< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Ehliyeti kaptirdim (2. sayfa)
-
-
Hususi otomobil dışındaki tüm araçlarda 0.20 promil aşımında işlem yapılır. Yani yapılan işlem kanunen doğru. Aracınız motosiklet veya motorlu bisiklet ise sınırınız 0.20 promil oluyor. 0.50 promil sınırı için aranan şart hususi *otomobil* yani aracınızın hususi olması bunun için yeterli değil. Hususi kamyonet veya ticari otomobil de olsa 0.20 promil oluyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aday sürücüde 0.20 promil üstünde işlem uygularlar
aday sürücü en ufak alkolde gider.
-
6 ay bekleme süresi aranmasi burdaki sorun başkan ehliyetin gitmesi degil hangi kursa sorarsaniz sorun 0.50 promil altinda bekleme suresi sarti aranmadan ehliyete kayit olabiliyorsunuz fakat memur bey tuhaf bi ceza yazmis kurs gel kayit yapalim diyor gidiyorum bu iste bi yanlislik var ilk defa sende gorduk boyle biseyi diyor gitmedigim kurs sormadigim arastirmadigim yer kalmadi
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
6 ay bekleme süresi şarti aranmasi için ticari sinif bi araçla 0.50 promilin ustunde alkol alinmasi gerekiyor arastirin
Aracın hususi otomobil olsaydı bekleme süren olmayacaktı 0.50 promil altında olduğu için sadece ehliyetine el konulacaktı. Aracın motosiklet ya da motorlu bisiklet olduğu için, yani aday sürücü olmasaydın da 0.20 promil üzeri olduğundan ehliyetine 6 ay süre ile el konup para cezası yazılacağı için ehliyetin alındıktan sonra da 6 ay süre ile işlem yapamıyorsun. Yani şöyle düşün sen aday sürücüsün ben değilim yan yana motosiklet sürüyoruz ikimizde de 0.28 promil alkol çıktı senin ehliyet iptal oldu benimkine 6 ay el kondu, ben ehliyetimi geri almak için 6 ay bekleyecekken senin ertesi gün kursa yazılıp ehliyet çıkarabiliyor olman sence de saçma değil mi? İşlemi yapan memur doğru yapmış. Sürücü kursunda konuştuğun kişiler ya kanunu bilmiyor ya da olayı anlamadığı için sallıyor.
alkol konusunda değil trafik babama iç dese güvenmem. hanima veriyorum arabayı içeceksem,yoksa da 1 damla alkol almam.polisi geçtim Allah muhafaza bir kazaya karışsan hayatın kayar.
Simdi motorda 0.20 alkol sınırı olup olmamasi degil konu benim kullandigim hususi otomobilde olsa ehliyetim zaten gidicekti ama ben m sinifiyla yakalandim b sinifiyla yakalansaydimda ehliyet gidicekti tek fark b sinifinda otomobille yakalandigin zaman 0.50 altinda promilde tekrardan hemen yazilabiliyorken motorda yazilamamak sacma degilmi 50 lik motorla mi alkol almak daha tehlikeli aracdami sence bu mantiksiz degil mi ?
Önemli olan kullandığın aracın ehliyet sınıfı değil bak kanun yapılırken bireysel kullanıcının yoğunlukta olduğu araç grubu olan hususi otomobile ayrıcalık tanınmış sadece o 0.50 olmuş, diğer tüm araçlar 0.20 olmuş. Tabi ki alkollü motosiklet kullanmak daha tehlikeli, kask dışında güvenliğin yok. Onu da geçtim belki iki ayağının üstünde zor duracak adamın iki tekerlekli aracı sürmesi kendi açısından tabi ki otomobil sürmesinden çok daha tehlikeli.
Alkollü araç kullanmamayı öğrenemedi bizim millet.Biraz akıl olsun yahu alkollü şekilde bir kaza yapsan olurda karşı araç lüks pahalı araç olsa perte çıksa ne sigortan karşılar ne kaskon üstüne o aracın 2 milyonluk bedelini kasko senden ister ömrünce haciz korkusundan üzerine mal varlığı alamazsın üstüne hangi işe girsen maaşından haciz kesintisi olur.Yani diyeceğim ceza ehliyet filan hiç önemli değil.Ama alkollü şekilde kaza yaparsanız hayatınız biter.
-
Geçen yıl aynı konu ile ilgili yazdığım yazı...
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/148566373
(Not:Geçen yıldan bu yana mevzuatta değişiklik olup olmadığını takip etmedim.)
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNA GÖRE
Normal Sürücüler
Hususi otomobil sürücüleri için 0,50 promil üzeri, diğer araç sürücüleri için 0,20 promil üzeri alkollü araç kullanımı yasaktır.
Tespiti halinde: son ihlal tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde
--birinci defasında altı ay,
--ikinci defasında iki yıl,
--üç veya üçten fazlasında ise her seferinde beşer yıl süreyle sürücü belgesi geri alınır.
* Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilir ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınır.
* Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen ve 2918/48 e göre işlem yapılan sürücüler, ayrıca TCK 179 a göre adli işlem yapılmak üzere 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemi ile mahalli zabıtaya teslim edilir.
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNA GÖRE
Aday sürücüler
--------------
Ek Madde 17 – (Ek: 12/7/2013-6495/22 md.)
İlk defa sürücü belgesi alanlar en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilirler.
Aday sürücülüğün süresi, aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme ve yeniden sürücü belgesi alma şartları ile diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Aday sürücülükle ilgili Yönetmelikte düzenlenen esaslar aşağıda
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ
Aday sürücülük
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Aday sürücülük süresi içerisinde 2918 sayılı Kanunun;
a) 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin üç kez ihlal edilmesi, (Kırmızı ışık ihlali)
b) 48 inci veya 118 inci maddelerine istinaden sürücü belgelerinin geri alınması, (Uyuşturucu, uyarıcı madde, alkol ve ceza puanından)
c) 51 inci maddesinin üç kez ihlal edilmesi, (Hız limitlerini aşmak)
ç) 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasının üç kez ihlal edilmesi, (dönüş kuralları...)
d) 74 üncü maddesinin üç kez ihlal edilmesi, (yaya ve okul geçitlerindeki kurallar..)
e) Koruyucu tertibatın kullanılması ile ilgili 78 inci maddesinin üç kez ihlal edilmesi hallerinden
herhangi birinin gerçekleşmesi veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.
Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur.
-----------------------------------------------------------------------
-
MTSK Yönetmeliği madde.11 de bekleme süresi dolmadan kayıt alınmaz hükmü var...
https://ookgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_09/16162555_MTSK.pdf
Aday sürücüler;
Hususi otomobil kullanırken 0,50 promil üzerinde alkollü yakalanırsa sürücü belgesi geri alınır.
Hususi otomobil dışındaki araçları kullanırken 0,20 promil üzeri (0,21 promil taban) alkollü yakalanırsa sürücü belgesi geri alınır.
Dayanak:2918 sayılı KTK md.48/5
Aday sürücülerde 48/5 den ehliyetin geri alınması iptal nedenidir. Hem trafik mevzuatı hem de mtsk mevzuatı her ikisi değerlendirildiğinde para cezası + (MTSK kayıt şartı olduğundan) 6 ay bekleme süresi dolmadan kayıt yapılmaz.
İlave edit:
Aday sürücülükle ilgili düzenlemenin olduğu Karayolları Trafik Yönetmeliğinde araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.
maddesi de olduğundan bu madde tamamen aday sürücülerle ilgili 0,20 promil sınırını belirliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 11 Eylül 2022; 23:47:21 >
-
Alkolu araç kullanmadığımız için mağdur olmayız merak etme
Yani ben m sınıfıyla değil B sinıfıyla yakalansaydim arabamla alkol alsaydim girseydim cevirmeye 0.28 ciksaydi promil gene 6 ay bekleyecekmiydim
B sınıfı ile 0,28 promil alkollü olarak yakalanan sürücüler
GENEL ŞARTLAR: Madde:48
Hususi otomobil sürücüleri;
0,50 promil altında olduğu için işlem yapılmaz.
Şayet 0,50 promil üzerinde olsa idi para cezası ve (geriye doğru bir yıl içinde ilk tespitte) 6 ay süreyle geri alınır.
(ikinci tespitte 2 yıl süreyle, üçüncü tespitte 5 yıl süreyle)
Bu saydıklarımız genel şartlar ve hususi otomobil sürücüleri 0,50 promil altı bu maddeden etkilenmiyor...
--------------------------
Siz aday sürücü iseniz, 48.maddeye göre (hususi otomobil-050 promil altında alkollü) geri alınma söz konusu olmadığından burada yönetmeliğin Ek Madde:3 hükmü devreye giriyor.
KTY Ek Madde 3-e
....veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi ...... durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.
Sizin sürücü belgeniz bu hükme göre iptal edilir...
Bu hüküm olmasaydı aday sürücü iken hususi otomobille 0,28 promille (0,50 ye kadar) ehliyetinize el konulmayacaktı ve 48.maddeye göre işlem yapılmayacaktı. Yönetmelikteki Aday Sürücülüğü düzenleyen Ek Madde 3-e ye göre ehliyetiniz iptal edildiğinden kanaatimce 6 ay bekleme süresi olmadan sürücü kursuna kayıt yaptırabilmelisiniz.
-
Biraz daha toparlarsak
Aday sürücüsünüz ve hususi otomobil kullanırken;
----0,15 promil alkollü yakalandığınızda- hiç bir işlem yapılmaz
----0,30 promil alkollü yakalandığınızda- Ehliyetiniz iptal edilir (48.madde ihlali olmadığından 6 ay bekleme şartı yok)
----0,51 promil alkollü yakalandığınızda- Ehliyetiniz iptal edilir (48.madde ihlali de olduğundan 6 ay bekleme şartı var)
-----------------------------
Alkolle ilgili genel şartlar
0,20 promile kadar cezai durum yok.
0,21-050 promile kadar hususi otomobil sürücüleri için cezai durum yok, diğer araç sürücüleri için cezai durum var.
0,51 promil ve üzeri tüm sürücüler için cezai durum var.
Alkolle ilgili özel şartlar
Aday sürücüler 0,20 promil üzeri ehliyeti geri alınır.
-
0.1 promilde kimse ehliyetinize 6 ay el koyamaz geçen gece 0.14 le çevirmeye girdim tutanak tutup telefon imza alıp yolladılar
motosiklette sınır 0.20 promil ticairi araçta sıfır olmalı normal binek araçta 0.50 promil
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X