Şimdi Ara

ekonomi, isletme (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
6
Favori
974
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Estağfurullah, çevremde benden önce buralarla ilgilenenler olmasa ben de çok bilmezdim. Politika bölümlerinin amacı bir sosyal bilim olan siyaset biliminin eğitimini ve üretimini yapmak. Herhangi bir üniversite bölümü gibidir yani aslında. Buradan çıkan insanların öncelikle istihdam edilmesi gereken yerlerse bürokrasi, diplomasi, uluslararası kuruluşlar gibi yerlerdir özünde fakat elbette istihdamı burayı aşmış durumda. "Bir işletmecinin daha kültürlü hali mi" demek işletmecilere kültürsüz demek olduğu gibi bölümü kültürel bir etkinliğe indirgemek oluyor Böyle bir şey söz konusu değil, işletmeciler kendi alanlarında gayet gerekli bir eğitim alıyor, öyle demezdim ben

İİBF mezunlarına tek bir paket olarak bakma mevzusuna gelirsek bu biraz Mülkiye gibi okullara dayanıyor bence, çok eski bir alışkanlık yani. Mülkiye geçmişte öyle bir okul ki ilk iki sene tüm müfredat ortak. Herkes her şeyi az çok beraber öğreniyor ve sonra uzmanlaşıyor. Hal böyle olunca İİBF'ye paket bakma refleksi gelişmiş sanırım özel sektörde ve devlette. Dolayısıyla bir işletmeci aldığı eğitimle sizden daha önde olsa da şahsi çabanızla eksiklerinizi kapatabilirseniz iibf'nin her bölümü aynı işlere talip olabiliyor.

İktisatta öğrendiğiniz bu teorik bilgiler eğer ki İİBF mezunlarının büyük çoğunluğunu istihdam eden finans sektörüne girerseniz pek bir işinize yaramayacak. O yüzden siyaset buna eş görülecek dersleri nasıl sağlayacak sorusuna gerek yok aslında çünkü buna ne kadar gerek var tartışılır. "Ekonomist" olmak gibi net bir hedef yoksa ve big4'da, bankalarda teftiş, uzmanlık, danışmanlık falan kovalanacaksa finans bilmek işinize yarar, vergi hukuku bilmek yarar, bankacılık kanununundan anlamak işe yarar.

Genel olarak son dediğinizin haklılık payı var yani, şirketler bu insan iyi bir yerden çıkmış, ne de olsa temel iktisattan anlıyor, sosyal bilim okuduğu için belli bir düşünme şeklini kavramış oluyor, buraya gelmeden finans falan da öğrenmiş biraz, o zaman ben bunu alayım diyor. Çünkü misal banka yöneticileri ancak ve ancak belli bölümlerden mezun veya yüksek lisans yapmış insanlardan olabiliyor (İİBF de bu bölümlerin başında geliyor). Aynısı SMMM sertifikası için de geçerli, İİBF mezunları alabiliyor bu sertifikayı dolayısıyla big4 İİBF'den çıkan ve işi öğrenebilecek herkese paket gözüyle bakıyor.

Edit: Mesela yukarıda bir arkadaş McKinsey'den bahsetmiş. Bura uluslararası bir danışmanlık firması. Boston Group gibi başka rakipleri de var. Burada öncelikli tercih Endüstri Mühendisleri, İşletmeciler ve İktisatçılardır. Akademik yönü çok kuvvetli kişileri işe alırlar. İşleri teknik analiz, dolayısıyla sayısal yönü kuvvetli adaylar lazım ve siyaset ve ui'nin borusu pek ötmez burada. Böyle örnekler de var yani. İİBF'de bazı bölümler bazen diğerine göre avantajlı olur bazı alanlarda. Siyaset ve ui için bu avantajlı alanların en çok bilinenleri normalde diplomasi ve bürokrasidir fakat maalesef şu an buralar iktidarın tahakkümü altında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 20 Haziran 2020; 1:52:59 >

• Hocam çok teşekkür ederim uzun ve anlaşılır bir sekilde açıkladığınız için.Çoğu şey güzel bir biçimde kafama oturdu çok sağ olun.Tercih doneminde de burada olursaniz süper olur.Genel olarak bizlere çoğu konuda yardımcı oluyorsunuz,hepsi icin cok tesekkurler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rica ederim, sınava girecek gencecik insanlara "araştır kardeşim" demek kolay fakat kimse bir şey yazmıyor ki arayan neyi bulsun mantığıyla hareket ettiğim için uzun yazıyorum Tercih dönemi elimden geldiğince bakarım foruma.
  • Hocam iyi bir felsefe bölümünden yüksek ortalamayla mezun olan birinini sizce mbb danışmanlık şirketlerinde bir şansı olabilir mi? Matematik ya da iktisat ile yandal/çap ile birleştirirse?

Bir de eğer bilginiz varsa iyi bir felsefe mezunu için ne imkanlar var sizce özel sektörde?

• p0tus kullanıcısına yanıt
    Yani olur ya da olmaz diye kestirip atmak istemiyorum ama dediğim gibi mbb firmaları akademik yönü çok kuvvetli ve sayısal becerisi yüksek insan arıyor. Felsefe mezununun şansı çok çok az olur bana göre, iktisat çapıylaysa elbette şansı olur. Yandal ile olur mu ona da çok emin olamadım. Yüksek ortalamalı sayısal bir disiplinin diploması lazım.

Felsefe özel sektörde ne yapar linkedinden bakmak lazım. Çok geniş olmaz diye düşünüyorum imkanları.

• p0tus kullanıcısına yanıt

(Boun felsefe)

Onceden arastirirken direk felsefe mezunu master yapmadan mezun olunca business analyst olan birini gormustum onu bulamadim ama yurt disinda okumustu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.