Herkese merhabalar landrover freelander 2000 model bir aracım var aldığımdan beri fan kademelerinde sıfır ve dört çalışıyordu bende biraz araştırdım ve rezistör denen parçanın arızalı olduğunu öğrendim parça fiyati 300 tl bu miktar fazla geldiği için alternatif yollar ararken yalnız olmadığımi farkettim ve dirençler ile tamir yapanlar gördüm konya sokaktan belirtilen değerleri yakın dirençleri buldum taktım çalıştı olan sıkıntı 1. Kademe çok düşük 2. Ve 3. Kademe birbirine çok yakın 4. Kademe zaten bağımsız 12v olarak çalışıyor bildiğim kadı ile yapmamız gereken 12v u 3-6 ve 9 volt olarak bölerek fanın düşük devirlerde çalışmasını sağlamak bu taktğım taş dirençler çok dayanıklı olmadı ve kısa sürede arıza yapıyor onerileriniz nedir acaba ? Asagida orjinal parçanın ve internette gosterilen direnç li sistemi paylaşıyorum çok teşekkürler şimdiden :)
Rezistans teli alıp fotoğraftakine benzer bir şekilde uygulama yapılamaz mı?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Giriş 12 volt ıse 7805 7809 devrelerı ıle bölme işlemi yapabılırsın :) rezistans yontemıde mantıklı.
Laichzeit
kullanıcısına yanıt
Elektronik hakkında maalesef bilgim yok ama rezistans telleride herhalde farklı türde oluyor ve ben resimdeki gibi nasıl yapıcam :D aradaki ölçüyü nasıl bilicem bu e-sigaradaki coil denilen şeylere benziyor kızdırma telleri gibi ama bu değeri nasıl tutturucam yurtdışında vatandaşın teki bu tellerden yapmış satıyor fakat satışı artık kaldırmış yada TR ye yok fiyatıda makul 24 tl ye 3 adet sarılmış tel gönderiyor bu tarz birşeyi nasıl yapabiliriz dediğim gibi 12v u 3 6 9 volt a bölmek gerek :)
LaOtzi
kullanıcısına yanıt
giriş 12v standart araba işte :) çoğu arabanın parçası birbirine benziyor benim arabanın ki farklı :D
quote:
Orijinalden alıntı: masyter
giriş 12v standart araba işte :) çoğu arabanın parçası birbirine benziyor benim arabanın ki farklı :D
Hocam teller oluyorsa tuturmak kolay avometre ( multımetrede denir ) ölçü aleti ile istenilen degerde teli kesersın ölçerek tabı alırken soyleyebılırsın rezıstanscıya sukadar ohm'luk tel ıstıyorum dıye . eger ordakı ayarı tuturmak ıstıyorum dıyorsan telı uzun alırsın ortadan baglarsın kesmeden daha sonra olmaz ise uzatır oyle baglarsın olmaz ıse tekrar daha uzun baglarsın olan yerde kesersın telı :)
LaOtzi
kullanıcısına yanıt
işte bu dediğimiz tel nerde bulunur bu telin çapı ne olması gerekir? elektrikden pek anlamadığım için ama 12v bir led trafosundan sardıgım tele sanırım akım verebilirim eğer güzelce birisi tarif ederse :D ama bu teli yapmak zor herhalde bu neyse önce teli bulmamız lazım :)
işte bu dediğimiz tel nerde bulunur bu telin çapı ne olması gerekir? elektrikden pek anlamadığım için ama 12v bir led trafosundan sardıgım tele sanırım akım verebilirim eğer güzelce birisi tarif ederse :D ama bu teli yapmak zor herhalde bu neyse önce teli bulmamız lazım :)
Hocam tel dedıgımız reziztans ( soba telı bıldıgımız soba ıcersınde elektrıklı soba) oda dırençtır bıldıgımız . telin çapı ıcınde senın bıze taş dırencın bılgılerını atman lagzım ondan yuksek bır tel bulalım veya alçak degerde :) rezisdans hesaplamaları vardır ınternete ama once dırencının tam resmını at :)
quote:
Bu takılan kısmın bırde ayar kısmının arkalı onlu detaylı fotolarını atarsanız olay yerının :) farklı alternatıf yollarda sunabılırız duruma gore .
Şu postta verilmiş değerler aracın servis kitapçığında da yazmıyor. Halbuki civatasına kadar yazarlar. Değerler böyleyse rezistans telini uygun uzunluklar da kesip kullanabilirsiniz ama hangi direnç nereye gelecek tam açıklamamışlar.
Araştırırken şöyle bir site denk geldi, parça sizinkiyle aynı. Yurtdışı kaynaklı bir paylaşımdan çevirip çözümü sunmuşlar. Dediğiniz gibi taş dirençler kullanılmış ama değerleri verilmiş. Belki işinize yarar. Buyrun:
Ben zaten araştırdım ve bu verdiğiniz siteleri araştırdım kendim de bişiler yaptım çok şükür ama ömrü kısa oldu :) hala arabada takılı bu direnç li sistem çünkü ucuz :D bu adamların dediği dirençleri bulamadım çok aramama rağmen ben bunlar yerine yanlış hatırlamıyorsam 1 ohm 0.56 ohm ve 0.33 ohm buldum ve taktım orjinaline yakın yapabileceğimiz bir yol varmı bunu merak ediyorum ben resiztans teli ile bu dirençleri nasıl yakalariz üstüne birde macun dokeceGiz herhalde...Parca 300 değil 100 tl olsa alicam ama inanin gereksiz pahalı geliyor bana
Ayrıca dirençlerdeki 10w ne işe yarar arkadaslar?
LaOtzi
kullanıcısına yanıt
Hocam arabadaki bildiginiz döndürmeli anahtar 0 1 2 3 4 diye gidiyor bu parça da 1 2 ve 3 kademesini yönetiyor 4. Kademe 12v zaten 0 kapalı konum 1 e 3v 2 ye 6v 3. Konuma 9v vermemiz lazım gibi soketli bir parça bu 4 kanallı bir soket
Alıp taktığınız taş dirençlerin gücü düşük kaldığından yanmış olabilir. Daha yüksek watt değerinde bulmaya çalışın. Rezistans telleri çok ince kalır eriyip kopar gibi.
Bir diğer fikir ise daha ucuz bulunan bir araca ait olanı alıp içindeki telleri kullanmak.
mustyyyyy
kullanıcısına yanıt
Rezıstansın kalınlarıda var :) basıt kopacak bırsey degıl ancak bırbırıne temas etmemesı gerekıyor telin okadar ısı olacagını sanmıyorum o telde.
quote:
Ben zaten araştırdım ve bu verdiğiniz siteleri araştırdım kendim de bişiler yaptım çok şükür ama ömrü kısa oldu :) hala arabada takılı bu direnç li sistem çünkü ucuz :D bu adamların dediği dirençleri bulamadım çok aramama rağmen ben bunlar yerine yanlış hatırlamıyorsam 1 ohm 0.56 ohm ve 0.33 ohm buldum ve taktım orjinaline yakın yapabileceğimiz bir yol varmı bunu merak ediyorum ben resiztans teli ile bu dirençleri nasıl yakalariz üstüne birde macun dokeceGiz herhalde...Parca 300 değil 100 tl olsa alicam ama inanin gereksiz pahalı geliyor bana
https://www.direnc.net/11w-direnc Buradan 11w lık dirençlerden alın. Mesela; 1.5 ohm için 1ohm + 0.47 ohm seri bağlantı 0.6 ohm için 0.33 ohm + 0.33 ohm seri bağlantı. 0.33 içinse zaten tek direnç kullanırsınız.
Abuk sabuk çalışmalar risk yaratır . rezinstans alev alabilen bir elemandır ,aracınızı yakabilirsiniz Fan motoru kaç amper çekiyor ,motor türü nedir . bunları bilmeden hayal ürünü işler yapmayın ,aracınızı yakabilirsiniz .
Elbette çare bulunabilir ama yeterli bilgi olmadan değil ..