AMD, son gerçek high-end kartı 15 yıl önce üretti (HD 5870 & 5850) Bir ara, 2013 yılında, R9 290 serisiyle cevap verir gibi oldu, ama onların da referans modelleri rezaletti. Soğutma zayıflığından dolayı, bios'ta base clock bile tanımlanmamıştı Özel soğutmalı modelleri birkaç ay sonra çıktı. Biraz daha beklesen GTX 980 alırdın < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Dünyanın ilk bağımsız ekran kartı 25 yaşına girdi (2. sayfa)
-
-
Hocam cache bellek eklendi. Mesela RTX4090'da neredeyse 150 SM birimi var. Bunlardan her biri saniyede 150-200 GB veriyi çekirdeklere sağlayabiliyor cache yoluyla. 200 GB x 150 = 30 TB/s. İçerde muazzam hız olunca, yazılımcılar da hesaplamaları daha çok içerde yaptırmaya başladılar. Dışardan sadece çok gerekirse veri alınıyor. Genelde herşey çip içerisinde gidip geliyor. Bunun bir de yazmaç (register) olanları var. Onlar ise çekirdek başına 8 GB/s gibi bir hıza sahipler. Toplamda RTX4090'da 16000 çekirdek olduğundan, toplam yazmaç bant genişliği de 128 TB/s gibi birşey oluyor.
Bu nedenle, bir RTX4090'a 1 milyon tane sayı yollasanız ve bunları sıralayacak programı çalıştırırsanız, bu sıralama işlemi yaklaşık 0.3 milisaniyede biter. İsterse 32 bit bellek olsun farketmez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 13 Ekim 2024; 0:3:1 > -
Bundan 25 yıl önce bu karttan stoklarımıza çekmiştim. Herkes bana kızmıştı. Bu kadar pahalı kartı niye stoklara çektin, satılmaz demişlerdi.
Hakikaten de abartı pahalıydı ve satılacağından şüpheliydim ama donanım hayranlığım yüzünden çekmiştim.
Bir gün birisi geldi. Kartı gördü. Kaç para dedi. Fiyatı söyledim. Tamam dedi alıyorum. Ödeme nasıl dedim. Peşin dedi. Ne pazarlık yaptıııı, ne indirim istediiii, peşin ödedi aldı gitti. Biraz muhabbet etmiştik. Bana Bürotime Ofis Mobilyalarının sahibi olduğunu söylemişti. (Tam emin değilim ama %80 ihtimalle oydu). Türkiye'deki ilk kartı her halde ben satmışımdır.
Haberi görünce anılarım canlandı.
-
İşte bunlar hep ölü internet
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
O yıllarda TNT 2 vardı Geforce 2 tamam o tarihte cıkmıstır ama cok yüksek fiyatlı oldugu icin TNT 2 satılıyor ve kullanılıyordu
-
Evet. TNT 2'nin özellikle M64 modeli çok satmıştı. Kırpık da olsa, rezil Vanta'lara nazaran daha alınası bir modeldi (Nvidia daha o zamandan, model çeşitlendirme olayına başlamıştı )
2002'de bile bir sürü TNT 2 kullanan vardı. GTA 3 ve BF 1942'yi HW T&L olmaması sebebiyle açamayınca & kasınca, upgrade'e başlamışlardı.
Benim de 1998'deki ilk ekran kartım Creative Riva TNT'ydi. TNT 2'ler daha çıkmamıştı. 3dfx ise yavaştan gerilemeye başlamıştı. Bilgisayarcı sağ olsun, olabilecek en iyi kartı vermiş.
O zamanlar arkadaşlarımda Intel i740 ve S3 Virge vardı. GTA 2'yi S3'ten sonra benim TNT'de oynayınca hayran kalmıştım Başka bir arkadaşta da Voodoo 2 vardı galiba. O güzeldi tabi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam 98 de daha TNT nedir bilmiyorduk biz bende pentium 166 mmx vardi o tarihlerde daha oncesinde de Pentium 100 vardi s3 trio 64 vardi ancak dos tabanli oyunlar yaygindi hala quake, doom 1 ve 2, time commando, crusader no remorse ve no regret diablo 1, half life fifa serisi shadow warrior duke nukem 3d, blood heretic falan oynadigim ve hatirladiklarim 3d oyunlara 2000 de basladim TNT ile q3 arena CS falan oynuyordum.. 99 da TNT 2 almistim ama fakat 97 ve 98'de daha 3d kart ortalarda yoktu pek yani illa ki vardir ve meraklisi almistir galiba quake 1 de 3d desteginden bahsediliyordu diye hatirliyorum sanki ama o tarihe gore cok ileri teknoloji ps1 94 tarihli mesela ama 98lerde alinip satilmaya baslanmisti onun gibi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 13 Ekim 2024; 21:11:52 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
AMD, inteli zor da olsa devirdi. Intel AMDnin içine Ceo seviyesine bile ajan yollamıştı. Amdye yapilan kumpaslari yazsak sabaha kadar bitmez
Bir tarafta Nvidia ile bir tarafta Intel ile ugrasiyorken bunlar sadece kendi alanlarinda mucadele ediyordu.
Hem Cpu hem Gpu geliştirmek dünyanın en zor islerinden biriydi
Sıra Nvidiada olacak.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
1999 yılında mevcut 233mmx sistemimde takılı olan "s3 trio64 3d / 2x" kart yerine bunu almak istemiştim.
Kardeşimle biriktirdiğimiz parayla aha bu kartı aldık ama cpu'ya fazla gelmişti nasıl da takılıyordu. Sonra gittik HP DeskJet 610C yazıcı ile değiştirdik.
Geçtiğimiz aylarda ise Printer tamircisine elimdeki Canon yazıcıyı götürdüm ve çocuğa 610C yazıcıyı hatırlattım
26 yıllık yazıcıyı internetten görünce vay bee, benden yaşlı deyip geçti.
Nereden nereye arkadaşlar, artık eski donanımlarımı bile zor hatırlar oldum, 2010 başlarında sorulunca çat diye liste halinde yazıyorduk
ama onları bile zor hatırlıyorum artık. Bu Nvidia kart neydi ya, PCI'dan AGP 4X'e zıplıyordu.
Aynı Edo Ram'lerden SD Ram'lere sıçramak gibi. Hele RD ramler vardı o neydi öyle. Arkadaşın 1.7 Ghz Intel CPU'su uçak gibiydi.
-
Geforce 256 da shader yok. 4 piksel doldurma ünitesi var.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X