakarım" dedim.
Şimdi ise askerden geldim (geleli oldu aslında :) ) kasaya baktım açılmadı. gücü kabloları kontrol ettim açılmadı. Ama klavye ve farede güç varken ışık olduğunu görünce (hatta kasanın da güç ışığı da yanıyordu ama faal değil) en son yaptığım değişiklik aklıma geldi. başladım denemeye ama olası hiç bir kombinasyon ile açamadım.
Öncelikle, kombinasyonlarım işe yaramayınca şüphe ettim psu bozuldu mu diye. önce PSU başka bir kasada denedim çalıştı. (güç geldi ve fan dönmeye başladı) o zaman anakart ta problem mi var dedim sonra anakart a o kasanın PSU nu denedim (350W tı sanırım sadece çalıştı ama bios menülerine girmedi ama güç düğmesi ile çalıştı.)
Sonuç olarak 2 üründe ayrı ayrı çalışıyor ama beraberlerken çalışmıyor. böyle bir şey olabilir mi ? yanı anakart PSU yu tanıyor olabilir mi ? Sizce Problem nerede ? Bu konu hakkında fikri olan herkesin düşüncesini bekliyorum. POWER ON BY KEYBOARD hakkında tecrübesi olanları düşünceleri nelerdir ?
D.N: anakart ı resetleme olayını defalarca denedim. pil çıkar günlerce öyle bırak (şehir dışına çıkmam vesilesi ile :D) sonra gel dene olmadı. reset bios jumperı var onuda denedim olmadı....
başka psu ile bir başka versiyon bios deneyebilir misin
quote:
Orijinalden alıntı: Binux
Sonuç olarak 2 üründe ayrı ayrı çalışıyor ama beraberlerken çalışmıyor. böyle bir şey olabilir mi ? yanı anakart PSU yu tanıyor olabilir mi ? Sizce Problem nerede ? Bu konu hakkında fikri olan herkesin düşüncesini bekliyorum. POWER ON BY KEYBOARD hakkında tecrübesi olanları düşünceleri nelerdir ?
PSU sayısal bir iletim gerçekleştirmez,elektriksel bir donanımdır,yani anakart tanıması gibi bir durum söz konusu değildir.
Bios'u sıfırlayın sorun çözülür diye tahmin ediyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: erkasolin
quote:
D.N: anakart ı resetleme olayını defalarca denedim. pil çıkar günlerce öyle bırak (şehir dışına çıkmam vesilesi ile :D) sonra gel dene olmadı. reset bios jumperı var onuda denedim olmadı....
Binux;
Size ilk tavsiyem tüm bileşenleri söküp bir temizlik yaptıktan sonra sistemi çalıştırmayı deneyin.Bunca zamandır çalışmayınca slotlara vs toz dolmuş olabilir.
quote:
Orijinalden alıntı: erkasolin
+1... Bios sıfırlamayı tercihen cmos reset jumper'dan veya bios pilinden yaparsan daha iyi olur.
başka psu ile çalışan alet demiş arkadaş. biosu resetlemeden demekki çalışıyor. psu da başka makinede çalışıyor. eee sorun nerede?
Cooler Master 400w bir psu ile Nforce 720 chipine sahip bir anakartta başıma geldi aynı şey. son biosu yuklendikten sonra açılma sorunları yaşadım. psu garantiye gitti geldi.sorun hala devam ediyordu. en sonunda 1 alt biosa döndük ve herşey normale döndü. bu yüzden bi eski bios iş yapabilir.
Saol exeter, sen benim yerimede cevap vermişsin bir yerde :))
Arkadaşlar biraz daha iyi okusaydınız,
+bios sıfırlama, +jumper ile bios resetleme (aynı şeylerde bahsediyorum) +bios pili cıkarma
bunları denedim zaten.
ama bir önceki sürüm bios denemesini yapmaya calışayım. tabi kasanın icinide tamamen silerek de işi pekiştireyim. :))
Birde FIRM sayısal veri iletiminden bahsetmiş. olmadığını bizde biliyoruz ama şöyle bir durum var. ana güç kablosunda (anakarta bağlanan) 1 tane kablo ki bu yeşil olur. PSON yani açma anahtarı gorevi gorur yani bir ihtimallll. zaten bende PSU nun akıllı birşey olduğunu soylemedim ama anakart belkide PSU'yu bir şekilde tanıyordur. :P madem oyle diyorsunuz, karşı karşıya kaldığım durumun bir acıklamasını yapabilir misiniz ?
Bu arada yeni güç kaynaklarına bamaya bile başladım şimdiden olmadı oyle bir careye başvuracam. (tercih masrafsız olanda tabiki)
quote:
Birde FIRM sayısal veri iletiminden bahsetmiş. olmadığını bizde biliyoruz ama şöyle bir durum var. ana güç kablosunda (anakarta bağlanan) 1 tane kablo ki bu yeşil olur. PSON yani açma anahtarı gorevi gorur yani bir ihtimallll. zaten bende PSU nun akıllı birşey olduğunu soylemedim ama anakart belkide PSU'yu bir şekilde tanıyordur. :P madem oyle diyorsunuz, karşı karşıya kaldığım durumun bir acıklamasını yapabilir misiniz ?
Öncelikle bahsettiğiniz anakarta takılan "YEŞİL PSON" diye adlandırdığınız pin PSU DAN DEĞİL KASA ÖN PANELİNDEN GELİR BU BİR
Ayrıca bu da incelemesi yapılmış güç kaynağınızın bahsettiğiniz gibi bir YEŞİL pin e sahip olmadığını gösteriyor. BU İKİ
Ben bir şeyin yarışı icinde değilim, bana birşeyler saymanıza gerek yok. Benim size sataştığım da yok. ifadelerimde oyle bir izlenim aldıysanız özür dilerim. Zahmet edip resim eklemişsiniz, bende gerisini ekteki resim ile tamamlayayım o zaman. ön panelden gelen kablo konusuna girmiyorum bile.
Tecrübelerini paylaşan diğer arkadaşlara teşekkür ederim. yeterli bir PSU temin ettiğimde tavsiye ettiğiniz şeyi deneyip. sonuçlarını burada paylaşacam.
Bios sürümünü değiştirmekte işe yaramadı. :(
Hem PSU yu Hem de Anakarkı ayrı ayrı tam anlamı ile denedim. çalışıyorlar. PSU başka bilgisayarda Windows a kadar gidecek şekilde çalışıyor. Anakart ta başka bir PSU ile Windows a gidecek şekilde çalışıyor. hatta bios ayarlarının sıfırandığınıda gözlemledim. ama gel gorki 2 si bir arada çalışmıyor...
Bu konuya mantıkı bir açıklama getirebilecek biri var mı merak ediyorum.
En sonunda başka bir güç kaynağı almak sureti ile problemi çözmüş bulundum ama hala aklım bu problemi almıyor... DFI teknik desteğe sordum bakalım ne diyecekler...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme