Şimdi Ara

Edebi Değeri Olmayan İğrenç Popüler Kültür Kitapları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
2.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Onu söyleyen de çok kültürlü birisiydi zaten! Geziciler için demişti. O örneği vermen olmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ohol Oula -- 13 Eylül 2016; 17:07:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu burada yazarak veya elinize bir klasik alıp metroda okuyarak havalı bir insan olmuyorsunuz. Zira yazınızda ego dışında bir şey göremiyorum. Hiç kimsenin başkasının okuduğu kitabı eleştirmeye hakkı yok sonuçta o insanın neler düşündüğünü neler yaşadığını ne istediğini bilemezsiniz. Ve bu kitapları saçmalık diye nitelendirip yazarlarının editörlerinin vs harcadığı emekleri hiçe sayıp bir de okuyanları salak diye nitelendirmeniz bence sizin de okuduğunuz kitaplardan hiçbir şey kazanmadığınızı gösteriyor. Kitap okuyacağım diye okumayın sizde hiçbir işe yaramadığı belli oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ferula

Bunu burada yazarak veya elinize bir klasik alıp metroda okuyarak havalı bir insan olmuyorsunuz. Zira yazınızda ego dışında bir şey göremiyorum. Hiç kimsenin başkasının okuduğu kitabı eleştirmeye hakkı yok sonuçta o insanın neler düşündüğünü neler yaşadığını ne istediğini bilemezsiniz. Ve bu kitapları saçmalık diye nitelendirip yazarlarının editörlerinin vs harcadığı emekleri hiçe sayıp bir de okuyanları salak diye nitelendirmeniz bence sizin de okuduğunuz kitaplardan hiçbir şey kazanmadığınızı gösteriyor. Kitap okuyacağım diye okumayın sizde hiçbir işe yaramadığı belli oluyor.

Eline kitap alıp metroda okuyormuş gibi yapanların çoğu zaten bahsettiğim popüler kültürün kölesi olmuş, gösteriş meraklısı, özenti insanlar. Eleştirme hakkım var tabi ki neden olmayacakmış? İyiye iyi, kötüye kötü demek ego tatmini değil.
    Ben bu kitapları yazanlara ve okuyanlara baskı uygulamıyorum sadece eleştiriyorum. Öyle cevaplar yazıyorsunuz ki görende bu kitapları okuyanlara işkence yapıyoruz sanacak. Eleştiriye tahammülünüz yoksa sorunu biraz kendinizde arayın.

• Sadece kendinizin okuduğu kitaplara iyi okumadıklarınıza kötü dediğiniz için evet ego tatmini oluyor. Çünkü sadece benim beğendiğim kitaplar güzeldir ben onaylarsam iyidir mantığına girmiş oluyor. Herhangi bir kitaba okudum beğenmedim benim tarzıma uymadı ama kaliteli diyebiliyorsanız ne ala ama yazış tarzınızdan öyle düşünmediğiniz anlaşılıyor.
    Burada size cevap veren insanların eleştiriyi kaldıramaması gibi bir durum yok siz eleştiri yapmayı bilmiyorsunuz da biz ona cevap veriyoruz. Eleştiri kitaplara uyduruk iğrenç demekle onları okuyanlara laf atmakla olmaz. O kadar iyi bir okuyucu ve eleştiri yapacak kapasitede biri görüyorsanız kendinizi burada yazan kitaplara laf atmadan önce onları da okuyup sonrasında iyi ve kötü yanlarını bir arada sıralayıp en son kendi fikrinize göre bir sonuç çıkarmanız gerektiğini de biliyor olmalısınız ama uygulama yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ferula

Sadece kendinizin okuduğu kitaplara iyi okumadıklarınıza kötü dediğiniz için evet ego tatmini oluyor. Çünkü sadece benim beğendiğim kitaplar güzeldir ben onaylarsam iyidir mantığına girmiş oluyor. Herhangi bir kitaba okudum beğenmedim benim tarzıma uymadı ama kaliteli diyebiliyorsanız ne ala ama yazış tarzınızdan öyle düşünmediğiniz anlaşılıyor.
    Burada size cevap veren insanların eleştiriyi kaldıramaması gibi bir durum yok siz eleştiri yapmayı bilmiyorsunuz da biz ona cevap veriyoruz. Eleştiri kitaplara uyduruk iğrenç demekle onları okuyanlara laf atmakla olmaz. O kadar iyi bir okuyucu ve eleştiri yapacak kapasitede biri görüyorsanız kendinizi burada yazan kitaplara laf atmadan önce onları da okuyup sonrasında iyi ve kötü yanlarını bir arada sıralayıp en son kendi fikrinize göre bir sonuç çıkarmanız gerektiğini de biliyor olmalısınız ama uygulama yok.

Sadece kendi beğenime göre yazmıyorum, üstteki yorumları okuyun. Popüler kültür kitaplarının hiçbir zaman Nobel Edebiyat Ödülü gibi prestijli ödülleri aldığını göremezsiniz. Her sanat dalında olduğu gibi edebiyatta da neyin iyi neyin kötü olduğunu o işle uğraşanlar daha iyi bilir. Edebiyat yayıncılığı yapan yayınevlerinin (Can, İletişim, Türkiye İş Bankası Kültür ve Yapı Kredi) yayınladıkları kitaplara ve edebiyat eleştirmenlerinin yazılarına bakarsanız yazdıklarımın doğru olduğunu anlarsınız.

Bir kitabı okuyup beğenmediğim, bana hitap etmeyen fakat kaliteli dediğim çok kitap oldu ancak burada bahsettiğim sorun bazı kitapların edebiyat diye tanıtılıp aslında edebiyatla uzaktan yakından alakası olmaması. Bahsettiğim türden kitapları da okudum merak etmeyin. Yazar veya kitap ismi vererek eleştirdiklerimin çoğu okuduğum kitaplar, zaten okumasam yazdıklarımdan bu kadar emin olmazdım. Grinin Elli Tonu gibi kitapların edebiyat diye tanıtılması çok acı bir durum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C0963D60D -- 13 Eylül 2016; 21:18:39 >

• Sizin edebiyat hakkında dediklerinizi anlıyorum ama benim de demeye çalıştığım o kitapları okuyanların da farklı hitaplar hak etmediği ve isteyen kişinin istediği kitabı okuyabileceğidir. Kimse herhangi bir kitabı okudu diye "hayır sen kitap okumuyorsun!" "sen bir de kendine okuyucu mu diyorsun!" gibi laflar hak etmiyor. Siz tam olarak böyle demiyor olabilirsiniz ama lafım genel olarak böyle düşünenlere.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rosarian

Kötü Çocuk 2. Vaaay!. The100. Oha inanılmaz cool yaa! Açlık Oyunları. Ay bayılırııımm. Geym of tırons. Çok sefiyom ya. Labirent Oyunları falan benim en sevdiğim kitaplar olurlar çünkü ben kendini okur zanneden aptal bir türk genciyim.

Hocam haklısında Game of thrones serisi ne alaka?

O Seri tam olarak bir evreni taşıyor ve gayet edebi değerleri sahip.

Ha tabi GOT'un ilk kitabının yarısını okuyup direk got tshirti alıp sokakta gezen çok ergende var, fakat bu serinin hayranı müptelası insanlarda var

Lütfen ayrımı iyi yapıp öyle değerlendirelim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sterma

quote:

Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

Tanpınar'a Bardakçı, "yürüttüğü" eserleri ve kimden "yürüttüğünü" açık açık söyleyerek intihalci diyordu. Övüyorsunuz fakat sonradan hayal kırıklığına uğraşmayın. Ayrıca kendi sevdiğiniz yazarları okumayanları hor görme gayesi de nedir? Sanıyorum ki burada kibir ile ilgili alınması gereken bir ders var.

O yazıyı şimdi okudum, bazı mısralarında Fransız şiirlerinden almış demiş. Ben şiirlerini hiç okumadım, romanlarından ve Beş Şehir denemesinden bahsediyorum. Tanpınar sadece Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü yazıp bıraksaydı bile Türk Edebiyatı'nın gelmiş geçmiş en önemli yazarları arasına girecekti. Hayal kırıklığına uğramam çünkü yazarları değerlendirirken sadece yazdıklarına bakıyorum, siyasi görüşleri ve kişilikleri beni ilgilendirmiyor. Mesela Louis-Ferdinand Celine'in Nazi destekçisi olması, Gecenin Sonuna Yolculuk kitabının dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli kitapları arasında olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aynı Şekilde Dostoyevski'nin milliyetçi hatta yerine göre ırkçı olması onun gelmiş geçmiş en iyi yazarlardan biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Ayrıca kibir değil bu gerçeği söylemek, kötüye kötü iyiye iyi diyorum. Gidip EL James - Grey, Açlık Oyunları, Dan Brown gibi saçmalıkları okuyan birinin kitap okuduğunu sanması ve edebiyatın ne olduğunu bilmemesi çok acı bir gerçek. Ayfer Tunç'un bu konudan bahsettiği idefix Sözünü Sakınmadan söyleşisini izlemenizi tavsiye ederim.

Ehehhe Dan Brownda popüler kültür ürünü değil mi? dsfhfojsdklh

Yahu istediğiniz kadar 'iyi' dediğiniz kitapları okuyun, yine de bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Bu kadar ön yargı ve kibir ile Carl Sagan okusanız yine o mütevaziliğe ulaşamazsınız.

Yazık!

• quote:

Kötü Çocuk 2. Vaaay!. The100. Oha inanılmaz cool yaa! Açlık Oyunları. Ay bayılırııımm. Geym of tırons. Çok sefiyom ya. Labirent Oyunları falan benim en sevdiğim kitaplar olurlar çünkü ben kendini okur zanneden aptal bir türk genciyim.

Her şey tamam da "A Game of Thrones" oraya olmamış. Buz ve Ateşin Şarkısı serisi her açıdan harika bir seridir.
  • Hocam orada anlatmak istediğim kitabın boş bir kitle tarafından, çok bir halt bilirlermiş gibi gereksiz bir biçimde benimsenmesiydi. Edebi değerine benimde bir lafım yok.

• quote:

Hocam orada anlatmak istediğim kitabın boş bir kitle tarafından, çok bir halt bilirlermiş gibi gereksiz bir biçimde benimsenmesiydi. Edebi değerine benimde bir lafım yok.

Tüm seriyi okuduklarını da sanmam. Büyük ihtimalle ilk kitabı okuyup diziden devam etmeye karar vermişlerdir :) Zaten 4 ve 5. kitapları ağır kitaplar.
  • Arkadaşlar benim fikrimce herkes kitap okuyamaz ve her kitabı yüceltmeyin lütfen okumaya değer çok az kitap var, herkes kitap okumamalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: podkayfom

Arkadaşlar benim fikrimce herkes kitap okuyamaz ve her kitabı yüceltmeyin lütfen okumaya değer çok az kitap var, herkes kitap okumamalı.

Bu nasıl bir egodur kendini beğenmişlikdir ne demek herkes kitap okumasın hele ki zaten kitap okunmayan bir ülkede hayatımda bu kadar saçma birşey duymadım siz okumuşsunuz ama bir işe yaramamış belli lütfen şu andan sonra kitap okumayın çünkü okuduklarınız belli ki kişiliğinizden alıp egonuza vermiş

• quote:

Orijinalden alıntı: gtrstden

quote:

Arkadaşlar benim fikrimce herkes kitap okuyamaz ve her kitabı yüceltmeyin lütfen okumaya değer çok az kitap var, herkes kitap okumamalı.

Bu nasıl bir egodur kendini beğenmişlikdir ne demek herkes kitap okumasın hele ki zaten kitap okunmayan bir ülkede hayatımda bu kadar saçma birşey duymadım siz okumuşsunuz ama bir işe yaramamış belli lütfen şu andan sonra kitap okumayın çünkü okuduklarınız belli ki kişiliğinizden alıp egonuza vermiş

Birincisi çözüm kitap değil eğitimdir. Kitap dediğiniz kitaplar da genel de işe yaramaz roman türün deki kitaplardır, romanların insana çok az şeyler katıcağını savunan birisiyim, bu durumu anlatan en iyi atasözümüz tabi ki ''eşeğe altın semer vur, eşek yine eşek'' dir.

• quote:

quote:

quote:

Birincisi çözüm kitap değil eğitimdir. Kitap dediğiniz kitaplar da genel de işe yaramaz roman türün deki kitaplardır, romanların insana çok az şeyler katıcağını savunan birisiyim, bu durumu anlatan en iyi atasözümüz tabi ki ''eşeğe altın semer vur, eşek yine eşek'' dir.

Romanlar sizin için birşeyler ifade etmiyor olabilir fakat burda çok büyük bir kesim roman okur sizin bu kesime siz okumayın sadece benim okuduklarım mantıklı siz boşa okuyorsunuz demek egodur. İlk cümleniz ise tamamen yanlış belki kitaplar bize bilim öğretmez(bizim okuduklarımız)fakat nasıl davranılması gerektiğini öğretir sevmeyi öğretir en önemlisi hayal gücünün ne olduğunu öğretir başka dünyalara götürür bu yüzden eğitim kitapla başlar çünkü kitap eğitimin kendisidir.

• quote:

quote:

quote:

Çözüm eğitimle olur doğru ama romanlar insana pek bir şey katmaz diyerek saçmalamışsın. Edebi değeri olan romanlar bir ülkenin gayriresmi tarihini yansıtır ki bence tarihi ders kitaplarından doğru düzgün öğrenemeyiz. O dönemde yazılan romanlara bakarak insanların düşüncelerini, olayların akışını daha iyi anlarız. Mesela Kurtuluş Savaşı ile ilgili ders kitaplarından öğrendiğin bilgiler teorik bilgidir, çok yüzeyseldir ama gidip Halide Edib Adıvar'ın kitaplarını okursan o dönemin insanlarını, olayların insanlar üzerinde yarattığı etkiyi çok daha iyi anlarsın. Aynı şekilde 2. Dünya Savaşı'nın insanlar üzerinde yarattığı yıkıcı etkisiyle ilgili istediğin kadar tarihi bilgi getir önüme hiçbiri Stefan Zweig'ın Satranç kitabı kadar olayı (dolaylı yoldan da olsa) bu kadar çarpıcı anlatamaz.

Ancak popüler kültür kitaplarından bahsedecek olursak insana hayal gücü dışında pek bir şey katmadığı doğru. Amaç sadece para kazanmak olduğu için üslup, göndermeler, metafor, güncel bir sorunu bir sorunu çarpıcı şekilde anlatma gibi sanatsal değerler yok sayılır ve sadece hikayeye önem verilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C0963D60D -- 15 Eylül 2016; 20:12:01 >

• Kişi yaptığı işten mutlu oluyorsa konu kapanmıştır. Falanca edebi eseri okuyayım, şu daha edebi, şu falanca klasik, şu bilimsel kitap diyerek hiçbir şeyden zevk almadan kitap okumaktansa insanlara karışmayın beğendiği, okumaktan zevk aldığı, mutlu olduğu kitapları okusun sayılan kitapların okuyucusu değilim ama zaten az olan okuma oranının bulunduğu bir ülkede kitap okuyan insanların eleştirilmesini mantıksız buluyorum. Mutluysan okuduğundan konu kapanmıştır.
  • Konu neye dönmüş öyle :) ben de fikrimi söyleyim bari. Öncelikle bence herkes üslubuna dikkat etsin. Gören de kavga ediyoruz sanacak

Benim düşüncem de şu, her kitap okunmaz ki bazı kitaplar vardır hiç okumasan daha iyi. Yararı olmadığı gibi zararı olur, vakit kaybı olur resmen. Mesela alacakaranlık serisi. Kitabı ikinci el satan yere götürdüm almadılar bile.

Sonra, bence her tür kitap okunabilir. Roman diye yararsız demek değildir. Dan Brown'un kitapları bence gayet güzel. Adam onları yazmak için de o kadar araştırma yapmış. Emeği var yani. Sonra benim en sevdiğim yazar JK Rowling. Fantastik kitap okumak da çok güzel bir şey.

Öte yandan konu sahibinin dediği gibi yayınevlerinin kapanması üzücü bir durum.

Yani özet olarak bence hem faydalı kitap okumalı hem de arada çerez niyetine kitap okumalı bence.

• Özgürlükçü tayfa hemen damlamış
    Adam birşeyi eleştiriyor yok karışamazsın yok bilmem ne.. Sanki silah zoruyla engelliyor

• Kitap okuma aliskanligi kazandirma acisindan ele alacak olursak, evet populer kultur kitaplari bunu basariyor. Fakat, eski kaliteden soz etmek tabi ki mumkun degil.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.