Arkadaşlar bilgisayarımdaki bir çok oyun setuplarını, filmleri, müzikleri kısacası arşivi DVD'lere yığmayı planlıyorum. Fakat sorun şuki bu başlıkta yazdığım 4 farklı DVD türü var, aralarındaki farklar neler? Fiyat farkı bayağı var çünkü aralarında. Dediğim gibi sadece depolama amaçlı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.
Aralarındaki tek fark yazma ve okuma farkıdır. Onun dışında bir farkları yoktur. Manyetik alan mantığı ile çalıştıklarından dolayı bu tür farklı iki isim ile anılırlar. - veya + manyetik alan kullanımı ile alakalı. Bu farkı anlatmak zordur. Ama depolama yapacaksanız aralarında hiçbir fark yok. Siz yine de bütün medyaları aynı türden ve markadan seçin ki veri saklamanız daha düzenli olsun
Dvd + R (-R) : Kayıt edilebilir dvd
Dvd + RW (-RW) : Tekrar yazılabilir dvd
R ve RW arasindaki fark , R ye sadece veriyi bir defaya mahsus yazarsin. Bos kalan alana ekleme yapabilir fakat R olan medyada tum veriyi silip bastan yazabilmek gibi bir luksun maalesef yok. RW de ise (1000 kusur defaydi yanlis hatirlamiyorsam) medyayi formatlar formatlar tekrar kullanabilirsin.
+ - olayina kisaca ve basitce deginecek olursak : Son kullaniciyla pek alakali degil ama +R (veya +RW) ler dvd yazicinizin uzerindeki mekanigi daha etkin kullanir. Daha az devir sayisi yapar ve mekanigi daha az yordugu icin cihazin uzun omurlu olmasini saglar.
Bu arada ise fiziksel ve mekaniksel olarak deginmisken, bence nasil cd lerde bu hiz 52X e cikmis ve ardindan ilerlememisse dvd medyalarda da 16X ten yukariya cikacak gibi gorunmuyor (bu benim sahsi kanaatim) cunku daha yuksek hiz daha yuksek okuma hizina sahip cihazlarin uretiminde maliyetli olur.
Blue Ray geliyor ucuzlamasini bekleyelim oda ayaga duser yakinda