Şimdi Ara

İlk ve tek! İşte dünyanın ilk 30 MW saf hidrojen elektrik jeneratörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İlk ve tek! İşte dünyanın ilk 30 MW saf hidrojen elektrik jeneratörü
    Dünyanın en büyük ve en güçlü saf hidrojen jeneratörü olan Jupiter One, ilk tam sistem testini başarıyla tamamladı. Çin’in en büyük enerji şirketlerinden Mingyang Smart Energy ve Mingyang Hydrogen Energy’nin liderliğinde geliştirilen bu 30 MW kapasiteli devasa jeneratör, yenilenebilir enerji alanında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Saf hidrojenle çalışan dev jeneratör

Jupiter One, sadece hidrojen yakıtıyla çalışan bir gaz türbini olarak türünün ilk örneği konumunda. Mingyang'ın bu projedeki başarısı, yenilikçi yanma odası tasarımlarına dayanıyor. Hidrojenin yanma sürecinde karşılaşılan basınç dalgalanmaları, akış kontrolü ve emisyon miktarlarının yönetilmesi gibi teknik zorluklar, bu yeni teknolojiyle önemli ölçüde aşıldı.

Jeneratör, saatte 443,45 ton hidrojen tüketerek inanılmaz bir ölçeğe ulaşıyor. Bu miktar, ünlü Hindenburg hava gemisinin hidrojen kapasitesini sadece bir saatte yaklaşık 25 kez doldurmaya yetecek kadar büyük.

Jupiter One’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri, yenilenebilir enerji projeleriyle entegre çalışarak enerji üretimindeki kayıpları en aza indirebilmesi. Çin’deki yenilenebilir enerji projelerinin büyük bir kısmı, mevcut şebekenin enerji taşıma kapasitesindeki yetersizlikler nedeniyle üretim fazlası enerji kullanılamadan boşa gidiyor.

İlk ve tek! İşte dünyanın ilk 30 MW saf hidrojen elektrik jeneratörü
    Mingyang, büyük ölçekli hidrojen jeneratörlerinin kullanımının şebeke istikrarını sağlayacağını ve 1 GW'ın üzerindeki rüzgar ve güneş gibi büyük ölçekli yenilenebilir enerji projelerinin kesinti sorunlarını azaltacağını belirtiyor. Firma kesinti sorunlarının nasıl çözüleceğini belirtmese de Jupiter One gibi hidrojen jeneratörleri, teorik olarak bunu fazla enerjiyi başka yollarla "depolayarak" yapabilir. Örneğin, fazla gücü elektroliz için kullanarak suyu hidrojen ve oksijene ayırabilirler. Bu işlem ciddi miktarda elektrik gerektirir, ancak bu şekilde daha sonra kullanılmak üzere ek yakıt üretilebilir.

Yenilenebilir enerjideki sorunu çözebilir

Çin, 2024 itibarıyla 793 GW güneş ve 486 GW rüzgar enerjisi kapasitesiyle dünyada yenilenebilir enerji lideri konumunda. Ancak aynı zamanda, enerji ihtiyacının yüzde 60-65’ini kömür gibi fosil yakıtlardan karşılamaya devam ediyor. Bu durum, ülkenin karbon salınımını azaltma hedefleriyle çelişiyor.

Çin, 2022 yılında temiz enerji projelerine 546 milyar dolar harcamıştı. Bu rakam küresel toplamın neredeyse yarısına denk geliyor. Çin'in rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük bir kısmı ülkenin batı ve kuzey kesimlerinde yer alıyor, ancak Çin'in nüfusunun ve elektrik talebinin büyük bir kısmı doğuda ve kıyı boyunca uzanıyor ve bu da önemli iletim boşlukları bırakıyor. Çin'in elektrik şebekesinin gelen enerjiyi idare edememesi veya en çok ihtiyaç duyulan yere iletememesi nedeniyle yenilenebilir enerjinin yüzde 25'inin boşa gittiği tahmin ediliyor. Jupiter One 30 MW hidrojen jeneratörü gibi bir teknoloji, bu verimsizlikleri ve yetersizlikleri sorun olmaktan çıkarabilir.

Kaynak:https://newatlas.com/energy/worlds-largest-pure-hydrogen-electrical-generator/

• Hidrojen üretmek ve depolamak güzel ama bunu tam olarak ne yapacaklar belli değil.

Yinede hidrojen üretmek halen çok teknik bir iş düşünsenize sene neredeyse 2025 olmuş şimdiye kadar ki en büyük kapasiteli hidrojen santrali sadece 30 MW.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Cihaz hidrojen üretmiyor, hidrojen kullanarak elektrik üretiyor.

Ancak o zaman bile dünyada ilk ve tek sayılmaz cunku hidrojenden elektrik üreten Toyota Mirai otomobiller var.

Her halukarda tuhaf bir haber. Enerji ile ilgili hemen tüm haberler tuhaf zaten.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    Nasıl ters okuduysam yinede az çok doğru bir şey var güç olarak yanma ile çalışan jeneratör çok küçük.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hidrojen çok tehlikeli patlama ihtimali çok yüksek. Çin'de makine güvenlik ve operasyon standartları düşük, ben uzak dururdum hidrojenden şimdilik.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 30 MW gücü küçümsemeniz çok garip. 300 dönümlük alana kurulacak 50-60 bin güneş panelinin yerine tek bir jeneratör daha iyi bence.

• Haberde geçen rakamlarda bir sorun olmadığına emin miyiz? 30 Mw lik santralin saatte 443 ton hidrojen tüketmesi bana biraz saçma geldi. Kw başına 14 kg tüketim olamaz. Aşırı verimsiz olur. Benim bildiğim zaten KW başına 0.15 kg tüketen yakıt hücreleri mevcut ki bunlar bile verimsiz oldukları için yaygınlaşamıyor...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence verimli bir sistem olmamış. Dünya daha ilerde.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.