Şimdi Ara

digital analog cevirici

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. 12 bit veriyi 0-10v voltaja cevirmem gerekiyor. Bildiginiz kullanisli entegre var mi (ilk asamada 9-10 bit de yeterli olabilir)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• R/2R merdiven devrelerini arastirin..
  • Saglikli olur mu. 741 ile yapiliyor sanirim

• 741 de negatif besleme gerektigi icin sorunlu...

• quote:

Orijinalden alıntı: M@rKSm@N

741 de negatif besleme gerektigi icin sorunlu...

dijital analog dönüştürmede en sağlıklısı R/2R devreleridir. ekstra beslemeye ihtiyac duymaz. sadece dirençlerden oluşur, dirençleri mümkünse %1 toleranslı bulmaya çalışın. google'a R/2R yazınca mutlaka çıkar birşeyler..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet/elektro
    dijital analog dönüştürmede en sağlıklısı R/2R devreleridir. ekstra beslemeye ihtiyac duymaz. sadece dirençlerden oluşur, dirençleri mümkünse %1 toleranslı bulmaya çalışın. google'a R/2R yazınca mutlaka çıkar birşeyler..

merhaba, şekildeki devre çalışıyor fakat benim bu tip switch yerine paralel bitlerim var ( pic çıkış bacakları ) sorun olmaz değil mi? ayrıca çıkışlar 5v. benim 10v a dönüştürmem gerek. ne yapılabilir sizce? uln2003 mü bağlamak lazım
     digital analog cevirici

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@rKSm@N -- 9 Kasım 2014; 2:06:45 >

• pratikte uyguladım, şöylle garip bir sonuç çıktı

0.11 - 0.63 - 0.91 - 1.44 - 1.37 - 1.84 - 2.14 - 2.67 - 2.42 - 2.9 - 3.2 - 3.8 - ...

bir sorun daha mevut. mesela 0.91 den 1.44 e çıkarken voltaj sabit kalmıyor. önce 0.90, 0.89, 0.87 .. diye değişiyor ki bu benim hiç istemediğim bir sorun :( (sanırım entegre çıkışlarındaki güç zamanla azaldığı için bu etkilenme oluyıor)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

pratikte uyguladım, şöylle garip bir sonuç çıktı

0.11 - 0.63 - 0.91 - 1.44 - 1.37 - 1.84 - 2.14 - 2.67 - 2.42 - 2.9 - 3.2 - 3.8 - ...

bir sorun daha mevut. mesela 0.91 den 1.44 e çıkarken voltaj sabit kalmıyor. önce 0.90, 0.89, 0.87 .. diye değişiyor ki bu benim hiç istemediğim bir sorun :( (sanırım entegre çıkışlarındaki güç zamanla azaldığı için bu etkilenme oluyıor)

switch'ler yerine, zaten sizin herhangi bir dijital çıkışınız lojik "0" olduğunda (yani switch şase) ve sizin çıkışınız (GND)'dedir ve dijital çıkışınız lojik "1" olduğunda (yani switch +V) ve sizin çıkışınız (+5V)'dadır. Böyle kabul edebilirsiniz..
    R/2R hesaplaması ise: 4 bitlik bir sistemde, (D3, D2, D1, D0) D0 en ağırlıksız bit (LSB) olup devrenin çözünürlüğünü belirler.
    Tam skala değerinin (maksimum çıkışın) 1/16’sı kadar çıkışı etkiler. D3 ise en değerlikli bit (MSB) olup çıkışa tam skala değerinin yarısı olarak etki eder.
    Dolayısı ile, tüm bit'lerin "1" olması, ikili sayı sisteminde 15 olacak ve çıkış gerilimi = 15 x (Vcc/16) olacaktır..
    şuraya göre yaparsanız:http://www.ikalogic.com/8-bit-digital-to-analog-converter-dac/ size yardımı olacaktır. Çıkışınız maksimum, besleme voltajı kadar olacaktır. Çıkışa resimdeki gibi bir LM358 gibi op-amp'lı buffer (kazanç oranı 1 olan yükseltec) koyarsanız çıkışınız yük değişimlerinden etkilenmez..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet/elektro -- 9 Kasım 2014; 11:17:45 >

• çıkıştan yük sürmedim ki zaten, voltmetre bağladım. çıkışlar neden tutarsız tam anlayamadım. daha yüksek dirençlerle tekrar deneme yapacam

• quote:

şunun 12 bit olanı olsa...
    http://www.direnc.net/DAC0832-8-Bit-P-Compatible-Double-Buffered-D-to-A-Converters,PR-10571.html

buldum sanırım:http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/548157/AD/AD7945BNZ/+__J279VYw/1C.vwYzHuF+/datasheet.pdf
    şanslıymışsınız.. türkiye'de nerede bulabilirsiniz bilemiyorum.. araştırmakda fayda var. yukarıdaki link'den data sheet'ini indirebilirsiniz.
    şuraya:http://balkan-ic.com/tr/allegro-analog-devices/469-ad7945bnz.html yarın bi telefonla sorarsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet/elektro -- 9 Kasım 2014; 15:47:00 >

• eyvallah yanlız bunlarda clock girişi var :/ bir de 10 v değil. çok şey istiyorum :) neyse ben 8 bit olanını alayım şimdilik. :/ 12 bit bulabilirsek artık bakarız
  • merhabalar,
    bu DAC08 serisi entegrelerden gerilim çıkışı alınamıyor sanırım, ben proteusta çalıştıramadım. bana uygun 10v çıkış alabileceğim entegre bilen var mıdır :/
  • spi haberleşmeli bir malzeme kullanmıştım. 0-10V izole analog çıkış yapmıştım. suan malzemeyi hatırlayamadım ama istersen eski çalışmalara bakar söylerim.

• hocam zahmet olmassa...
  • Merhaba,

malzemenin adı: MCP4922T-E/SL

12 bit dual DAC, spi haberleşmelidir. ben uygulamam da LM4040 2.5 Referans şönt voltaj referansıda kullanmıştım. Bu sayede hassas bir devre olmuştu. Bunun önünde buffer olarak opamp eklemek gerek. hatta LOC110 optosu kullanarak izole de yapabilirsin.

kolay gelsin...
  • pardon spi demişsin ben yeni farkettim :( bu seri girişliymiş
  • Evet spi haberleşme ile kontrol ediliyor. daha kullanışlı. 12 bit için işlemcinin 3 pinini kullanıyorsun. baya tasarruflu oluyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.