Şimdi Ara

Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
1.502
Cevap
41
Favori
169.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yaygın yanlış bir düşünce de "diş beyazlatmanın dişlere zarar verdiği" fikridir.

Diş hekimi kontrolünde yapılan bir diş beyazlatmanın dişe verebileceği maksimum zarar 1 bardak kolanın vereceği zarardan daha azdır.
  • Bana sık yöneltilen sorulardan sizlerinde aklınızda olan kafanızı karıştıranlar olabilir. Buyrun linle bir göz atın. :)
    merak edilenler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoc -- 10 Eylül 2013; 16:03:55 >
  • Merhabalar,
    Dişimin ön tarafı kırık. Buna nasıl bir tedavi uygulanabilir? Yalnız şöyle değil;http://www.aysunigneli.com/images/p078_1_00.jpg
    Dişin sadece üst ön tarafı kırık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: qabRiéL

Merhabalar,
    Dişimin ön tarafı kırık. Buna nasıl bir tedavi uygulanabilir? Yalnız şöyle değil;http://www.aysunigneli.com/images/p078_1_00.jpg
    Dişin sadece üst ön tarafı kırık.

Görmeden net bir şey söylemem ancak muhtemelen diş renginde bir dolgu ile düzeltilebilir.
  • İmplant yapımı , ne kadar sürdüğü nasıl bir süreç olduğu hakkında bilgi bulabileceğiniz yazıma
    Diş İmplantı Süreci tıklayarak ulaşabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoc -- 13 Eylül 2013; 14:17:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: alafarta01

Bu mesaj silindi.
    Öncelikle geçmiş olsun.

Diş eti çekilmesi olmasını basamaksız kesime bağlamak çok doğru olmaz çünkü basamaklı kesim rutinde çok kullanılan bir şey değil . Bu durumda yapılan bütün kaplamaların diş eti çekilmesi ile sonuçlanması gerekirdi. Diş eti çekilmeniz kesimin şeklinden çok kaplamanızdan kaynaklı gibi duruyor. Çok büyük ve diş etine çok baskı yapmış.

Diş etinizdeki gri yansıma zirkon yani full porselen kullanılmadan yapılan bütün kaplamalarda maalesef görülen bir durum. Devlette de zirkon yapılmıyor.Ancak siz özel olarak isterseniz ve hastanenin anlaşmasında varsa ücret farkını ödeyerek yaptırabiliyorsunuz.

Bu kaplamanız yapılırken yandaki dişlerden de madde kaybı oldu ise maalesef diğer dişlere dokunmadan sadece bu dişin kaplaması değiştirmek size pek bir fayda sağlamayacaktır. Dişlerinizin arasında ufak da olsa açıklık kalacak ya da kaplamanız yine büyük olacaktır.

Kaplama yapılan dişinizin her iki tarafındaki dişlerde de madde kaybı varsa en iyi ihtimalle 4 dişinizin kaplanması gerekir. Kaplamadan kastım şimdi yapıldığı gibi metal destekli porselen değil full porselen yani zirkon destekli porselen kullanarak köpek dişlerinize kadar olan ortadaki 4 dişinizin tek tek ya da 2şerli olarak kaplanması.Tek tek yapılırsa temizliğiniz daha kolay olur ve daha estetik durur.
    Zirkon malzemesi doğal dişe çok yakın bir görüntü verir. Renk seçenekleri de boldur. Gerçek dişle hemen hemen aynı estetiği sağlayabilir.O yüzden 6 dişin yani köpek dişleri dahil kaplama yapılmasına gerek kalacağını çok zannetmiyorum. Yine de 6 diş birden yapılsın güldüğümde gözüken dişlerim hepsi tamamen aynı olsun diyebilirsiniz.

Zirkon yerine lamina yapılarak dişlerin tamamı değil sadece ön yüzeylerinde bir tırnak kalınlığı kadar aşındırma yapılıp incecik porselen koyularak da estetik sağlanabilir. Ancak konforunuzu oldukça kısıtlayacak bir yöntemdir. Ön dişleriniz süs niyetine orada kalır ısırmak çekirdek çitlemek vs için mümkün olduğunca kullanmamanız gerekir. Çünkü laminalar çok kolay çıkabiliyor ya da kırılabiliyor. O yüzden önermiyorum.

Ayrıca kaplamanız düzelmeden diş eti sıkıntılarınız tamamen geçmez. Yalnız dişetlerinizin az da olsa toparlaması için multivitamin haplardan kullanın. E vitamini kapsülleri var 'evitab' . Bu kapsüllerin içleri sıvı dolu. İğne ile patlatıp diş etlerinize sürün. Alkolsüz florlu gargara ile günde 3 kere ağzınızı çalkalayın. Tamamen rahatlamazsınız ama en azından şikayetleriniz azalacaktır.

Geçmiş olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoc -- 9 Aralık 2013; 12:56:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alafarta01

Bu mesaj silindi.
    Öncelikle şiddet çözüm değil. Şu an devlet hasta haklarına çok önem veriyor. Hekimlerle ilgili bir sıkıntınız varsa SABiM ya da hastane hasta hakları birimine ya da BİMER e bile yazsanız gerekli işlem o hekim hakkında mutlaka yapılıyor. Sizler şiddete başvurdukça ya da bu şiddet haksız değil şeklinde yorumlar yaptıkça bir şey kazanmıyorsunuz. Çözüm bu değil.

Devlet hastanelerinde kompozit dolgu elbette var ancak devletin her biriminde olduğu gibi hastanelerde de malzeme alımı ihale usulu ile yapılıyor. Kim daha ucuz ürün verirse o alınıyor.
    Ön dişlere özellikle sizin dişiniz gibi kırık dişlerde dolgu sınırının belli olmaması, yemek yediğiniz yaman dolgunun düşmemesi vs için en kaliteli ürünlerin kullanılması gerekir. Burada şunu diyebilirsiniz, doktor arkadaş size durumu bu şekilde izah edip "isterseniz dolgunuzu yapayım ama renklenme olabilir, dolgu düşebilir, isterseniz kaplama yapayım ya da siz şansınızı özelde deneyin" vs diyebilirdi. Ancak kendim de devlette çalışırken yaşadığım, pek çok arkadaşımın da yaşadığı bir de şöyle bir durum var; hastalara burada malzememiz kalitesiz yetersiz siz özelde yaptırın açıklamasını yaptığımız zaman bu sefer hastalar tarafından baştan savmakla itham ediliyoruz.
    Ayrıca devlet hastanelerinde ne kadar yoğun bir hasta kalabalığı olduğunu gittiğiniz zaman da gözlemlemişsinizdir. Bir hekimin sizin dişiniz gibi bir dolguyu layıkı ile yapabilmesi için (estetik dolgu) en az 1 saate ihtiyacı var. Maalesef ADSM lerde bir hastaya bu kadar zaman ayırmak mümkün değil. Bir hastaya hekim en fazla 10-15 dakika zaman ayırabiliyor. Bu hem devletin düzenlemesinden kaynaklı, hem de içerideki hasta biraz fazla kalsa dışarıda bekleyen hastalar hemen bağırıp çağırmaya kıyameti koparmaya başlar.

Lamina seçeneğini size tedavinizin ilk başında, kaplama yapılmadan öncesi için söylemedim; elbetteki dişinize kaplama yapılmadan önce dolgu ile düzeltilebilirdi. Ben şu anda kaplama için aşındırılmış diğer komşu dişlerinize lamina seçeneğini düşünüyorsanız diye bilgilendirdim.

Bu yazdıklarım o hekim arkadaşı savunmak için değil, elbetteki yandaki dişlere zarar vermiş olmasının hiç bir açıklaması-savunması olmaz.Ancak sizden ricam devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin çalışma şartlarını da düşünerek hüküm vermeniz.

Geçmiş olsun. İyi günler dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoc -- 9 Aralık 2013; 12:49:13 >

• Alt azı dişlerimde sağda bir dişimde ve solda iki dişimde içinde hafif siyahlıklar var. Sanki çürüme başlangıcı gibi. Ama çok yeni. Yani öyle çürük diyecek de bir şey yok. Zaten çok fazla da değil. Ama yine de ileride sorun olur diye korkuyorum. Bu hafif siyahlıklardan kurtulmanın yolu var mı? Yani dolgu falan olmadan. Çünkü dolgu olmasına gerek olacak kadar bir şey göremiyorum ben. Diş fırçalamadığımdan oluşmuş şeyler. Artık başladım gerçi düzenli fırçalamaya.

Düzenli fırçaladığım sürece çürüğün ilerlemesi durur mu?

Bir de üst azı dişimin biri çok uzun süredir çürük. Neredeyse yarısı gitmiş. Çektirirsem boş kalacak orası. Kanal tedavisi veya başka bir şey olmanın yani dişi kurtarmanın imkanı yok mu? Biliyorum görmeden yorum yapmak zor ama belki bir fikir edinebilirim. Şimdiden teşekkürler.
  • Merhaba hocam sol arkadaki 3 dişim sürmüyor yani yarısı çıktı yarısı kaldı... Görünmüyor ama yeme güçlüğü oluşturabiliyor ilerde problem olur mu ? Yada tedavisi var mı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sjoberg

Alt azı dişlerimde sağda bir dişimde ve solda iki dişimde içinde hafif siyahlıklar var. Sanki çürüme başlangıcı gibi. Ama çok yeni. Yani öyle çürük diyecek de bir şey yok. Zaten çok fazla da değil. Ama yine de ileride sorun olur diye korkuyorum. Bu hafif siyahlıklardan kurtulmanın yolu var mı? Yani dolgu falan olmadan. Çünkü dolgu olmasına gerek olacak kadar bir şey göremiyorum ben. Diş fırçalamadığımdan oluşmuş şeyler. Artık başladım gerçi düzenli fırçalamaya.

Düzenli fırçaladığım sürece çürüğün ilerlemesi durur mu?

Bir de üst azı dişimin biri çok uzun süredir çürük. Neredeyse yarısı gitmiş. Çektirirsem boş kalacak orası. Kanal tedavisi veya başka bir şey olmanın yani dişi kurtarmanın imkanı yok mu? Biliyorum görmeden yorum yapmak zor ama belki bir fikir edinebilirim. Şimdiden teşekkürler.

Alt azı dişlerinizdeki çürükler çok ileri seviyede değil ise fissür örtücü denilen yöntem uygulanabilir. Çok az bir aşındırma ardından diş yüzeyindeki girinti çıkıntılar flor içerikli bir jel ile doldurulur.
    Diş yüzeylerindeki siyahlığın ne kadar derine ilerlediği gözle bakıldığında kendisini pek belli etmez. Kimisi gerçekten çok az olur ve dişler düzenli fırçalandığı zaman bir artma göstermeden 10 seneden fazla durabilir, kimisi az gözükse de aslında içerde derine ilerlemiş olabilir. Bu yüzden kontrol ettirmenizde fayda var.

Diş çürüklerinde başlangıç aşamasından itibaren yapılabilecek tedavileri görmek için tıklayınız.

Üst azı dişiniz için dişe kanal tedavisi yapılabilmesi için çürüğün kemik seviyesine kadar ilerlememiş olması gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: sspanzerr

Merhaba hocam sol arkadaki 3 dişim sürmüyor yani yarısı çıktı yarısı kaldı... Görünmüyor ama yeme güçlüğü oluşturabiliyor ilerde problem olur mu ? Yada tedavisi var mı ?

Yaşınızın kaç olduğunu öğrenebilir miyim? 3 tane dişin 3 ü birden mi eksik ?
  • yakoc kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim cevabınız için.

Bir şey daha sormak istiyorum. Genetik el titremesi olan birisi, yani parkinson hastaları kadar şiddetli titremeler değil de hafif el titremeleri olan birisi Diş Hekimi olabilir mi? Yani bu titreme onun bu mesleği yapmasına engel olur mu?
  • Reklamlarda çıkan şu "her 10 hekimden 8 i bizim dişmacunumuzu kullanıyor " reklamlarındaki o 2 doktordan biri sizseniz gerçekten çok mutlu olurum....:)

İşin şakasını geçersek iki sorum var.daha doğrusu
    1) Diş beyazlatmada karbonat ve limon öneriliyor bir bilginiz var mı ? Yani bilginiz vardır tabi ne önerirsiniz.
    2) Dişlerim çok hassas.Çürük yok dişlerimde.Hatta bugune kadar dişçiye bile gitmedim diyebilirim çok şükür.Ama dişlerim hassas.Soğukta ve sıcakta cızlıyor gibi oluyor sanki.Ne yapmalıyım ? Sigara kullanmıyorum.Asitli içecek içmiyorum ama gerçekten hassas.Çok beyaz sayılmasa da dişlerimin yapısı ve görünümünden memnunum.Hassaslık için önerebileceğiniz bir diş macunu var mıdır ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Sjoberg

Çok teşekkür ederim cevabınız için.

Bir şey daha sormak istiyorum. Genetik el titremesi olan birisi, yani parkinson hastaları kadar şiddetli titremeler değil de hafif el titremeleri olan birisi Diş Hekimi olabilir mi? Yani bu titreme onun bu mesleği yapmasına engel olur mu?

El titremeleri diş hekimliğinde ciddi sıkıntılara sebep olacaktır. Çünkü pek çok tedavide milimetrik sapmalar dişin kaybına sebep olabiliyor. Ya da örneğin bir yirmi yaş dişi çekimi sırasında elin titreyip damarı kesmesi sıkıntılı sonuçlara sebep olacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AhmetMertG

Reklamlarda çıkan şu "her 10 hekimden 8 i bizim dişmacunumuzu kullanıyor " reklamlarındaki o 2 doktordan biri sizseniz gerçekten çok mutlu olurum....:)

İşin şakasını geçersek iki sorum var.daha doğrusu
    1) Diş beyazlatmada karbonat ve limon öneriliyor bir bilginiz var mı ? Yani bilginiz vardır tabi ne önerirsiniz.
    2) Dişlerim çok hassas.Çürük yok dişlerimde.Hatta bugune kadar dişçiye bile gitmedim diyebilirim çok şükür.Ama dişlerim hassas.Soğukta ve sıcakta cızlıyor gibi oluyor sanki.Ne yapmalıyım ? Sigara kullanmıyorum.Asitli içecek içmiyorum ama gerçekten hassas.Çok beyaz sayılmasa da dişlerimin yapısı ve görünümünden memnunum.Hassaslık için önerebileceğiniz bir diş macunu var mıdır ?

1) Diş beyazlatmak için diş beyazlatma tozları, limon, tuz, karbonat, muz kabuğu, soda vs vs maddelerin kullanımı dişler üzerinde sadece GEÇİCİ bir beyazlık ama KALICI bir HASAR oluşturur. Dişleri beyazlatmak için kullanılan tozlu içerikler diş yüzeyinde aşınmalara sebep olur. Bu da zamanla bakteri girişine daha elverişli bir ortama diş çürüklerine ve çok daha sarı dişlere sebep olur. Diş beyazlatmak için kullanılan muz kabuğu bal vs gibi maddeler de diş çürüklerine davetiyedir.

Diş beyazlatma için dişlerinize en faydalı olan diş hekimlerinin kontrolünde yapılan seanslardır. Çünkü sadece hekimleri satışı bulunan beyazlatma kürlerinde diş yapısını hem beyazlatan hem destekleyen içerikler var. TV lerde ya da internette satılan beyazlatma malzemeleri Avrupa ülkelerinde satışı yasaklanan ürünler. Çünkü çok yüksek asit içerikleri ile dişe zarar veriyorlar. Oysa diş hekimi kontrolünde yapılacak bir beyazlatma dişinize içtiğiniz 1 bardak kola kadar bile zarar vermez, aksine içerdiği flor magnezyum kalsiyum vs gibi mineraller ile yapısının güçlenmesini sağlar.

Sadece sizin içn değil tabi herkes için,Diş beyazlatma ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeden önce diş taşı temizliği ve polisaj yaptırmanızda fayda var, çünkü sadece bu temizlik bile aslında dişin kendi rengine dönmesini sağlayan bir tedavi olsa da özellikle çok lekeli ve uzun dönem fırçalanmamış dişlerde yerine göre dişlerde 2 tona kadar beyazlama sağlayabiliyor.

2) Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek-içecekleri birlikte tüketme alışkanlığı maalesef çok yaygın. Bu da dişlerin yapısını daha kırılgan hale getiriyor. Mikro ve makro çatlaklar oluşturuyor.
    Hassas dişer için üretilen macunların hepsi gerçekten çok iyi. Ancak tek başlarına yetersiz kalıyorlar. Colgate, sensodyn ve ipananın hassas dişlere özel hem koruma hem bakım içerikli macunları bu konuda en iyi olanlar. Yine de desteğe ihtiyaçları var.

Alkolsüz flor içeren gargaralar, xylytol içeren şekersiz sakızlar ve hassasiyetinizin derecesine göre 3 ay 6 ay ya da yılda bir profesyonel topikal flor uygulaması (lazer destekli olduğu zaman çok daha uzun süre etkili olur) size önerebileceğim destekleyici seçenekler.

• Oncelikle merhaba. Size birsey sormak istiyorum. Ben Mayis ayinda 30dis yani hepsini kakma yaptirttim. alti bolumden olusmak uzere. toplam 3.500tl odedim. icinde kanal tedavileri dolgular vs dahil.

asil sorum ondeki dort disimde onceden de kakma dis vardi. onlari cikartip yerine yenisini yaptirdim. ilk aylar gayet iyiydi fakat gecen gun sert besas ekmek yememin sonucu yerinden oynadi sanirim on disler. dislerin damaga yakin kismina bastirdigimda cok az da olsa saga sola oynama mevcut fakat az. ve su icerken olsun diger seylerde falan dusecekmis gibi oluyor.

acaba sakincasi varmi hekime gidip danismakta fayda var midir. ne gibi bir cozum getirebilir aydinlatabilirseniz sevinirim. isim geregi pek izin alamiyorum ozel oldugu ocinde kapaniyor tesekkurler :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coming -- 14 Eylül 2013; 20:04:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alafarta01 -- 8 Aralık 2013; 11:53:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Coming

Oncelikle merhaba. Size birsey sormak istiyorum. Ben Mayis ayinda 30dis yani hepsini kakma yaptirttim. alti bolumden olusmak uzere. toplam 3.500tl odedim. icinde kanal tedavileri dolgular vs dahil.

asil sorum ondeki dort disimde onceden de kakma dis vardi. onlari cikartip yerine yenisini yaptirdim. ilk aylar gayet iyiydi fakat gecen gun sert besas ekmek yememin sonucu yerinden oynadi sanirim on disler. dislerin damaga yakin kismina bastirdigimda cok az da olsa saga sola oynama mevcut fakat az. ve su icerken olsun diger seylerde falan dusecekmis gibi oluyor.

acaba sakincasi varmi hekime gidip danismakta fayda var midir. ne gibi bir cozum getirebilir aydinlatabilirseniz sevinirim. isim geregi pek izin alamiyorum ozel oldugu ocinde kapaniyor tesekkurler :)

Kakma dişten kastettiğiniz kaplama diş anladığım kadarıyla.

Ön dişler sağlam bile olsa sert şeyler ısırmamak gerekir.Örneğin elmayı ısırarak yemek,fındık kırmak gibi davranışlardan -ön dişlerde dolgu ya da kaplama olmasa bile- sakınmak gerek.

Kaplamanızda oynama varsa hem tükürük ve bakteri sızıntısına dolasıyla alttaki dişlerin çürümesine sebep olur hem de kaplamanın altındaki dişlere gelecek basıncın dengelenmemesi sonucu dişlerde kırılmaya neden olabilir.

Zaman kaybetmeden en kısa zamanda kontrole gidin.En iyi ihtimalle kaplamanız çıkartılıp temizlenip yeniden yerine yapıştırılacaktır.Kaplamanın altındaki dişlerde yeni bir sıkıntı oluştuysa onlara müdahele edilmesi veya kaplamanın değişmesi de olası senaryolar arasındadır.

Geçmiş olsun.

• Son 2 3 aydır dişlerim güçsüzleşmeye başladı elma veya sert benzeri bişi zorla yiyebiliyorum ve koşturduğumda veya ani bir harekette hepsi titriyor keza soğuk su içtiğimde hemen sızlıyor günde en az mutlaka 1 kere fırçalarım ama güçsüzleştiğini ben bile hissediyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: spice boy

Son 2 3 aydır dişlerim güçsüzleşmeye başladı elma veya sert benzeri bişi zorla yiyebiliyorum ve koşturduğumda veya ani bir harekette hepsi titriyor keza soğuk su içtiğimde hemen sızlıyor günde en az mutlaka 1 kere fırçalarım ama güçsüzleştiğini ben bile hissediyorum

1) Harekete bağlı diş hassasiyetleri- ağrıları genellikle sinuzit belirtisidir.
    2) Grip, nezle gibi bir hastalık, kulak enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi vücut savunmanızı düşüren hastalıklar dişlerinizin de hassasiyetini artırır.
    Bu sıralar farkında olmadan bir hastalık atlatmış olabilirsiniz.

3) Stres, geceleri yada gündüz de devam eden diş sıkma diş gıcırdatma da bahsettiğiniz tarzda ısırmada güçlük oluşturur.

Dişlerinizde bir çürük, diş eti rahatsızlığı gibi durumlar varsa, bu gibi durumlarda şikayetleriniz daha fazla olacaktır.
    Öncelikle bir diş hekimine giderek gerekli ağız bakımınızı tamamlayın; diş taşı temizliği varsa çürüklerin tedavisi, diş sıkmanız varsa koruyucu plak yapımı ve dişlerin güçlendirilmesi için flor uygulaması yapılsın.

Şikayetleriniz devam ederse bir KBB uzmanı ile görüşün.

Geçmiş olsun.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.