Şimdi Ara

Dots Network

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • BİTEK-O'yu belki duymuşsunuzdur. (İlköğretim ve Lise öğrencileri için ) AR-GE finalistleri içinde böyle bir proje dikkatimi çekti.
    Elektronikten anlamam. Bu projenin kompleks mi değil mi olduğunu yahut kritiğini yapabilir misiniz?

Çünkü ben hayranlıkla inceledim..

(Projeyi ben yapmadım)

http://proje.bitek-o.org/G411193717

• Proje elektronik veya bilgisayar mühendisliği okuyan bir lisans öğrencisi için bitirme projesi olarak gayet uygun. Ancak lise öğrencileri için biraz ağır kaçar gibime geliyor. Her neyse. Bence durum çöyle;

1- Gösterge kısmı ve ilgili yazılım: Göstergeye veri basma kısmı çok fazla elektronik ve programlama bilgisi gerektirmez. Göstergeler bilgileri TCP/IP ağından alıyorlar. Bunun için vatandaşlar ISA yolu destekleyen NIC'ler kullanmışlar, böylelikle bir mikrodenetleyici ile kolaylıkla TCP/IP ağından gelen bilgileri alabilmişler. Yerel ağdaki makinelere böyle erişmişler.

2- Yerel ağda olmayan gösterge panoları: Bunlar için verileri bir web sayfası üzerinden çekmişler. Göstergeye basılacak verilerin değişip değişmediğini kontrol etmek amacı ile MD5 özetleme algoritması kullanmışlar. Sonrasında değişmiş ise verileri alıp ekrana basmışlar. Göstergeye basılacak bilgileri web sayfası üzerinden girdikleri için cep telefonu ve PDA üzerinden de veri girişi mümkün olmuş.

Proje ile ilgili yorumum; Proje raporu çok kötü hazırlanmış, sanki okuyanlar anlamasın diye özellikle karıştırılmış. Zorluk kısmına gelecek olursak; yukarıda da yazdığım LED göstergelere birşeyler yazmak sorun değil. ISA slottan çalışan bir ethernet kartı okumak akıllıca bir yol. Böylece neredeyse hepsi SMD montaj yapılması zorunlu NIC'lerle (network interface controller) uğraşılmamış olur. Burada TCP/IP'deki verileri işlemek kalıyor geriye, bu çok mu zor; değil ancak bir lise öğrencisi için o kadar da kolay olmamalı gibime geliyor. Web üzerinden bilgileri alan göstergelerde, bilginin web'den güncellenmesi ve bu sırada bilginin değişip dğeişmediğini algılamak için MD5 gibi bir özetleme algoritmasının oldukça zekice. Bu çocuklar hashing algoritmalarını nereden biliyor yahu! Bir de bu cihaz gerçekten verileri web'den çekiyorsa bu arkadaşlar için mikrodenetleyici üzerinde çalışan bir browser yazmış diyebiliriz.

Sonuç: Bence bu proje iki lise öğrencisi için çok fazla ağır. Ancak rehber öğretmenlerinden büyük miktarda yol gösterme ve yardım almışlarsa yapmaları mümkün gibime geliyor. Eğer raporlarının sonunda yazdıkları gibi 1 sene çalışarak bu işin çoğunu kendi çabaları ile yaptılarsa şimdiden piyasada elektronik mühendisiyim diye dolaşan kişiliklerden daha çok şey biliyorlar demektir, ki bu durumda büyük bir tebriği hak ediyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HYP -- 16 Mart 2005, 11:04:24 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.