Selam Arkadaşlar bu alanda konu göremedim. Dsp alanında bir forum açmaya karar verdim. Bu konuda bilgilerimizi paylaşabiliriz.
Şimdiden hayırlı olsunn
Digital signal Processing (Sayısal işaret işleme) . kısaca sayısal verilerin işlenmesini kapsamaktadır. benim burada gündeme getirmek istediğim aslında digital signal processors yani DSP işlemcilerinin programlanması . ben TMS 320 6211 kullanıyorum yeni başladım. bu konuda bildiklerimizi paylaşabiliriz.
kardes valla ne ogrenmek istiyorsun biraz daha acık olabılırsen sevinirim.ben dsp processors dersi alıyorum yardımcı olabilirim.
DSP yeri geldiğinde çok sıkıcı yeri geldiğinde çok zevkli olabiliyor. Örneğin TI'nin setleri ile uğraşan arkadaşın öncelikle düz duvara tırmanması gerekiyor, eğer bunu yapabilirse seti de tam kapasite çalıştırabilir. İşin şakası bir yana DSP kitleri ile gerçek zamanlı bir uygulama yapmak , hele sadece işlemcisini kullanıp uygulama kartını da tasarımlamak başlı başına bir derttir.
Evet bu kart 2 fazli 3 adet step motorun toplam 6 fazidan sinusoidal formda akim akitmaya yarayan ve ayni zamanda da vektorel komutlarla konum kontrolu yapan ve motor hizlarini denetim altinda tutan bir kart.
Butun islemler verilerin gercek zamanda islenmesi esasina dayali.
PC den gelen komutun alinmasini takiben motor akimlari peryodik olarak olculmekte ve bir sonraki akmasi gereken akima uygun yeni faz voltajlari hesaplanmaktadir. Hesaplar gercek zamanda yapilirken 3 motorda es zamanli olarak hedeflere yonelmektedir. Sonuc olarak motorlar, istenen yorungeyi takip etmekteler.
3 eksenli mini mekanizmalari step motorlar sayesinde bilgisayar ile kontrol etmek amaciyla tasarlanan bu kart bu tur islerde tak calistir tipi cozum getirmektedir.
Daha fazla bilgi icin resim yada yaziyi tiklayin.
Merhaba arkadaşlar bu aralar biraz yogun oldugumda nete çıkamadım ilginiiz için teşekkür ederim . ben belirttiğim gibi TMS 320 6211 kullamıyorum . Bu boardun programlanması ve işlemciyi kullanarak ses işlemeyi düşünüyorum ama boardun üzerindeki ADC 11Khz yani yeterli değil ses için insan sesleri 0-4Khz arasında bunu digitale çevirdiğimizde bir periyotta en fazla iki örnek alabiliyoruz matematiksel olarak buda yeterli değil. anlaşılan kartın EMIF ine bir adet ADC bağlamayı düşünüyorum heasplı bir ADC fiyatı uygun olan :) bağlamak istiyorum. tavsiyelere açığım. iyi çalışmalar
Merhabalar Görüldüğü üzere Bu konuya ilgisi olanlar az mı ? Pek Bilemiyorum bu yüzden İki hafta içinde Buradan Digital Signal Processor lar hakkında başlangıç için temel bilgiler yazmayı düşünüyorum. Görüşmek Dileğiyle...
Üniversitedeyken almıştım bu dersi. Baya bir kazık dersti. Zor geçtim. Baya bir unuttum. Zamanla kullanmayınca unutuluyor işte. Sizin sayenizde biz de hatırlarız...
DSP kitini Almak isteyenler Türkiye Distribitörlerinin Telefonları
City Distributor Tel. # Istanbul Arrow Electronik Ticaret A.S. 90 216 575 18 20 Istanbul EBV Elektronik 90 216 463 1352 Istanbul (Yesilkoy) Empa Elektronik Sanayi ve Ticaret A.S. 90 212 465 7199 ext:142
buralardan ulaşamayanlar bana mesaj atarsa sevinirim :)
Herkese iyi çalışmalar
Merhaba Arkadaşlar DSP konusuna yeni başlayanlara Çok azda olsa edindiğim tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.. DSP programcılığı yapmak istiyorsanız gerçektende istekliyseniz ve bu script kadarda inatçıysanız o zaman dogru yoldasınız sizi gerçekten mutlu edecek ve cebinizi parayla dolduracak bir yoldasınız öyle umuyorum isteyince yaparsınız . Gelelim DSP programcılığına .. 1-Bir iki adet programlama dili Assembly ve C ,C++ tercih sebebidir. 2-Mikroişlemci yapısında temel bilgiler :) 3-Digital Signal Processing Algoritmaları aslında DSP kitapları genelde bu konular hakkındadır. yani sadece bu kitapları okuyup (DSP) bu işin kolay olacağını zannetmeyin 4-birde en önemlileri arasında sayabileceğim en azınadan şimdilik bir de sağlam ingilizce bilgisi gerekiyor... bu konudaki kaynakların %99,9 ingilizce ve diğer dilllerde :( "bu konularda acilen birşeyler yapılmalı"
Şimdi yukarıdakileri sağlamak zorundasınız diyemem ama bu şekilde başlarsanız daha rahat edeceğinizi düşünüyorum
Birde bu konularda kendinize rehber bulmanız yararınıza olacaktır. İlerleyen Günlerde buradan sizlerle edindiğim bilgileri paylaşacağım :)
Şimdilik bu kadar zamanım var ilginize teşekkür ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme