Şimdi Ara

EKRAN KARTI VE MONİTÖR ...MUTLAKA OKUYUN YANLIŞA DÜŞMEYİN (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
3.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ilk kez forumdaki herkesi bu kadar hem fikir görüyorum amdcisi intelcisi nvidiacısı aynı fikirdeyse 40 yaşındaki abimize Allah sabır versin. #direnTİTAN-X
  • quote:

Orijinalden alıntı: *GameOver*

quote:

Orijinalden alıntı: ReTRiBuTioN™

quote:

crt tüplü 17" monitöre 7850 kullandım. param yoktu ciddiyim. tek sıkıntım vga titremesiydi bunuda herkes biliyor kasma takılma yoktu.

bende bunu anlatmaya çalışıyordum TITAN-X abimize :D bende şuanda 17" crt monitör var. en geç bir aya kadar gtx660 alıcam ondan bir ay sonrada 1080p monitör alıcam inş. eğerki crt" monitörüm fps düşüşüne takılmalara yol açarsa o zaman özrümü dilerim abi. ama hala da iddaa ediyorum hiçbir sıkıntım olmayacak :) ekran kartını alıyım testlere başlarım :)

bende öyle yaptım şuan hala crt kullanıyordum ama görüntü titremesi gözlerimi ciddi anlamda perişan ediyordu gittim 400 liraya almışken en iyisi alalım 5 6 sene kullanalım dedim. dev gibi led 23" aldım asus gayet güzel performans açısından bakarsak bir fark yok. o zamanları hiç fps testi yapmadım ama fark olsa bunu sezerdim.

Kardeş bende asus 21,5" vs228h modelini almayı planlıyorum. Aslında 23" aoc de alabilirim ama asus almak daha mantıklı gibi sen nerden aldın 23" i? Monitörünün marka ve modelini söylermisin? Bide nerden aldığını?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: (((TeAcHeR)))

yahu şu liseler bi açılsada kurtulsak

Burası konu dışından beter oldu.
  • Bende 228 almaya gittim ellerinde yoktu Asus 3 yıl Garantili diye aldım hem asus hayranıyım bendeki 238

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GameOver* -- 20 Temmuz 2013; 11:27:54 >
  • 720p nin altındaki çözünürlüklere geçtikce fpsde düşme yaşanır... ama 1280*720 çözünürlük bir standarttır widescreen standartıdır... o yüzden ekran kartlarının en iyi fps verdiği çözünürlüktür... (üst düzey 256-384 bit kartlarda 7950-7970-gtx670-680) gibi kartlarda fps değişmeyecektir çünkü onun veri yolu bit genişliği zaten 1080p çözünürlükte tıkanmayacaktır... yanlış bilgilendirmeyelim lütfen... HD7850 alırsın crysis 3ü 1280*720 çözünürlükte full oynarsın... 1080de düşürürsün özellikleri ama 7950 alırsın 1080 de neyse 720dede odur... eğer başlık ekran kartı önerindeki kısım gtx680 yada titan takınca tüm sorunlar çözülecek gibiyse hak verilebilir çözünürlüğü ne yaparsan yap 2k dışında aynı kalacaktır fps... ama yüksek ve orta sınıf kartlarda çözünürlüğün etkisi büyük... Ve darboğaz olayı o kadar basit bir durum değil... 3ghz'in altındaki işlemciler ve 2 çekirdeklilerde yapar önüne gelen darboğaz yapmıştır işlemci değiştir diyor athlon x4 640 ile 7870 kullanan adam var 300mhz overclock yapıp...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinayet13 -- 20 Temmuz 2013; 13:12:23 >

• Şu yazılanları gördükçe tüylerim ürperiyor resmen bu forumda takılan adamın karta vmod yapmaya başlaması gerekirken 720p ile 1080p de aynı fps yi alırsın falan deniyor..
    Bir yöneticiden rica ediyorum kilitlesin artık şu konuyu.

Burada tartışan arkadaşların aşağıdaki linki incelemelerinde fayda var.http://www.technopat.net/2012/03/16/oyunlarda-cozunurluk-ve-fps-iliskisi/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OtoburPirana -- 20 Temmuz 2013; 13:13:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TİTAN-X

Ekran kartını değiştirmek isteyen arkadaşlar.

Sistem ve Ekran kartları belli bir süre sonra güncel oyunları oynatmakta zorlanıyor ve aklımıza ilk gelen ekran kartını değiştirmek...

sistemi eski ve oyuncu olanlar sorunu ekran kartı ile gidereceklerini sanıyorlar...ama durum hiç de öyle değil....

PC bir çok elektronik bileşenin kombinasyonuyla meydana gelen bir cihaz..stabil çalışması bileşenlerinin uyumuna bağlı...

EKRAN KARTINIZ NE KADAR İYİ OLURSA OLSUN...

--çok önemli ve gözardı edilen buna çok dikkat edin (MONİTÖR)... çoğumuz monitöre hiç bakmaz gösteriyormu gösteriyor sorun yok deriz ama iş öyle değil.
    sisteminize en son donanıma sahip ekran kartı alsanız bile monitörünüz ne veriyorsa onu alırsınız...

ben uyarayımda siz yine bildiğiniz okuyun...

ornek vereydin bari

mesela son cumlede gecen monıtor ne veriyorsa onu alırsınız ifadesiyle neyi kastediyorsunuz?

renk canlılıgı mı?

cozunurlukten bahsediyorsanız 2000tl ekran kartı alıp 1366*768 de oynayan varsa lafımız yok zaten de dıger dedıklerınız neler?

• 1280x1024 de 6970 CF kullanıyordum.

1920x1080 27'' monitöre geçtim, fps düştü 80 den 60 a mesela. Konu kilit açana ban

• quote:

Orijinalden alıntı: Sajuuk

1280x1024 de 6970 CF kullanıyordum.

1920x1080 27'' monitöre geçtim, fps düştü 80 den 60 a mesela. Konu kilit açana ban

görüntü kaliten ne oldu...........
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Sajuuk

1280x1024 de 6970 CF kullanıyordum.

görüntü kaliten ne oldu...........

Yeni monitorum daha canlı gosteriyor tabii ki, ips çünkü diğeri TNydi

• quote:

Sistem ve Ekran kartları belli bir süre sonra güncel oyunları oynatmakta zorlanıyor ve aklımıza ilk gelen ekran kartını değiştirmek...

sistemi eski ve oyuncu olanlar sorunu ekran kartı ile gidereceklerini sanıyorlar...ama durum hiç de öyle değil....

PC bir çok elektronik bileşenin kombinasyonuyla meydana gelen bir cihaz..stabil çalışması bileşenlerinin uyumuna bağlı...

--çok önemli ve gözardı edilen buna çok dikkat edin (MONİTÖR)... çoğumuz monitöre hiç bakmaz gösteriyormu gösteriyor sorun yok deriz ama iş öyle değil.
    sisteminize en son donanıma sahip ekran kartı alsanız bile monitörünüz ne veriyorsa onu alırsınız...

ben uyarayımda siz yine bildiğiniz okuyun...

+1

• herkes birbirini yanlış anladı. benim bildiğim çözünürlük değişirse fps değeride değişir. diğer türlü monitör kalitesi tabi fark eder. tüplü, palzma, lcd ve led ekranlar arasında tabiki fark olur.
  • Forumu çoluk çocuk basmış iyice

Şu konuları gördükçe forumdan soğuyorum. Anakart yüzünden de kafam bozuk zaten. Şeytan diyor dağıt masaüstü PC'yi. Girme bir daha foruma.
  • quote:

Bende 228 almaya gittim ellerinde yoktu Asus 3 yıl Garantili diye aldım hem asus hayranıyım bendeki 238

Aynen bende asus hayranıyım
    Tam olarak modelini söylesene

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReTRiBuTioN™ -- 20 Temmuz 2013; 18:00:49 >
  • quote:

Ekstrem bir sisteme CRT monitör takılacak olursa, tabii ki monitörün çözünürlük sınırına takılınmış olur ki demek istediğin buydu sanırım. Sistemdeki parçaların birbirlerine uyumlu olmasından bahsedilir hani hep. Aynı şekilde 8-10 yıllık bir sisteme de 1080P veya 120 hz monitör bağlamak, bir o kadar abesle iştigal olur tabii ki. Ancak, görüntü kalitesiyle FPS'nin uzaktan-yakından alâkası yoktur. Görüntü kalitesi, monitörün panel teknolojisi ve ekran kartı ile monitör arasında kullanılan bağlantı kablosuyla ilgili bir durumdur.

quote:

ben sistemi ve montörü eski olanlar için söylemiştim ayrıca görüntüyüd eklemiştim...yani sen aynı ekran kartı ile 1280x720 ve 1920x1080 çözünürlükte olan ile aynı fps alırsın..

Aynı şekilde görüntü kalitesinin çözünürlükle de alakası yoktur ama çözünürlük ile FPS, terazinin iki kefesi gibi ters orantılıdır. Çözünürlük yükseldikçe FPS düşer, çözünürlük düştükçe FPS artar. Bu da ekran kartının işlediği piksel sayısıyla ilgili birşeydir.

Detaylandırmak gerekirse, 1280x720=921.600 piksel iken, 1920x1080=2.073.600 pikseldir. Bu rakam, GPU'nun işlemek zorunda olduğu piksel sayısıdır. Arada 2.25 kat fark var. Yani, 1920x1080 çözünürlükte kaç FPS alınıyorsa, 1280x720 çözünürlükte 2.25 kat fazla FPS alınır. Çözünürlük ile FPS'nin (ekran kartında işlenipte monitöre gönderilen saniyedeki kare sayısı) ters orantılı olmasının sebebi işte budur. Bir arkadaşın Oyunlarda Çözünürlük ve FPS İlişkisi'ne dair verdiği linkte bu durum güzelce izah edilmiş.

* * *

Ha bir de şu var ki ona kimse değinmemiş. Çözünürlük arttıkça ve panel büyüdükçe gecikme artar. Bu sebeple kimi pro oyuncular, küçük monitörlerde 720P çözünürlükte oyun oynarlar. Kimisi de ince panel monitörlerde ekranın tazeleme hızını (hz) 75 olarak kullanabilmek için bunu yapar.

• bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    quote:

Ha bir de şu var ki ona kimse değinmemiş. Çözünürlük arttıkça ve panel büyüdükçe gecikme artar. Bu sebeple kimi pro oyuncular, küçük monitörlerde 720P çözünürlükte oyun oynarlar. Kimisi de ince panel monitörlerde ekranın tazeleme hızını (hz) 75 olarak kullanabilmek için bunu yapar.

Aynen abi haklısın BF3 te çözünürlük yükseldikçe lag oluyor hissedebiliyorum ama çözünürlüğü düşürünce oyun akıyor adeta. Ben zaten bütün ayarlar low da 1280x720 de oynuyorum 120 fps yi de çoğu zaman alıyorum ve kesinlikle bu seviyelerde ayar yapılmasının taraftarıyım. Bir multiplayer FPS oyununda pro gibi oynamak istiyorsanız görsellikten vazgeçmek zorundasınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: funkerman

quote:

Aynen abi haklısın BF3 te çözünürlük yükseldikçe lag oluyor hissedebiliyorum ama çözünürlüğü düşürünce oyun akıyor adeta. Ben zaten bütün ayarlar low da 1280x720 de oynuyorum 120 fps yi de çoğu zaman alıyorum ve kesinlikle bu seviyelerde ayar yapılmasının taraftarıyım. Bir multiplayer FPS oyununda pro gibi oynamak istiyorsanız görsellikten vazgeçmek zorundasınız.

saniyorum o bahsettigin lag degil dusuk fps oluyor

• Yeni oyunlarda monitörüm 30hz çalışmaya başladı. Monitörü mü değişmeliyim yoksa ekran kartını mı?
  • Amma uzun muhabbet dönmüş :) valla arada belki doğru cevap vardır, durumun gercek hikayesini de bilenler vardır ama ben gene de elimden geldiğince gerçeği açıklamaya çalışayım.

Öncelikle ekran kartı ile monitor arasında bir performans ilişkisi vardır. ama bu sadece kısmen doğrudur.
    (bu arada bilmeyen arkadaşlar varsa FPS = frame per second yani saniyede ekrana gelen görüntü sayısı)

özetle ve basitçe
    60FPS = 60HZ diyebilirsiniz (her ne kadar FPS ve HZ birebir aynı şey olmasa da aynı hesaba gelmektedir)

piyasadaki monitorlerin %80'i 60-75HZ ile çalışır standart olarak. yani saniyede karşınıza ortalama 60 görüntü getirebilirler. sağda solda duymussunuzdur 200HZ televizyon fln diye işte onlar saniyede ekrana 200 kare getirir bu çok kalietli bir görüntü demektir. kalite derken çözünürlük anlamında değil. sabit görüntülerde hic bişey farketmez. hareketli görüntüleri daha stabil, titremesiz ve kusursuz gösterir. niye? cünkü hızlıdır işte.

gel gelelim...

sizin bir ekran kartınız var mesela nvidia Titan :D paraya da kıymıssınız... elinize sağlık...
    bütün ayarları da fullemissiniz oyunlarda 120FPS fln cıkarıyo canavar yani....

ama ekranınız 24" 1920x1080p 60HZ çalışan orta halli bir LED monitor. güzel monitör aslında yani. Ama sizin Titan işte burda yalan oluyo malesef. Yalan oluyo derken o muhtesem güc bosa gidiyor 120FPS gösterebilecekken grafik kartınız, monitorünüzün 60FPS gösterebilmesine takılıyor. her 2 kareden 1'ini atlayarak gösteriyor.

sonucta noldu, sen titan aldın. süper'de oynuyorsun oyunlarını gram kasma yok. ama kartın aslında daha cok sey gösterecekken monitörünün gücüyle sınırlandırılıyor.

yani ilk başlıktaki arkadaşın anlatmak istediği aslında budur. tabi burda birden cok monitorler, dikey senkronizasyonlar, flickering vesaireler de isin icinde ama onları da anlatmak zaman ister.

sunu söyleyim sadece VSYNC isini bir cok arkadas bilemiyor malesef belki okuyan olursa yardımımız dokunur.

aynı örnekten yola cıkıcam. 60hz monitor ve titan ekran kartınız 120fps fln üretir en baba oyunda bile (crysis 3 haric ona titan bile dayanmıyo bazen :))

ekran kartının cok fazla güclü olduğu durumlarda monitörün frekansı düsükse ve frame atlıyorsa ekran flickerin denilen böle yatay yukardan aşağı hızlıca ekran cizgiler varmıs gibi olur. bunun nedeni ekran kartının cok görüntü üretmesi ve monitorün bunları atlamasıdır. VSYNC'i acarak bu olaydan kurtulabilirsiniz. VSYNC ekran kartının görüntü üretme sayısını monitorünüzünkine esitler ve ekran kartının luzumsuz kendini paralamasına izin vermez. zaten gösteremeyecen sen sadece bu kadar üret gerisi kafi der.

ekran kartınız iyi değilse veya orta halli ise vysnc 'i hic acmayınız bile zira bu görüntü kalitesini artıran bişey değil, iki farklı hızla calısan bir biri ile aynı çalısmasını sağlamaktır. düsük ekran kartlarında luzumsuz kasmaya sebebiyet verir.

mesela ekran kartın 30fps üretebiliyor mesela gariban bi gtx650. sende de 60hz gösteren güzel 24" monitor var. zaten ekran kartın 30hz üretiyor, monitorün bunun tamamını gösteriyor. ortada sıkıntı yok yani VSYNC'e gerek yok. VSYNC acarsan hic bi iş yapmış olmuyor kartın sadece kendini paralıyor 60fps gösterecem diye ama nafile kartın gücü buna yetmiyor.

Sanırım lafı cok uzattım. Kolay gelsin herkese...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: byhackermstf

quote:

quote:

ÖRNEK: 1280x720 piksel destekleyen monitörünüz var ve bu sistemle 40 fps alıyorsunuz..eski ekran kartınızı son donanımlı ekran kartı ile değiştirseniz bile alacağınız görüntü ve fps eskisi gibi olacaktır bariz bir iyileşme göremeyeceksiniz...çünki monitörünüz yetersiz kalır..

aynı şekilde İşlemciniz ekran kartınızın grafik işleme hızına yetişemiyorsa..darboğaz yapar ve ekran kartınızdan verim alamazsınız.

en önemli dikkat edilecek bileşenler bunlar. sonra anakart,ram,psu var tabi sırada

saçmalama arkadaşım. düşük çözünürlüklü bir monitöre eski ekran kartından daha yüksek donanımlı bir ekran kartı aldığın zaman görüntü kalitesi değişmeyecektir ama FPS ARTACAKTIR

hocam crysis 3 oynadıysan eğer oyunun en düşük çözünürlügü 1024x768 sen en yüksek çözünürlügü 800x600 monitör takarsan oyunu açamassın

ben ona bişey demiyorum. düşük çözünürlük desteklemeyen oyunlarda ekran kartının yapacağı hiçbir şey yok. olay monitörde bitiyor..

800 e 600 monitör mü kaldı ? şu an en uydurma monitörler bile 1080p destekliyor sen neden bahsediyosun ? Ayrıca konu sahibi 40 yaşındasın ama pc den bişey anlamıyosun bi 40 yıl daha yaşa sonra konu aç. ben de 32 yaşındayım ama bu yazıklarını 12 yaşındayken bile yazmazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi THEKNIGHT -- 5 Ağustos 2013; 16:20:34 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.