Ebay'da yakın zamanda satış yapacağım, fakat vergisel bir yükümlülüğüm olur mu diye biraz araştırma yaptım. İnternette kayda değer bir paylaşım malesef yok. Araştırma sonucunda, maliye bakanlığınca hazırlanan e-girişimci.gov.tr isimli siteye ulaştım.
e-ticaret sitelerinden yapılan satışlarda doğabilecek yükümlülükleri öğrenmek açısından son derece kullanışlı bilgiler içeriyor. Vergisel yükümlülüğün doğup doğmayacağı konusunda bazı basit test sorularına cevap vererek bilgi edinmek mümkün. Mesajımın sonunda 2 adet resim paylaşıyorum, kendi yaptığım testlerin resimlerini ekledim.
Sonuç olarak, e-ticaret sitelerinde (ebay, gittigidiyor vb.) yıllık kazancınız belli bir meblağın altında kalıyorsa , VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜZ YOKTUR. Bu meblağın üzerinde satış yapacaksanız, benden size tavsiye, ne yapılması gerekiyorsa yapın. Zira, banka hesapları yurt dışından gelen paralardan dolayı çok rahat incelemeye alınabilir ve ciddi cezalar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Bu arada, yıllık arizi kazanç yıldan yıla artan bir şeydir. Resimlerde gözüken açıklamada, 2012 yılına ait arizi, yani geçici kazancın istisna kapsamı 20000 tl olarak belirtilmiştir. 2013 ve 2014 yıllarında bu tutar farklı olabilir. Basit bir araştırma ile ilgili yılın istisnaya tabi arizi kazanç tutarını öğrenebilirsiniz.