Pasta hiçbir zaman eşit bölünmez bölünmesi için insanların aynı seviyede olması gerekir. Çalışmakla değil çağı yakalamakla ilerleme kaydeden bütün firmalar ülkeler esnaflar büyüme kaydediyor eski kafa çağı yakalamamış olanlar geriye gidiyor.Birde asalaklar var senin benim vergimle hayatını devam ettiren bir işin ucundan tutmayan. Dünya ekonomisine asıl zararı veren üretimde hiç fonksiyonu olmayan anca tüketimde olan asalaklar. Hayatında ağaç dikmemiş insanlar var.... |
Dünya Ekonomisi Çöküyor! (4. sayfa)
-
-
Kitabı aldım en kısa zamanda bitecek. :) Başka kitap verirsen onları da okumak isterim
-
oturduğun yerden edindiğin bilgi takdire şayan dünya bankasına genel müdür olarak atıyorum seni..
-
Kendimi bildim bileli Ankara'dan nefret ederimquote:
Orijinalden alıntı: jervis
Hocam spotify , migros gibi yerlere giden paraya asla üzülmüyorum.
Karşılığında en iyi hizmeti alabildiğimi düşünüyorum ( seçenekler arasında).
Zengin olan daha da zenginleşmiş , bana düzgün hizmet sağladıysa benim param helal olsun.
Ama bizim ülkemizdeki sorun paranın zengine gitmesi değil , israf.
Malesef Ankarada yaşayan biri olarak neler neler görüyorum. 30 arabalık konvoy gördü bu gözler , deli ışıklandırmalar , gereksiz elektrik harcamaları , zevkine verilen bedava yemekler... Daha niceleri.
Çok karamsar oldu ama Ankara çok kötü
O yazdığınız israf işler diğer forum kullanıcılarının yazdığı gibi Ankara'nın iç dünyasındaki pisliğin dışarı farklı yansıtılmasından ibaret Dünya dönüyor bunlar da dönüyor tüm adilikleriyle
Aynı şeyleri düşünenleri görmek haklılığımızı kanıtlıyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Frederich von Hayek - Kölelik Yolu
Ludwig von Mıses - Antikapitalist Zihniyet
Karl Popper - Açık toplum ve Düşmanları
Daron Acemoğlu - Ulusların Düşüşü
Herbert Spancer, John Locke, John Stuart Mill'in kitapları. Bunlara da bakabilirsin.
Bu arada liberal dusunceyi begenirsen sakın Atilla yayla gibi iki yüzlü ve liberalizmi siyasi bir araç olarak kullanıp kirleten tiplerin fikirlerine kapılma. Besim Tibuk, Cem Toker gibi Atatürk'ü sevip sayan liberalleri dinle daha çok. Beğendiğim birkaç genç arkadaş daha var sırası gelince yazarız.
Ayrıca eskiden bloombergHt'de ekonomik görünüm adlı bir program yayinlanirdi gerçi hala yayınlanıyor fakat orada Ege Cansen çıkardı. Bu adam bir ekonomist değildir, profesorde degildir fakat ekonomi profesörlerin cebinden çıkartacak ve onlardan çok daha güçlü bir kavrayisa, bilgi birikimine sahipti. Sözcü gazetesindeki yazıları sönük olmasına karşın o programlarda ekonomiye dair o kadar farklı ve güzel bakış açıları gelistirmistir ki diğer profesörlerin karşısında önlerini iliklerdi. O adamın programlarını bulup izlersen sana çok şey katacaktır. En azından kendi e ekonomist , ekonomi profesörü diyen bir ton adamın boş lakirtisindan çok daha fazla bilgi edinecegin kesin.
Birde Yusuf Yuksel'in ekonomi blogu vardır. Oradaki yazılarda gayet güzel.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 21 Ekim 2020; 15:22:6 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ankara ne yaptı da bu nefretinize sahip oldu? :)
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Türkiye o asalaklarla dolu malesef
Elleri her konuda uzun; kötü ekonomi yönetimiyle ve gizli yapılanmasıyla cebinizden çalar, kötü siyasetiyle geleceğinizi çalar, hizmet ettiği şer odaklarıyla huzur bırakmaz, insani yaşam koşulları oluştur(a)madığı gibi tepene inmeci bir yapısı vardır ve en ufak bir mevzuda bile iliklerinize kadar hissedersiniz kokuşmuşluğunu, nefes alamazsınız. Bu kadar faşist olabilmek de Ankara ve insanındaki genetik bozukluğun teşhisini kolaylaştırıyor...quote:
Orijinalden alıntı: sokra.tetus
Ankara ne yaptı da bu nefretinize sahip oldu? :)
Güzelliğe inancımı sarsan simgeler var
-
Resmen hayal ettim ve tiksindim ya nasıl anlattın öyle hocam
Şelale gibi akıyorum, samimiyetimi algılıyorsunuz sanırım...quote:
Orijinalden alıntı: sokra.tetus
Resmen hayal ettim ve tiksindim ya nasıl anlattın öyle hocam
Ankara bu konumda olmayı hak etmeyen bir şehir, İstanbul da öyle. Galiba masonik denilen şey, gerçekten neden bu kadar iğrendiğimi anlayamıyorum. Hem adiler hem de burunları havada, olmuyor artık, bu yeni düzen ezdi geçti baskıcı rejimlerini...
İnanın 90'lı yıllar hala aklımda ve şu an tekrar o yıllardayız, sadece ümit umut yok ortalıkta, o zamanlar İş Bankası, Garanti Bankası veya Yapı Kredi Bankası'nda çalışan banker Kastelli'nin torunlarını adam bellemiştik mesela, şu an gidin bakın o iyi giyim ve sahte refahın bile değiştiremediği özlerindeki ayak takımlarını koymuşlar her yere Korona veya iç savaş yüzünden bir şey olmasın diye o sahtekarlara
Kalkınacakmış bunlar, adalet istiyorlarmış, sözün bittiği yer işte burası
.
.
.
.
.
.
.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tubytube -- 21 Ekim 2020; 15:19:50 >
-
niye hocam hiç ekmek de mı almadınız bakkaldan?
-
Bakkal miquote:
Orijinalden alıntı: Suppordleniye hocam hiç ekmek de mı almadınız bakkaldan?
Son sehir degisimimden beri 1 kez bile gitmedim
Ki bu 2 yil onceydi
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
Bence Türk insanının önce Adam Smith'in Ahlaki Duygular Teorisini okuması gerekiyor. Türk insanı ne kapitalizmi tanıyor, ne de liberalizmi anlayabiliyor.
Yaratıcı yıkım ve bunu yaratamayanların nasıl başarısız olduklarına dair; Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü kitabını okumalarını öneririm.
edit:şimdi gördüm önermişssiniz :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 21 Ekim 2020; 17:43:50 > -
Sosyalizm'in törpülenmesi gereken bazı aşırı kalmış uçları olabilir fakat teoride ve pratikte en insancıl parasal sistem sosyo-kapitalist sistemdir.
Biz bu sistemi "olabildiğince" uygulamaya çalışıyoruz fakat tabi ki her sistemin çalışması için düzgün bir devlet yönetimine ihtiyacınız vardır. Yoksa ne sistemi getirirseniz getirin çöker.
-
Kapitalizmin kuralı bu. Bir oyun varsa kuralına göre oynayacaksın. Başka çaren yok.
-
Veriler ortada evet alım gücü artıyor ama belli kesim için. Asgari ücretli ve memurun alım gücü her geçen gün düşüyor. Türkiyeden örnek versek sadece o bile yeter. Ev araba fiyatları arşa dayandı ve artıyor sürekli.... Millet telefon alamıyor kulaklık alamıyor. Türkiye de... Öğrenciler perişan halde okumaya çalışıyor. Yerli üretim ve sanayimiz kalmadı bile... Daha çok sayılır kimsenin zenginleştiği yok sadece belli %5 lik kesim zenginleşiyor geri kalan %95 lik kesim fakirleşmeye devam ediyor.
-
Komünizim degil de daha karma bir sistem lazim, zaten karma bir sistemdeyiz diyceksiniz ama yetersiz.
Bir insanin senede 100 milyon kazanmamasi lazim bence, temel ihtiyaclarin guvence alindigi ve ust bir kazanma sinirinin oldugu kapitalizmle karisik bir karma sistem..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Teşekkür ederim. Söylediğiniz kitabı daha okumadım fakat listeme alıyorum, Adam Smith gerçekten çok değerli bir yazar ve ülkemizde, halk arasında kesinlikle daha çok bilinmesi gerekiyor, popülist saçmalıklarla halkın güdülmemesi için.
Malesef gelişmemiş toplumlarda dincilik ve sosyalizm at başı yürüyor, insanlar yapılarına daha uygun olduğu için onları birer guruha dönüştüren bu ideolojileri benimsemeye daha yatkın oluyor. Daron Acemoğlu'nun da dediği gibi bu birazda toplumların tarihi süreçlerde şans eseri girdikleri bazı dönemeçlerin sonucu olarak gerçekleşti.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 21 Ekim 2020; 21:49:57 > -
Dünya ekonomisi çöküyormu?
Dünya ekonomisi genel itibari ile liberal kapitalist sistem çoğunlukta. Bu sebeple kapitalizm çöküyormu? Diyede sorabiliriz.
Kapitalizm iyi bir şey mi? Kitaplar böyle söylüyor.
Örneğin sokakta yaşayan bir kediye:
"sokakta yaşamak iyidir çünkü kitaplar böyle söylüyor" dediğinizde bunu sokak kedisimi daha iyi bilir kitaplar mı.
"sokakların kuralları var ve o kurala göre oyunu oynamak gerekir"
Dediğinizde oyunun kurallarında kedinin neye gücü yetiyor ki.
Kendinize etrafınıza bakın kapitalizm insanları mutlu etmiş mi ben mutlu insanlar göremiyorum.
Yine şu soruyu sorun bu kapitalizm kurallarını biz mi koyduk?
Örneğin aldığınız evin kredisinin faiz oranını siz belirlemiyorsunuz. Bu tıpkı kedinin bu gün çöp kovasına hangi yemeğin atılacağını bilmemesi gibi.
Bırakın artık para ve daha çok parayı. Liberallerin bu lafontenden masallarını dinleyip durduk. Ne savaşan ülkelerde ne savaşmayanlarda insanı insan yapan hiç bir şey kalmadı.
"hayatta en hakiki mürşit ilimdir." Kapitalizm, bilimsel açıdan dünyanın "sosyal evriminde" tarihin bir kanlı süreci. Adaptasyon tamamlandığında kapitalizmin ve dünya ekonomik sisteminin sonu gelecek. Son yaşanan pandemi süreci bir minik yıkılma denemesi oldu. Ve dünya ekonomisi virüs düzelse bile hiç kapanmayacak bir çatlaklara sahip.
İnsanların besine olan ihtiyacı, lüks tüketim, israf - reklam döngüsü gibi yüzlerce sorun büyüyecek. Çöküş ve kriz farklı şeyler. Dünya ekonomisi ve kapitalizm çökecektir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
teknoloji gelişir yeni sektörler ortaya çıkar eskileri gömülür, kötü yönetim ve çeşitli sıkıntılardan dolayı kriz olur her şey sıfır noktasına yakınlaşır, bir dönem gelir yönetim şeklinden dolayı orta ve alt kesmin parası üst kesme akar uçurum iyice açılır. kapitalizmde ibre en kötüsüne de gider en iyisine de. ortada bir pasta var ve bu pastada herkes daha çok pay almaya çalışıyor, insanların son 100 yılda ortalama refah düzeyinin artmasının sebebi üretimin büyümesi yani pastanın büyümesi, böylelikle çok küçük bir dilim alan bile artık nispeten rahat yaşıyor öncekine göre. bence "kapitalizm" ne kadar acımasız gözükse de mantık olarak dünyanın kurallarına uyuyor. elbet bir yerde pislikler artacak ve temizlenecek. eninde sonunda üretim artıyor verimlilik artıyor bunlar da genel toplamda insanlık için +'ya dönecek. bu düzende çalan çırpan günü kurtararak hayatını sürdüren şeyler (devlet mi dersiniz x kişisi mi dersiniz şu şirket bu şirket mi dersiniz) dengeyi bozuyor ama denge yolunu bulmak zorunda. günü kurtar kurtar bir yere kadar. çok büyük bir kriz olur ama bu "kapitalizmin çöküşü" asla olmaz
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X