Şimdi Ara

DH Nükleer Enerji Destekçileri Derneği [747 Destekçi] (163. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.456
Cevap
58
Favori
138.276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
44 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 161162163164165
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yahu harbiden kafa yok..Japonya gibi gelişmiş bir ülkede bu tur bi kaza olabildiğine göre daha ülkemizde maden gibi bir sektörde basit onlemlerin alınmadığı ve bunun sonucunda 500 ye yakın işçinin hayatını kaybetmesinin ardından kim bilir nükleer kazada bu ülke ne olur kim bilir..Hatırlayın çernobili..Turkiyede olmamasına rağmen karadenizde kaç kişi kanserden öldü..Kaç kişi radyasyonlu çay içti..Kaç kişi sakat doğdu kaç kişi erken yaşta göçtü..Yapmayın..

edit :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C.Canky -- 9 Haziran 2015; 0:45:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• apulunas kullanıcısına yanıt
    9gag'dan mı geldin?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beni de ekleyin lütfen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: C.Canky

Yahu harbiden kafa yok..Japonya gibi gelişmiş bir ülkede bu tur bi kaza olabildiğine göre daha ülkemizde maden gibi bir sektörde basit onlemlerin alınmadığı ve bunun sonucunda 500 ye yakın işçinin hayatını kaybetmesinin ardından kim bilir nükleer kazada bu ülke ne olur kim bilir..Hatırlayın çernobili..Turkiyede olmamasına rağmen karadenizde kaç kişi kanserden öldü..Kaç kişi radyasyonlu çay içti..Kaç kişi sakat doğdu kaç kişi erken yaşta göçtü..Yapmayın..

edit :

Japonya'da olanlar sadece onlara değil tüm dünyaya bir ders oldu. Ve bu kontrol kısmında ülkemizin dikkatsizlikleri göz önüne alınacak ve ayrı bir ciddiyet ile kontrolü sağlanacaktır. Gelişen bir ülke istiyorsak Nükleer şarttır. Aksi taktirde diğer ülkeler ile Türkiyeyi kıyaslayamayız.

• Nükleer destekçileri affederisiniz de saçmalıyosunuz biraz japonya abd almanya bilmem nere ile bizi kıyaslıyosunuz adamlar nükleer enerjiyi ilk başta üniversitelerinde çözmüşler geliştirmişler ve kendi sermayeleri ile yatırımlarını yapıyorlar, ki almanya japonya daki tsunami felaketinden sonra nükleer programını durdurma kararı alıp yeni yatırımların yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılacak ve 4-5 senedir de bu adımalrı görüyoruz şu anda almanya avrupada enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan en büyük ülken toplam enerjinin %7si sanırım yanlış hatırlıyor olabilirim ama avrupadaki en büyük rakam almanyada, ve nükleer santrallarin hizmet süreleri doldukça yıkılacak ve yenileri yapılmayacak.

Ayrıca bazı başka ülkelerde nükleere yatırım oranlarını azaltmaya ve bu kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarmaya karar aldı. Gelelim ülkemize artık kimin cebini dolduracaklarsa ham maddesinden tut santrali yapacak teknoloji ve sanayisinden kullanım süresi dolmuş nükleer yakıtları saklama tesislerine kadar tamamen dışarıdan hizmet alınacak bir santrale milyarlarca dolar yatırım yapılacak sonra da işletme maliyetleri için yeni nükleer yakıt çubukları için bunların nakliyesi için milyonlarca dolar harcanmaya devam edecek ne için toplamda %3-%4 enerji için evet Türkiye'ye enerji bakımından sağlayacağı katkı %3-%4 akı bokunu ödemez yani birde bu kullanım süresi dolan çubukları en az 100 yıl boyunca çok sağlam sığınaklarda ve kontrol altında depolamalı 100 yıl sonrada doğada ya bi dağın içine yada yer altında sızıntı yapmayacak kayaçların için gömmeli ve mühürlemelisiniz orada da bir 1000 yılda anca normal değerlere dönüyor bu çubuklar yani mülyonlarca doalr verip aldığınız çubuklar 1-2 yıl fayda sağladıktan sonra 1000 yıl çevreye zarar veriyor ve 100 yıl size maliyet oluşturmaya devam ediyor ki bu aşamların birinde en ufak hata yapılsa yüzlerce kilometre karelik bir alanda çevre felaketi bir nükleer patlama yada kazadan bahsetmiyorum bile bahsettiğim sadece atık depolama kısmında olabilecek hatalar.

Ve bu çubuklardan bir santralde anlık olarak 50-100 arası aktif oluyor.

Gelelim yeinlenebilir enerji kaynaklarına geçenlerde haberini okudum Türkiye'de özel bir şirket 2 milyon tl civarı bir yatırımla güneş enerjisi santrali kuracak ve toplam 400mw elektrik üretecekti bakın maliyeti 2 milyon tl ve işletim ücreti çok düşük bir kere kuruldu mu sonra yapılan ufak tefek revize işlemlerinin maliyetleri çok cüzi.

Ayrıca güneş ve rüzgar enerjisi bakımından almanya vs avrupa ülkelerinin çoğundan coğrafi olarak çok daha avantajlıyız adamların 1 metrekare alana düşen güneş enerjisinden Türkiyede aynı metrekareye düşen güneş enerjisi aşağı yukarı iki katı yani almanyanın yaptığı aynı santral ve yatırımla yapılacak santralden 2 katı fazla enerji alacaksınız.

Ayrıca sadece güneş değil Türkiye jeotermal elektrik santralleri açısında tutunda denize kurulacak dalga santrallerine kadar her açıdan çok verimli bir ülke. Yapılacak bir jeotermal santral ile hem elektrik üretip hemde o civarda bulunan yerleşkelerin ısınma hatta buharla soğutma işlemlerini bile sağlayabilirsiniz 1 taşla bir kaç kuş vurmak buna denir.

Diyiceksiniz ki peki devlet buları bilmiyor mu neden yatırım yapmıyorlar onlar salak bi siz mi akıllısınız? benim teorim şu, üniversitelerimiz siyaset peşinde olduğundan ve bilimden bir haber olan öğretim görevlileri (öğretim görevlileri!!!) ile dolu olduğundan hepsi aynı değil tabi ki az sayıda bilimle yatan kalkan tek amacı bilimsel çalışmalar yapmak olan insanlarda var içlerinde ama diğerleri bunlarında önünü kesiyor, ayrıca devlet tarafından fon ve imkan sağlanmadığından bu konularda araştırma ve geliştirme yapılamamaktadır. Bakınız yurtdışı ülkelerine ünilerde bir prof ve ekibi bir buluşun ilk adımalrını atmaya başladıklarında hemen o ekibe bir kaç milyon dolar fon gerekli olan labarotuvar ve ekipman sağlanıyor. Niye bu adamlar evin elektrik faturasını nasıl ödücem diye düşünmesin gerekli olan donanımı nasıl alırız diye kafa yormasın o işine baksın buluşunu yapsın diye destekleniyor. Birde bu konularda iş yapan hükümetin yandaşı akrabası firmalar olmadığından onun yerine inşaat firmalarına vs yaptırlabilecek hidro ve nükleer santral(nükleer santralin yolu çevresi felan yoksa santrali yapacak yabancı firma) yapabilecek yandaş firmalara uygun projeler devletinde işine geliyor.

Son olarak rica ediyorum araştırmadan, ne getirip ne götüreceğini iyice analiz etmeden, genel geçer bilgilerle, haberlerde orda burda çıkan yüzeysel verilerle, falanca ülkede şu kadar falanacada bu kadar diye yüzeysel bakıp karar vermeyin ve bir projenin arkasında durmayın. Unutmayın o ülkeler daha nükleer santrallerin n si yokken 100-150 yıl öncesinde nükleer maddeler üzerine araştırma yapıyorlardı teknoloji geliştiriyorlardı.

• gerçeklikten uzak buram buram cehalet
  • reaktörün atığının saklanması için neler gerekli,yani akkuyu gücündeki bir reaktörden bahsediyoruz. İYİ DİNLEYİN BUNU...Akkuyu yaklaşık 4800 mw gücünde olacak. bunun gibi 5 tane daha olsa bunların 30-40 senelik atığı için 10 mt derinilğinde bir su havuzu 50 sene yeterlidir. NOKTA. cahilin fikrini değiştirmek atomu parçalamaktan zor demiş einstein zamanında.
    asıl rüzgardan vazgeçiliyor avrupada. danimarka ve hollanda da rüzgar santrallerinin yıkılması için harcanan para ve enerjiyi araştırın. yazarken işkembenizi değil aklınızı kullanın, araştırın,okuyun at gözlüğü kullanmayın . ABD enerjisinin yüzde 20 sini nükleerden karşılıyor. "aa azmış bak" dediğiniz enerji türkiyenin ihtiyacının iki katı. ABD yi ingiltereyi, fransayı kalkındıran temel nükleer enerjidir. Almanya şimdiye kadar kullandı, kalkındı, japonyadaki patlamanın korkusundan vazgeçti. onun yerine kurduğu termik santraller atmosfere ne kadar co2 yayıyor bilginiz var mı. 70 milyar ton/yıl.
    şimdi gidip matematik öğrenme vakti, haydi çocuklar okula..

• quote:

Orijinalden alıntı: drakyuz

reaktörün atığının saklanması için neler gerekli,yani akkuyu gücündeki bir reaktörden bahsediyoruz. İYİ DİNLEYİN BUNU...Akkuyu yaklaşık 4800 mw gücünde olacak. bunun gibi 5 tane daha olsa bunların 30-40 senelik atığı için 10 mt derinilğinde bir su havuzu 50 sene yeterlidir. NOKTA. cahilin fikrini değiştirmek atomu parçalamaktan zor demiş einstein zamanında.
    asıl rüzgardan vazgeçiliyor avrupada. danimarka ve hollanda da rüzgar santrallerinin yıkılması için harcanan para ve enerjiyi araştırın. yazarken işkembenizi değil aklınızı kullanın, araştırın,okuyun at gözlüğü kullanmayın . ABD enerjisinin yüzde 20 sini nükleerden karşılıyor. "aa azmış bak" dediğiniz enerji türkiyenin ihtiyacının iki katı. ABD yi ingiltereyi, fransayı kalkındıran temel nükleer enerjidir. Almanya şimdiye kadar kullandı, kalkındı, japonyadaki patlamanın korkusundan vazgeçti. onun yerine kurduğu termik santraller atmosfere ne kadar co2 yayıyor bilginiz var mı. 70 milyar ton/yıl.
    şimdi gidip matematik öğrenme vakti, haydi çocuklar okula..

Kim cahil belli oluyor yazdığımı oku irdele tekrar araştır gel görüşelim senden fazla yayın okuduğum, nükleer santraller ile ilgili gerek yazılı gerek görsel yayınları okudum izledim inceledim ortaokul lise bilgisiyle gelip yazan ben değilim

o 10 metre dediğin havuz sadece ilk aşamada çubukları soğuk tutmak içindir daha sonra güvenli araçlar ile özel yapılmış tesislere nakledilmek zorundadır.

Ayrıca onu geç ondan daha önemli yazdıklarıma cevap ver yapım ve işletim masrafları ham madde temini ve getirdiği, ülkeye sağladığı enerji katkısını iyice irdele hesapla ondan sonra yaz.

• kanadada 19 tane var , 5 tane planlanıyor, bangladeş bile 1 tane planlıyor:), çinde 26 tane var 40 tane daha yapılıyor, finlandiyada 4 tane var 3 daha yapılıyor, fransada 58 tane var 2 tane daha yapacaklar:), mısır 2 tane yapıyor, japonyada 43 var 7 daha yapılıyor. liste uzun..
    60 yıldır kullanılıyor, kayda geçen 2 kaza var.
    nükleer çağı boş geçersek bi sonraki çağ her ne olacaksa arayı kapatmamız imkansızlaşır. önyargılarınız yıkın. elektrik önemli ise nükleer santral şart.
  • o havuzlarda 40-50 sene saklanıyor ilk aşama dediğin o mu. kimmiş lise bilgisiyle yazan. jeotermalle elektrik açığını kapatmayı düşünen biriyle ne tartışayım ki. kw ı 4 sente geliyor nükleer den elde edilen enerjinin. termikle başabaş, hidroelektrikten ucuz. ne oldu ne kaldı elinde konuşacak, dök ilkokul bilgilerini hadi.
  • matbbaya, motora,trene karşı olan zihniyet şimdi nükleere karşı, nedenini kendisi de bilmiyor bu zihniyetin. 150 yıl önce üniversitelerde araştırmışlarmış nüklleri. yahu toplam bulunalı 60-70 yıl oldu radyoaktivitenin. 150 yıl önce neyi araştırmış bu üniversiteler. finlandiya bile kendisi kurmamış santralini, yüzde yüz yerli diye bişey kaldı mı ki dünyada. güney kore , slovakya, bulgaristan macaristan da mı 100 yıl önce üniversitelerinde araştırıp kurmuşlar santrallerini. ya nerden tutsak elimizde kalıyor yazılanlar, neyi konuşacağız biz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drakyuz -- 25 Haziran 2015; 10:28:17 >
  • İlk aşama dediğim evet odur 1000mw gücünde bir nükleer santralde yaklaşık 25 ton atık çıkar her yıl, akkuyuda 120 tona tekabul ediyor yıllık atık miktarı. Gelelim atığın su havuzundan sonra saklanmasına ilk mesajımda da yazdım ya bir dağın içine özel konteynırlarda mühürlenecek yada benzer bir şey veya bu konuda gelişmiş tesislerin varsa atıktan değerleri maddeleri ayrıştırıp kalanını camlaştıracaksın ve öyle saklayacaksın ki doğaya salınım yapmasın.

Şimdi takmışsın hidroya jeotermale ben orada bir sürü seçenek sundum hatta unuttuklarım da var.

Yenilenebilir enerji kaynakları;
    1. Rüzgar
    2. Güneş Santrali (aynalar ile merkezi bir noktaya güneş ışığını yansıtarak buhar oluşturma, geceleri de gündüz bu enerjiyle eritilen bir tuz çeşidinden enerji sağlamaya devam etme)
    3. Güneş Enerjisi Santrali (bildiğimiz photovoltaik hücreler ile)
    4. Dalga Enerjisi Santrali (değişik tipleri var bölgeye göre uygulanan yılan denilen tip veya su seviyesinin dalgalanması ile rüzgar oluşturan tip gibi vb.)
    5. Gelgit Santrali (gelgit olan yerlerde veya su akıntısının yoğun olduğu yerlerde İstanbul Çanakkale boğazı gibi yerlerde kurulan santraller. illa boğaz olması gerekmiyor)
    6. Jeotermal Santraller (jeotermal aktivitenin olduğu bölgelerde en uygun yerde yapılacak olan (150-200 derece buhar gücü olan bölgelerde) ihtiyaca göre delinen çukurlardan sağlanan buharla elde edilen enerji ki nükleer santrallerde, termik santrallerde aynı mantığı kullanır (buhar) )
    7. Bunların dışında farklı farklı fikirler ve ufak tefek santral tipleri daha vardır. Hidrojen santrali gibi vs vs vs.

Yenilenebilir olmayan ama uzun zamandır üzerinde çalışılan ve testlerine yeni yeni başlanmış olan Füzyon Santrali vardır ve testlerde bir sorun çıkmazsa yeryüzündeki en verimli santral bu olacaktır.

Daha önce bahsettiğimi gibi 1-2 milyon tl ile 400mW güç elde edilen güneş santrali şu anda özel bir şirket Türkiye'de kuruyor haberini bulursam paylaşırım. Nükleer santralin sadece yapımına harcanacak miktar para ile yapılabilecek bu tip santralleri ve getirilerini bir düşünün. Yakıt masrafı yok işletme maliyeti nükleer ile kıyaslanamaz bile. Bunların dışında ülkede bunlara yapılacak önemli yatırımlar üniversiteleri ve özel şirketleri de teşvik edecektir ve bunlar üzerine araştırmalar arttırılacaktır.

Şimdi sorarım yapım maliyetleri düşük olan, yakıt masrafı hiç olmayacak, işletme maliyetleri minimum, bakım masrafları keza öyle, çevreye zararı minimum olan veya hiç olmayan, herhangi bir tehlikesi bulunmayan, yenilenebilir enerji kaynakları mı? yoksa ülkemizde hiç bir teknolojisi olmayan yapımından tutun yakıt teminine kadar dışa bağımlı olacağımız, yapım ve işletim masrafları devasa olan Nükleer santral mi?

Karar sizin ben yazılması gerekenlerin çoğunu yazdım kalanını bir zahmet araştırın. Sürçü lisan ettiysem affola. Bu konuda artık tartışmayacağım çünkü yazılması gerekenleri yazdım.

• quote:

matbbaya, motora,trene karşı olan zihniyet şimdi nükleere karşı, nedenini kendisi de bilmiyor bu zihniyetin. 150 yıl önce üniversitelerde araştırmışlarmış nüklleri. yahu toplam bulunalı 60-70 yıl oldu radyoaktivitenin. 150 yıl önce neyi araştırmış bu üniversiteler. finlandiya bile kendisi kurmamış santralini, yüzde yüz yerli diye bişey kaldı mı ki dünyada. güney kore , slovakya, bulgaristan macaristan da mı 100 yıl önce üniversitelerinde araştırıp kurmuşlar santrallerini. ya nerden tutsak elimizde kalıyor yazılanlar, neyi konuşacağız biz

60-70 yıl mı? ciddi misin?

Uranyum 1789 yılında Martin Heinrich Klaaproth tarafından keşfedilmiş bir elementtir, Radyoaktiviteyi ilk kez 1 Mart 1896 yılında Fransız fizikçi Henri Becquerel uranyum üzerinde ortaya çıkarmıştır. Becquerel, buluşunu 1898 yılına kadar Becquerel ışınları olarak adlandırmış, daha sonra ise bu buluşuna, radyoaktivite ismini vermiştir.
    Marie Curie 1896 yılında öğretmenlik diplomasını aldıktan sonra 1897'de, daha önce Henri Becquerel (okunuşu: Bekerel)'in duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı, sonraları radyoaktivite olarak adlandırılacak ışın üzerine detaylı araştırmalara başladı. Fakat Eylül 1897'de ilk kızı Irene'in dünyaya gelmesi, çalışmalarına ara vermesine sebep oldu. 1898 başlarında çalışmalarına hız veren Marie toryumun da bu ışınları yaydığını fark etti. Bu noktada eşi Pierre de kendi çalışmalarını bırakarak Marie'ye yardım etmeye başladı.

Bu arada Becquerel, iki farklı uranyum mineralinin daha aktif olduğunu keşfetti.

Temmuz 1898'de Curie'ler yeni radyoaktif bir element olan ve uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan polonyumu bulduklarını duyurdular. (İsmini Marie'nin vatanı Polonya'dan esinlenerek koydular). Eylül 1898'de Fransız kimyacı Eugène-Anatole Demarçay'ın spektroskopi yöntemi ile tanımlanmasına yardım ettiği, doğal radyoaktif element radyumu duyurdular.

• ya siz dediniz ülkeler 150 yıl tartışıp öyle santral kuruyorlar diye. slovenya, hindistan, güney afrika, ürdün, bulgaristan, macaristan da mı kendi kendilerine tartışa tartışa kurdular bu reaktörleri. teknoloji üretmek için teknolojiyi reddetmemek lazım. yıl olmuş 2015 tek santralimiz yok, enerjide tamamen dışa bağımlıyız hala güneşti rüzgardı. bin defa yazıldı YETMEZZZZZ. konya ovasını güneş panelleriyle döşeyin akkuyunun çeyreğini elde edemezsiniz. söylediğiniz gibi ucuz bir enerji şekli de değil. KAPLADIĞI ALAN, KAMULAŞTIRMA VS DÜŞÜNÜRSENİZ RÜZGAR VE GÜNEŞ SANILDIĞI GİBİ UCUZ DEĞİL. mw ı 3,5-5 sente gelen nükleer enerjiden bahsediyoruz. barajları saymıyorum zaten.
  • kurulsun güneş,rüzgar, bio enerji hepsi olsun ama nükleer şart kere şart. yüzde 60 doğalgaza endeksli yani dılşa bağımlı bir enerji profilimiz va. rüzgarla güneşle kapanmaz bu açık. yahu matematikle kavga mı edilir. elektriğimiz kesilmiyorsa yılda 120 milyar tl verdiğimiz doğal gaz parasındadır. rusya doğalgaz zengini enerjisiniz yüzde 40 ı doğalgazdan elde ediyor. bir sürü de nükleeri var.
  • quote:

ya siz dediniz ülkeler 150 yıl tartışıp öyle santral kuruyorlar diye. slovenya, hindistan, güney afrika, ürdün, bulgaristan, macaristan da mı kendi kendilerine tartışa tartışa kurdular bu reaktörleri. teknoloji üretmek için teknolojiyi reddetmemek lazım. yıl olmuş 2015 tek santralimiz yok, enerjide tamamen dışa bağımlıyız hala güneşti rüzgardı. bin defa yazıldı YETMEZZZZZ. konya ovasını güneş panelleriyle döşeyin akkuyunun çeyreğini elde edemezsiniz. söylediğiniz gibi ucuz bir enerji şekli de değil. KAPLADIĞI ALAN, KAMULAŞTIRMA VS DÜŞÜNÜRSENİZ RÜZGAR VE GÜNEŞ SANILDIĞI GİBİ UCUZ DEĞİL. mw ı 3,5-5 sente gelen nükleer enerjiden bahsediyoruz. barajları saymıyorum zaten.

150 yıl tartışıyor demedim 100-150 yıldır bu konuda araştırma ve geliştirme yapıyorlar dedim. Almanya, ABD, Rusya ve diğer devletler bu konuda yerli teknolojilerini geliştirmişlerdir. Güney Kore vs diyorsun ama Güney Kore %100 yerli üretime geçmişlerdir çoktan, Türkiye'deki santraller içinde ihaleye katılmışlardı hatta ithal etmiyorlar ihraç ediyorlar yani. Neyse daha fazla tartışmayalım uzadıkça uzar hesas bilgiler arada kaynıyor yukarda kaldı çok kişi baştan okumuyor ilk ve son sayfaya bakıyor.

Sonuç karşıyım sebeplerini açıkça yazdım neden başka alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini belirttim. Ama nükleeri yapacaklar biz ne kadar karşı çıksakta tek umudum 1-2 santralin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapılması.

Ek not: buraya da not ediyorum bir gün destekleyenlerde pişman olacak bu santraller için ama artık geç olacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SedoRKinG -- 24 Haziran 2015; 12:23:41 >

• bence santral yapılmalı ve 60 senede masrafını karşılayabilir heralde bide sonunu düşünen kahraman olamaz yapılmalı bence ama bununlada kalınmamalı yeni teknolojileri takip etmek gerek tüm dünya ülkeleri şuan da teknolojide üst seviyelere çıkmış durumda bizim yerimiz de saymamız yanlış zaten ilim öğrenmek Allah'ın emridir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet güney kore başladı kendisi yapmaya...ilk santralini kendisi yapmamıştı ama. teknolojiye "İSTEMEZÜK" derseniz böyle seyreder anca ithal edersiniz. bu enerji açığı nerden kapanacak ona çözüm yazsaydınız keşke. rüzgarla güneşle olmayacağı belli. tekrar ediyorum YETMEZZZZZ. KURULSUN HEPSİ KURULSUN AMA NÜKLEERE MECBURUZ, NÜKLEERE KARŞI ÇIKMAK MATEMATİĞE KARŞI ÇIKMAK, 2X2 5 DEMEK..
  • 
Sayfa: önceki 161162163164165
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.