Şimdi Ara

El yapımı pico psu Yardım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam Arkadaşlar Aklımda İlginç bir proje var nezamandır yapmak istiyorum

Daha önce Leptop adaptöründen 12v 5v elde ederek harddisk adaptörü yapmıştım transistörler sayesinde

yani 18= 12v
    5v

Gibi

Şimdi diyorum yine leptop adaptöründen psu yapabilirmiyim

18 = 12v
    5v
    3.3v
    -12
    -5

gibi

yalnız kafama takılan şuki

+12vdc
    +5vdc
    +3.3vdc yi elde edebiliyorum lakin 20 pinli bir psu girişinde anlayamadığım bazı girişler var

-5vdc
    -12vdc

+5vsb ve pwr_ok (bunlar olmasada olur çünkü itx anakartıma giren psuda yok)

ps_on (yeşil renkli kablo bunu herhangi bir siyah yani gnd ye dokundurduğumuzda psu çalışıyor bunada gerek yok)

anlamadığım -12v ve -5v leri nasıl elde edebilirim

arkadaşlar benim fazla elektronik bilgim yoktur öyle direnç değerleri falan filan ama çok severim öğrenmek istiyorum çokta uğraşıyorum
    genelde biri gösterir şu şöyle çalışır falan böyle öğreniyorum yardım ederseniz sevinirim

yani şöyle bir cevap işime yaramaz örnek: '' 330 ohm ile anoduna kırmızı kablo ile 5 olt katoduna isede siyah kablo ile şase verilir falan gibi''
    daha basit yeni öğreniyormuşum gibi anlatırsanız sevinirim :D

• bide elimde birsürü parçalanmış psu alet edevat var üstündeki direnç diyot transistör kandansitör vs bunlardan yararlana bilirim :D
  • +5vsb stabil 5v miş adamın biri bunu elde etmek için 1000uF 6.3v lik bir kondansatör kullanmış bunuda çözdük kaldı

-12 -5 nasıl eksi olabiliyor bu halen anlamadım :D
  • 18 voltu 12 ve 5 v a transistörler sayesinde bölebilmene şaşırdım
  • Bölme değilde indirme diyelim

bu 16v olanı 18 lik olan var 14 lük olan var :D hepsi takır takır çalışıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forax -- 22 Kasım 2012; 14:46:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: forax

Bölme değilde indirme diyelim

bu 16v olanı 18 lik olan var 14 lük olan var :D hepsi takır takır çalışıyor

Yanlış olmuş.7812 hem 5 v hemde 12 v yükünü taşıdığı için çok ısınır.2 dk sonra koyarım doğrusunu

• Doğrusu ;

• -12v ve -5v için de negatif voltaj regülatörlerini incele. Misal 7912-7905
  • iyide adaptörün gücü yetersiz kalır
  • Bu regülatörler 1 amper akim verir normalde. özellikle +12v ve +5v 5amper civarı akim çeker basit mini itx anakartlar..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • elimde 7905 var ama 7912 yok malesef
  • quote:

Orijinalden alıntı: 20playback

Doğrusu ;

anladım yani 7805 e 12 v vermeye gerek yok yani teşekkür ederim adaptör halen çalışıyor soğutucu ya bağlı hemde fanlı

http://forum.donanimhaber.com/m_45538606/mpage_1/f_/key_//tm.htm#45569933 konu burda

• ahada buldum :D

L7905 ve L7912 elimde var :D volt metre ile ölçeceğim baskalım - olacakmı :D
  • 79 serisi negatif voltaj regülatör lerinin amacı - voltaj üretmek değildir. yani asimetrik devreden 79 serisi regülatör ile simetrik besleme yapılamaz.bu regülatör için hali hazırda bir simetrik (+ gnd -) geriliminiz olmalıdır. öncelikle elinizdeki asimetrik (+ ve gnd) gerilimi simetrik gerilime dönüştürmelisin, bu dönüşüm opamp kullanılan çeşitli devreler ile gerçekleştirilebiliyor.simetrik dönüşüm yapıldıktan sonra 78 serisi pozitif ve 79 serisi negatif regülatörler ile regüle edilmiş,çıkış gerilimi stabil hale getirilmiş simetrik gerilim alınabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekrem3457

79 serisi negatif voltaj regülatör lerinin amacı - voltaj üretmek değildir. yani asimetrik devreden 79 serisi regülatör ile simetrik besleme yapılamaz.bu regülatör için hali hazırda bir simetrik (+ gnd -) geriliminiz olmalıdır. öncelikle elinizdeki asimetrik (+ ve gnd) gerilimi simetrik gerilime dönüştürmelisin, bu dönüşüm opamp kullanılan çeşitli devreler ile gerçekleştirilebiliyor.simetrik dönüşüm yapıldıktan sonra 78 serisi pozitif ve 79 serisi negatif regülatörler ile regüle edilmiş,çıkış gerilimi stabil hale getirilmiş simetrik gerilim alınabilir.

vaybe şiir gibi yazmışsın hocam simetrik,asimetrik,opamp falan bu iş beni aşar gibi birazdaha kaynak okumam lazım :D Teşekkür ederim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.