5700G RAM HIZI PROBLEMİ (ÇÖZÜLDÜ VE DETAYLI ANLATIM EKLENDİ)
Arkadaşlar selamlar, elimden Ryzen 3100 varken 3000 mhz ramlerimi 3600 mhz e kadar sorunsuz hız aşırtıp kullanabiliyordum. Ancak 5700G ile bir çok denemede bulunmama rağmen 3333 mhz i aşamadım. Bu neden olabilir aşabilmenin bir yolu var mıdır?
Not : Resmi destek olayının bir hükmü yok maalesef.
Edit : Olayı çözdüm ve yaptıklarımı maddeler halinde anlatıyorum;
-Gear down mode yani GDM yi açmalısınız özellikle apu kullanıyorsanız mecbursunuz diyebilirim yüksek ram hızları adına.
-Timinglerle işiniz olmasın, getirileri çok düşük aida64 gibi testlere kulak asmayın onlar yüksek seviye ekran kartlarını ilgilendiren bir konu.
-Önceliğiniz ram hızları olsun 3000 mhz cjr ramlerı 4000 mhz 1.4v ile kullanıyorum(voltaj daha aşağıya çekilebilir), stabiliteyi sağlamak için timingleri 20 nin üzerine kullanıyorum 20-22-22-42 şeklinde.(%33 hız artışı)
-FCLK yı ram hızlarının yarısı kadar tutun, autoda bırakmayın. Örneğin 3600 mhz ramse 1800 mhz de fclk olmalı. Eğer cpu z den uncore freq. yarısı değil de 4 te 1 kadar görünüyorsa 1:2 modda çalışır bu da kayıp demek.
-Ramlerin 1T ya da 2T de çalışması hiç önemli değil o menüde 3. seçenek olan Gear Down Mode u açmalısınız.
-GFX yani gpu voltajı soc voltajını takip eder eşit tutun, 1.19 iyidir. (2250 mhz için)
-Dilerseniz SMT yi kapatabilirsiniz, ben stabiliteye etkisi olduğunu düşünüyorum.
-İşlemciye overclock değil undervolt yapın 1.15 te 4 ghz kullanmak size hiçbir şey kaybettirmeyecektir. Zaten testlerde ciddi bir sıçrama da yapmıyor hız aşırtma karşısında.
-GPU Z de yer alan gpu voltage kısmı yanlıştır, o cpu voltajıdır sizi yanıltmasın.
Hayatın garipliğine işaret eden bir durum.
Sıfır i3 ün i7 7700 ile performansta kafa kafaya olması, üstelik 7700 ün 2. el olması gibi bir durum var üstelik.
Hayır anakart sahipleri için diyeceğim de anakart + i3 alsan yine ucuz kalıyor, e ikisi de ddr4 sistem?
Hani ne tarafından tutarsak tutalım elde kalıyor.
Hayat çok garip, vapurlar falan...
##RYZEN 3100 MİNİ İNCELEME + YORUMLAR## BF1 Videosu eklendi!
|
Ryzen 1600 den sonra 2600 de indirim.
|
|
Başıma bir şey gelmeyecekse 3500x i bekliyorum.
Aorus anakart boot ekran sorunu
|
|
Arkadaşıma Latin bir cin musallat oldu
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.500
İkinci El Bölümü Mesajları: 16
Konularının görüntülenme sayısı: 16.654 (Bu ay: 359)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 3.199 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware