Merhaba. Dışı metal yüzeyli, temas edildiğinde açılan ve dokundukça kademeli olarak parlaklığı artan masa lambasını kedi düşürüp bozmuş :) Lamba ablamın. İlk düştüğünde ablam kontrol etmiş, çok kısa bir süre açılmış ve bir daha çalışmamış. Düşerek bozulduğu için temassızlık olmuş olabilir diye içindeki küçük devre dışında kalan kablo ve temas noktalarını ölçerek kontrol ettim, hiç bir temassızlık yok. Ampulü de başka bir yerde kontrol edip çalışıyor olduğunu gördük. Fişe takıp duyu ölçtüğümde 20V gerilim görülüyor. Kasaya temas ettiğimde de sadece 1V değerinde oynama yapıyor. Arızanın temassızlıktan değil de devreden kaynaklandığını düşünerek bazı ölçümler yaptım. Diyodlar, dirençler ve triyak çalışıyor. Üzeri damlalı bir devre elemanı var. Acaba arıza ondan mı kaynaklanıyordur? Öyle düşünüyorsanız bulma imkanı var mıdır? Astarı yüzünü geçer mi? Teşekkürler. |
Dokunmatik Masa Lambası Devre Arızası
-
-
Soğuk lehim ihtimaline yani, lehimli gibi göründüğü halde içten ayrılmış ve yeterli iletkenliği olmayan bağlantıya karşı komple lehim tazeleyebilirsiniz. Bir ana kablo sanki ucundan değiyor gibi.
Gövdeden alınan bağlantı nasıl ?? Gövdeye nasıl bağlı?
2 -3 kademeli olurdu bu cihazlar bu yüzden 20Volt manasız. 2-3 kademe sınırının dışında bir değer. Bu tereddüt oluşturuyor. Ölçü aletiniz varsa komple sağlamlık testi de yapabilirsiniz.
-
Gövde bağlantısı devreden çıkan bir kablo ile kasanın ortasındaki metal bir boruya tutturulmuş. Bu metal borunun içinden duya giden kablolar geçiyor. Metal boruya tutturulan kısımla kasayı ölçtüm. İletim var.
Dediğiniz gibi normal görünen lehimlerin hepsini tekrar lehimlemeyi deneyim en iyisi. Komple sağlamlık testi derken devrede ki diğer elemanların ölçümünü mü kastediyorsunuz acaba? Ölçü aletim var. Eski bir OGSM64. Sadece dirençlerin, diyodların ve triyakın ölçümünü yapabildim.
-
Her devre elemanının ölçüm mantığı var. Bazıları yerinden sökülüp de kontrol edilmesi gerekebilir. Eğer ölçme aletinizde kondansatör kısmı yoksa, önce ölçü aletinin buzzer kısmında şarz edip sonra ters bağlayarak kaç saniye buzzeri öttürdüğüne bakarak kondansatör kapasitesi hakkında fikir edinebilirsiniz.
Yalnız konu düşme. BU halde yarı iletkenlerin bozulması zor. Ağır parçaların bağlantılarında kopma vb olması beklenir evvela. Epoksi ile kaplı bir ek devre var anlaşılan, o tip kısımların da bağlantı noktalarında sorun çıkmış olabilir.
Temas algılaması için bağlantının yapıldığı ek gövde kısımlarına değil de direk bağlantıya temas edilerek denenmelidir. İLgili kontrol elemanına direk kontrol gerilimi uygulanıp çıkış alınıyor mu lamba yanıyor mu diye kontrol edilmelidir. Bazı dirençler sigorta için olabilir kontrol edilmelidir.
Devre analiz edilip sonuca gidilmeli ama diğer taraftan dokunmatik lamba devresidir. BU tip bir devre ile değiştirilebilir çözülmezse eğer.
-
bu devrenin çıkışı bahsi geçen dokunmatiğe bağlıysa sorun dokunmatiktedir. çıkıştaki kabloları direk duya bağlayıp anahtarı devre dışı bırakıp test edin.
-
triyağı gate ucunu takip et voltajı orası ayarlıyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X