Şimdi Ara

Eğitim Seviyesi Yükseldikçe Dindarlık Azalıyor. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
0
Favori
4.924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Dindarlık ile Dinciliğin nerede başladığı ve nerede bittiğini kestirmek zor olsada.
    Milletin bütünü yönünden bakarsak.
    İktitar erkini elinde bulunduranlar ve milletimizi Düşünürsek,
    İktidarı elinde bulunduranlar daha çok dinci ve Halkımız ise dindar gibi olduğunu düşünüyorum.

Dedemi düşünüyorum Değirmen işletir sade bir köylü.Ali hoca derler. 5 vakit namazında niyazında hiç bir vakti kaçırmaz.Üç tane üniversite mezunu evlat yetiştirdi. Birisi iki fakulte mezunu.
    Gel ve lakin Aya gidildiğine bir türlü inandıramamıştık.
    Halkın büyük çoğunluğunu bu minvalde değerlendirmek gerekir.

İktidar erkini elinde bulunduranlara gelirsek. Belkide büyük çoğunluğu tanrıya dahi inanmaz.
    Gözleri sadece yeşilleri görür. Dertleri imanları İktidarı kaybetmeyelim ne olursa olsun.
    Onlar için insanlar dinli olmuş dinsiz olmuş hiç bir kıymeti harbiyesi yoktur.

• Tekin G. kullanıcısına yanıt
    6. madde ateist filozoflar hem de teist filozoflar tarafından çok rahat kabul edilen madde bu argümanda tartışılan şey yeter sebep ilkesi sadece. Argüman hakkında bir şey bilmediğin için sallayıp tutman normal. Daha zorunlu varlıklık nedir onu biliyor musun bilmiyorum. Bilinç neden mümkün varlıklara özgü olsun buna dair argüman sunman gerekli aksi takdirde atıp tutmuş olursun. Tanrı zaten tanımı gereği özgür iradeye sahip bir varlık eğer öyle olmasaydı bilinci de olmazdı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

6. madde ateist filozoflar hem de teist filozoflar tarafından çok rahat kabul edilen madde bu argümanda tartışılan şey yeter sebep ilkesi sadece. Argüman hakkında bir şey bilmediğin için sallayıp tutman normal. Daha zorunlu varlıklık nedir onu biliyor musun bilmiyorum. Bilinç neden mümkün varlıklara özgü olsun buna dair argüman sunman gerekli aksi takdirde atıp tutmuş olursun. Tanrı zaten tanımı gereği özgür iradeye sahip bir varlık eğer öyle olmasaydı bilinci de olmazdı.
    Hocam eğer sen mutlu olacaksan biz hiç birşey bilmiyor da olabiliriz yani problem değil :)

Bilimin felsefi anlamda yokluk dediğimiz şeyin olamayacağını söylemesi senin için birşey ifade etmiyor mu? Tamam felsefi anlamda bilimin söyledikleri bir kesinlik ifade etmez ancak bir olasılık yaratmaz mı? Yani zaten evren zorunlu varlık ve varlığına bir ilk neden aramaya ihtiyaç yoktur niye diyemiyoruz? Tanrıyı tanımı gereği kabul etmek daha mı kolay? Vakanın argümanı mı olur hocam beyinden bağımsız bir bilinç fantaziden başka nedir? Yeter sebep ilkesinin neresi tartışmaya açık her mümkün olgunun bir açıklaması vardır elbet tartışmaya nasıl açık olduğunu biz gerizekalıların :) anlayabileceği şekilde kısaca anlatabilirsen sevinirim. Bizi eziklemeyle zaman kaybetmede bize öğret ciddi söylüyorum trol değil yani.

Argümanın derdini anlamadığımı düşünmeden önce bilincin doğası ile ilgili yaptığım vurguya odaklanmanı beklerdim açıkçası çünkü söylediğim gibi akıllı bir adamsım muhtemelen benden de akıllısın bu argümanın kaynağı da bilinç bu nedenle güvenilir değil. Mutlaklık içeren bir argüman sunmanın imkansızlığı söz konusu hocam.

Bir de merak ettiğim; argümana toz kondurmuyorsun da argümandaki hangi açık seni agnostik ateist yapıyor?

Bilim öyle bir şey demiyor ki? Stephen Hawking en basitinden big bang öncesinin felsefi manada yokluk olduğunu savunur. Evrenin zorunlu varlık olup olmadığı tartışılıyor zaten ama bu ateist filozoflar tarafından da savunulmaz genelde. Mesela Russell şu tarz bir akıl yürütme yapmıştır: “Duvardaki tuğlalar küçüktür, o halde duvar da küçüktür.” O, evrendeki şeylerin mümkün olduğundan yola çıkarak evrenin de şartlı olduğunu söylememizin doğru olmadığını söyler. Benim burada demek istediğim şey öyle ufak bir düşünmeyle koca bir literatürde yeri olan argümanın çürütülemeyeceği adamlar bunlar için neler neler yazıyor biliyor musun sen? En basitinden Mackie ve Pruss'un yazdılarına bakabilirsin. Bizim bilincimizin beyine bağlı olması Tanrı'nın bilincinin de öyle olmasını gerektirmez. Gerektirir dersen neden gerektirsin ki? Argüman hakkında detaylı okuma yapmadım o yüzden kesin bir şey söylemiyorum ama bu tarz şeylerle argüman çürütülmez onu diyorum. Kelam argümanı hakkında bolca okumalar yaptım ve bence kelam başarısız. Ama Leibniz argümanı başarılı duruyor tabii buna kesin kararı ileri düzey okumalar yapınca karar vereceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 27 Ocak 2019; 17:50:34 >

• quote:

Bilim öyle bir şey demiyor ki? Stephen Hawking en basitinden big bang öncesinin felsefi manada yokluk olduğunu savunur. Evrenin zorunlu varlık olup olmadığı tartışılıyor zaten ama bu ateist filozoflar tarafından da savunulmaz genelde. Mesela Russell şu tarz bir akıl yürütme yapmıştır: “Duvardaki tuğlalar küçüktür, o halde duvar da küçüktür.” O, evrendeki şeylerin mümkün olduğundan yola çıkarak evrenin de şartlı olduğunu söylememizin doğru olmadığını söyler. Benim burada demek istediğim şey öyle ufak bir düşünmeyle koca bir literatürde yeri olan argümanın çürütülemeyeceği adamlar bunlar için neler neler yazıyor biliyor musun sen? En basitinden Mackie ve Pruss'un yazdılarına bakabilirsin. Bizim bilincimizin beyine bağlı olması Tanrı'nın bilincinin de öyle olmasını gerektirmez. Gerektirir dersen neden gerektirsin ki? Argüman hakkında detaylı okuma yapmadım o yüzden kesin bir şey söylemiyorum ama bu tarz şeylerle argüman çürütülmez onu diyorum. Kelam argümanı hakkında bolca okumalar yaptım ve bence kelam başarısız. Ama Leibniz argümanı başarılı duruyor tabii buna kesin kararı ileri düzey okumalar yapınca karar vereceğim.
    Anladım. Literatüre saygı konusunda hemfikiriz amaç saygısızlık yapmak değil ancak bilinç konusunda yapılan soyutlama çok keyfi geliyor bana ve bilincin overrated bir kavram olduğunu seziyorum birşeyleri çözmeye çalışırken işi daha içinden çıkılamaz hale getirmektense bilmediğimiz şeyin varolmadığını düşünmek ayaklarımızın yere basması demek eğer ayaklarımız yere basmazsa hakikate giden patikada yürüyemeyiz.

Yanlış biliyorsam düzelt; bilim mutlak bir hiçlik içerisinde evrenin varolamayacağını bu nedenle evet big bang ve evren genişliyor ancak genişleyen evrenin sınırlarının ötesinin de başka bir evren olması gerektiğini düşünmüyor mu? Mutlak hiçlik derken gerçekten mutlak bi hiçlik kuantum vakum alanları falan değil (çok az malumatım olan konular) Eğer mutlak bir hiçlik durumu olsaydı şu an şu dakika biz de burada olmayacaktık demek ki. nasıl oluyorsa artık öyle bir durum yok demek olmuyor mu bilimin söylemeye çalıştığı.Teşekkürler..

Argümanda bilinçten bahsedilmesi mekanik bir şeyin zorunlu varlık olmayacağına vurgu yapmak için belirtiliyor. Eğer bu doğruysa bilinç dahilinde bir varlık olmalı. Aksi taktirde bilinçsiz bir mekanizma tarafından evren var oluyorsa o ya hiç yoktur ya da hep olacaktır. Yani evren zorunlu varlıksa dediğin gibi argüman başarısız olur ve bilinçli bir varlığın yarattığı sonucuna ulaşamayız dolayısıyla tanrı yoktur diyebiliriz. Ama bu tartışılan bir şey işte genelde yeter sebep ilkesi doğru değil ve evrenin bir açıklaması yok derler (Russell ve ateistlerin geneli). Benim gördüğüm en sağlam eleştiri Grünbaum adlı felsefecinin görelelikten bir şeyler çıkararak argümana itiraz etmesi ama buna detaylı okuma yaparak karar vereceğim. Mesela Smith evren kendi kendisinin varlığını açıklar der. Hume ve bazı ateistler her bir parçanın açıklanması bütünün açıklanmasına yeter bunlardan bağımsız olarak evreni açıklamaya gerek yok derler bu uzar gider. Anlayacağın argümanın kilit noktası yeter sebep ilkesi.

O tarz şeyler düşünen bilim adamları var. Örneğin, evren daha önce varolan bir evrende oluşan bir karadelikten oluşmuş olabilir. Karadelik uzay zamanın bükülmesidir ve karadelikte bir tekilliğe ulaşılacaktır. Evrenin genişlemesinde geriye gidersek Planck zamanında evren bir tekillikti.

... Evren > Karadelik > Evren > Karadelik > Evren şeklinde gider diyenler var ama bunu savunan az sanırım. Buradaki mesela ilk etkiyi veren şey ne? En başta bir evren olmalı yani o da ezeli olmalı hiçlik imkansızsa. Big bang sadece Planck zamanı ve sonrası evrenin evrimine bakıyor. Evrenin başlangıcına dair bir bilgi vermiyor. Yaygın bilinen bir yanlışta big bangin evrenin başlangıcı olduğunun söylenmesi. Başlangıcı göstermeye çalışan tekillik teoremleri falan var ama bu uzun bir konu.

Mutlak hiçliğin olması bizim olmamız için sorun değil. Zaten evren o hiçlikten meydana geliyor. Hiçlikten gelmesi tabii ki bir tanrı'nın yarattığına kanıt değil bu konuda kelam kozmolojik argümana bakabilirsin. Evrenin başlangıcının olması kelam argümanını destekler elbette ama bu onun mutlaka bir tanrı tarafından yaratıldığını göstermez bunu uzunca açıklardım ama kelam argümanını temel düzeyde bilmiş olman lazım ve benim şuan bazı şeyler hakkında okuma yapmam gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 27 Ocak 2019; 19:38:52 >

• Hawking bigbangden önce mutlak yokluk olabilir mi demiş.
    Hocam pardon sma asla öyle bir şey söylemez. Bu konudaki bütün görüşlerini okudum. Hatta Hawking; bigbangin asla ve asla hiçbir şeyden bir şeyler üreten bir süreç olmadığını defalarca söylemiştir. İsteyen bu linkten okuyabilir.

Live Science
    Stephen Hawking Says He Knows What Happened Before the Big Bang
    https://www.livescience.com/61914-stephen-hawking-neil-degrasse-tyson-beginning-of-time.html

Diğer bir konu. Mutlak yokluk diye bir şey, bilimsel açıdan asla var olamaz. Buna da bilip bilmeden itiraz etmişsiniz.

Hawking ten çok örnek verdiniz, ben size Hawking in felsefe ile ilgili görüşünü yazayım.
    "Filozoflar bilime ayak uyduramadikları için felsefe ölmüştür."
    Hocam bu nedenle gerçeğe ulaşmak istiyorsanız felsefeyi değil bilimi takip edin .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 27 Ocak 2019; 19:57:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hawkingden örnek vermemin nedeni o konuda öyle düşünmesi. Hawking'in görüşleri sürekli değişiyordu bildiğim kadarıyla o yüzden attığın o link farklı zamandaki düşüncesine denk gelmiş olabilir. Mutlak yokluk imkansız değildir. Arvind Borde, Alan Guth ve Alex Vilenkin evrenin başlangıcının olduğunu düşünüyor mesela BGV teoremini araştırabilirsin. Hawking çok iyi bir bilim adamı ama felsefe konusunda bilgisiz. Bilime tek gerçek vs. diyen insanlar aslında fark etmeden bilimi de eliyorlar da bu çok uzun bir konu mantıksal pozitivistleri araştırabilirsin. Neden bu görüşlerinden vazgeçtiler oku.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 27 Ocak 2019; 20:13:48 >
  • Hocam bgv teorisi enflasyon teorisinde zamanın başlangıcı yoktur iddiasına karşı ortaya atılan zamanın başlangıcı vardır iddiası. Bu kadar.
    Bu teori hiçbir yerde bigbangin öncesine gitmiyor. Gitmediği gibi evrenin mutlak yokluktan geldiği gibi falan absürt iddiası da yok. Hatta bigbangi açıklayan hiçbir teori mutlak yokluktan geldik diye falan böyle bir şey zaten iddia etmez.

• Diğer bir mesele. Hawking sürekli fikirleri değişen bir bilim adamı değil. Sadece bir kez karadelikler konusunda küçük bir detayla ilgili fikrini değiştirdi o kadar. Başka yok yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Bildiğim kadarıyla, Avrupa ve Amerika'daki bilim insanları her araştırma ya da buluş gerçekleştirdikten sonra Kuran'ı açıp bakıyorlar ve kendi buluşlarının orada net bir şekilde yazılı olduğunu görünce İslamiyet'i seçiyorlar.
    Hatta son dönemde Oxford Üniversitesi'nde Kuran'ın yasaklandığı yönünde bazı bilgiler alıyorum.

Alıntıları Göster

• Hawking evrenin başlangıcı konusunda fikirlerinin değişiklik gösterdiğini belirtiyordu. Bunun hakkında kısa bir araştırma yaparsan görürsün. Fizikçiler arasında mutlak hiçlikten evrenin çıktığını söyleyenler mevcut bu imkansız bir şey değil yani bunu anlayalım ilk önce. Gerçekten başlangıcı olup olmadığı ise farklı bir konu. BGV teoremi hakkında söylediğin yanlış değil ama anlamamışsın. Teorem şunu söylüyor: Eğer her yere doğru üstel bir şekilde genişleyen bir uzay zaman varsa, bu uzay zamanın bir başlangıcı olmak zorunda
  • Bu adamlar bilim adamı. Dogmalara değil, bilimi takip ederler. Elbette bazı konularda yeni teoriler ortaya atabilirler. Bu sürekli fikirleri değişen demek değildir. Bu şekilde lanse ettiginde sanki bu adamlara güven olmaz dün dediğini bugün inkar eder bunlar gibi bir izlenim oluşturuyorsun bu çok yanlış.
    Bu adamların her iddiası çok sağlam temellere dayanır ve ufak tefek ekleme çıkarma dışında değişmezler.

Diğer mesele
    Kim hocam evrenin mutlak yokluktan çıktığını iddia eden fizikçiler. Böyle bir şey olamaz. Mutlak yokluk diye bir şey olmaz. Bunu iddia eden fizikçi şarlatandir.

Bgv teoremini anlamamışim. Zaten hiçbir şeyi anlamıyorum. İyice geri zekalı yaptın bizi.
    Yazdığım şeyin neresi yanlış ki anlamamışsın diyorsun. Bgv teorisi kısaca uzayın, zamanın başlangıcı olduğunu iddia eder. Bitti. Uzun uzadıya anlatacak halim yok burada ama senden iyi anlıyorum bgv teoremini. Endişe etmeyin.

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Daha dün Izvestiya gazetesinde bir haber vardı. Moskova Bilimler Akademisi, Pazartesi'den itibaren "Moskova Kur'an Kursu ve İlim Yayma Cemiyeti" olarak çalışmaya başlayacakmış.

Alıntıları Göster

• Reavero kullanıcısına yanıt
    quote:

Dindarlık ile Dinciliğin nerede başladığı ve nerede bittiğini kestirmek zor olsada.

aksine çok kolaydır
    her yaptığını göstere göstere yapıyorsa ,söylediği ve yaptığı ile inancı tutmuyor ise ,bu kişi dincidir :)
  • Çarpıt çarpıt öyle bir şey diyen yok. Hawkingin görüşlerinin değiştiğini belirttim sadece üstüne bir şey eklemedim. Bgv'nin başlangıcı gösterdiğini söylüyorsun-ben bu konuda emin değişim bgv kuantum mekaniğini hiçe sayan bir teorem çünkü- neden evrenin başlangıcının mutlak hiçlikten olmayacağını göstermen gerekir.
  • Neyse laf dalaşına gerek yok.
    Şimdi bilimsel olarak herhalde anlamışsındır mutlak yokluk diye bir şeyin olamayacağını. Bunu geçiyorum.

Zeki bir adama benziyorsun.
    Bu nedenle lafı uzatmadan birkaç cümleyle sana açıklıcam. Sen anlarsın ne demek istediğimi.
    Anlamazsan biraz daha açarım.

Mutlak yokluk olamaz çünkü mutlak yokluk varlığın olduğu yerde mümkün değildir.
    Mutlak yokluktan sadece yokluk ortaya çıkar.
    Varlık ortaya çıkamaz.
    Varlık ortaya çıkarsa zaten o mutlak yokluk değildir.
    Bu nedenle evrende varlık default haldedir. Aslolan yokluk değil varlıktır.
    Bilmem anlatabildim mi.

• quote:

Çarpıt çarpıt öyle bir şey diyen yok. Hawkingin görüşlerinin değiştiğini belirttim sadece üstüne bir şey eklemedim. Bgv'nin başlangıcı gösterdiğini söylüyorsun-ben bu konuda emin değişim bgv kuantum mekaniğini hiçe sayan bir teorem çünkü- neden evrenin başlangıcının mutlak hiçlikten olmayacağını göstermen gerekir.
    dinle kafayo bozmuşlarda umut kıbırtıları gösteren enderlerdensin.

zihni daha berrak gözünü daha açık tutarak doğru yolun yüce zeusa ait olduğunu kavrayabilirsin.

metanetli ol ön yargılı değil..
  • Reavero kullanıcısına yanıt
    bırak bu matrixten çıkmaktansa ölmeyi seçen dalkavukları.

uzun zamandır yoktun.

hangi çıplaklar kampına katıldın onu özelden deyiver..

kaç kez zinaya bulaşıp cehenneme tek yönlü bilet aldın..

the space yok ortalıkta.

aramızda kalsın.özlediğimden değil ha.zaten kazmayı hiç sevmezdim..:)
  • Dolu dolu yazdım ama yine sildim. Ne kadar eğitirsen eğit, coğrafyanı yaşıyorsun işte.

Herkesin kendine göre çıkarı var, kimi parayı görünce allah, peygamber diye nara atıyor kimi de hacca gidip geliyor ama hala karı kız peşinde, üç kuruşluk ufak hesaplarla başkalarının canını yakma hevesinde.

Ülkede genel bir yozlaşma var..

Bu muhabbetleri anca oturup saatlerce muhabbetle anlatabilirsin, buraya yazmayla bitmez.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.