Şimdi Ara

Dokunma ile elektriklenme hakkında ilginç bir sorum var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Dokunma ile elektriklenme hakkında ilginç bir sorum var.

Genelde okullarda küçük küre büyük küreye içten ya da dıştan dokunduruluyor diye öğretilir. Fakat şekildeki gibi pozitif yüklü bir cisim nötr bir küreye iletken tel ile içten dokunduruluyor. Bu durumda küçük küre içten dokundurulmuş gibi nötr mü olur yoksa dıştan dokundurulmuş gibi yük paylaşımı mı olur ?

Dershane öğretmeni, iletken tel ile içine dokundurulursa nötr olur dışına dokundurulursa yüklü olur diyor. Ezberlemiş konuyu ama nedenini açıklayamıyor. Mantıklı bir açıklamayla cevaplarsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnurTrlmz -- 22 Ocak 2013; 18:23:37 >

• kardeş yükler nal şeklindekinde kenara kaçıyorlar değilmi.birbirlerini ittikleri için.
    şimdi eğer büyüğü yüklü olsa ortası nötr olur.dokundursan da yükler geçmez küçük küreye.çünkü telden geçmesi için bir araya toplanmaları lazım.
    ancak küçük + nal nötr olursa , küçüğünden büyüğüne doğru yükler akacaktır.ama hepsi değil.küçüğü de artı olur son durumda nal da.

bilmem anlatabildim mi
  • Küçük küreyi nalın içine sarkıtıp dokundurursak küçük küre yüksüz oluyor. Nalın etrafı ise artı yüklü oluyor. Şimdi tel ile küçük küreyi nalın içine bağlarsak ikisi de birbirine dokundurulmuş gibi artı yüklü olur. Ama hoca diyor ki dıştan tel ile nalın içine bağlarsak küçük küre nötr olur nal pozitif yüklü olur. Bunu hocaya ispatlamak istiyorum sadece
  • Ben yük paylaşımı olacağını düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: OnurTrlmz

Dokunma ile elektriklenme hakkında ilginç bir sorum var.

Genelde okullarda küçük küre büyük küreye içten ya da dıştan dokunduruluyor diye öğretilir. Fakat şekildeki gibi pozitif yüklü bir cisim nötr bir küreye iletken tel ile içten dokunduruluyor. Bu durumda küçük küre içten dokundurulmuş gibi nötr mü olur yoksa dıştan dokundurulmuş gibi yük paylaşımı mı olur ?

Dershane öğretmeni, iletken tel ile içine dokundurulursa nötr olur dışına dokundurulursa yüklü olur diyor. Ezberlemiş konuyu ama nedenini açıklayamıyor. Mantıklı bir açıklamayla cevaplarsanız sevinirim.

normal dokunma gibi işlem yapılır küre içinde olmadığı sürece nötr olmaz kürenin nötr hale gelmesi için kesinlikle halkanın içinde olması lazım nedenini dershanedeki hoca elektrik alan falan diye açıklamıştı sanki ama tam hatırlamıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: OnurTrlmz

Küçük küreyi nalın içine sarkıtıp dokundurursak küçük küre yüksüz oluyor. Nalın etrafı ise artı yüklü oluyor. Şimdi tel ile küçük küreyi nalın içine bağlarsak ikisi de birbirine dokundurulmuş gibi artı yüklü olur. Ama hoca diyor ki dıştan tel ile nalın içine bağlarsak küçük küre nötr olur nal pozitif yüklü olur. Bunu hocaya ispatlamak istiyorum sadece

arkadaşım diyeceğin şey şu ,
    -yükler birbirini ittiği için nalın kenarına kayıyorlar ve ortası nötr oluyor değil mi hocam?
    -evet evladım.
    -e hocam küre nalın ortasında değil ki
    -hoca error.

en olmadı benim mesajı göster , 2010 lys fizik 30 net

• Yorumlar için teşekkürler. Dershanedeki diğer fizik hocasına sordum. Yükleri paylaşırlar, küçük küre nötr olmaz dedi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tuhaf bir sorunum var
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.