Şimdi Ara

- Ekonomik KRİZ kime KRİZ? - (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
869
Cevap
6
Favori
28.697
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Zenginin malı züğürtün çenesini yorar.
    quote:

Orijinalden alıntı: Dellci

"Bu ay başında ÖTV indirimine yetişmesi için Nissan Avrupa'ya özel olarak 4 günde 900 adet Qashqai ürettirdik. Araçlar gemideyken hemen hemen hepsini sattık."

Türkiye'de 1 ayda 900 adet Nissan aracın satılması ve bunların stok araç olmayışı, "stokların erimesi" teorisiyle çelişiyor.

Kim çıkaracak bu ülke insanını krizden.Tabiki meclis.
    Meclise bakıyorum ne yapmış.Hep aynı şeyi söylüyoruz ama işin temeli burada yatıyor.
    İnsanlara diyor ki, "sen mümkün olduğu kadar geç emekli ol.iş bulup bulmaman umurumda değil."
    emeklilik insanların tek umudu ne yazık ki.İş olsa insanlar ölene kadar çalışır.
    "Her üniversite bitiren iş bulacak diye bir kaide yok.İş bulamazsanız gemicik alırsınız olur biter"
    Kendisi için ne diyor
    Çift maaş,çift emekli maaşı,istediğin kadar geriye doğru prim borcu ödeme imkanı,sağlıktan beleş yararlanma....
    bak sen, "geriye doğru ödeme imkanı.."
    vay be ,ne büyükmüş bunlar,mübarek ,zamanı bile geriye alıyorlar!
    böyle bir ülke krizden çıkamaz.

• Büyük çöküşün başlaması için sadece 1 çeyreklik büyüme denemesi yeterli.. O da 2009 son çeyreğinde yüksek ihtimal olucak.. Olmazsa 2010 ilk çeyreğine sarkıcak..

Sadece 1 çeyreklik denemede dünya ekonomisi hanyayı konyayı görecek ve artık büyümek için yeterli enerjinin olmadığını anlayacak..

Büyüme ile enerji arasındaki ilişki gayet açık, enerji olmazsa büyüme olmaz..

Netekim dünya için artık ''büyüme'' diye bir şey olmayacaktır bir süre, dönem küçülme dönemidir, en azından 20-30 sene.. U,W,L,V demiyelim, çift dip demiyelim, hep dip diyelim..

Krugman Hoca da, Roubini de bunu biliyorlar zannedersem, ama söylemiyorlar, Krugman'ın yazıları dikkatli incelenirse sürekli '29 krizi ile 2. dünya savaşına gönderme yapıyor..

• Çift dip " W " diyenler için zaman ucu açık kavram. 10 sene veya 100 veya 1000 sene :) olduğunda ben demiştim diyebilirler:) Bekliyoruz merakla! Özellikle bir bilen Krugman ın açıklamalarını...

Birisi ekeonomiyi çözdüğüiddiasında ama güdük bir şekilde oturduğu yerde ahkam kesmeye devam ediyor.

Eğer ben ekonomiyi çözseydim " HEPİNİZİ ESİR ALIRDIM " :)) var mı ötesi... NEme gerek ekonomik analiz zaten hepinizi satın alırım... Komik...

Bana bilimsel bir model gösterin ispat edilebilir o zaman tamam derim. Ki benim tamam demem hiç bir anlam ifade etmez. Zaten ispat edilebilir bir şey bulsa dünyanın en zengin insanı olur... Orda burda gevezelik etmez:))

Saygılarımla,
  • Yakında inişe geçiyoruz sanırım....

IEA dünya petrol talebinin düşeceğini söylemiş, bu da krizin çok daha derinleşmesi demek..

İyi olan bir şey var, bu sayede gezegen kurtuluyor, Co2 salınımları son 2 senede %6 azalmış, her sene böyle gitsek 2050ye kadar hedefi tuttururuz..

http://www.hurriyet.com.tr/ekonet/12858615.asp?gid=303
  • quote:

Çift dip " W " diyenler için zaman ucu açık kavram. 10 sene veya 100 veya 1000 sene :) olduğunda ben demiştim diyebilirler:) Bekliyoruz merakla! Özellikle bir bilen Krugman ın açıklamalarını...

ekomide bilimsellik kavramını incelerken bilimsel modeller yerine ekonomik modellerden sözedilir.

konu hakkında yorum yapanlar bu modellemeler ile veya kendi ürettikleri modeller ile yorum yaparlar.

http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_model
  • quote:

Benim elimdeki faturada birim fiyatı da yazmakta, her türlü bilgi de bulunmakta.
    Fatura Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gönderiliyor, herhangi bir problem yok.

Bu ay 257 kwh kullanmışız ve ödediğimiz tutar 63,10 TL. Geçen ayda aynı. Sizin neden pahalı gelmiş, bilmiyorum.
    Sanırım onu İzmir'deki namussuzlara sormak lazım.

ya ben bu namussuzlara takıldım doğrusu..izmir gavurdu şimdi de namussuz oldu.iyide sende ankaranın namussuz ilçelerinden birinde yaşıyormuşsun.ama bir sorunun yok anlaşılan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

Ekleme: Faturalara bakın diyorum ama faturalardan bir şey anlamakta mümkün değil artık. Çünkü birim fiyat bile yazmıyor namussuzlar.

@met995
    "Namussuzlar" kelimesi bir önceki mesajda geçtiği için kullandım. Sayın lehrer35 İzmir'de oturduğunu ve faturasında gerekli bilgiler olmadığını söylemiş ve haklı olarak "namussuzlar" kelimesini kullanmış. Bende Ankara'da oturduğumu ve faturamda gerekli bütün bilgilerin mevcut olduğunu söyledim.
    Ayrıca İzmir benim için "gavur" falan değildir. Ben uzun yıllar İzmir'de yaşadım, birçok akrabam da hala İzmir'de ikamet eder. Yazın ilk fırsatta İzmir veya çevresinde bir yerlere kaçarım... Sanırım açıklamam yeterli olmuştur.

• Bütçe açığında tarihi rekor kırıldı

2009 Ekim ayı bütçe sonuçları açıklandı!

Ekim 2008’de 71 milyon TL olan bütçe açığı 2009’un Ekim ayında 2 milyar 421 milyon TL oldu. Ocak-Ekim yani on aylık bütçe gerçekleşmesi toplamda 43.2 milyar TL açık verdi.

Buna göre, Ekim ayı bütçe açığı, 2008 yılı Ekim ayına göre yüzde 3.318 arttı. Ekim ayında işsizlik sigortası fonundan bütçeye aktarılan 1.9 milyar TL olmasaydı, bütçe açığındaki bu artış yüzde 6.085 olacaktı!.. 10 aylık toplam bütçe açığı ise bir önceki yılın ilk on aylık bütçe açığı olan 4.9 milyar TL’ye göre yüzde 784.7 arttı.

CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

2009’un on aylık bütçe açığı olan 43.2 milyar TL, bugüne kadar toplamdaki en yüksek bütçe açığı olarak tarihi bir rekor kırdı.

Bütçe açığı 40 milyar TL’yi en son 2002’de ve 2003’de yıllık 40.2 milyar TL ile geçmişti. Bu açıklardan sonraki en yüksek bütçe açığı ise 2004’de 29.2 milyar TL ve 2001’de 28.6 milyar TL. Sıraladığımız tüm bu rakamlar yıllık iken 2009 bütçesi bu rakama on ayda ulaştı ve geçti...

KRİZ BÜTÇEYİ VURDU
    Krizin teğet geçeceği varsayımına göre hazırlanan 2009 bütçe tahmin ve hedeflerinde, on aylık gerçekleşmelerle kıyaslandığında, ciddi sapmalar var;

Bütçe açığında yıllık yüzde 40.4 azalma hedeflenirken, açık yüzde 784.7 arttı,

Gelirlerin yıllık yüzde 18.7 artması hedeflenirken, gelirlerde yüzde 0.2 gerileme oldu,

Giderlerde yıllık yüzde 14.2 artış hedeflenirken, yüzde 21.0 artış oldu.

2009’un ilk 10 aylık gelir ve harcama tutarı, 2008 yılı ile kıyaslamalı olarak Tablo-I’de gösterilmiştir.

VERGİ GELİRLERİ VE CEZALAR

Tablo-II’den de fark edileceği gibi, 2009 yılının ilk 10 ayına ait vergi gelirleri, yılsonu itibariyle, özellikle Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, ÖTV ve İthalde Alınan KDV gelirlerinin hedefin çok gerisinde kalacağını gösteriyor.

2009’un ilk 10 ayında toplam 139.2 milyar TL olan vergi gelirleri, geçen yılın aynı döneminde toplanan 140.3 milyar TL vergi gelirinin bile gerisinde kaldı.

Bu arada vergi cezalarından elde edilen gelirler dikkati çekiyor. Ekim 2009 vergi cezalarında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78.5 artış var. 10 aylık dönem itibariyle de yüzde 33.5 artış var.

Olayın bütününe baktığımızda, ilk 10 ayda gelirler 2008’in gerisinde, giderler ise 2008’in ilk 10 ayının 43,2 milyar TL üzerinde.

Görünen o ki 10 milyar lira açık hedefi ile yola çıkılan 2009 bütçesinde, bütçe açığı 60 milyar TL’yi aşacağa benziyor. 2010 yılı için hedeflenen 50 milyar liralık bütçe açığı da sıkıntılı bir dönem, zamlar ve iç borç artışının göstergesi oluyor...

• bunu verirken keske dunyadaki ülkelerinde bütce rakamlarını verseydiniz. daha ogretici olurdu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

bunu verirken keske dunyadaki ülkelerinde bütce rakamlarını verseydiniz. daha ogretici olurdu.

Neden?
  • bir acıkta artıs ve azalma beklendigine gore vergiden ve giderlerden bahsediliyordur. vergi mevzusu oluncada malumunuz cirolara gore belirlenir. eger bir sirket daha onceki yıla gore daha az vergi veriyosa ticari olarak bir sorun var demektir. malumunuz.
    ticari sorunda 2 yolludur. ya ulkende tuketim azalmıstır,yada dunyada. o yuzden soledim. yazıdada geciyor kriz butceyi vurdu.bakılması gerekir acaba dıs dunyada bu durum ne halde. o zaman daha kolay gorus birligine varılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: vezir

2009’un on aylık bütçe açığı olan 43.2 milyar TL, bugüne kadar toplamdaki en yüksek bütçe açığı olarak tarihi bir rekor kırdı.

Türkiye tarihinde bu büyüklükte bütçeler görmemiştir ki bu büyüklüklerde bütçe açığı olsun
    "Rekor" diyerek bariz ajitasyon yapılmış, sizin bunun farkında olmanızı beklerdim...

Bakınız çok uzak bir geçmişte değil, daha 1997'de bütçe gelirleri 6milyar, 1998'de 11milyar, 1999'da 20milyar, 2000 yılında ise 30milyar civarlarındadır. Az gelire rağmen 10-15milyarlık bütçe açıkları normal karşılanan rakamlardı. Yani şimdi eğri oturup doğru konuşalım, 2009 yılında 210milyar geliri olan bir bütçeyi tutupta geçmişin ufak tefek bütçeleriyle karşılaştırarak "rekor bütçe açığı!" edebiyatı yapmak gerçekten büyük mantıksızlıktır.
    2000 veya daha eski yıllarda 200milyar lira vergi geliri toplayabilselerdi de keşke 50milyar lira bütçe açığı verselerdi.

quote:

Orjinalden alıntı: fizisyen
    bunu verirken keske dunyadaki ülkelerinde bütce rakamlarını verseydiniz. daha ogretici olurdu.

2009 mali yılında Abd 1.4 trilyon $ bütçe açığı vermiştir. Bu dönemde Rusya 100milyar $, İngiltere 220milyar sterlin, Almanya 100milyar €, Fransa 130milyar € bütçe açığı vermiştir.
    Rekor edebiyatı yapacak olursak, Abd'nin 1945, Çin'in 1949'dan beri gördüğü en büyük bütçe açığı rakamlarını gördüğümüzü söyleyebiliriz.

• quote:

quote:

Türkiye tarihinde bu büyüklükte bütçeler görmemiştir ki bu büyüklüklerde bütçe açığı olsun
    "Rekor" diyerek bariz ajitasyon yapılmış, sizin bunun farkında olmanızı beklerdim...

Bakınız çok uzak bir geçmişte değil, daha 1997'de bütçe gelirleri 6milyar, 1998'de 11milyar, 1999'da 20milyar, 2000 yılında ise 30milyar civarlarındadır. Az gelire rağmen 10-15milyarlık bütçe açıkları normal karşılanan rakamlardı. Yani şimdi eğri oturup doğru konuşalım, 2009 yılında 210milyar geliri olan bir bütçeyi tutupta geçmişin ufak tefek bütçeleriyle karşılaştırarak "rekor bütçe açığı!" edebiyatı yapmak gerçekten büyük mantıksızlıktır.
    2000 veya daha eski yıllarda 200milyar lira vergi geliri toplayabilselerdi de keşke 50milyar lira bütçe açığı verselerdi.

quote:

2009 mali yılında Abd 1.4 trilyon $ bütçe açığı vermiştir. Bu dönemde Rusya 100milyar $, İngiltere 220milyar sterlin, Almanya 100milyar €, Fransa 130milyar € bütçe açığı vermiştir.
    Rekor edebiyatı yapacak olursak, Abd'nin 1945, Çin'in 1949'dan beri gördüğü en büyük bütçe açığı rakamlarını gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Size bir soru sormak isterim;

Rahmi Koç'un oturduğu yalının masraflarına bakıp kendi apartman daireme 2 Bin TL aidat ödemem sizce ekonomik bir yaklaşım olur mu? Eğer olmazsa, lütfen verileri tam verin de, herhangi bir yanıltma olmasın. Yani, bahsettiğiniz ülkelerin bütçe açıklarının GSMH'ye oranını ve yıllık gelirlerini de yazarsanız, verdiğiniz bilgilerin tutarlılığı hakkında bir kanıt olur ve size katılırız.

Saygılar...

• @webbie, doğru söylediniz.

Abd 'nin bütçe açığının gsmh'na oranı %9.9'dur.
    Rusya için %8.
    Fransa %7.5
    Almanya %7
    İngiltere %9

Türkiye için yılın son verileri gelmediği için net birşey söyleyemeyiz. Basit hesaplar yapacak olursak:

2008'deki GSMH 750milyar $ yani 1.110 milyar tl.
    %6 küçüldüğümüzü varsayalım elde var 1.040 milyar tl.
    Yılın ilk 10ayı bütçe açığı 43.2milyar tl olduğuna göre 12 ay sonunda bütçe açığını 52milyar tl olarak varsayabiliriz.
    Bu durumda Türkiye'nin bütçe açığının GSMH'ya oranı %5 olur.
    Gelişigüzel hesp yaptık yanıldık, hadi 1 puan da benden, %6 olsun
  • hah.
    iste bahsettigim sey buydu.
    tesekkur ederim. gayet hersey ortada.
  • boş lafları geçelim.

Bu bütçe açığı nereden kapatılacak soru ve sorun budur . Gelişmiş ülkelerdeki açık kendi iç problemlerini ilgilendirir ve zaten işsizlik açısından kendi rekarlarını kırıyorlar.

Bir açık var mı var , büyük mü büyük.
    Peki millete verecek parakaldı mı ?

ek vergiler ufukta görünüyor mu ?

üretim azaldı mı ?

herşey ortada daha ne olsun.

Sosyala patlama olacak , o zaman mı tedbir alacaklar. Açık açıktır ,bir kapatan olmazsa.
    quote:

quote:

quote:

• evet herşey ortada ama anlamak isteyenler , istemeyenler var . Ama sonuç değişmez .

Ekonomi berbat durumda .

quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

hah.
    iste bahsettigim sey buydu.
    tesekkur ederim. gayet hersey ortada.
  • İşsizlik başvurularında rekor artış

İşkur'a yapılan işsizlik başvuruları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 188.28 oranında arttı

Türkiye İş Kurumu'nun yayınladığı Aylık İstatistik Bülteni'ne göre, aynı ayda kayıtlı işgücü yüzde 100,86 oranında, kayıtlı işsiz sayısı yüzde 102,55 oranında artış gösterdi. Rapora göre, kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 626 bin 66'ya yükseldi.

Geçen yıl aynı ayda işsiz sayısı 802 bin 800 seviyesinde bulunuyordu. Aynı dönemde kayıtlı işgücü sayısı 887 bin 734 kişiden 1 milyon 783 bin 71'e yükseldi.

2009 yılı Eylül ayı içerisinde 126 bin 770 kişi kuruma başvuruda bulundu. Böylece geçen yıla göre başvurularda yüzde 191,21 artış oldu. Başvuruların 118 bin 208'i işsizlik için yapılanlardan oluştu. İşsizlik için yapılan başvurularda yüzde 188,28 artış yaşandı.

Aynı ayda açık işler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37,62 düşüşle 11 bin 554 oldu. İşe yerleştirme geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,40 oranında azalarak 6 bin 686 kişiye düştü.

• 2009 mali yılında Abd 1.4 trilyon $ bütçe açığı vermiştir. Bu dönemde Rusya 100milyar $, İngiltere 220milyar sterlin, Almanya 100milyar €, Fransa 130milyar € bütçe açığı vermiştir.

evet bu bütçe açıklarıyla gördükleri şey için mutlu olmadıklarını da söyleyebiliriz. Yoksa orada yaşayanlar aksini mi düşünüyorlar bir bakalım.

====================================
    ====================================

İşsizlik ekonomiyi tehdit ediyor

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, yüksek işsizlik oranının resesyonda toparlanan ABD ekonomisini tehdit ettiğini söyledi.

Singapur'da bulunan Zoellick, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'de Ekim ayında yüzde 10,2 ile 26 yılın en yüksek seviyesine çıkan işsizlik oranının 2010 yılında muhtemelen yükseleceğini belirtti.

Ödenemeyen kredi kartı borçları, tüketici kredileri ve tutsat (mortgage) kredileri sorunları olduğunu ifade eden Zoellick, ''bazı bankaların batık krediler sorunu devam ediyor'' dedi.

Teşvik harcamalarının muhtemelen gelecek yıl ortasında ekonomik büyümeyi destekleyeceğini kaydeden Zoellick, bundan sonra tüketici harcamaları ve yatırımların genişlemeyi desteklemesi gerektiğini bildirdi.

Zoellick, hükümetlerin mevcut teşvik paketlerini uygulaması, ancak yeni teşvik paketi hazırlamaması gerektiğini de ifade etti.
    =================================================================

ABD'de son 26 yılın işsizlik rekoru

ABD'de işsizlik oranı 1983 yılından bu yana ilk kez yüzde 10'u geçti

Çalışma Bakanlığı, Ekim ayında 190 bin kişinin işini kaybettiğini, böylece geçen ay işsizlik oranının yüzde 10,2'ye yükseldiğini açıkladı. Eylül ayında işini kaybedenlerin sayısını 219 bin olarak revize eden bakanlık, Ekim ayında işsizlik oranının yüzde 10,2'ye çıkarak, 1983 yılından bu yana ilk kez yüzde 10'u aştığını bildirdi.

Geçen ay işini kaybedenlerin sayısının 175 bin ve işsizlik oranının yüzde 9,9 olması bekleniyordu.

ABD'de üst üste 22 aydır istihdam kaybı meydana gelirken, Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 9,8 olmuştu.

ABD'de resesyonun başladığı Aralık 2007'den bu yana işini kaybedenlerin sayısı 7,3 milyon oldu. Resesyonda işini kaybedenlerle birlikte toplam işsiz sayısı ise 16 milyonu buldu.

Geçen ay eğitim, sağlık hizmetleri ve hizmet sektörleri dahil bütün sektörlerde istihdam kaybı oldu.

ABD ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 3,5 büyümüştü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 19 Kasım 2009; 10:44:49 >

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.