Şimdi Ara

Dolby digital live(DDL) hakkında bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba DDL ne işlev görüyor benim anladığım stereo,5.1 ya da 7.1 ses kanallarını dolby moduna çeviriyor doğru mu acaba? bir de sormak istediğim neden buna gerek duyuyoruz madem dolby ses tekrar çözülecekse neden dolby hale getiriyoruz hiç bir işleme sokmadan sesi doğrudan analog kablolardan versek de aynı işi yapmıyor muyuz.DDL nin avantajı nedir acaba?

• quote:

Orjinalden alıntı: ju5763

merhaba DDL ne işlev görüyor benim anladığım stereo,5.1 ya da 7.1 ses kanallarını dolby moduna çeviriyor doğru mu acaba? bir de sormak istediğim neden buna gerek duyuyoruz madem dolby ses tekrar çözülecekse neden dolby hale getiriyoruz hiç bir işleme sokmadan sesi doğrudan analog kablolardan versek de aynı işi yapmıyor muyuz.DDL nin avantajı nedir acaba?

DD Live adındanda anlaşılacağı üzere canlı olarak yani ses kaynağı oynatılırken stereo veya çok kanal sesleri DD'e dönüştürür. Daha sonra bunun dışarıda bir harici dekoder veya a/v de çözülmesi gerekir. Dediğin şey doğru madem bir daha çözülcekse neden dolby yapıyoruz ama burda amaç kablo kalabalığından. bağlantı sorunlarından kurtulmak ve sesi dijital olarak tek kablo üzerinden aktarmak. Avantajı veya amacı ne dersen de özelliği bu.

• o zaman z5500 ü dijital yapan aslında uydu hoparlörler mi?(yani dolby yi uyduların desteklemesi gibi bir şey var mı yoksa z5500 ün subwoofer ına bağlanabilen herhangi bir uydu da dolby çözülmüş sesi tam anlamıyla verebilir mi?)çünkü ses kartı sonuçta dolby sesi çözebiliyorsa ve bunu analog ile z5500 e iletiyorsa bu durumda z5500 ün decoderinin yapacağı sadece analog sesi direkt olarak uydulara iletme oluyor.Doğru mudur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ju5763 -- 17 Temmuz 2008; 14:25:42 >
  • quote:

o zaman z5500 ü dijital yapan aslında uydu hoparlörler mi?(yani dolby yi uyduların desteklemesi gibi bir şey var mı yoksa z5500 ün subwoofer ına bağlanabilen herhangi bir uydu da dolby çözülmüş sesi tam anlamıyla verebilir mi?)çünkü ses kartı sonuçta dolby sesi çözebiliyorsa ve bunu analog ile z5500 e iletiyorsa bu durumda z5500 ün decoderinin yapacağı sadece analog sesi direkt olarak uydulara iletme oluyor.Doğru mudur?

1) Z-5500 ü dijital yapan içindeki decoder kısmı oda kontrol paneli. Uydular z-5500 e özel tasarlanmış ama sistemi dijital yapan o değil tabi.
    2)Temel olarak herhangi bir uydu da aynı işi görür. Ama uyduların güç tasarımı filan z-5500 in amfisine özel yapıldığından farklı güçte ve tasarımda uydu kullanmak sorunlara neden olabilir. Eğer ses kartında çözülmüş veya veya power dvd gibi dolby veya dts çözen bir program kullanırsan analog bağlantıdada uydulardan surround ses alırsın.
    3)Eğer analog olaradk kullanıyorsan zaten orda z-5500 decoderi bir iş yapmıyor standart bir 5.1 gibi davranıyor. Sesi uydulara ve suba iletir. Tabi ses üzerinde dolby prologic gibi efektleri uygulayabilirsin.
    4)Z-5500 decoderi sadece optik veya koaksiyel girişten bir bağlantı yaptığın zaman dts veya dolby sesi çözer stereo ses üzerindede dolby prologic 2 uygulayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ateso8634 -- 17 Temmuz 2008; 15:28:02 >

• teşekkürler..O zaman dvd filmlerdeki sesin dijital olmasının bize sağladığı avantaj tam olarak ne oluyor çünkü sesi encode etme ve decode etme işlemi pc ile z5500 arasında görülüyor.Yani bu dediğin gibi sadece kablo karmaşasından bir de manyetik ortamın etkisinden mi koruyor.Herkesin benim de dijital bir setim olsun derken demek istediği beni kablo karmaşasından kurtarsın mı oluyor?
  • quote:

teşekkürler..O zaman dvd filmlerdeki sesin dijital olmasının bize sağladığı avantaj tam olarak ne oluyor çünkü sesi encode etme ve decode etme işlemi pc ile z5500 arasında görülüyor.Yani bu dediğin gibi sadece kablo karmaşasından bir de manyetik ortamın etkisinden mi koruyor.Herkesin benim de dijital bir setim olsun derken demek istediği beni kablo karmaşasından kurtarsın mı oluyor?

Kablo karmaşasından kurtaıyor ve ses dijital olarak z-5500 e geliyor ve sesi çözme işlemini z-5500 yapıyor o zaman bilgisayarda decode işlemi olmuyor bilgisayar sadece sesi aktarıyor sesi çözme işlemi sadece z-5500 yapıyor. Bu tabiikide optik veya koaksiyel dijital bağlantıda geçerli. Analog bağlantıda çözme işlemi ses kartı veya power dvd gibi yazılımlar tarafından yapılıyor. Bu durumda set standart bir analog 5.1 gibi iş görüyor. Dijital setin olmasının avantjı optik veya koaksiyel çıkışa sahip herhangi bir cihazda kaliteli bir ses vaat etmesidir. Analog bağlantıdaki gibi çevresel koşullara, bağlantıda oluşabilecek sorunlara daha duyarlı değil. Kablo karmaşası yok. Ses 1 ve 0 lar aracılığıyla dijital olarak iletiliyor.

• ateso8634

goldmaster d-708 dvd player ve z5500 ıle dts efenktını goremedım z5550de.dts kayıtlı bı dvd takmama rağmen (optıkle baglıyorum) ekranda dts gozukmuyor.acaba dvd player yuzundenmı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    X-Fi için Dolby Digital Live!
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: rzorone

ateso8634

goldmaster d-708 dvd player ve z5500 ıle dts efenktını goremedım z5550de.dts kayıtlı bı dvd takmama rağmen (optıkle baglıyorum) ekranda dts gozukmuyor.acaba dvd player yuzundenmı?

Optik olarak bilgisayar üzerinden bağlantı yapmayı denedinmi? Bilgiayarda dts kayıtlı medyada z-5500 de dts yazısını görebiliyormusun? Eğer biilgisayardan bağlantı yaptığında görebiliyorsan sorun dvd player danmış gibi gözüküyor veya dvd playerda ayarlardan kaynaklanan bir sorun olabilir. Ayarları doğru bir şekilde yaptınmı?
  • dostum pcde ses kartı on board dırect bağlantı yapıyorum. optik Deneme şansım yok sanırım? dvd playerda dts ıle ılgılı hıc bısey goremedım.Ayarlamaya çalıstım ama dolbyden başka bişey bulamadım.Alırken satıcı kandırdı ozaman cunku z5500 cozer demıstı dts yı dvd ıle alakası yok demısti anlamadım?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ateso8634

quote:

teşekkürler..O zaman dvd filmlerdeki sesin dijital olmasının bize sağladığı avantaj tam olarak ne oluyor çünkü sesi encode etme ve decode etme işlemi pc ile z5500 arasında görülüyor.Yani bu dediğin gibi sadece kablo karmaşasından bir de manyetik ortamın etkisinden mi koruyor.Herkesin benim de dijital bir setim olsun derken demek istediği beni kablo karmaşasından kurtarsın mı oluyor?

Kablo karmaşasından kurtaıyor ve ses dijital olarak z-5500 e geliyor ve sesi çözme işlemini z-5500 yapıyor o zaman bilgisayarda decode işlemi olmuyor bilgisayar sadece sesi aktarıyor sesi çözme işlemi sadece z-5500 yapıyor.

bilgisayar decode yapmıyor demişsin o zaman ddl decode olmuyor muydu?ddl nin tam olarak yaptıgı ne oluyor? bebnim bildiğim ddl analog sesi dijital sese çeviriyor yanlış mı?

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: ateso8634

quote:

Kablo karmaşasından kurtaıyor ve ses dijital olarak z-5500 e geliyor ve sesi çözme işlemini z-5500 yapıyor o zaman bilgisayarda decode işlemi olmuyor bilgisayar sadece sesi aktarıyor sesi çözme işlemi sadece z-5500 yapıyor.

bilgisayar decode yapmıyor demişsin o zaman ddl decode olmuyor muydu?ddl nin tam olarak yaptıgı ne oluyor? bebnim bildiğim ddl analog sesi dijital sese çeviriyor yanlış mı?

Sanırım ilk soruda söylemek istediğini yanlış analamışım.

Şöyle eğer kaynak zaten dolby veya dts bir sesse bilgisayarda hiç bir işlem yapılmıyor dijital bağlantı sayesinde ses dijital olarak z-5000 e geliyor z-5500 sesi çözüp uygun bir şkilde uydulara ve suba dağıtıyor. Eğer ses stereo bir sesse ve sistem veya ses kartı dolby digital live özlelliğine sahipse o zaman ilk önce o anda yürütülen ses canlı olarak arka planda dolby digitaele çevrilir gerisi yine aynı iş. Ddl nin yaptığı iş bir çeşit encoding işlemi sterodan dolby digitale encoding. Decoding işlemi dijital bağlantıda sadece z-5500 de gerçekleşiyor.

• arkadaşım ben internetten ses kartlarının çalışmasıyla ilgili dokumanlar okudum.dediğin gibi dac(digital analog conversion) mesela pcde bulunan bir ses dosyasını(dijital kayıtlı) hoparlorlerin anlayabileceği analog formata dönüştürüyor.Şimdi mesela dvd-rom a bir dvd film taktığımızı düşünelim.İlk önce powerdvd yardımıyla filmi açtığımız zaman dijital olarak dvd de kayıtlı olan datalar ses kartının dac ı tarafından analog sese çevriliyor bundan sonra iş bunun analog kablolar yardımıyla hoparlorlere iletmek.Ama eğer ses kartında dijital çıkış varsa bu seffer dvd filmdeki dijital kayıt ses kartında analog çevirme işlemi gormuyor ama mesela ddl ile dolby digital formatına çevriliyor sonra decoder da bunu çözerek hoparlorlere iletiyor.Peki decoderin yaptıgı dac ın yaptıgıyla benzer şeyler mi?dolby digital dijital bir kayıtsa ki ben oyle düşünüyorum sonuçta analog a çevirme işlemini yapıyor ya da farklı bir format mı bu kısmı tam olarak anlayaamdım yardımların için yine teşekkürler.

• quote:

arkadaşım ben internetten ses kartlarının çalışmasıyla ilgili dokumanlar okudum.dediğin gibi dac(digital analog conversion) mesela pcde bulunan bir ses dosyasını(dijital kayıtlı) hoparlorlerin anlayabileceği analog formata dönüştürüyor.Şimdi mesela dvd-rom a bir dvd film taktığımızı düşünelim.İlk önce powerdvd yardımıyla filmi açtığımız zaman dijital olarak dvd de kayıtlı olan datalar ses kartının dac ı tarafından analog sese çevriliyor bundan sonra iş bunun analog kablolar yardımıyla hoparlorlere iletmek.Ama eğer ses kartında dijital çıkış varsa bu seffer dvd filmdeki dijital kayıt ses kartında analog çevirme işlemi gormuyor ama mesela ddl ile dolby digital formatına çevriliyor sonra decoder da bunu çözerek hoparlorlere iletiyor.Peki decoderin yaptıgı dac ın yaptıgıyla benzer şeyler mi?dolby digital dijital bir kayıtsa ki ben oyle düşünüyorum sonuçta analog a çevirme işlemini yapıyor ya da farklı bir format mı bu kısmı tam olarak anlayaamdım yardımların için yine teşekkürler.

Dediğin doğru adındanda anlaşıldığı gibi dijital bir encoding biçimi. Yaptığı iş tek bir veri yolu üzerinden kodlanmış 6 ayrı kanalı iletmek. Evet z-5500 decoderinin yaptığı bir çeşit dac yani kendisine dd veya dts olarak gelen dijital ses verisini dijitalden analoga çevirip uydulara dağıtma. Dd ve dts birer encoding standartı oluyor düşündüğün gibi. Yani 6 kanal sesi tek bir veriye sığdırma bir çeşit sıkıştırma diyebiliriz. Dekoderde bu sıkıştırılmış dijital 6 kanal sesi çözerek analog 6 kanal ses haline getirerek uydulara dağıtıyor.

• ok teşekkürler genel mantığı anladık..
  • DDL'i yazılımsal olarak, optik çıkışlı fakat donanımsal DDL desteği olmayan bir ses kartından alma imkanı varmı? Yani yazılımsal DDL varmı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.