Gerçekten son yıllarda okuduğum en iyi kitap.Kurgusu, akıcılığı, teşbihleri mükemmel.Elinize alınca hemen bitirmek istiyorsunuz.Murat Menteş bu kitapta gerçekten döktürmüş.Kitap, insanı alıp başka diyarlara götürüyor.Kesinlikle herkesin okuması gereken bir yapıt.
Facebook'a yazmıştım, buraya da ekleyeyim.
Dublörün Dilemma'sı okunası bir kitap olmuş. Oldukça beğendim, hatta bir süre sonra bir kez daha okuyabilirim.
Kitap daha ilk sayfalarında hem güldürüyor, hem geriyor. İlerleyen sayfalarda kimi yerlerde cidi derecede kahkaha atabilirsiniz. Kaldı ki sesli kahkaha attığım kitap çok nadirdir ve bu kitap komedi amacıyla yazılmış değil. Bazen öyle absürt sahneler canlanıyor ki gözünüzde. "Hadi artık ordan" diyebiliyorsunuz bazı tesadüfler silsilesine. Akıcı ve sürükleyici bir dile sahip olması bir çırpıda bitmesini sağlıyor. Edebi yönden hem eleştirilecek hem takdir edilecek bir kitap bence. Bazı cümleler öylesine derin ve manalı ki okurken "bu adamı nasıl bu kadar geç tanımışım" diyor insan. Diğer kitaplarını okumayı istiyorum mesela. Ama bazı yerleri de edebi yönden çok soluk kalabiliyor.
------Spoiler olabilecek içerik------
4 farklı ağızdan anlatılan olayların tek yazardan çıktığı biraz belli mesela. O farkı pek hissettirememiş Menteş.
------Spoiler olabilecek içerik------
Öylesine güzel cümleler yanında çok uç noktalarda kelime oyunlarıyla da karşılaşabiliyorsunuz. Bi kaç basit örnek vermek gerekirse Nuh Tufan, Ferruh Ferman, Umur Samaz, Su Samaz, Gönül-Ferman ikilisi. Bunlara bazen öyle alışıyorsunuz ki gülmekten alamıyorsunuz kendinizi. Bitmesin keşke dediğiniz anlar olabilir kitapta gerçekten… Kitapta bazı dini ögelere de yer verilmiş ve arka plandan gelen bu ögeler güzel bir renk katmış gibi bir tabloya. Hele bir dua bölümü var ki, öylesine samimi, öylesine gerçekçi… Okuyanın başlarda garipseyeceği ama sonra beğeneceğini düşündüğüm, kelimeyle oynamasını iyi bilen birinin elinden çıkmış, akıcı, sürükleyici, bir kitap denilebilir kısacası. Sonunda daha farklı şeyler bekliyordum ve daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum. Sonlara doğru bi fren boşalması, bi hızlanma olmuş bu bariz. Keşke bi 50 sayfa daha ilerleyip daha yavaş ilerleseydi demekten kendimi alamadım.
Film hakkı da satın alınmış filmin, yakında sinemalarda görürsek şaşmamak lazım. Çok da güzel film olur bu kitaptan sağlam bi yönetmene ve yapımcıya verilirse.
Ölü Adaşımın Kıyağı Artık o meşum sokaktan taşınmalıydım. İki cihanda yüzü gülesi İbrahim Kurban’la birlikte bana kiralık ev ararken Kuzguncuk’ta iki katlı ahşap bir binaya rastladık. İçeriye girdiğimizde bizi küçük bir meyve çuvalını andıran Taliha Teyze karşıladı. Üst kata çıkmakta artık zorlanıyormuş, kiraya vermeyi düşünüyormuş fakat aynı zamanda ona hizmet edecek birilerini arıyormuş. Evli miymişim? Değilmişim. O takdirde başka ev bakmalıymışım. Adım neymiş? Nuh’muş. Muh muymuş?! Yanımdaki delikanlı kimmiş? İbrahim’miş, arkadaşımmış. İbrahim miymiş?! Hele şöyle bir oturalımmış. Bizimle birkaç kelam etsinmiş. Evvel zaman içinde bir miralay onun için canını hiçe saymışmış. İsmi de üzerime afiyet Nuh’muş. Yuhmuş! Ne demişim? Yok bir şeymiş. Dahası varmış. Ona kıyan yılanın ismi de İbrahim’miş. Ohaymış be! Tam bu evin bulunduğu yerde, nazenin Taliha uğruna düello etmişlermiş. Eee? Evi bana kiralayacak mıymış? Kiralamak ne kelime, ben onun evladıymışım! Yaşasınmış! Ak başıma Taliha kuşu konmuşmuş.! Annem-babam nerdeymiş? Ben doğarken ölmüşmüş annem. Babam da kayıpmışmış. Yetimhanede büyümüşmüşüm. Beni devlet okutmuşmuş. Taliha Teyze, senin çocukların var mıymış? Olmaz mıymış, elbette varmışmış, lakin her biri başka bir diyarda; kimi ecnebi memleketlerde, kimi civar muhitlerdeymiş. Seninle ilgilenmiyorlar mıymış? Alakadar oluyor, yanlarına buyur ediyorlarmışmış; fakat Taliha Teyzeciğimizin, azametli bir hatıra üzerine bina edilmiş evceğizinden taşınması kabil değilmişmiş.
En beğendiğim bölüm.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Yazar cidden hayal gücünü baya zorlamış. Yakın zamanda tekrar okuyacağım bir kitap. ( Buna değer )
quote:
Orijinalden alıntı: zzagoo06
Yazar cidden hayal gücünü baya zorlamış. Yakın zamanda tekrar okuyacağım bir kitap. ( Buna değer )
Hocam dalga geçileceğimi bile bile soracağım :) Kitabı okuyalı uzun zaman oldu. Gerçekten çok güzel ve akıcı bir kitaptı. Ama sonunda bilmem kaçıncı sayfaya dön diyordu, ben o kısmı çözemedim :)))
quote:
Orijinalden alıntı: hotgojo
quote:
Orijinalden alıntı: zzagoo06
Hocam dalga geçileceğimi bile bile soracağım :) Kitabı okuyalı uzun zaman oldu. Gerçekten çok güzel ve akıcı bir kitaptı. Ama sonunda bilmem kaçıncı sayfaya dön diyordu, ben o kısmı çözemedim :)))
İnan var ya orayı bende anlamadım :) sonradan yazarın bir şakası sanırsam diye düşündüm :D
Geç de olsa kitabı bitirdim bugün yıllardır kitaplığımda bekliyordu. Keşke daha evvel okusaymışım. Yazım diline bayıldım resmen. Diğer kitaplarına doğru yollanayım ben Murat abinin. Not: Güzel hort oldu.