|
Dünyanın en büyük füzyon reaktörü ITER’de karmaşık mıknatıs sistemi kuruldu: İşte detaylar
-
-
Yeni yörüngemiz hayırlı olsun
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bu tokamaklar adam gibi çalışmıyor, deneysel olarak çalıştırıyorlar.Küçük de yapsan büyük de yapsan olmuyor.Bunlar niye hala tokamak yapmaya çalışıyorlar ? Füzyon reaktörleri maalesef ölü projeler..
-
> "Plazmanın sıcaklığı Güneş’in çekirdeğinden 10 kat daha sıcak olan 150 milyon dereceye kadar çıkacak"
Anlamadığım, bir "shit happens" vakasında bu plazma soğuyana kadar dünyanın merkezine doğru bir delik açmaz mı? Açarken de önüne gelen dağ taş herşeyi buharlaştırmaz mı ? 🤔
-
Haberi tam okusaydınız bunun cevabını alırdınız, plazmayı hapsetmek için manyetik alan kullanılıyor, plazma duvarlara temas etmiyor.
-
"Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, Japonya, Kore, Rusya ve ABD’nin ortak çalıştığı projede" Rusya yı çıkardılar biliyorum, yanılıyor muyum
-
Iter'in kendi sitesinde üyeler arasında Rusya yer alıyor halen. İnşaat sahasında Rusya bayrağı da mevcut.
-
spiderman'deki doktor octopus'un yptığı güneş sanıyorlar bunu.. Fişini çekince duruyor arkadaşım merak etme :)
-
Merak ettiğim konunun cevabı haberde ve videoda yok.
Bilginiz yok besbelli, neyse önemli değil.
-
Duvardaki prize, sanayideki fabrikaya elektrik dinamo, tokamak, manyeto, plazma duvarı vs'den gelmiyor.
Elektrik, medyada, okulda bize gösterilenden daha değişik bir yerde değişik bir yöntemle üretiliyor.
Sanayici küçük fabrika kiralıyor, kurulu güç 5kW, onu 50kW'a cıkarmak için fabrika mülk sahibi UEDAŞ'a dilekçe yazıyor, UEDAŞ gelip bir kablo çekiyor kapasite 50kW'a cıkıyor.
Aradaki 45kW güç nerde, nasıl üretilecek?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir olay olduğunda fisyonun aksine reaksiyon istendiğinde durdurulabiliyor. Oluşan plazma da haliyle hızla soğuyor. Zaten hapsedildiği alan da bu ısıya dayanacak ve engelleyecek şekilde inşa ediliyor. Yani risk faktörü geleneksel nükleer santrallerden çok daha düşük.
-
Havadan üretiliyor. Bildim, bingo. Benim gördüğüm en az iki üç sene oldu, her haberin altına bu konuda yazacak motivasyonun var, bunları yazana kadar bir direk çekip, 0.5w'lık bir ledi yakamadın mı hocam?
-
''Tokamakla entegre dev süper iletken mıknatıslar iyonize plazmayı metal duvarlardan uzak tutarak hapsedecek ve şekillendirecek'' tekrar oku!
-
Fiziksel ayrıntıya girmeden, hergün artan elektrik tüketiminin nasıl karşılandığını açıklar mısınız? Hergün yeni bir rüzgar türbini dikiliyor, yeni bir solar tarla faaliyete başlıyor. Gelecekte de füzyon reaktörleri faaliyete başlayacak
Sorunuza gelince. En basit atmosferik elektrik üretim tesisi için arsa, inşaat, işçilik, ekipman vs en az birkaç onbin dolar ve birkaç kişinin çalışmasını gerektirir. Bu Türkiyede olmasa başka bir ülkede eninde sonunda yapılır endişeniz olmasın. Fakat onun yapılmasına hiç gerek kalmadan, rüzgar türbinlerinin rüzgar olmadığı halde nasıl olup ta 7 24 döndüğünü açıklamaya calışmak da bu konuda ipuçları verebilir.
Tokamakla entegre dev süper iletken mıknatıslar iyonize plazmayı metal duvarlardan uzak tutarak hapsedecek ve şekillendirecek
Bu yöntem hayali. Ancak diyelim ki gerçek. Bu yöntemle güvenli şekilde milyonlarca konut, yüzbinlerce fabrikanın elektriğinin üretileceğine gerçekten ihtimal veriyor musunuz?
Bir rüzgar gülüne bakın hissetmediğiniz akımlarda bile dönüyorlar, o kadar geniş kanatlar hemen her daim bir akım yakalamaya yetip dönüyor demek ki. Ayrıca çokça durdukları zamanları gördüm. Şu an bana bana esmiyor rüzgar yok demek ki diye çıkarım yapmak doğru değil, veya göstermek kanıtlamak için bir ölçü değil. O değilde bir saray gibi yerde ışıkları besleyen küçük direklerin olduğu bir fotoğraf paylaşıyordun hocam, eski 50-100w'lk lambaları çalıştırıyorlar demek ki küçücük direklerle, senden çeyrek watt'lık ledi yakmanı bekliyoruz, yan çiziyorsun, yani insan savunduğu hakkında hiç mi deney yapmaz, led bile yakma potansiyometre değişimleri bile ölçsen kafıdir. bir ledi yakın hele iki kişi yazarız artık forumda 3'ler 5 olur sonra.
-
Haber güzel. Tokamakların ne olduğu, çalışma prensipleri tek tek anlatılmış, benzetmelerle pekiştirilmiş. Ancak faaliyete geçme süresinin 10 sene daha ertelenmesi kötü olmuş. 10 sene nedir abi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Malzeme bilimi, dizayn vb kademelerde yaşanan empirik temelde ilerleme ile sonunda bir gün verim alınabileceğine dair bir inanç var. Ama dediğiniz gibi ana şablon baştan kusurluysa ne yapılsa boştur. 🙂 İş o zaman sadece yeni şeylerin öğrenilebileceği pahalı bir deneysel araştırmaya dönüşür.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Soruyu beğendim aslında, o yüzden konuyla ilgili biraz fizik araştırması yaptım.
Birincisi Newton'un Soğuma Yasası'nı kullanmamız gerekiyor. Isı transferi Conduction(direkt temas), Convection(gaz ve sıvıların soğuması) ve radyasyon yöntemleriyle gerçekleşiyor. Isısı yüksek olan yani hızlı titreyen moleküller, yavaş moleküller ile etkileşime girince, yavaş moleküller hızlanmaya, hızlı moleküller enerji kaybetmeye başlıyor.
Plazmanın tam olarak ısı transferi hızını bilmiyorum ama yaklaşık olarak k sabitini 0.01 aldığımızda, 150 milyon derecelik bir maddenin yaklaşık 1000 derece ye kadar soğuması yaklaşık 20 dakika sürerdi. 1000 derece de ortalama lav ların sıcaklığı, yani kayaları eritmeye, delik açmaya devam edemeyecek sıcaklık sayılır. Hadi diyelim ki plazmanın ısı transferi 2 kat daha yavaş, bu sefer 40 dakika sürer. Ama bildiğim kadarıyla zaten maddenin plazma halinde kalabilmesi çok zor oluyor. Yine de 40dk sürdüğünü varsayarsak.
Dünyanın ortalama yarıçapı 6300km. Dış çekirdeğin başladığı alan ise yaklaşık 3500km de. Yani 2800km lik mesafemiz olur çekirdeğe kadar deliğin ulaşması için. Dolayısı ile güvendeyiz. Yani, plazma, saatte 2800km lik bir hızla bile delik açabilse idi, 1 saat sürerdi dış çekirdeğe ulaşabilmesi. Ki zaten sürtünmeden ötürü serbest düşüşte bile yerçekiminin ulaştırabildiği hız maksimum 290km/s gibi bir şey. Yani daha hızlı aşağı gidebilmesi için bir şeyin zaten ekstra motoru, itkisi olması gerekir. Sürtünme ile ortalam 200km hız ile delik açtığını varsaysak ve bu süreçte soğumanın yavaşlatmadığını bile düşünsek, 40 dk da açılabilecek deliğin uzunluğu 133km falan olurdu.
Yani dünyanın katmanlarında Üst Manto dediğimiz kısımda conrad süreksizliği denilen alanı yeni bitirip, katı, demir ve magnezyum silkatların olduğu mohorovicic süreksizliği denilen alana yeni başlamış olurdu.
Yani Newton'un soğuma yasası aslında bizi korumuş oluyor. Yani 133km bile fazla fazla torpil ile ulaşılabilecektir muhtemelen. Diyelim ki bu torpilli mesafeye ulaşabildi, e tabi belli bir çapta da ısı yayacağından belli bir çap epey ısınabilir, etrafta orman ev varsa belki ısıdan yangınlar çıkabilir, belki delik açtığı yere yakın fay hattı var ise kırılmasına çatlamasına ufak tefek depreme sepep olabilir. Ama önemli bir şey olmaz görünüyor.
En azından benim bildiğim kadar fizik ile bu kadar. Daha iyi bilenler muhtemelen bundan bile daha az bir hasar hesaplayacaktır.
Ki bir şeyin saatte 200km hız ile dış çekirdeğe ulaşabilmesi bile zaten dümdüz hiç sapmadan gidebilse bile 14 saat sürerdi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider_hip -- 4 Temmuz 2024; 13:33:31 >
-
Şiddet özelliği ve kapasite özelliği diye bir kavram var bilimde ayrıca Q=mct formulu var.Bu sebepten oturu tokamagin ısı sahası ne kadar ki dünyaya aktarabilcek bunu.200 derecede yanan bir mum düşünün birde 100 derecede yanan 5000 bin tane mum dusunun hangisi daha zarar verici olur.Hangisini elinizle sondurebilirsiniz.Burda derece değil şiddet önemli.Birde ısı olarak dusunmeyin o sicaklilarda enerji isima olarakta aktarilacak uv vs
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X