Şimdi Ara

Doğru Teleskop Seçimi (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
300
Cevap
45
Favori
170.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Öner

Aynalı olanı tercih ederdim.
    Muhtemelen 20 lik göz merceği ile düz göreceksin ama 4 lük ile ters görürsün.
    Zaten doğa gözleminde 4 lük işe yaramaz.
    Ama ışık toplama kapasitesi olarak 127 lik olan 80 lik olana oranla neredeyse 2 kat fazla ışık toplayacaktır.

öner bey araştırdığım forum ve bloglarda sizin de baya yazılarınızı okudum... galiba sizde baya ilgilisiniz :) ve hatta teleskop araştırıyodunuz bi süre bilmiyorum aldınız mı ?

bu arada yazdıklarında kararlı isen bi sıkıntı yok...rahat bi şekilde yeryüzü gözlemi de yapabileceksem niye mercekli olanı alayım ki aynı fiyata...ama bakımı zor filan denilmiş nasıl bi bakım olacak bilmiyorum ayna temizliği filan mı yapılıyor...elimizde patlamasın sonra... :S
  • quote:

Orijinalden alıntı: seth87

quote:

Orijinalden alıntı: sifrem

Konu disi ama haberlerr cikti iki cocuk daga teleskopla bakmaya cikmislar. Kurtlar bunlari takip etmis polisi falan aramislar. Yazik .
    Teleskopla gece gece cikilir mi?

gece gitmeleri normal ama güvenlik tedbirlerinde sıkıntı olmuş...

Pek bilgim yok. Kurt u görmüşler falan hırladı diyorlar. Felaket tırsmışlar. Ama değer galiba o izlediklerine ?
  • quote:

quote:

quote:

Konu disi ama haberlerr cikti iki cocuk daga teleskopla bakmaya cikmislar. Kurtlar bunlari takip etmis polisi falan aramislar. Yazik .
    Teleskopla gece gece cikilir mi?

gece gitmeleri normal ama güvenlik tedbirlerinde sıkıntı olmuş...

Pek bilgim yok. Kurt u görmüşler falan hırladı diyorlar. Felaket tırsmışlar. Ama değer galiba o izlediklerine ?

öyle gözlemler için tabiki ışığın hiç olmadığı ıssız yerlere gitmek özellikle soğuk kış gecelerinde...ama oyle yerlerde güvenlik de sıkıntı... her türlü şey olabilir. mutlaka arabayla gitmeli ve yanımızda mantar tabacası veya kuru sıkı gibi şeyler olmalı...

• seth87 S kullanıcısına yanıt
    Aslında bunun belirli güvenli noktaları devlet tarafından bu işler için kullanıma sokulmalı. Var mı böyle bir çalışma ?
  • kesinlikle...ama bizim hükümet gidin evinize şeytan işi bunlar der... :)
  • quote:

kesinlikle...ama bizim hükümet gidin evinize şeytan işi bunlar der... :)

önyargılı olmayı bırakın artık,bizim ilk emir oku..

www.dag-tr.org/
    www.bilimania.com/bizden/32-bizden/3085-tuerkiye-nin-en-bueyuek-teleskopu-erzurum-da

dpt desteği ile yapılması hükümeti etkiliyormu siz karar verin. Marmarada böyle bir gözlemevi olmasını çok isterdim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

quote:

www.dag-tr.org/
    www.bilimania.com/bizden/32-bizden/3085-tuerkiye-nin-en-bueyuek-teleskopu-erzurum-da

dpt desteği ile yapılması hükümeti etkiliyormu siz karar verin. Marmarada böyle bir gözlemevi olmasını çok isterdim.

bu ne şimdi ? neyi ispatlamaya çalışıyosun ?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

quote:

www.dag-tr.org/

bu ne şimdi ? neyi ispatlamaya çalışıyosun ?

şeytan işini ispatlamanız gereken sizsiniz,okuyanda hükümeti bilim düşmanı zannedecek,sevmiyor olabilirsin çamur atmanı gerektirmez.hükümetin avukatıda değilim,sadece desteklenen projeyi gösterdim.sizin yaptığınız ne işi oluyor..!

• Merhaba Arkadaşlar;
    Ben bir teleskop alacağım öyle abartılı olmasına gerek yok sadece Ay'ı yıldızları falan görebilsem yeterli ama bir sorun var ben bunlardan pek anlamıyorum. Bunların 1.000 TL'lik olanıda var 30TL'lik olanıda ...
    Hepsiburada'da bir tane buldum 33 TL bu işime yararmı Ay'ı gösterirmi .
    BENİM BULDUĞUM TELESKOP İŞTE BU !..
  • 80mm-90mm mercekli ya da 4.5",6" aynalı : Ay ve gezegenler üzerinde daha fazla ayrıntı gösterir. Parlak bulutsular ve yıldız kümeleri gözlemlenebilir.

Bu teleskop a link verebilirmisiniz araştırma yaptım ama bulamadım

• Arkadaşlar bana f/p teleskop önerebilirmisiniz acaba. Ay'ın kraterlerini rahat göstersin ve yakındaki gezegenleri biraz göstersin

• quote:

Orijinalden alıntı: eDDiè

İyi bir teleskop seçimi için hayat tarzınızı ve astronomideki hedeflerinizi gözönünde bulundurmalısınız. Aynı araba satın alıyormuşsunuz gibi düşünün, bir dağ evinde yaşıyorsanız son derece pahalı ferrari marka araba pek işinize yaramayacaktır. Teleskop seçimindeki önemli noktalara beraber bir göz atalım.

Büyütme Gücünü Unutun! Önemli Olan Açıklıktır.

Bir teleskobun en önemli özelliği büyütme gücü değil, ışık toplama kapasitesidir. Işık toplama kapasitesi ise teleskobunuzun birincil aynasının ya da merceğinin çapına (açıklığına) bağlıdır. Ne kadar çok ışık varsa o kadar iyi görürsünüz.

Teleskop reklamlarında sıkça kullanılan "450 kez büyütür!" gibi sloganlara aldanmayınız, reklamı bu şekilde yapılan teleskoplar genelde ikinci kalitedir. Büyütme gücü oküler dediğimiz parçalarla rahatlıkla değiştirilebilir Önemli olan bir gök cismini büyük görmek değil net görmektir.

Ne Kadar Büyük Bir Teleskoba İhtiyacınız Var?

60mm-70mm mercekli ya da 3" aynalı : Ay'ın kraterlerini , Satürn'ün halkalarını ve Jüpiter'in dört parlak uydusunu rahatlıkla görebilirsiniz.

80mm-90mm mercekli ya da 4.5",6" aynalı : Ay ve gezegenler üzerinde daha fazla ayrıntı gösterir. Parlak bulutsular ve yıldız kümeleri gözlemlenebilir.

8" ve üstü : Işık kirliliğinden uzak karanlık bir bölgeden sönük kümeler, bulutsular ve galaksiler görülebilir.

Büyük teleskoplar hepimiz için oldukça çekici olsalarda kullanımları küçük teleskoplara göre daha zordur. Teleskop alırken ağırlığınıda hesaba katmalısınız. Teleskobunuz onu kaldırıp arka bahçeye ya da balkona taşıyabileceğiniz ölçüde hafif olmalı ve evinizde yer kaplamamalı.

Gözlem Yeriniz Ne Kadar Uygun?

Büyük teleskoplar daha fazla gökcismi gösterir, fakat daha ağırdırlar ve taşınması çoğu zaman problem olur. Montajı ve ayarlarıda daha fazla zaman alabilir. Eğer karanlık bir bölgede oturuyorsanız ve arkabahçenizde gözlem yapacaksanız büyük bir teleskop tercih edebilirsiniz. Şehirde yaşayanların ise arabalarının bagajına sığabilecek hafif bir teleskop satın almaları önerilir.

Bizim Önerimiz

Teleskop alarak astronomiye adım atmak isteyen amatörlere önerimiz 90mm ve altı teleskopları tercih etmeleri yönündedir. Böylece teleskobunuzu daha rahat hareket ettirebilir ve gökyüzünü kısa bir zamanda keşfedebilirsiniz. Unutmayın ,en iyi teleskop en sık kullanılandır.

Teleskop Türleri

* Teleskop türlerini 3 ana grup altında toplayabiliriz :

1. Mercekli Teleskoplar : Bu türde uzun bir tüp içindeki mercekten geçen ışık, göz merceğine gelir.

Avantajları

- Dizaynı basit olduğu için kullanımı kolay ve güvenilirdir.
    - Çok az bakım yapmak gerekir.
    - Büyük objektif açıklı olanları ile ay, gezegen ve çift yıldız gözlemleri mükemmeldir.
    - İkinci bir ayna olmadığı için görüntü kalitesi oldukça iyidir.
    - Uzak yeryüzü cisimlerini gözlemek için idealdir.
    - Optik tüp olduğu için hava akımları en aza indirilmiştir. Bu nedenle hava akımlarından dolayı görüntünün etkilenmesi engellenmiştir.
    - Renk düzeltmesi akromatik mercekli olanlarda iyi, apokramatik veya fluorit olanlarda çok iyidir.

Dezavantajları

- Tüm teleskop türleri arasında objektif açıklığı arttıkça fiyatı en çok pahalı olan türdür.
    - Diğer teleskop türlerinin açıklıklarına eşdeğer açıklıktaki mercekli teleskop daha ağır, daha uzun ve daha büyüktür.

2. Aynalı Teleskoplar : Bunlarda kendi aralarında ikiye ayrılır.

a. Newtonian Türü : Newtonian türü teleskoplar ışığı toplayan ve ikinci bir düz aynaya odaklayan bir çukur aynaya sahiptirler. İkinci ayna ise görüntüyü ana tübün dışına açılan bir penceredeki göz merceğine yansıtır.

b. Cassegrain Türü : Bu tür teleskoplar büyük bir küresel veya parabolid çukur ayna ile hiperbolid tümsek bir ikinci aynadan oluşur. Gelen ışınlar önce çukur ayna tarafından toplanır ve ikinci aynaya yansıtılır. Bu aynadan yansıyan ışınlar ise birinci aynanın merkez bölgesindeki delikten geçerek gözmerceğine odaklanır.

Avantajları

- Diğer teleskop türleri ile karşılaştırıldığında objektif açıklığının her cm'si en düşük fiyata imal edilir.
    - Odak uzaklığı 1m 'ye kadar olanlar kolaylıkla taşınabilir.
    - Ay ve gezegen gözlemleri için idealdir.
    - Derin uzay cisimlerini gözlemek içinde idealdir.
    - Optik sapınçları az olduğu için oldukça parlak bir görüntüvermektedirler.

Dezavantajları

- Diğer türlerden daha hassas oldukları için daha çok bakım gerektirirler.
    - Yeryüzü cisimlerini gözlemek için uygun değildir.
    - Açık optik tüp dizaynı hava akımlarının görüntüyü etkilemesine sebep olur. Hava ile olan bu temas aynanın sırını bozar ve teleskobun gücünü azaltır.
    - İkinci aynaları sebebiyle, mercekli teleskoplardan daha fazla ışık kaybına neden olurlar.

3. Hem aynalı Hem mercekli (Katadioptrik) teleskoplar : Bunlarda kendi aralarında üçe ayrılır.

a. Schmidt-Cassegrain Türü : Bu tür teleskoplarda ışık ince bir Schmidt düzeltici mercekten geçerek gelir. Daha sonra küresel çukur aynaya çarparak tekrar geri yansır. Yansıyan bu ışınlar birinci aynanın göbeğindeki delikten geçerek gözmerceğinde odaklanırlar. Bu tür teleskoplar teleskop türleri içinde en modern olanlarıdır.

b. Maksutov-Cassegrain Türü : Bu tür genel olarak Schmidt-Cassegrain teleskoplara benzer. Bu tür teleskoplarda bir tarafı iç bükey bir tarafı dış bükey olan ince bir düzeltici mercek kullanılır. İkinci ayna, merceğin merkez bölgesi aluminyum kaplanarak oluşturulur.

c. Schmid-Newtonian Türü : Bu tür teleskoplar diğerlerine benzemekle birlikte; bunlarda Newtonian aynaları ve Schmidt düzeltici mercekleri kullanılmıştır. Daha çok sönük uzay cisimlerini gözlemek için kullanılırlar.

Avantajları

- Tüm teleskop türleri içinde en iyi olandır. Diğer türlerin, tüm optik dezavantajlarını ortadan kaldırırken, tüm avantajlarını birleştirir.
    -Derin uzay cisimlerinin gözlemi ve fotoğraf çekimi için çok uygundur.
    - Yeryüzü gözlemi ve fotoğraf çekimi içinde uygundur.
    - Ay, gezegen ve çift yıldız gözlemleri için uygundurlar.

- Geniş bir alan üzerindeki keskin ve net görüntüye sahip optiği çok iyidir.
    - Kapalı tüp dizaynından dolayı hava akımları tüp içine giremez.
    - Rahat taşınabilen, dayanıklı ve masrafsızdırlar.
    - Teleskop türleri içinde en iyi odaklama yeteneğine sahip olan türdür.

Dezavantajları

- Pahalıdırlar.
    - İkinci aynaları sebebiyle, mercekli teleskoplardan daha fazla ışık kaybına neden olurlar

Ne Kadar Büyük Bir Teleskoba İhtiyacınız Var?

60mm-70mm mercekli ya da 3" aynalı : Ay'ın kraterlerini , Satürn'ün halkalarını ve Jüpiter'in dört parlak uydusunu rahatlıkla görebilirsiniz.

80mm-90mm mercekli ya da 4.5",6" aynalı : Ay ve gezegenler üzerinde daha fazla ayrıntı gösterir. Parlak bulutsular ve yıldız kümeleri gözlemlenebilir.

8" ve üstü : Işık kirliliğinden uzak karanlık bir bölgeden sönük kümeler, bulutsular ve galaksiler görülebilir.

Hocam yukarda dediğiniz açıklık mı. odak uzaklığı mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzyCreek -- 8 Haziran 2014; 16:51:30 >

• konuyu hortlatmış olacağım k.bakmayın ama bende bir model beyendim celestron astromaster 90 EQ şu anda hepsiburada.com da 888 tl %35 indirimli hali fiyatı gayet iyi çelik tripod ayakları var gayet iyi

tavsiye edermisiniz.
  • Teleskoplar hakkında bilgisi olan arkadaşlar birkaç teleskopta kararsızım hangisini tercih etmeliyim yada bu düzeyde önerebileceğiniz teleskoplar nelerdir.

1: Celestron Nexstar 4SE CL

2: Celestron Nexstar 130 SLT CL

3: Celestron SkyProdigy 130 CL
  • takip

• 200 tl bütçem var. Hangi teleskobu almalıyım. Satürn halkalarını görsem yeter

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.