Şimdi arkadaşlar şu silinen dosyaları geri getiren programları görünce geri dönüşüm kutusuna olan güvenim sarsıldı. Ne yani ben boşuna mı siliyorum dosyaları?? Bir kaç program bunları geri getirebilecekse geri dönüşüm kutusunun görevi sadece göz boyamak...
neyse
asıl konuya geçelim şimdi ben bilgisayardan bi dosyayı sildiğim zaman ve daha sonra recovery programları kullandığım zaman silinen dosya haliyle geri geliyor.
Peki ben o dosyayı silmeyip de keserek bi flasha atsam daha sonra recovery programı kullansam yine geri getirecek mi?
Eğer yine geri getiriyorsa ben bir dosyayı nası hiçbi şekilde geri getirilemeyecek biçimde silebilirim??
birinci sorunun cevabı muhtemelen evet. zira kes yapıştır işleminde sistem önce dosyayı taşır ardından siler.. bulunduğu sektöre veri yazılmadığı sürece dosya oradadır. sadece indeksten ismi silinir. Hatta bazı dosyaları format hatta + dosya sistemi değiştirmelerinde bile geri getirebilirsin. ikinci sorunun cevabı ise overwrite programlarıdır. bu programlar veriyi sektörden sildikten sonra üzerine belirli veriler yazarlar (10101010101010101 gibi). bunların da yöntemleri vardır bir defa overwrite yapanlar üç defa yapanlar ve 35 defa yapanlar vs. en güvenlisi bildiğim kadarıyla gutman metodudur. ancak son derece yavaş siler. steganos security suite, ashampoo winoptimizer, systemmechanic gibi programlarda file shredder, file wiper, data destruction gibi adlarla bulunurlar. Benim kişisel tercihim ise steganos' tur.
Saol birader bunları öğrenmem iyi oldu.
Teşekkürler !
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme