Şimdi Ara

Dizel araç ekonomik mi gerçekten? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
166
Cevap
0
Favori
22.203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahin_k12345 -- 29 Kasım 2007; 8:34:42 >
  • Varsayımları bi kenera bırakalım

çünkü ben bu varsayımları 1,5 - sene önce yine bu forumda yapdım enine boyuna konuştuk.

Gelelim gerçeklere

10 aydır dizel otomobile biniyorum 12.000 km yaptım bugüne kadar 1.4 1.350 YTL lik mazot yaktım (kaynak OPET kart)

30.000 ve 40.000 bakımına girdim (80YTL+220YTL) toplam 300 YTL.

Bundan önceki otomobilim 96 Uno SX idi. Şehir içi 10lt/100km şehirdışı 6,0lt/100km yakardı.

ortalama 8 litreden 12000 km de 2880 YTL süper benzin harcardım.

Otomobilimin internet ilanları fiyat olarak değişmedi ama 1 yıldır bindiğime göre biraz düşüş olacaktır.
  • DOF+(YYKm/100)*KT*Yıl*DF+(YYKm/PBKm)*PBÜ*Yıl-DOSF = BOF+(YYKm/100)*KT*Yıl*BF+(YYKm/PBKm)*PBÜ*Yıl-BOSF-[(DOF-BOF)*YFO*Yıl]

DOF:dizel otomobil fiyatı
    YYKm:yılda yapılacak(yapılması muhtemel) Km
    KT:100 Km karma tüketim(litre)
    Yıl:kullanılması muhtemel sene(ben 3 yıl otomobilimi değiştirmem diyenler 3 yazacak,5 yıl diyen 5..vs..)
    DF:dizel fiyatı(motorin yada euro III)
    PBKm:periyodik bakım Km'si
    PBÜ:periyodik bakım ücreti
    DOSF:dizel otomobilin 2. el satış fiyatı(tahmini yada istatistiksel fiyat öngörüsü)
    BOF:benzinli otomobil fiyatı
    BF:benzin fiyatı
    BOSF:benzinli otomobilin 2. el satış fiyatı(tahmini yada istatistiksel fiyat öngörüsü)
    YFO:Bankanın ana paranıza verdiği yıllık % de..mesela 5 milyara yılda % 10 veriosa 500 milyon eder..bu rakamı kullanacağın muhtemel yıl ile çarp(bu tam bir hesap yolu değildir,yaklaşıktır)..yada [ ile ] arasındaki kısmı formülden çıkart ve aradaki fiyat farkının kullanım süresi boyunca ki getirisini bi bankacıya hesaplat ve çıkardığın kısma o rakamı ekle..

2. el satış fiyatlarını ; örnekleri ve 2. el oto satış sitelerini araştırarak tahmin etmenizi tavsiye ederim..mesela 3 yıl kullanacaksanız 3 yıl önce çıkmış aynı kasa dizel ve benzinli otomobillerin bugünkü fiyatlarını baz alabilirsiniz..

benim kafam 30 bin 40 bin km den anlamaz..ben mühendis adamım kafam böyle çalışıo ancak..

verileri yerine koyuyosunuz ve ortaya çıkan rakamları görüyosunuz..eşitliğin her 2 tarafını ayrı ayrı hesaplayın ve hangisinin maliyetinin daha fazla olduğunu görün..

hangisi küçük çıkarsa siz onu alacaksınız :)

ben dizel kısmına (+)%2 da arıza riski eklemeyi tercih ederdim ama eklemedim çünkü bu yönde kesin bi veri,,istatistik yok..ben kendi hesabım için koydum ama koyup koymamak sizin insiyatifinizde..

bir benzinli otomobil arızasız 300-400 bin gidebilirken dizelde bu rakama ulaşmak imkansız gibi birşey..ayrıca kullanım şartları dizel de daha fazla yıpranmaya neden olur..

kendim için yaptığım hesabı yazdım sadece..şimdiden hayırlı olsun

NOT:benim kendi marka ve modelim de yılda 15000 km de 5 yıl kullanıldığında dizel avantajlı iken km veya sene azaldığında benzinli avantajlı hale geliyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egeli1981 -- 29 Kasım 2007; 7:55:58 >

• quote:

Orjinalden alıntı: lervolerto

Varsayımları bi kenera bırakalım

çünkü ben bu varsayımları 1,5 - sene önce yine bu forumda yapdım enine boyuna konuştuk.

Gelelim gerçeklere

10 aydır dizel otomobile biniyorum 12.000 km yaptım bugüne kadar 1.4 1.350 YTL lik mazot yaktım (kaynak OPET kart)

Bundan önceki otomobilim 96 Uno SX idi. Şehir içi 10lt/100km şehirdışı 6,0lt/100km yakardı.

Otomobilimin internet ilanları fiyat olarak değişmedi ama 1 yıldır bindiğime göre biraz düşüş olacaktır.

arkadaşım verdiğin oranlar ya yanlış yada şu an ki dizelin çok verimli yada uno haddinden fazla yakıyor,yakıt sisteminde arıza var..

fabrika verilerine göre imkansız rakamlar çıkıyo ortaya..

opet verilerine göre dizel/benzin(euro III/95 oktan)=2.75/3.09=0.889967 (bu günkü pompa çıkış fiyatı-OPET)

yakıt oranları 1.3 benzinli-1.4 dizel-->5.3 lt-4 lt

lütfen tekrar hesapla..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egeli1981 -- 29 Kasım 2007; 8:12:44 >

• lervolerto Tarih 5 Temmuz 2007; 14:31:12

İlgili tarihdeki benzin e-dizel / benzin fiyatlarına bakmanızı öneririm.

ayrıca 10 yaşını aşmış 1.4 motor için ortalama 8 lt/100km aşırı bir rakam değil.

quote:

Orjinalden alıntı: egeli1981

quote:

Orjinalden alıntı: lervolerto

Varsayımları bi kenera bırakalım

Gelelim gerçeklere

arkadaşım verdiğin oranlar ya yanlış yada şu an ki dizelin çok verimli yada uno haddinden fazla yakıyor,yakıt sisteminde arıza var..

fabrika verilerine göre imkansız rakamlar çıkıyo ortaya..

opet verilerine göre dizel/benzin(euro III/95 oktan)=2.75/3.09=0.889967 (bu günkü pompa çıkış fiyatı-OPET)

yakıt oranları 1.3 benzinli-1.4 dizel-->5.3 lt-4 lt

lütfen tekrar hesapla..

• Herkes bir şeyler yazıyor ancak lütfen biraz mantıklı düşünün. Bilirsiniz taksiliciler genelde bu konularda çok tecrübelilerdir. Bir zamanalr LPG salgını vardı şimdi ise taksiciler dizel araç alıyor. İstanbulda özellikle multijet motorla 600.0000 km leri geçenler mevcut. Taksilerde sorunlar çıksa hiç kimse bu araçları satın almazdı. Onlar senden benden bin kat daha tecrübeliler. Genelde dizel eleştrisi yapanlar hayatlarında yeni nesil dizel araç kullandıklarını sanmıyorum.

Ben 2003 yılında 1.3 multijet punto aldım. 140.000 km de ve hiç bir sıkıntım yok. Kesinlikle satmayıda düşünmüyorum. Bu saatten sonra 3 bin ytl lik masraf çıkarsa dahi üzülmem çünkü tasarrufum 10.000 ytl yi geçti.

Ayrıca 2006 model alfa 156 1.6 aracım var şu an 50.000km de. Yakıt nedeniyle sürekli bindiğim bir araç dğeil. Ancak onu satıp 159 1.9 multijet almayı düşünüyorum. sonuçta ben hem dizel hem benzinli sahibi olarak iki aracın toplamında 190.000 km yapmış biri olarak. Kesinlikle dizel derim.

Bazıları sesinin beğenmez, yakıta fazla para verir cebinden fazla para çıkar, ama dizel olmadığı için mutlu olur. Zevk meselesi.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.