Şimdi Ara

El Yapımı Ahşap Atx PC Kasası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
4.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
76 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Uzun zamandır içine eski bilgisayarımın parçalarını koyacağım bir kasa yapmayı istiyordum. Geçen günlerde bu isteğimi gerçekleştirdim. Sizlerle paylaşmak isterim.

Öncelikle bir arkadaşım sayesinde eski bir ATX kasa buldum.

Sevgili Kapibara'nın verdiği ATX kasanın metal plakasını kullandım.

Kendisi fotoğraflardan daha güzel gözüküyor. En son verniklediğim hali fotoğrafta belli olmuyor.

Saydam plastik levha kullanarak yan yüzeyini yapmak isterdim. Belki bir ara pleksi levha ayarlarsam güncellerim. Ön panelin üzerindeki pencerede yer alan plastik bir araba amplifikatöründen çıktı. Sadece 2cm civarında bir bölümünü kestim.

Ön alt kısımda çapraz şekilde yerleştirilmiş 12cm fan var. Önden aldığı ortam sıcaklığını işlemci ve ram üzerine gönderiyor.

Bu fan eski yıpranmış ve baya dandik bir model. Tam yükte çok gürültü yapıyor. O yüzden bios üzerinden dc modda standart hızda ayarladım. Daha yavaş ve gürültüsüz dönüyor ancak yeterli havayı içeri alıyor.

Aynı zamanda anakart kasa içinde çapraz durduğundan sıcaklık normal yollardan da yukarı çıkma eğiliminde... Yine de egzoz fanı da taktım. Bu iş için yeni bilgisayarımda kullandığım Ryzen işlemcinin stok soğutucusunun fanını kullandım. Zaten kasanın arkasında 8cm boyutunda fan için yuva vardı. Bu fan oldukça sessiz çalışıyor.

Yan kapakta işlemci fanının biraz ön kısmında, (önden gelen hava akımı yetmezse) işlemci fanı ekstra hava çekebilsin diye hava girişi açtım. Çalışma esnasında bu boşluğa elimi koyduğumda hafif bir hava akımı hissediyorum. Aynı zamanda ekran kartının da yan kapaktan hava çekebileceği bir boşluk bıraktım. Boşlukların üzerinde pencere sinekliklerinde kullanılan örtülerden kullandım. Bu fikir de Kapibara üstada aittir.

Güç kaynağını kasanın altına monte ettim fanı aşağı bakıyor ve ısıyı kasanın iç kısmındaki hava akımından bağımsız olarak arkasından dışarı atıyor. Güç kaynağının fan sesini kasanın içindeyken duymuyordum ancak dışarıdan gürültülü çalıştığını fark ettim. Belki çapraz durduğu için yer çekimi etkisiyle balans yapıyor da olabilir. Bu nedenle fanı söküp içini yeşil gres yağı ile yağladım. Ses nispeten kesildi.

Ahşap çerçeveler eski resim şövalelerinden kalma parçalardan oluşuyor. Bunları maalesef alet edevat kullanmadan demir testeresi ve maket bıçağı kullanarak şekillendirdim. O yüzden kesimlerde amatörce görüntüler mevcut. Yan plakaları oluşturan 2. el ahşap kaplamalı duralit malzemeyi bir döşemeci arkadaşım hediye etti. Yapıştırırken çoğu yerde Best marka soğutucu spreyi olan japon yapıştırıcısı kullandım. Yanlış kesilmiş yerleri ve şövalelerin üzerinde bulunan delikleri ahşap tozlarının beyaz tutkalla karıştırılması ile elde ettiğim macunla kapattım. Kesim hataları dolayısıyla kasanın iki tarafındaki çerçevede hafif bir yamukluk mevcut ancak ön kısımdaki kontrplak malzemeyi de özellikle yamuk keserek hatayı bütüne yaydım. Dikkatli gözler yamukluğu fark ediyor:)

Açma kapama butonu, reset butonu, ön paneldeki USB 2.0 yuvaları, harddisk ve power ledleri ile mikrofon ve kulaklık girişlerini eski bir Arçelik bilgisayar kasasının parçalarını kullanarak yaptım. USB, mikrofon ve kulaklık girişinin olduğu yerler metal bir kabın içinde olduğu için hem sağlam oldu hem de kolay monte edildi. En çok butonlar yordu. Çünkü sıfırdan iki katlı bir düzenek ayarlamam gerekti.

SSD' i anakart plakasının arka yüzeyine monte ettim. Güç kaynağının kablolarını kasanın alt yüzeyine yaptığım alanın içine gizledim. İşlemci güç konnektörünün yeri güç kaynağının bulunduğu alandan uzak kaldığı için kablo yetmedi. Kablo ekleyerek bu sorunu çözdüm. SSD besleme ve sinyal kablolarını da anakart plakasının altına götürdüğüm için Anakartın besleme girişi hariç ortada pek kablo yok ve kasanın için temiz gözüküyor.

Aliexpress'ten Pci yuvasına takılan kartlardan almıştım. Bunun üzerine sahibinden sitesinden 30TL ye aldığım laptop wifi modülü taktım bu sayede kablosuz bağlantı ile internete bağlanan bir masaüstü oldu:) Aceleden bluetooth da içeren bir modül almayı atlamışım. Yeni bir tane modül alıp klavyeyi de bluetooth üzerinden kablosuz olarak kullanmayı planlıyorum.

Yüzeyleri dolgu verniği ile vernikleyip zımpara attım. Ardından ceviz rengi ahşap boyasıyla boyadım. Boya kuruduktan sonra çift komponentli vernik ile vernikledim.

Asus Maximus II Formula anakart

İntel Quad Core Q9550 2.4Ghz LGA775 işlemci

MSI RX550 2GB Aero ATX GDDR5 128bit ekran kartı

8GB Kingston HyperX DDR2 1066MHz Ram

PNY CS900 240GB SSD

Cooler Master eXtreme Power RP-600-PCAR 600 W PSU

Xigmatek TYR SD1262 İşlemci Soğutucusu

Windows 10 İşletim Sistemi 7sn civarında açılış süresi var.

Bu bilgisayarı denerken normalde kullandığım güncel bilgisayarla aynı monitörü kullandığım için bazen eski bilgisayar olduğunu unutuyorum. Baya hızlı çalışıyor. Sıcaklık değerleri de gayet makul. 45nm'lik bir işlemci için oyun oynarken ve stres testinde 57-60 derece civarına çıkan ısı normal gözüküyor. İnternet deneyimi gibi basit işlemler esnasında ortalama 30-40 derecelerde ısı gözlemledim. Anakartın kuzey köprüsü 50 derece civarında çalışıyor. Muhtemelen kuzey köprüsü işlemcisinin üzerindeki termal pad veya ısı iletim macunu kurumuştur.

Şu an bu bilgisayardan yazıyorum. İnsanın kendi yaptığı bir şeyi kullanması güzel bir duygu. Belki yeni bilgisayarım için de bir custom kasa tasarlarım. Bu kez her şeyi makinelerle yaparım. Her ne kadar amatörlükten kaynaklanan naif eşsizlik hoşuma gitse de daha profesyonel bir görüntü belki daha da hoşuma gidebilir...

El Yapımı Ahşap Atx PC KasasıBedri Alperyoutube
    Arkadaşlar sizlerle yaptığım ahşap kasayı paylaşıyorum. Eski donanımları bu şekilde hayata döndürmek çok zevkli.
    https://www.youtube.com/watch?v=tZa10UMibU0&feature=youtu.be

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ®embrand -- 9 Kasım 2022; 0:17:48 >

• karbon desenli kağıt ile muhteşem bir görüntü olacaktır, çok zevkli bir iş olmuş hocam tebrikler.

ben de böyle bir işe girişmek istiyorum ama teknik çizimim hiç yok ileride ölçüleri paylaşmayı düşünüyor musunuz ? bir de evde hobi dremeli ile sizinki gibi testere var bunlar yeterli gelir mi ?

• güzel bir girişim olmuş tebrik ederim

• güzel olmuş tebriklerEl Yapımı Ahşap Atx PC Kasası 

• Dedim kim 15 yıllık konuyu hortlatti. DonanımHaberde artık bu tarz paylaşımlar yapılmıyor, geçmişi yad ettim sayenizde, teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Whitebeard. kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim. Ceviz renkli ahşap masa ve orta sehpam var bu da onlarla bir bütün oluşturdu. Şimdilik bu şekilde kullanmayı düşünüyorum. Sonrasında belki yan kapağı cam yapıp yüzeyleri de kaplayabilirim.

Ben teknik çizim biliyorum ama bunu tamamen kara düzen yaptım. Buna benzer bir kasayı Vatan bilgisayar mağazasında gezerken bir anlık görmüştüm. Yapacağım proje özgün olsun diye bir daha bakmadım. Aklımda temel bir görüntü oluştu.

50x70 resim kağıdı üzerinde anakart plakasının duracağı açıyı belirleyerek işe başladım. Daha sonra ahşap çerçevenin plakanın etrafındaki formunu ahşapları yüzeye koyarak çizdim. Açı yerlerini vs işaretledim. Biraz revizyon oldu tabi. Öndeki fanı şablonun üzerinde koyarak hava akımının yönlerini tayin ettim.

Yani eliniz yatkınsa dramel de kullanarak benimkinden çok daha başarılı bir iş çıkarabilirsiniz. Ahşapların eni 40mm genişliği ise 15mm. Boylarını kağıda çizdiğim açılar sayesinde belirledim. Bir marangoz cetvelini de ahşabın üzerinde çizgiler çizerken kullandım. Elimde verebileceğim tam boyutlar yok çünkü kervan yolda düzüldü biraz. Her yeri de açılı olduğundan ölçü vermem zor. Ama boşluk bulduğumda bir bakacağım.

• Elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Sade ve güzel.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Eline sanatına sağlık. Çok güzel olmuş gerçekten.

• Kanka çok güzel olmuşta keşke yapmışken full tower yapsadın daha iyi olurdu ama vinçle taşırdınız herhalde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize sağlık yapım ve paylaşım için gerçekten çok farklı bir ürün olmuş, sorunsuzca kullanmanız dileğiyle.

• tişörtünüzdeki baskıların ve rakamların, odanızdaki posterlerdeki harflerin ve renklerin size negatif enerji getirdiğini, bu negatif enerjinin başınıza kötü şeyler getirdiğini biliyor muydunuz ...

• ®embrand kullanıcısına yanıt

anladım hocam yaklaşımınız biraz zorlu ama eğlenceliymiş açıkçası, ben cesaret edemezdim El Yapımı Ahşap Atx PC Kasası donanımhaberde bu tarz konuları özledim açıkçası, şu özlemimi birazcık da olsa giderdiniz teşekkür ederim El Yapımı Ahşap Atx PC Kasası 

• ileride uygun kesim aleti bulunabilirse bal peteği deseni denenebilir , yan taraf yerine de ön tarafa fan boşlukları açılırsa kasanıza güzel bir görüntü verir diye düşünüyorum

edit: tahta vernikten önce daha daha tatlı duruyormuş sanki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whitebeard. -- 7 Kasım 2022; 12:39:36 >
  • Kesinlikle elinize sağlık

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Whitebeard. kullanıcısına yanıt
    Şeffaf toz filtresi ile efsane gözükür.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Tasarımı kasvetli duruyor ama böyle özenle yapılan işlere saygı duyarım El Yapımı Ahşap Atx PC Kasası 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilyAK84 -- 7 Kasım 2022; 14:36:13 >
  • Elinize sağlık. Gençken cok uğraştık bunlarla. Güzel konu.

Bence mat füme ya da farklı tonlarda ahşabı boyamanız bu projeye seviye atlatabilir.

• Helal güzel çalışma olmuş.

• Mükemmel konu elinize sağlık yalnız vernikten önce daha tatlıymış :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yangın çıkabilir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.