Gerçekten mühendislik yapmak isteyen bir insanın lisans bilgisiyle gerçek hayatta ciddi işler yapabilmesi mümkün değil. Lisans düzeyi çerez kalıyor sadece temel bilgileri öğreniyorsunuz. Bir alan üzerine doktora yapmadan 150k maaşları lisans mezunu mühendislere kim veriyor merak ediyorum. Bu işin kaymağını yiyen şanslı bir kesim var sadece. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Doktora yapmadan mühendisliğin hiçbir halta yaramaması
-
-
"Gerçek mühendislik" ne söyleyin, ona göre düşünelim.
Ürettiğim değer ile eğitim seviyem orantılı mı? Ürettiğim (katkıda bulunduğum) değer ile maaşım orantılı mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Lisans bilgisiyle çok kapsamlı işler yapmak mümkün değil bundan bahsediyorum.
Doktorlar tıp fakültesini bitirince yüksek lisans seviyesinde mezun oluyorlar. Bu da yetmiyor uzmanlık yapmaları gerekiyor ki bir alanda ciddiyetle iş yapsınlar. Adamlar 10 sene okuyor hatta bazı cerrahi branşlarda 12 seneyi buluyor. 4 yıl kıytırık birkaç ders alan mühendisler ben mühendisim yaa hani 100k maaş diye dolanıyorlar sanki bir şey biliyormuş gibi. Doktora yapmayan mühendislere yüzbinlerce lirayı verenlere şaşırıyorum. Çok şanslı bir kesim var yüzü gülüyor. Aynı işi yapabilecek kapasitede başka bir mühendis o adamın yarısı kadar maaş alıyor olabilir başka bir yerde sırf şans yüzüne gülmedi diye. Mühendislikte şans faktörü çok fazla.
benim phd hedefinden sonra forumda bu konular artmaya başladı.
konu sahibi haklı bu arada. cutting-egde alanlarda önemli işler yapmak istiyorsanız doktora şart oğlu şart.
şu anki aklım olsa ctis yazmazdım. tercihim elektrik-elektronik mühendisliğinden yana olurdu.
-
maaş olarak bakma olaya.
bir backend engineer, doktoralı ai researcher'dan fazla maaş alabilir. ikisinin de big techlerde çalıştığını var sayıyorum.
bazı mesleklerde teorik bilgiden ziyade hızlı problem çözme yeteneği ve hand-on experience ön plana çıkar.
-
Lisans mezunu denizci şuan TL bazlı 120K dan aşağı almıyor ki bu taban maaş. Önemli olan ne iş yaptığın maalesef çoğu mühendislik fakültesinde (top olmayan üni hariç tabi) pratik bilgi sıfır bu da sanıyorum ki iş hayatında geriden başlatıyor.
-
Backend engineer, frontend engineer, bilgisayar teknisyeni engineer, pc engineer bla bla her şeye engineer takısı konulduğu için bu saçma noktaya gelindi. Bilgisayar mühendisliği bölümü zaten bilgisayar bilimi bölümünün 3 dersi değiştirilmiş hali, hindistan ve TR'de olan uydurma bölümlerden. Her şeye mühendislik demek istiyorlar haliyle mühendislik kavramının içini tamamen boşalttılar. Soruyorum size pratik olmadan mühendislik olabilir mi?
Sadece bu top tier unilerde pratik bilgi olması içler acısı bir durum aslında, sırf tembellikten, umursamazlıktan, asistansızlıktan vs salmış durumdalar, bilgisayarın pratik eğitimi için bol assignment vermeleri lazım çok basit bir iş ama bunu kontrol edecek kaynak bile ayırmak istemiyorlar.
En dandik bedava youtube videosu, yazılım öğrenmek için TR'deki çoğu üniversiteden daha iyidir (Çoğu derken, bu pratik eğitim imkanlarını sağlamayan hepsi). Bunu bilememe rağmen diploma için bu ucube eğitim sisteminde zamanımı harcıyorum. Kod yazdırmadan bilgisayar eğitimi veriyorlar, şarkı söyleyemeyen şarkıcı, resim yapamayan ressam, çeviri yapamayan çevirmen olmaktan ne farkı var bunun? Ama nasıl olsa işe girince mühendislik yapmayacaklar "ürün mühendisi" veya pazarlama kadrosunda bir şirkette çalışacakları için bir şey fark etmiyor, etse de okulların umrunda değil bu şekilde aynı parayı kazanırken neden daha çok uğraşsınlar? Bir duyuru yapılsa araştırma yapmayan hocaları atıyoruz veya eğitim şartlarını sağlamayan üni bölümlerini kapatıyoruz gibi ancak o zaman ciddiye alırlar. Şu anda alan memnun veren memnun devam ediyor bu diploma pazarı.
Şimdi başlık konusuna dönersek; doktora yapsanız da TR'de mühendislik yapabileceğiniz kaç firma var kaç pozisyon var? Ar-ge ve üretimin yoğun olduğu, teknoloji şirketlerinin çok sayıda bulunduğu bir yerde değiliz. AI alanında doktoralı uzmansınız diyelim, hangi şirkette hangi pozisyonda çalışacaksınız TR'de?
Daha bugün, youtubeda, Amerika'da bilgisayar phd'si yapan bir kızın phdyi bırakıp OF işine yoğunlaşacağını duyurduğu videoyu izledim. Amerika'da bile yakındığı şey, top okullardan phd yapmadıysan büyük firmaların işe almadığı yönündeydi. Onlar da haklı, sen şimdi OpenAI'sın 1 milyon Dolar maaşla işe alacaksın gider MIT'den 4.0 GPA, gold medalist olimpiyatçı bir asyalı alırsın işe, diğerleriyle vakit harcamaya gerek yok.
-
Yazdıklarınız çok doğru hocam. Aslında doktora yapınca üst pozisyonlarda iş aramaya başlayınca rekabet daha da artıyor bile olabilir çünkü dediğiniz gibi bunun en iyi okullarda doktora yapanı var bir de ortalama bir okulda yapanı var. Ortalama okullarda akademik ilerleyen insanlara da akademide kalmaktan başka ihtimal kalmıyor bile olabilir aç kalmamak için.
Mühendislik çok sıkıntılı gerçekten. Bence 100k üstü mühendisliklerin hepsinin kapatılması lazım ama bu sefer de sektörde az buçuk kafası çalışan iş görecek elemanı nereden bulacaklar. Bizdeki mühendislik bu şekilde çünkü.
Doğru
Bizde yoğun kodlama, problem çözme vs. eğitimi var bu sefer de code monkey diye aşağılıyorlar
100k aşırı iyimser olmuş Üniversite sıralamasıyla ilgisi yok ilk 1k'dan da alsa bu dediklerimle bir ilgisi yok o sadece öğrenci çalışkanlığını belirler, sıralama = eğitim kalitesi ve imkanlar demek olmuyor direkt olarak. Kapatmak değil de bu şartları sağlamaya zorlamak gerekiyor okulları, zorlamayınca kimse bir şey yapmıyor. Top tier dışında genelde oldukça kötü okullar, ve bu sadece hocalar yetersiz olduğu için falan değil, düpedüz iş yapmıyorlar işte, yapabilecekleri şeyi yapmamayı tercih ediyorlar veya eğitim verebileceklerinin çok üzerinde öğrenci alıyorlar. Fazla öğrenci var diye test yapıyorlar mesela sınavları saçmalığa bak. Ya da proje olmuyor, dersin labı olmuyor, assignment vermiyorlar vs bunlar hep teknik eksiklikler ve umursamazlıktan kaynaklanan sorunlar daha eğitim kalitesine, hoca yeterliliğine gelemeden bitti olay.
Fakat sektör de olmadığı için kimse sallamıyor. Dünya standardında mühendis yetiştirdin diyelim, zaten yurt dışı için yetiştirmiş oluyorsun, o tarz mühendisin burada çalışacağı yer mi var? Aynen dediğiniz gibi gereken zaten az biraz iş yapabilecek, söyleneni yapacak, sesini çıkarmayıp az maaşla falan çalışacak eleman istiyorlar. Yapılan işlerin çoğu zaten yurt dışında geliştirilen teknolojilerin burada pazarlanması tarzı işler. Televizyon yapabilecek mühendis değil, televizyonu açıp kapatabilen, ufak arızalarda tamir edebilecek, biraz teknik detaylarını ezberleyip toplum içinde bir şeyler biliyormuş gibi konuşabilecek birileri gerekiyor örnek verecek olursak.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X