Şimdi Ara

Diyanete Sorduğum Soru 14 Gündür Cevaplanmıyor Edit: 2 Ay Sonra Cevap Geldi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
1
Favori
6.376
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
43 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sanirim dh ülke ve dünya gündemi bölümü ile, diyanet fetva hattını karıştırdın.
    Dünyanın hangi ülkesinde en zengin ailelerin çocukları askerlik polislik gibi meslekleri seçiyor?
    Seçmezler. Çünkü rahatlarindan taviz vermek istemezler. Orada sürekli disiplin altında yaşamak ve tehlikeyi göze almak zordur.

Şehitlere devletin duzenledigi resmi tören ve yakınları için verilen maddi ve manevi destekler ile şehitlerin ve yakınlarının hakkı ödenebilirmi?
    Şehitlik makamı asıl manada Allah tarafından verilir.
    Ayetlere bakıldığında "gerçek manada şehitliği arzulayanlarin rahat yataklarında ölseler bile şehit sayilacagina" dair bilgiler vardır.

Eğer Şehitlik makami sadece Müslüman genç erkeklerin cephede ölümü ile verilseydi herhangi bir sağlık sorunu nedeni ile cephede olamayanlar ve kadınların çoğu bu makamdan mahrum birakilirdi. Oysa Allah bizlerin dusunemediklerini düşünür. Adildir.
    Aşağıdaki ayette, sağlık mazereti olanlar ile ilgili açıklamalar var.
    Allah yolunda savaşanlar ise canları ve malları ile savaşanlar diye ayırmış.
    Malı ile savaşmak ne demek? Mesela bir kadını düşün. Cephede fiziksel manada savasamaz. Fakat cepheye yapacağı mali destek, malı ile savaşanlar gurubuna dahil eder.

“Hastalık, körlük, topallık gibi bir mazereti bulunmaksızın savaştan geri kalıp evde oturan mü’minlerle, mallarıyla canlarıyla Allah yolunda savaşanlar elbette bir değildir. Allah, mallarıyla canlarıyla savaşanları, herhangi bir sebeple savaştan geri kalan kimselerden derece itibariyle daha üstün tutmuştur. Gerçi Allah, her birine varılacak en güzel yurt olan cenneti va‘detmektedir. Yine de Allah, cihad edenleri, pek büyük bir mükâfatla, mücâdeleden kaçıp oturanlara üstün kılmıştır. Onlar için Allah’ın yanında yüksek dereceler, bir bağışlanma ve bir rahmet vardır. Çünkü Allah, çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.” (Nisa 4/95-96)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi halil altın -- 16 Mart 2020; 13:40:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu sorunun muhatabı diyanet değil Allah tır. Zira nasip kısmet işlerine diyanet bakmıyor. Yukarı bir sor bakalım. Cevap gelirse bizede yazarsın :)

• alo fetva 190 ı ara sor.
  • Teknokratik kullanıcısına yanıt
    milli savunma bakanlığı da değil cevabı verecek yer. o cevabı şehit aileleri verecek. sene olmuş 2020 artık operasyona savaşa normal askerliğini yapan erler gönderilmiyor. şehit olan insan da bu görevi maaşlı çalışan olarak kendi seçiyor. bunu seçmeyip başka meslekte yapabilir. şimdi burada bunu söyledim diye linç etmek isteyenler çıkabilir ama benim amacım kesinlikle art niyet değil. ben de vatandaşımın orada pisi pisine can vermesini istemem ama doğruya doğru oraya giden insanlar kayda değer bir maaş karşılığında görev alan insanlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silverlion -- 16 Mart 2020; 17:0:45 >
  • yaşamını yitiren birine şehit demek peygamberin bile yapamayacagı birşeydir vahiy gelmişse ayrı sadece allah bilir kimin şehit olup olmadıgını devlet adamları nerden biliyor her yaşamını yitirenin şehit oldugunu peygamberden daha üst mertebede görüyorlardır belki kendilerini bilemem orduyla dini kullanarak istismar yapmak bir müslümanın yapacagı birşey degildir o kesin
  • Varlıklı bir insan neden sözleşmeli erlik yapsın? Kusura bakma ama çok saçma bir soru ve hala cevap bekliyorsun öyle mi?
  • Bu tür kamu kurumlarına gereksiz meşgul eden, lüzumsuz insanlar yüzünden, gerçekten yardıma ihtiyacı olan insan hizmet alamıyor.
  • bu sorunun samimiyetle sorulmuş bir soru olduğu kanaatini taşıyorum. bu sebeple, bu soruya cevap verilebileceğini hatta verilmesi gerektiğini düşünmekle birlikte nasıl bir cevap verileceğini ben de merak ettim. lakin şunu belirtmek gerekir ki villa tipi bir evden şehit çıkabilmesi için şartlara bakmak lazım. yani eğitim durumu nedir, para yatırarak askerlikten muaf olmak, askerlik yapmaya uygun olmayan fiziğe sahip olmak gibi vb bir sürü husus var. ayrıca rütbe olayı da söz konusu. eli silah tutan var, saldırı ya da savunma planı yapabilecek yetenekde olan üst rtütbeliler var. yani böyle bir soruya derleyip topralayıp, iyi bir cevap verilebilir. şöyle de denilebilir misal: şehit olabilmek için gariban olmak gerekmiyor. gariban diyebilmek için kıyaslama da yapıyor olmak doğru değildir. maddi imkanlar bugün var yarın yok. ama manevi imkanlar, her daim kalıcıdır. maddiyat dünyada kalır vs. dediğim gibi belki de düşünüyorlardır hala nasıl cevap versek diye.

• Ama olmadı ki çalışmadığı yerden sormuşsun

• quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

bu sorunun samimiyetle sorulmuş bir soru olduğu kanaatini taşıyorum. bu sebeple, bu soruya cevap verilebileceğini hatta verilmesi gerektiğini düşünmekle birlikte nasıl bir cevap verileceğini ben de merak ettim. lakin şunu belirtmek gerekir ki villa tipi bir evden şehit çıkabilmesi için şartlara bakmak lazım. yani eğitim durumu nedir, para yatırarak askerlikten muaf olmak, askerlik yapmaya uygun olmayan fiziğe sahip olmak gibi vb bir sürü husus var. ayrıca rütbe olayı da söz konusu. eli silah tutan var, saldırı ya da savunma planı yapabilecek yetenekde olan üst rtütbeliler var. yani böyle bir soruya derleyip topralayıp, iyi bir cevap verilebilir. şöyle de denilebilir misal: şehit olabilmek için gariban olmak gerekmiyor. gariban diyebilmek için kıyaslama da yapıyor olmak doğru değildir. maddi imkanlar bugün var yarın yok. ama manevi imkanlar, her daim kalıcıdır. maddiyat dünyada kalır vs. dediğim gibi belki de düşünüyorlardır hala nasıl cevap versek diye.
    Değerli yorumun için sağ ol hocam.

Ben gerçekten tüm samimiyetimle sordum. Hiçbir soru cevapsız kalmamalı. Bazıları boş yere meşgul etmişsin diyorlar. Oysa onların bile verecek cevabı yok.

11 gündür soruya cevap bekliyorum. Onların bu konuya vereceği cevabı çok merak ediyorum. Bu son Suriye olaylarında Dinayetin görüşü nedir vs. bunları merak ettiğim için sordum.

• Eğitim seviyesiyle alakalı şehit olanların büyük bir çoğunluğu uzman çavuş vb. Gelir düzeyi daha üst düzey ailelerin çocukları okuyor asker olanlarda havacı, denizci oluyor karacı ise de teğmen olarak başladığı için fazla gönderilmiyor. Askerliğe gidip teskere bırakanlar uzman çavuş vb oluyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: şoray uzun yolda

Video nun sonu etkileyici. Sorduğum sorunun temeli aslında o ama anlayana.

• oysaki biraz düşünsen sorunun cevabını kendin bulurdun

bugün iyi bir işi olan adam bile 1 sene 6 ay işinden hayatından geri kalmaktansa kredi çekip askere gidiyor nasıl olsun ki villa gibi bi yerde yaşayan adam şehit olsun

ben 2015-2016 yılında 1 sene askerlik yaptım işim yoktu cepte para kalmıyor dedim işsiz güçsüz geziceğimize gidip askerliğimizi aradan çıkaralım
  • Sözleşmeli er filan yazanlar için eskiden sözleşmeli olmayan er dönemlerinde de ağır kepazelikler yaşandığını hatırlatayım. Çok milliyetçi muhafazakar mukaddesatçı geçinen aileler, siyasetçiler her zaman çürük de aldılar, güçlerinden de yararlandılar. Olan eskiden de garibana oluyordu. Yalısından askeri birliğine tekneyle gidip gelen siyasi çocuğu da gördük. Ha bak Mümtaz Soysal’ın oğlu ama Van’da jandarma komando olarak yapmıştı.

• Diyanete bu soru neden? Bunu ülkenin sistemine sormalısınız diyanet buna zaten cevap vermez.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Her bi şeyi anlıyorsunuz da şehitlik mevzusunu nedense bir türlü anlamıyorsunuz. Ya anlamak istemiyorsunuz, yada bazı şeyleri eğlence malzemesi yapmak hoşunuza gidiyor. Çok açık, çok net: şehitlik peygamberlikten sonra gelen makamdır. Normal bir müslümanın -asgari ibadetini yapan, ilim öğrenme gayretinde olan, bildiğiyle amel eden, islamın ve imanın değerini ve bunları muhafaza etmenin önemini bilen- zaten şehadet gayreti içinde olması gerektiğinden bihaber olan birisi bu işleri sorgulamasın.

Ben şimdi bir restorana girip şu eti neden böyle pişiriyorsun, tereyağını neden şöyle kullanıyorsun demiyorum, çünkü bilmediğim konular.

Dini konularda böyle abuk soruları soran kişi bu işleri bilmiyor demektir. Bilmiyorum demeyi öğrenin artık. Ayıp mı yani bilmemek? Bilmiyorsun işte arkadaş.. Ne biliyorsan onunla ilgilen. Bilmediğin işleri kurcalama. Öğrenmek istiyorsan öğrenme işini politize etme, git bilenden öğren.

Nasıl oluyor bilmiyorum ama ülkede herkes siyasetçi. Siyaset nedir desen tek kelime edemez. Bak çok net söylüyorum: siyaset insan bilimidir, insanı bilen, tanıyan adam siyaseti bilir, insanı yönetebilen, insanı etkileyebilen insan siyaseti bilir ve olması gerektiği gibi icra eder. Siyaset insanları mutlu etme sanatı değildir. İnsanı yönetme sanatıdır. Devlet, hükümet, liderlik, milli değer ne demek bilmeyen adam hala löğ löğ löğ boş boş konuşuyor. Nasıl ki şu korona mevzusunda 3 liralık kolonya 40 liraya satılıyor, bu milletin çoğunun cacık olduğu zaten sır değil, hiç üzülmüyorum artık.

Din diyor ki şehitlik ölüm değildir, halen bizim çok bilmişler vah vah öldüler gittiler yazık değil mi gencecikler vs?.. Peki ne diyor din, onlara ölü demeyin, onlar Allah katında rızıklandırılmaktadırlar. Efendim ben bunu anlamadım. E anlamak zorunda değilsin ki, demek bilgin anlamaya yetmiyor, her anlamadığına neden itiraz ediyorsun. Forumdaki ateistler için: dinsiz imansızsan imanı olanla dalga geçme. Sen patatese taparken biri gelip patatese hakaret ediyor mu, etmiyor, sen neden başkasının inancına saldırıyorsun?

• Senin görmemiş olman olmadığı anlamına gelmiyor. Benim gözüm villadan çıkanı da gördü, condodan çıkanı da. Sorunun muhatabı zaten Diyanet değil. Ülkenin çoğunluğu fakir, fakir evin çocuğunun asker - polis olma oranıyla zengin evinki bir olur mu? Ayrıca zengin evden çıkan şehidin haber değeri ile fakir evden çıkanın haber değeri bir değil. Etik dışı olmakla birlikte bu ne yazık ki böyle. Medya en büyük manipülatör ve silahtır. Her seferinde söylerim, söylemeye de devam edeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cormen -- 17 Mart 2020; 9:36:29 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.