Ekran kartım x1800xl. Birkaç gündür bilgisayarım oyunlarda kitleniyordu. İşlemcim overclockluydu (amd 3000@2600mhz) Güç kaynağıyla ilgili bir sorun olabileceğini düşündüm ve konuyu araştırdım .Eli mde tagan black 420 watt lık güç kaynağı var. Anakartım DFI . DfI forumlarına, donanım sitelerine göz attım. Aslında ekran kartının kutusunda da en az 450 watt güç kaynağı yazıyordu ama kaldırır diye düşündüm ve hatta forumda bu güç kaynağıyla x1900xtx çalıştıranlar varmış. Sonra bu amper işine kafayı taktım. taganın üstünde 12 v + için 22 amper yazıyor. ati tool da ve riva tunerda amperi görmeniz mümkün. Normalde 2d de 10 amper isteyen kart oyuna girdiğinizde 22-25 amper arasında istiyor. Bu arada yazmayı unuttum. İşlemciyi default ayarlara getirince oyunlardaki kitlenmelerde çözüldü. Bugün silverstone 500 wattllık güç kaynağım geliyor bakalım overclock lu işlemci de sorun çıkacak mı . Özellikle üst uç grupta ekran kartına sahip arkadaşlar riva tuner yardımıyla oyunlarda çekilen ampere bakıp bizimle paylaşırlarsa iyi olur diye düşündüm. Sonuçta bu ekran kartının ne kadar güç harcadığını da ortaya koymuş olmaz mı? Güç kaynağı alma kiçin de iyi bir yöntem olabilir diye düşünüyorum. Benimki aşağıda ( konuya çok vakıf olmadığımdan terimleri yanlı kullanmış olabilirim. kusura bakmasın ustalar.
KEŞKE ÇİFT 12V ÇIKIŞLI PSU alsaydın bende HİPER VAR +12v1 ve +12v2 ÇIKIŞI VAR v1de20 v2de 17 amper veriyo toplam 37amper ikincisi daha bakamadım ama bakınca mostwanted ve QUAKE-4 oynarken harcanan amperi göndereyim
quote:
Orjinalden alıntı: mobility-radeon
KEŞKE ÇİFT 12V ÇIKIŞLI PSU alsaydın bende HİPER VAR +12v1 ve +12v2 ÇIKIŞI VAR v1de20 v2de 17 amper veriyo toplam 37amper ikincisi daha bakamadım ama bakınca mostwanted ve QUAKE-4 oynarken harcanan amperi göndereyim
+12v1 ve +12v2 var ve biri 20 diğeri 17 ise bu toplamda 37A verecek anlamına gelmez,kombine dediğimiz yani ikisine birden yüklendiğinde vereceği amper 28-32A civarı olacaktır
+12v1 ve +12v2 ye ayrımasının asıl maksadı bir kanaldan 20 amperin üzerinde voltaj gecmesinin tehlikeli olmasıdır yeni sistem PSU larda kanun gereği bu yuzden iki kanala ayrılmıştır bu yuzden toplam amperim 37 amper...
quote:
+12v1 ve +12v2 ye ayrımasının asıl maksadı bir kanaldan 20 amperin üzerinde voltaj gecmesinin tehlikeli olmasıdır yeni sistem PSU larda kanun gereği bu yuzden iki kanala ayrılmıştır bu yuzden toplam amperim 37 amper...
o 20amperin üzerinde akım geçmesinin tehlikeli olduğu intelin uydurup standartlaştırdığı bir hadisedir dostum,tamam intelin de haklılık payı var ama sonuçta +12v1 ve +12v2 yani +12V psuda aynı yerden çıktığından pratikte koruma gibi bir özelliği bulunmuyor...
Neyse konuya dönersek toplam 37 amper diye iddianda ısrarcısın, ben de hiperin kendi sitesinden araştırma yaptım ve iddiamı kanıtladım
bu senin psu olsa gerek ,orda specifications tablosuna bak "Output Load Regulation" diye bir bölüm var +12V için <360W yazmış ,yani P=VxA bağıntısından 360/12=30A ediyor.Yani bir kanaldan 20A öteki kanaldan 17A veren psu kombine olarak 30A üzerine çıkmıyor , yani +12V için toplam güç 360W'dan düşük olmalıymış...
Ki aynı tabloyu adamların kendileri de çizmiş ,bu sefer daha ayrıntılı şekilde, ürünün teknik dokümanına bakalım:
burda da psu resminin altına küçük bir tablo çizip max combined wattage diye bütün voltaj bölümlerine tek tek ayırmışlar.Başka sorun?
tamamda orada çift kanalın ortalaması 30a dır diye bir ibare göremiyorum...
quote:
tamamda orada çift kanalın ortalaması 30a dır diye bir ibare göremiyorum...
ben ortalama mı dedim şimdi , 12V kanalı kaça bölünürse bölünsün toplamda 30A verecek işte, biraz elektronik bilgisi ile kolayca kavranabilecek bir mantıkla işliyor ,giriş seviyesi elektrik elektronik bilgisi için M.E.B yayınları Lise-1 ve Lise-3 Fizik kitaplarını öneririm , detaylı bilgi için ise meslek liselerinin elektrik-elektronik bölümlerinde okutulan yine M.E.B yayınlarının Elektroteknik kitabı var. Oldukça yardımcı olacaktır
ONA KALSA TEK KANALDAN MAXIMUM KAÇ AMPER VERİLİYOR? ayrıca dikkat edersen tüm yeni PSU lar ÇİFT KANALA geçiyor....belki şu anda değil ama gelecekdeki sistemler (işlemciler-anakartlar-ekrankartları fln..) buyuk ihtimalle çift kanal destekli olacak ve bu örnekdeki 37 amperi kullanabilecek
şu an haklı olabilirsin..
X1800XL kullanıyorsan GPU voltajını düşürmen gerekebilir. O serideki kartların çoğunda sorun var. Ati Tray Tools'da artifact testi yapmanı öneririm eğer artifact varsa. GPU voltajını yavaş yavaş düşürerek testlere devam et. Fakat kart GPU voltajını düşürdüğünde bir süre sonra donuyorsa veya kitleniyorsa ozaman kartı Underclock edeceksin demektir.Yapacak başka birşey yok. O kartların serisinde eski R-çipsetleri GPU'su üzerine dengesiz OC yapılıp sürülmüş bir seri.Tam testde edilmediği için ATI'nin yanlışı diyebiliriz.
Fakat dediğim gibi Underclock etsen dahi 3-5 fps kaybın olur bunuda Ram' hızını OC yaparak bu kaybı kapatıp 3-5 fps+ ya dönüştürürsün. Ramler sağlam sayılır.Fakat yine GPU voltajınıda köprüyle ram voltajına bağladıkları için (GPU'daki voltaj azaltması ram'e az voltaj gitmesini sağlayacaktır .Kısaca burada yine bir sınırlama var)
INTEL D 940 SAPPHIRE X1900XT 2 X 1GB CORSAIR 533MHz 2 X 250GB WESTERN DIGITAL SATA II 16MB CACHE Hard Disk 200GB SEAGATE SATA NEC 3540A DVD-RW
Bu sistemim TAGAN 420 Watt Xeye a emanet. Yetiyor da artıyor bile.
catalyst 6.3 kurdum. İşlemciyi tekrar 2600mhz e overclockladım. Bayağı bir oyun oynadım. Hiçbir sorun yok şu anda. Bu arada güç kaynağımın 12 v. dual rail. 18 +18 veriyor toplamda peak 38amper variyor galiba. 550@550 overclockda da hiçbir sorun yok. 3dmark05 deoyun testlerini 5 er kere çalıştırdım . ( seçeneklerde var) Sorun yok şu anda. tşk. Tagan tek kanaldan 22 amper verbiliyordu bu arada
Bu önemli bir konu, belkide çoğu kilitlenmeler bu yüzden oluyor benim sorum ise sisteme 9800pro almak istiyoruz 9800pro takılı şekilde sistem toplam 260w tüketiyor ve PSU u gerçek 300w ama amper değerleri ise şöyle : http://global.aopen.com.tw/products/power/FSP300-60ATV(PF).htm bu değerlerle bu kartı takılmadan,restart atmadan çalıştırıp oyun oynayabilirmiyiz?
quote:
Orjinalden alıntı: VgaPower
Bu önemli bir konu, belkide çoğu kilitlenmeler bu yüzden oluyor benim sorum ise sisteme 9800pro almak istiyoruz 9800pro takılı şekilde sistem toplam 260w tüketiyor ve PSU u gerçek 300w ama amper değerleri ise şöyle : http://global.aopen.com.tw/products/power/FSP300-60ATV(PF).htm bu değerlerle bu kartı takılmadan,restart atmadan çalıştırıp oyun oynayabilirmiyiz?
ONA KALSA TEK KANALDAN MAXIMUM KAÇ AMPER VERİLİYOR? ayrıca dikkat edersen tüm yeni PSU lar ÇİFT KANALA geçiyor....belki şu anda değil ama gelecekdeki sistemler (işlemciler-anakartlar-ekrankartları fln..) buyuk ihtimalle çift kanal destekli olacak ve bu örnekdeki 37 amperi kullanabilecek
şu an haklı olabilirsin..
Dostum senin guc kaynagin en fazla 30A verebilir. Ama 2 kanaldan ayri ayri 30A yi gecmeyecek sekilde o akimi verebilir. Eger toplamda 37A verebilseydi sli ve crossfire sertifikali olurdu ama 35A den az guc verenler bu sertifikalari alamiyor.
PSU ' ın toplam amperi 35 ama en az 32 olsun diolardi galiba XTX için.
benim x550 6A dan fazla çekmez
9800PRO kaç amper çekiyor bilen var mı?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme