Şimdi Ara

Ekran kartlarındaki renk problemi... (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
7
Favori
5.837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Katkın ve paylaşımın için sağol. Monitör ayarların olması gerektiği gibi. Birçok kişi kontrastı sona dayayıp, ışığı da asgarî 50 civarı kullanıp, sonra da monitörünün gözünü ağrıttığından şikâyet eder. Konstrast göreceli olabilir ama ışık ayarı için ideal değer 23-30 arası diye tecrübe ettik kendimce. Daha fazlası, eğer ekrana bir yerden ışık vurmuyorsa gözü yormaktan başka işe yaramıyor.

Monitörün U2712HM veya Asus P serisinden bir monitör sanırım. Her iki seri de çok iyi monitör. Bir sorum olacak: 1440P IPS monitöre geçtikten sonra, bu monitörü AMD kartla da kullandın mı? Bunu soruyorum. Çünkü konuya yapılan katkılarla sorunun kaynağını bulmak adına aşama kaydetmiş oluyoruz. Eğer yaşağıdın sorun, TN panel monitöre müshasır bir durum ise, sorun farklı bir boyut kazanmış olacak çünkü.

Hem TN panel, hem de IPS panel monitör kullandım. IPS monitörü hem Nvidia, hem de AMD kartla kullandım ama bahsettiğin yazı okuma sorunum olmadı. Lâkin Nvidia kartla şu parlaklık ve gözü alma sorununu oyunlarda hep yaşadım. Seni rahatsız eden sebebin de kaynağını merak ettim şimdi.

• VX238H+AMD kart kullanıyorum. Aynı ikiliye sahip olup ideal renk ayarı tutturanlar değerlerini merak ediyorum. Benim sorunum yazı okurken oluyor. En rahatsız olduğum şeyse klasik beyaz arka fonlu web sayfaları. Film seyrederken ya da oyun oynarken rahatsızlık pek yok. Tabi filmden filme oyundan oyuna değişiyor. Mesela son günlerde bir tek Sniper Elite 3 oynadm onda sorun yoktu. (Saatler boyunca oynadığım gün olmadı ama webde yarım saat gezince gözlerim sızlamasına rağmen, 2 saat boyunca oyun oynadığımda aynı derecede problem olmadı.) Merak ediyorum, bu göz ağrısı yaşayan arkadaşlar güneş ışığına karşı gözleri benim kadar hassas mı? (galiba astigmatla güneş ışığına duyarlılık arasında bir ilişki var.)
  • Ekranların kendi game modları da fark ediyor bayağı.
  • Carnage86 C kullanıcısına yanıt
    Şu konudaki Monitörünüze ince ayar yapın başlığına bakabilirsin.
  • bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    Evet IPS paneli yaklaşık 3-4 ay kadar AMD kullandım sonrasında NVIDIA'ya geçtim. Monitördeki benzeri ışık-kontrast ayarları ile kullandım.

Oyunlarda AMD ya da NVIDIA ile bir sorun yaşamadım. Daha çok internet vs. gezinirken yazı okumada sıkıntım oldu. Özellikle beyaz ya da beyaza yakın tonlarda parlaklıktan dolayı gözümü yoruyordu. Nvidia'da bir sorunum yok.

Bir site vardı, şimdi hatırlamıyorum. Orda profesyonel cihazlarla monitörlerin ayarları yapılmış ve modeline göre ideal değerler yazılmıştı. Hani şu ışık-renk vs. için kullanılan cihazlar var. Onlarla monitörleri ayarlayıp bir bilgi bankası oluşturmuşlardı. Monitörünüzün modeline göre bakıp ordaki değerleri kullanabiliyordunuz.

Galiba burasıydı;

www.tftcentral.co.uk
    ICC Profiles and Monitor Settings Database - TFTCentral
    http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 24 Eylül 2014; 12:21:56 >

• cybernoid kullanıcısına yanıt
    Link için sağol. Bunu benim monitör konusuna ekleyeyim.
  • Bu arada ben de 3 seçenek var;

RGB
    YCbCr422
    YCbCr444

Fakat ne hikmetse YCbCr444 seçmeme rağmen YCbCr422'ye dönüyor ve siyah tonlar şu anda maviye çalıyor. Ve yine ne hikmetse RGB'ye dönemiyorum, kaldı burda :) Bu ayar sadece HDMI için mi? Ben display Port kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 24 Eylül 2014; 18:10:40 >
  • HDMI içindi sanırım.
  • Display Porttada çalışması lazım. Kablo kaynaklı olabilir. Dp konektörünü hatırlamıyorum, kullanmadım ama, monitordeki ucu karta-karttakini monitore takip bir daha deneyebilir misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Sürücüyü yeniden kurdum düzeldi (RGB) Kullandığım kablo versiyonundan kaynaklanabilir. Versiyonu bilmiyorum ama sonuçta monitörle gelen kablo. Daha önce HDMI 1.3 kullanmadığım için Samsung monitörümde Siyah ayarı vardı, etkin olmuyordu. Kabloyu değiştiğmde monitörün o ayarı etkin olmuştu.
  • AMD'nin video ayarlarında, Apply current video quality settings to internet video diye bir seçenek var, Dynamic range full 0-255 ile bunu işaretleyince Youtube videolarındaki kalite de artıyor, ayrıca Enforce smooth playback'i ve Enable acceleration'ı da aktif ediyorum.

Peki bu Dynamic range full 0-255 ayarı, video dışında masaüstü ve oyunlar için de aktif oluyor mu acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 12 Ekim 2014; 14:06:44 >
  • Bişey daha öğrnedik. Abi o ayarların türkçesi ney acaba? Sürücüden mi acaba? Ben de internet seçeneği yokta...

Konuda anladığımız kadarıyla oyunda etkisi yok ama AMD'de bu ayar zaten default olarak 0-255 olarak geliyor ama Nvidia'da öyle değil. Keşke hem CCC'de, hem de NCP'de bu ayarın bir oyun için kısmı olsaydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 12 Ekim 2014; 14:59:27 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

Bişey daha öğrnedik. Abi o ayarların türkçesi ney acaba? Sürücüden mi acaba? Ben de internet seçeneği yokta...

Konuda anladığımız kadarıyla oyunda etkisi yok ama AMD'de bu ayar zaten default olarak 0-255 olarak geliyor ama Nvidia'da öyle değil. Keşke hem CCC'de, hem de NCP'de bu ayarın bir oyun için kısmı olsaydı.

Dostum ben CCC'yi Türkçe kullanmadığım için birşey diyemeyeceğim, ayarlarda vardır araştırınca bulunur mutlaka, Dynamic range default 0-255 olarak geliyorsa mesele değil o zaman.

Ekran kartlarındaki renk problemi...

İlki var olan video kalite ayarlarını internet videolarına uygulama demek, Enforce smooth playback - zorlayıcı şekilde pürüzsüz oynatma sağlamak, Enable acceleration - video dönüştürme işlemleri için GPU'nun donanımsal hızlandırmasını aktif etmiş oluyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 12 Ekim 2014; 15:20:03 >

• AMD steady video seçeneği bende yok. Sürücü versiyonundan mı acaba bu fark. Bendeki 14.4.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

AMD steady video seçeneği bende yok. Sürücü versiyonundan mı acaba bu fark. Bendeki 14.4.

Hiç dikkat etmedim ona, olabilir de olmayabilir de.
  • Arkadaşlar bu tür konular tamamiyle gereksiz çünkü yaptıpğınız tek şey makyaj yapmak, doğallığı bozmak. Bu mesajı bunun gibi konulara atıyorum şimdi. Bununla ilgili baya tecrübem ve araştırmam var, birkaç testlerimde oldu.

Başlamadan evvel, DVI - DVI (ya da display port) kullananlarda hiç bir sıkıntı yok, olmamıştı ve olmazda zaten çünkü resolution kısmında PC adı altında ki tüm GLOBAL dynamic range leri nvidia driverları full 0-255 olarak ayarlar.

Bunun dışında, HDMI bağlantı kullananlar da ise eskiden problem vardı nvidia driverları bu tür aygıtları HD-SD çözünürklük kısmında bir çözünürlükle atıyor ve bu kısımdakilere GLOBAL olarak limited RGB uyguluyor (16-235).. bu bir bug idi ve çözüldü. Hiçbir registry değiştiren tool ya da yukarıda .zip l idosya var toggler vs kullanmaya gerek yok zaten bunlarada güvenmeyin istediğiniz gibi full rgb ye çevirmiyorda olabilir çünkü belkide full rgb dir ekran ve siz bunu tekrar full rgb yaparsanız o toggler ya da her ne program ise siyahları olduğundan siyah yapıp görüntüyü wash out edebilir.

Eskiden yaptıkları çözüm ise şöyle, custom bir çözünürlük yaratmak.. çünkü nvidia driverları custom ve pc adı altındaki çözünürlükere full rgb (0-255) force ediyor.

Şimdi görmüş olduğunuz üzere hep GLOBAL olan dynamic rangelerden söz ettim.

VIDEO dynamic rangler ise uygulama ayarlar modunda kalsın sorun olmaz, neden olmaz, çünkü mesela power dvd de bluray açtınız.. bluray zaten full dynamic range kullanacağından 0-255 alırsınız.. deneyin hatta gidin paneldende 0-255 seçin nvidia ayarlar yapıp ve bakın fark olmadığını göreceksiniz.

---------

Tüm bunların dışında yaptığınız o monitor parlaklık kısma, gamma ayarlama, panelden renklerle oynama vs vs tarzı şeyler sadece doğallıktan uzaklaştırıyorsunuz.. fabrika ne ayar verdiyse onu kullanın.. bu tür calibration ları yapanlar özel aygıt kullanmaları ve bunun hakkında bilgiye sahip olamalrı lazım.. O yüzden fabrika çıkış ayarlarına güvenin.

EDIT: nvidia driverlarında GLOBAL bahsettiğim şeyler her yerde etkin oluyor.. oyundna tutta desktop a kadar.. o yüzdendir ki zaten her zaman nvidia fabrika ayarlarından direkt doğal görüntüyü verir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 12 Ekim 2014; 19:12:16 >

• hocam soldaki monitöre baktıgımda gayet rahat bakarken sağdaki monitöre bakarken istemsiz bi şekilde gözümü kısıyorum astigmatın gerçekten olayı özetlemişsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: gtx295

quote:

Orijinalden alıntı: bjk__murat

bazı arkadaşlar fanboy değilim ama yazdıklarım fanboyluğunda ötesi imajı vermiş , zamanında bunlar bize fanboy diyordu birde, komik olmuş gerçekten. işin kötü yanı aynı adamlar 2 ay sonra rakip firmadan kart alınca bu sefer de onları övüp diğerini yerden yere vuracaklar, hakkaten çok komik

Bu dediklerinizin hiçbiri bizim hastaligimizda işe yaramiyor.. ne kadar kissakda ayarlari ile oynasakda gene ayni... değişen birsey yok.. mesajları okursaniz görürsünüz. .

İlk mesajında nik vermeden fanboy diye bana laf sokuyormuş arkadaş kendince! Ben de sonradan anladım. Nik yazma, haberdar etme ve alıntı yapma yok tabi bu arada. O böyle, olduğu gibi kabul etmek lazım. Konuyu okumadan ve anlamadığı bir hususta yazar önce böyle. Sıkışınca da "ona birşey diyemem o zaman" diyip sıvışır. Normal karşıla.

Biz ne desek değişmeyecek o yüzden yazmaya degmez. Pm attim hocam bişey soracağım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aklıma gelmişken bir soru sorayım: Half Life ya da Valve'in yaptığı herhangi bir oyunu oynarken baş ağrısı ve mide bulantısı çeken var mı? Diğer FPSlerde sorun yaşamayıp(Quakeler hariç) Half Life'da bu sorunla karşılaşan kimler var?
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.