Şimdi Ara

Dikkat eksikliği ve hiperkaktivite bozukluğu (ADHD-DEHB) ve İlaçlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.605
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yaklaşık 2 hafta önce BEHD teşhisi konuldu size ayrıntılarıyla birlikte neler yaşadığımı ve şuan neler yaşadığımı anlatayım.

9. Sınıfta okul 1.siydim ve normal'in üstünde bir insanım (135 IQ). 9. sınıf bittikten sonra 10. Sınıfın 2. döneminde bende bir hareketlilik ve dikkat eksikliği baş göstermeye başladı. Ben çok kitap okuyan biriyim felsefe, din-din tarihi, tarih, sanat. 10. sınıfın 2. döneminde, ilk dönemde aldığım notlarla alakasız hep ortalama altı kalmaya başladım ve yıl sonu ortalamamı çok düşürdüm. Okuduğum kitaplardaki terimler veya herhangi birşey aklımda kalmadığı için depresyona girdim çünkü bilgiye çok değer veren biriyim ve elime ne gelirse okurum.

İlk kez psikiyatriye gittim ve durumumu anlattım. Sanırım bu depresyon olayı yüzünden bana anti-depresan (Cipralex 20mg) yazıldı. Ben Cipralex'i 5 ay kullandım ve beni darmadağan etkiledi. 11. Sınıfım tamamen uyuyarak geçti ve sınıfı zar zor geçiyordum. Zamanında fizikten 70-80 alan ben 11. sınıfta fizikten 3 ve 5 aldım. İlacı Şubat ayında bıraktım ve yan etkilerini (Brain zip, aşırı unutkanlık, asabilik) 5 ay kadar çektim. Bu bırakma etkilerinin yeni başladığı zamanlarda okul bir kızın bana laf atmasıyla boğazına kalem sokmaya çalıştım ve nerdeyse okuldan atılıyordum ki psikiyatriden bunun için bir yazı verdim müdüre olay halloldu.

Temmuz ayında yani tamamen atlattığım zamanlarda yan etkilerinden biraz sıyrıldım, biraz düzeldim. Bırakırken omega-3 kullandım (sonradan o markanın çok kötü bir marka olduğunu öğrendim) fakat bir işe yaramadı. Omega 3'ün görevi beyni ve kalp sağlığını korumaktır; anti-depresan seratonin geri alımını inhibe etmek için sinapsları ve nöronların yapısını değiştirir ve bırakırken beyin eski şekline onarır iyi bir omega 3 markası bu yan etkileri atlamanızı hızlandırır.

Temmuz ayının son 2 haftasında -yani bu yılın- 9 felsefe kitabı ve 3 felsefe makalesi bitirdim fakat yine bir sorunla karşılaştım; unutkanlık. Harfler okurken kayıyor ve satırları atlarken fazla atlıyordum. Geri dönüp aklımda kalsın diye okurken yine aynı şeyleri yaşıyordum, 10 öğrendiğim şey varsa 3-4 tanesi aklımda kalıyordu. Ve

Eylül ayının ilk haftasında yeniden psikiyatriye gittim ve olayları başlı başına anlattım. Depresyon semptomlarını asla gösteren biri değildim ve işte o gün bana orta derece ADHD-BEHD teşhisi konuldu ve 20mg Uzun salınımlı medikinet yazıldı(Medikinet Retard) 8 saat etkilidir ve evde eğer ders çalışıcaksam 4-5 saat etkisi olsun diye 10mg Ritalin yazıldı.

Ve işte arkadaşlar hayatım değişti. Ne okursam aklımda kalıyor, okumam hızlanıyor(10 şeyden zamanında 3-4 kalırken şimdi 8-9 kalıyor ve unuttum şeyler sadece ilk karşılaştığım terimler veya ilk defa karşılaştığım isimler oluyor ki bunuda hallediyorum) ve yaptığım işi yaparken kaç saat geçtiğini farketmiyorum. Deliler gibi düşünbil'in sayfalarından felsefe okuyorum mozartcultures'den sanat kritiklerini okuyup üstünüde ben düşünüyorum. Beynim 2. viteste 150'yle giderken bu ilacı alınca 70'le gidiyormuş gibi oluyor. Bu yanlış anlaşılmasın zekada veya algıda gerilik yapmıyor herşey düzende oluyor. Matematik sorularını ben her zaman kafamdan yapan biriydim hangi konu olursa olsun eski zamanlarda düşünce yoğunlundan 9+7'yi toplayamazken şimdi kafamda Üstel fonksiyon çözüyorum.

İlaçların etkisinden bahsedeyim. Medikinet'i sabah okul saatimde yani 07.00'de yemek yedikten sonra kullanıyorum. İştahsızlık yapıyor fakat o kadar sürmüyor, gayet düzenli besleniyorum sebze ağırlıklı.Fakat almayı unuttuğunuz zaman feci mide bulantısı yapıyor. Sabah 07.00'de okul olmasından dolayı çok uykusuz oluyorum fakat medikinet uykumu açıyor. 8 saatlik etkisinden saat 1'e kadar sürüyor. Sonra bir yorgunluk geliyor fakat 1 saate düzeliyor.

Ritalin'i düzenli kullanma dedi doktor bende öyle yapıyorum fakat hergün ders çalıştığımdan hafta içi 5 gün kullanıyorum. Eğer 5 gün kullanıyorsanız 2 gün bırakın gününüzü medikinetle geçirin. Medikinet'in etkisi yavaş salınım olduğu için vücut tolerans geliştirsede çok bir etki azalması olmuyor fakat ritalin öyle değil o yüzden vücudunuzu alıştırmayın. Etkisi bende 3-5 saat aralığı. Etkisi biterken bende çekilme semptomları(Baş ağrısı vs) göstermiyor. Kullandığım ilk saatlerde acayip bir mutluluk yapıyor sonra stabilleşiyorum. Etkisi medikinetten bir tık daha fazla.

Bunların yanında ritalin ve medikinet, metilfenadit grubu ilaç olduğu için dopamin ve epinefrin(adrenalin) arttırdığı için bağımlılık yapma şansı var fakat HASTA OLMAYIP ÖYLESİNE İÇENLER için sadece. bunun yanında ocean plus'un omega 3'ünü kullanıyorum. Nöronlarımın ve sinapslarımın sağlığı korunsun diye.

Başka sorularınız varsa bekliyorum. Ritalin ve medikinet etkisini paint'te göstermeye çalıştım :)

Dikkat eksikliği ve hiperkaktivite bozukluğu (ADHD-DEHB) ve İlaçlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karakanca951 -- 20 Eylül 2018; 16:14:8 >

• şu ritalini bir ben yazdıramadım dikkatim dağılıyor diyorum odaklanamıyorum diyorum yazmıyor hatun
  • Hocam çare Ergoterapi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Take your pills" belgeselini izlemeni tavsiye ederim.Netflix de Türkçe dublaj var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • En son medikinet kullandığımda en küçük sesten bile rahatsız oluyordum, sinirleniyordum.Bütün paketi çöpe attım.
  • Bende de kitap okurken dalıp gitme okudugunu unutma gibi problemler var.
    Bir konu ile ilgilenirken konudan sapma dikkat bozuklugu odaklanamama gibi şeyler yaşıyorum hiç doktorada gitmedim ilk defa duydum bu ilacıda. " Take your pills " biraz önce izledim.
    Sana da geçmiş olsun.
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Disenchantment -- 10 Ağustos 2020; 3:47:50 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Concerta denediniz mi hiç ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.