Şimdi Ara

EE Ogrencisi; Onemli sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
3
Favori
507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Ben seneye 3. sinifa gececegim ve bolumum baslikta belirttigim gibi Elektrik elektronik muhendisligi. Cok iyi derecede ingilizcem var. Henuz hangi alanda uzmanlasmak istedigimi hala belirleyemedim ama embedded systems lere, kontrol sistemlerine(control engineering) ve otomasyon sistemlerine ilgim var. Aslinda kafamda bircok soru var ve bunlar arasindan sizin bilgi sahibi oldugunuz sorular hakkinda dusuncelerinizi ve bilgileriniz paylasirsaniz cok memnun olacagim
    Ilk olarak biraz background info. veriyim. Suanda ve su zamana kadar aldigim derslerin buyuk bir cogunlugu ortak derslerdi bunlar arasinda 3 tane cs dersi aldim 1. programlamaya giris 2. bilgisayar programlama(java'yla ilgili basic bilgiler, kucuk capta programlar yapabilecek kadar; yani baslangic seviyesinden swing lib kadar gibi) ve 3. suanda aldigim object oriented programming. Yani bu derslerden sonrahttp://cs.stanford.edu/people/eroberts/books/ArtAndScienceOfJava/ bu kitabin ch. 11 ine kadar bitirmis gibi oluyorum ve bunlari gercekten kullabiliyorum. Burda 1. sorum olusuyor;
    1.Okulda, iceriginde java kullanilan son dersim olucak bu, bundan sonra bu zamana kadar ogrendigim bu bilgileri dahada gelistirmek acisindan neler yapabilirim? Sonucta bircok insanin ogrenmek istedigi ve ogrenirken zorlandigi bir dil bu. Ama dedigim gibi sadece bu 3 derse ait bilgileri biliyorum bundan sonra ne gibi bir yol izleyebilirim? Onerileriniz veya bundan sonra javayla ilgili kendimi gelistirebilecegim kaynak ve tutorial tarzi bildiginiz site/yt kanali vs. varmidir?
    2. Java'ya cok fazla hakim olan birisi yani kafasinda dusundugu algoritmayi veya istenilen bir programi yazabilen bir programci neler yapabilir? Ileride java'da bilmem bana neler sagliyabilir yani?
    3. Malum bolumumle cokda fazla alakali olmayan bir dil Java bildigim kadariyla? Siz bununla ilgili ne dusunuyorsunuz, kendimi java da ikinci soruda belirttigim seviyeye getirsem ee muhendisligine bunu nasil entegre edebilirim? eger ee icin isine yaramaz diyorsaniz ben bunu hobi olarak veya kendime donanim katmak adina ilerletmeyi dusunuyorum zaten sorun yok. Javayla iglili sorularim bunlar.
    Bastada belirttigim gibi gomulu sistemler ve kontrol sistemlerine ilgim var ve bununla bagdastirabilcegim bi kac ders de aldim su ana kadar ve suanda da aliyorum; bu derslerde proteus isis dedigimiz programi kullanmayi ogrendim ve devre sematiklerini efektif olarak kullanabiliyorum anliyorum ve bu devre dizaynlarini yapabiliyorum. Ek olarak bu derslerde breadboard uzerinde herturlu devreyi kurmayi ogrendim. Onceden piclerin icine hazir kodlari atip devrelerimizi kuruyoduk ama suanda aldigim bolum dersimde artik bu kodlamalari kendimiz yapmaya basladik. Ama bu derse cesitli sebeplerden dolayi devam sagliyamadim ve parca parca derslere katildim ve cok fazla eksiklerim var bununla ilgili. Bu yuzden bu dersin iceriginde olan assembly dilini kendim en bastan ogrenmeye basliyacagim. Assembly ogrenmek suandaki ilk amacim ve hedefim diyebilirim.Bununla ilgili sorularim; cok klasik olucak ama
    4. Assembly language ile her turlu pic programming yapabilirmiyim veya baska low-level dilleri de varmi ogrenmem gereken? Css veya ccs gibi bir dilde(veya dil degilde ne deniyorsa) gordum bununla ilgili bilgisi olan bilgilerini paylasabilirmi adini tam olarak bilmedigim icin gerekli arastirmalari yapamiyorum cunku. Ve bunu da ogrenmek gerekirmi? Is hayatinda sizlerin kullandigi veya genelde kullanilan baska diller nelerdir?
    Bu donemki dersimde proje olarak arduino ile calisacagiz, bununla ilgili
    5. Arduino sadece hobi amacli kullanilabilcek bir platform mudur yoksa profesyonel hayatta kullanildigini bildiginiz projeler vs varmidir? Henuz uzerinde cok detayli calismaya baslamadim fakat kendine ozgu bir kod yapisi kullaniyor bildigim kadariyla? Kisaca; uzerinde kafa yormaya ve daha bircok ogrenilmesi gereken seyler varken Arduino'yla vakit harcamaya degermi?
    Son olarak; hala neden ogrenmedimizi ve java yerine bence ogrenmemiz gereken C dili. C, kesinlikle ogrenmem gereken ama bir dahaki senenin 2. doneminde ogrenmeye basliyacagim bir dil bildigim kadariyla derslerin iceriginde. Ben C'yi derslerim baslamadan once kendim ogrenmek istiyorum. Burda iste kendin ogrenmen imkansiz, yapamazsin demenizi tercih etmem cunku ogrenebilecegimi biliyorum ve her zaman kendim ogrenmeye odaklanmis bir insanim. Burda size soracaklarim:
    6. C ogrenmek icin kullandiginiz ve size yararli oldugunu dusundugunuz kaynaklar nelerdir?bunlar videolar veya kitaplar olabilir. Isimlerini paylasabilirseniz cok memnun olurum. Kaynaklar turkce veya ingilizce olabilir ama ingilizce olmasi tercihimdir veya bildiginiz yt kanali varmidir?
    7. Sizce C, Assembly, Java benim icin yeterli kalicakmidir ilerliyen zamanlar icin? Hayir diyorsaniz sizce neleri ogrenmem gerekir bunlar haricinde? Ileriki zamanlardaki derslerimde tam olarak neler ogrenicegimizi bilmedigim icin okula gitmeyen birisiymisim gibi dusunun
    8. Matlab her muhendis icin olmazsa olmaz deniyor fakat suana kadar hic ihtiyac duymadim sizde bolumum ve ilgilendigim alanlar dogrultusunda ilerde ihtiyac duyarmiyim? Evet kesinlikle diyorsaniz bununla ilgili neler yapabilirim?
    Bunlarla alakasiz olarak birde sunu sorayim; objective-c ogrenerek ios veya mac uygulamasi gelistirmek cok uzun zaman alirmi ve freelancer vb. sitelerdeki gibi baskasinin dusuncelerini hayata gecirmek gibi isler bana ek gelir saglayabilirmi?
    Biraz uzun olmus gibi ama sorularimi cevaplayan herkese simdiden cok tesekkur ederim, kafam cok karisik oldugu icin deneyimli ve bilgi sahibi olanlarin cevaplarina ihtiyacim var bilgi sahibi olmayipta dusunce belirtmek istersenizde buyrun hatta kendi sorularinizda olursa konuyla ilgili onlarida yazabilirsiniz kendi konunuz gibi kullanin

• 1. Eger verdiginiz adresteki ilk 11 chapter'i hakkiyla ogrendiyseniz, ondan sonraki chapterlari kendi emeginizle bitirmenizi tavsiye ederim, kesinlikle ogrenmeniz gereken bilgiler var. Temel bilgileri almis gibi gorunuyorsunuz, bundan sonra kendi capinizda projeler yapabilirsiniz, codeeval, hackerrank, codingame gibi sitelerdeki challenge'leri cozebilirsiniz. Amac pratiklik kazanmak olmali.
    2. Ilerde ne yapmak istediginize bagli.
    3. Java saydiginiz sistemler icin genellikle agir bir dildir. Gomulu sistemlerde insanlar birkac byte kurtarmak icin xor swap gibi hileler yapiyorken, java gibi yuklu bir vm calismasini bekleyemezsiniz, o nedenle planiniz bu yonde ilerlemekse kesinlikle low level dillere yonelmelisiniz, genellikle de bu secim C olur. Ki evet assembly ogrenmek zorundasiniz eger gomulu sistem vs calisacaksaniz.
    4. Her mikroislemcinin kendine ait assembleri olabilir, o nedenle her pic icin farkli komut setleri olabilir, ama genel mantik ayni olacagi icin evet. CCS C demeye calisiyorsaniz, o da hatirladigim kadariyla mikroislemciler icin ozellestirilmis bir C subseti idi. Arduino'nun C'ye benzer kendi dili var.
    5. Arduino bir gelistirme platformu, arduino ile yapilan projelerin uretime cikmamasi icin herhangi bir sebep yok. Dedigim gibi kendine ait bir dili var. Yine bu ugrasa degip degmeyecegi ilerde ne yapmak istediginize bagli, gomulu sistemlere yonelecekseniz bu da epey alt seviye kalacak bir sistem muhtemelen sizin icin.
    Evet C'ye biraz gec kalmissiniz gibi gorunuyor ama muhtemelen cok tirt bir C egitimi goreceksiniz o nedenle cok bisey beklemeyin. Acikcasi ozguven hos ama C oyle cok kolay bir dil degildir, zamanla kullandikca oturur kafaniza.
    6. Dennis ritchie C kitabi guzel referanstir. Onun disinda bunu pek bilemedim.

Siradaki sorulara ufak bir elestiri ile cevap vermek istiyorum:
    Cok alakasiz konulara yonelmeye calisiyorsunuz bu dogrudan basarisizliga gider. Eger iyi bilirseniz fazla bile gelir saydiginiz diller, onun disinda EE okuyorsunuz, embed istiyorsunuz ama asagilarda yok ios mac uygulamasi demissiniz bunlar cok alakasiz konular ve biri kendi basina cs alaninda arastirma dali iken digeri tirt bir alan. Gelirden once kendinizi gelistirmeyi amaclayin, para bir sekilde gelir.

• Oncelikle bu uzun sorularimi okuyup bunlarin hepsine birden cevap verdiginiz icin cok tesekkur ederim.
    Suandaki ilk amacim bir sekilde C ogrenmek olucak. Bundan sonraki ders iceriklerimde C oldugunu ogrendim fakat dersin ana konusu olmadigini, sadece drsin cok az bi bolumunu kapsadigini ogrendim, yani bize daha cok isin mantigi ve teorisi ogretiliyomus, bu nedenle C' yi kendim ogrenmeye karar verdim. Cok onerilen Deitel'in How To Program C veya Dennis Richie kitaplarindan birine baslamayi dusnuyorum bununla birlikte bildiginiz bir youtube kanali varsa video tutorial larindan ogrenmek benim icin daha kolay gibi.
    Bununla birlikte java ile ilgili onerilerinize de uyacagim ve artik ufak capli projelere yonelecegim.
    Zaten bunlar zamanimi fazlasiyla alicak gibi, eger zaman bulabilirsemde assembly le ilgili cok temel bilgimi biraz daha gelistirecegim.
    Ama burada bir sorum daha olacak, simdi benim okulda ogrendigim assembly, okulumun kendi gelistirdigi cpu icin kullanilan bir dildi ve bu baska herhangi bir cpu'da calismiyor galiba. Yani ben belirttiginiz gibi her cpu icin vs. farkli bir assembly bilgisine mi ihtiyac duyacagim veya bunlar birbirinden cok farklimidir, hepsini birden nasil aklimda tutacagim?
    Birde bunlardan haric microislemci(PIC16..) icin bir dil daha ogrendik TRISA- PORTA vs kullanilan(dil diye bahsettim tam olarak ne oldugunu bilmedigim icin) yada bu komut setimi oluyor dediginiz gibi burada bi kavram kargasasi yasiyorum.
    Yani genelde bir mikrosilemci kodlanirken C ve bu buna ait komut setleri bir arada kullaniliyor anladigim kadariyla? Burada bir yanlsiim varsa duzeltirseniz cok sevinecegim.
    Diger sorularima verdiginiz cevap gayet netti ve benim dusuncelerimi onayladiginiz icin tesekkur ederim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.